Något måste hända

Idag kom jag på mig själv. Vaknade och var lite små irriterad, försökte tänka på vad? För ingenting har egentligen hänt. Kände mig rastlös men samtidigt lite trött. Rastlöst för att ingenting ”nytt” händer. Trött för att mycket har hänt de senaste veckorna, det hänger ju inte ens ihop, jag vet. Men jag är en sån sjukt rastlös själ. Nu handlar dagarna bara om samma system. Fixa stallet och träna, middag, sova och på repeat. När det blir för mycket ”samma ” system så surnar jag lätt till. Jag vill jobba där det är mycket på agendan. Gärna tävlingar på helgen så man har något att se fram emot. Nu är det ca fyra veckor kvar tills tävlingarna jag ska hoppa drar igång och det känns som evigheter. Den vanliga vardagen har precis börjat men så känns det inte, de känns som röda dagar fortfarande.

Det nya är väl att Smilla har börjat rida igen. Hon tyckte så mycket om Dubai som vi hade för kund , så de blir ett nytt ekipage nu 2020. Kul tycker jag, det blir en enklare gemenskap och förståelse när båda gör samma sak. Men också en mindre boxplats för oss, så det är både plus och minus i det här;)….

Jag tänker att jag ska lägga till träning nu i vardagen så det blir lite variation. Hade kanske vart lite enklare att få till det på morgonen vissa dagar om de va ljust och lite roligare väder. Nu längtar jag verkligen till våren!!!!

37 thoughts on “Något måste hända

 1. Kanske du skulle plugga nåt på distans? Ett språk? Italienska? Läsa en bok. Njuta av nya vardagsrummet. Baka en ny kaka?

 2. Välkommen till verkligheten Nellie!

  Om du tycker att något nytt måste hända fast du redan styr totalt över din egen tid (dvs du har ingen arbetsgivare som kräver att du ska vara på ett jobb hemifrån 8-17) då är det lite illa. För livet med hästar är ganska inrutat; djuren ska ha foder x gånger om dagen, gå i hagen, ridas, boxar ska mockas osv EXAKT varje dag. Så det blir mycket rutin och slentrian så vida du inte anställer någon som kan göra jobbet.

  Jag gissar att årstiden och alla förändringar den senaste tiden har gjort dig trött och det är fullt förståeligt. En utlandsresa till solen hade kanske hjälpt?

  • Verkligheten? Man måste väl inte göra samma sak varje dag bara för att man är vuxen med ett jobb? Många dagar i veckan kan man ju faktiskt lägga in något nytt. Baka, se på bio, gå ut och äta, bara ha en myskväll, osv osv

   • Nja, livet med egen gård och dess uppgifter blir en ganska inrutad verklighet. Listan på saker som ska ordnas, göras, förbättras och lagas tar aldrig slut. Det handlar mer om när man väljer att gå till sängs för kvällen. Och så fortsätta dagen efter. Lägga in annat som exempelvis bakning och bio, flyttar då på ng i den vardagliga rutinen med arbetet på gården som får jobbas ifatt vid annat tillfälle. Om man nu inte har anställda. Här på vår gård är dagarna inrutade. Hästarnas skötsel går på rutin och klockslag. Maskiner ska tas hand om, middag lagas och barnen tas hand om. Varje dag patrulleras all jordbruksmark som numera måste ha stängsel för vildsvin. Etc. Tar man sovmorgon får hästarna inte mat och vildsvinen bökar upp all mark 😂

     • Det beror väl helt och hållet på vad man jobbar med tex. Jobbar du dagtid någon annanstans än på din gård lär du inte hinna med så mycket mer än gården kvällstid tex.

  • Det fattar ju Nellie självklart! Man kan väl känna så och ändå sköta allting perfekt?! Hon är ju ingen robot hon delar ju bara m sig. Rätt underbart att hon är mänsklig om du frågar mig. Perfekta övermänniskor som bara sliter varje dag aldrig klagar och där allting alltid är perfekt är väl ändå rätt ointressanta! Nellie är en människa m känslor som hon delar m sig av. Och ändå jobbar hon på och framåt och gör framsteg hela tiden i ditt jobb och delar m sig av hur hon gör det och hur det känns. Det är intressant och inspirerande för mig iallafall!

    • Var en bra kombo där Tore behövde ”lugn”, stabilitet och tid, då passade det utmärkt att gå children med Smilla. Sen skulle han säkert gå utmärkt med Smilla även nu men skillnaden är att Nellie nu rider 140/145 eftersom han är redo för det och då är det inte alltid ”försvarbart” att låna ut hästen till syrran.

 3. En fullständigt naturlig reaktion tycker jag!

  Nytt hus/ny lägenhet, en flytt i princip avklarad, det har hänt mycket för både dig och familjen på kort tid och intensivt dessutom. Med detta sagt är inte jag så förvånad om du funderar – jaha, vad ska hända nu då? Från fullt upp till lite mer… ”skritt” i takt, då är det inte konstigt om rastlösheten drar igång inom en.

  Jag tycker det är skönt när nyår mm varit, och även om jag sagt till mig själv att verkligen njuta av det som kommit mig till glädje den senaste tiden, så löper tankarna framåt. Fast jag mycket väl vet att jag borde vara just här och nu i dem. Och januari är för övrigt en sådan där månad som jag nästan aldrig kommer ihåg från år till år hur den var… 😉

  Men viljan att komma vidare, framåt, i vad det än månde vara, den känner jag igen lite och ibland kommer även rastlösheten över mig. God fortsättning till både dig och alla runt om dig Nellie! .-)

 4. Om du vill ha en lite tuffare utmaning så, vad säger du om att skola om ett varmblod eller kallblod från travet till en hopphäst?

  🙂

  • Varför skulle det vara en stor utmaning? Då kan hon väl lika gärna köpa en oinriden unghäst med bra stam som hon kan tjäna nåt på när hon säljer… 🤔

   • Kanske för att travarna har ett annat rörelsemönster än avlade hopphästar… det skulle kunna vara en stor utmaning för Nellie eftersom hon har, om ens något alls, begränsad erfarenhet av travare sedan tidigare.
    Förstår dock din poäng med att tjäna pengar såklart men