Dagens fråga

Har du speciella rutiner för fodring osv. på tävling eller försöker du hålla samma tider som hemma så gott det går? Hur tänker du inför dagsplanering på tävling för dina hästar, typ hur mycket dom kommer ut, kyla och linda ben, longering och markarbete, osv! Alla gör ju olika men hade varit kul att höra hur du gör generellt och kanske vad du gör annorlunda med dom olika hästarna du har 

Tiderna för mat brukar vara såhär :

Frukost- mellan 06- senast 08 på helger

Lunch mellan 11-13 senast

Efm 15-16:30 senast.

Kväll tidigast 19:30- senast 22:00

På tävling beroende helt på klasserna. En häst ska inte tränas med tom mage men inte fodras för tätt inpå heller. Så där krävs de lite planering.

Vi brukar göra så att vi går vid varje måltid. Så fyra till fem gånger. Kyler gör vi med slang eller kylklampar/ iceboots som vi lindar fast. Viktigt efter prestation.

Vi longerar de hästar som vi känner behöver det. Som kanske kändes lite trött i kroppen eller lätt blir sliten. Så slipper den ha ryttare på sig och kan få motionera fritt. De som rids är de som kanske kräver lite mer tid och som ev är lite piggare i både huvud / kropp. De rör oavsett alltid på sig innan en klass och dagen efter. Helst på morgonen efter frukost.

66 thoughts on “Dagens fråga

   • Fast det var ju inte en jättedum fråga. Frågan var hur Nellies rutiner såg ut och Nellie la upp att tiderna brukar se ut såhär:

    Frukost
    Lunch
    Middag

    Det var väl inget konstigt att fråga om kvällsmat när hon inte skrev kvällsmat? Ser att hon har uppdaterat inlägget nu, så det var ju inte konstigare än att hon bara hade missat att skriva ut kvällsmat, men ni behöver ju inte vara otrevliga om någon frågar.

   • Det är ditt svar som är dumt 😉
    I mitt stall får dem inte lunch hö eller em hö, för dem har fri tillgång eller fritillgång i slowfeeding nät ute i hagen.
    Det finns idag massor med olika sätt att fodra, alla ger inte höpåsar på golvet som hästarna snabbt kan äta upp, och fodrar man då på andra sätt behöver man inte kvällsfodra 🙂

 1. Ger du kraft och hö samtidigt till dina hästar?

  Våra fodras 6 gånger per dag,

  06:30 hö

  07:30 kraft

  11-30-12:30 hö

  15-16 hö

  17-18 kraft

  20:30-22 hö

  • Men sluta….tror du att Nellie är så dum att hon gör otillåtna saker på tävling och tror du i så fall inte att någon hade sett och anmält detta?

  • WHAT? Har kylt ben med isbenskydd i flera år och hade ingen aning om detta. Tävlar inte på så hög nivå men (LA/120), har aldrig hört talas om att det inte var OK. Vad är anledningen?

   • Det stämmer inte, du får inte kyla med något annat än vatten fram till och med din sista start för dagen men efter det får man visst kyla med is.

   • Using ice boots, legs in water buckets or hosing for a longer period of time is all classified as doping, atleast in every class in Norway, England and FEI classes. I don’t know about Sweden but I assume the same. Getting chiropractor treatment in the days before competition also is illegal. People do break these rules often but you could lose your results or even get banned for months.
    Writing in english cause you guys don’t understand norwegian lol

    • Gäller det Ice Vibes också? När jag jobbade som hästskötare kändes det som att nästan alla använde det på hästarna… Eller är det väldigt ny regel?

  • Snälla, se till att ha koll innan ni lägger ut kommentarer. Det ÄR visst tillåtet att kyla med annat än vatten på tävlingsdagen och hör och häpna på tävlingsplatsen EFTER din häst tävlat färdigt för dagen. Ska den tävla nästa dag, ingen kylning efter midnatt och fram till start med annat än vatten.

    • Olav var anmäld med honom förra helgen dagens efter GHS kval, den starten blev inte av. Olav var anmäld med hnm till dagens 120 men det ändrades till Nellie. Men då Nellie lagt upp ”Miss U” med bild på Olav så kan man anta att han iallafall inte är i hennes direkta närhet.

     • Alltså det är helt otroligt hur så många orkar engagera sig i Olav?!?!

      Killen har av någon anledning känt sig tvingad/ velat göra något annat en period och han kommer tillbaka när detta är avklarat.

      Inget att skapa drama kring eller falla för Nellies clickbates. Slappna av gott folk!

 2. Kan svära på att ett annat inlägg låg överst i morse, men nu är det här högst upp… Är det andra borttaget eller är det jag som är förvirrad?

 3. Visst köpte du Joe av Ida Linder i Sala? Då kanske det är den Joe som i Holland med utdömd som ridhäst, den och flera till …. etc en fanieta

  • Kan det vara samma? Men snarare coolt om en utdömd häst lyckas vara oskadad i flera år och dessutom utvecklas och hoppar fint. Troligtvis felaktigt utdömd i så fall. Klart hästar kan hoppa fastän de är skadade ellet har ont men då skulle de nog inte leverera väldigt många felfria rundor utan vägringar.

  • Har du någon länk till den utdömda Joe i Holland är det ju lätt att kolla om det är samma stam, ålder, namn, mm. Finns nog många hästar som heter Joe 😉

   • Nellie har väl inte röntgat hela ben mm. Vet bara att hon tog hem en Joe och en fanieta varav båda bar utdömda i Holland och båda extremt barrerade!
    https://youtu.be/SHIEtFtpMr8
    Varav denna fanieta så blev den även utdömd i Sverige. Läs på ratist … där Ida Linder förlorade i rätten mot fanieta ägare

    • Joe är röntgad hela kropp , hals, ben, rygg och nacke. Både vid köp och sen varje år. Nyligen tagna bilder i Januari 2020 hos landslags vet. Joe mår prima och bilderna med. Det är min häst jag har full koll. Tack

     • Lite intressant också att veta varför du röntgar en häst varje år ? Av vilken anledning, jag tror knappast att peder etc gör det? Det är ju vanligt med förändringar om dom hoppar stora klasser

     • Vad Peder gör styrs ju inte jag av. I ev framtida försäljningssyfte plåtas dom. Nu diskuterar vi inte mer här. Fejkade namn som kommenterar med info som är utom sanning blir lite knasigt. Vill du mig nåt kontakta mig privat och såjlart med ditt namn med!

    • Har du någon info om den uttömda Joe du kan visa? Där man ser stam, hela namnet, mm. För just nu låter det bara som ett elakt rykte du hört utan bevis…
     Som jag skrev finns det nog massor med hästar i Holland som kallas Joe 🙂

  • Jag köpte också en häst av Ida, dock ett kallblod och inte hopphäst, men hon ljög om tidigare historik. Hästen hade stora psykiska problem från tidigare ägare som Ida bara slätade över och jag fick ta det lugnt i flera år med den hästen. Inga bra rekommendationer från mig 🙁

 4. Varför blir du så sur för frågor slm du kan svara trevligt på. Du säger ju emot dig själv. Joe ska ju Aldrig säljas har du skrivit flertalet gånger.

  • Jag tror nellie brukar säga ”alla hästar är till salu för rätt pris”, dock betyder inte det att hon planerar att sälja Joe, tornado, eller liknande, men kommer någon och erbjuder en bra summa kanske nellie väljer att sälja. Det är ju det som är hennes inkomst, sälja hästar

 5. Förlåt Nellie men nu börjar jag hålla med andra här som tycker att du uppdaterar dåligt. Vet inte hur länge jag kommer vara kvar här, kanske får gå över till att bara följa dig på Insta då bloggen inte alls känns samma längre. Kommer bra och läsvärda inlägg ibland men sen kommer perioder med knappt 1 inlägg/dag. Saknar hästdelen och det är det säkert många andra som gör också.

  Förstår att du har mycket och svåra beslut just nu men nu börjar jag tappa intresset tyvärr

 6. Jag läser din blogg och en till blogg. Det jag gillar med den den andra bloggen är att hon tar sig tid och svarar på varje kommentar hon får. Då känns det också roligare att kommenterna när man vet att man alltid får ett svar. Är det något som du känner att du skulle vilja lägga ner tid på eller är det helt kört? Annars så känns det inte riktigt någon mening med att kommentera. Iaf vad jag känner 🙂

  • Den andra bloggaren kanske inte också sköter ett försäljningsstall samtidigt som hon/han satsar högt inom sin sport? Vi är många här verkar det som, som varken kräver svar eller massa inlägg om dagen utan tar emot det som Nellie väljer att dela med sig av, är nöjda med det och fortsätter läsa bloggen.

   • Fast det är lustigt hur Nellie finner tid att svara oftast elakt mot sådant hon inte vill ”höra” och oftast tackar för smicker.

    Många andra frågor hade tagit 5 sekunder att besvara (typ var vissa grejer är köpta). Det är att visa lite tacksamhet mot de som faktiskt delvis försörjer hennes satsning.

  • Har den bloggen lika många läsare och lika många kommentarer? Och lika mycket annat utöver bloggandet? Bland större bloggare är det inte praxis att svara på varje kommentar.

   • Nej absolut men man har ju också valt att ha en blogg och om vi svarar på hennes frågor kan ju hon försöka svara på våra. Men sen förstår jag ju till 100% att hon har mycket att göra men jag tror att det skulle bli mindre onödliga kommentarer där folk tror massa saker och bli trevligare bland kommentarerna om hon tog sig tid att svara.
    Bloggen är Gabriella Joss och jag skulle kunna tror att dom ligger ganska lika om jag inte har fel 🙂

 7. Jag blir nyfiken på varför du Nellie lägger säkert 10.000 (om det räcker) på att helkroppsröntga en häst du säger aldrig ska säljas?

  • Vilken häst då? Om det var en hon köpte vill hon kanske kolla att den var frisk, om det är en hon ägare kanske den hade problem och hon ville kolla att den var frisk? 😊

    • Tror du verkligen att det är skrivit i sten att han aldrig ska säljas?
     Det kommer en period där hon kanske är redo att sälja, eller får ett bud hon inte kan tack nej till.
     Mina hästar presterar inte på samma nivå som Nellies.
     De går 130-135, jag är elev hos en i landslaget och jobbar hos en i B-truppen. Jag tillsammans med dem åker och vetchecakar hästarna 2gg/ år samtidigt som de röntgas en av de gångerna för att se förändringar. De som inte röntgas är de som är äldre och ändå inte stiger i priset.

     Ollet: Anledningen till att Peder inte röntgar sina varje år beror på att han och hans hästägare har köpare på deras hästar för rätt summa året om. När du äger dina hästar själv och rider 135-140 2* int, kan den ena meetinget vara värd det du hoppas och nästa har den sjunkit mkt. Som köpare är du mer kräsen när du köper en sådan häst ev en ryttare som inte tillhör absolut eliten, det blir lite lotteri att köpa en oprövad häst, dvs ingen som visat jämna svårklass resultat, bara en röntgenförändring kan göra att köparen vill förhandla på säljarens bekostnad.

     • Dessutom kan jag tänka mig att nu när Joe går lite större meeting, i 140 med bra resultat, så kommer buden, eller frågor om han är till salu, om den är röntgas osv. Då vill man kunna säga att den är röntgad inom 12 månader. Att den är röntgad när den är köpt, vilket är längesedan nu, kan det ha skett några förändringar.

  • Aldrig? Alla Nellies hästar är ju till salu för rätt pris.

   Rätt pris = det ska verkligen vara värt att sälja!

     • Jo men allt man säger håller inte för evigt. Vore tragiskt om man aldrig fick ändra sig. Nellie kan säga allt möjligt och (helt naturligt) ha en annan åsikt 5 år senare.

     • Ollet. Ge dig. Hon har skrivit att alla är till salu för rätt pris. Vill hon röntga får hon vill det??? Vad är du att lägga dig i det?

 8. Kan vi bara visa Nellie lite hänsyn när hon berättat att hon inte mår bra? Och därmed sluta klaga på dålig uppdatering och att hon inte svarar på alla kommentarer?
  Hon gör så gott hon kan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.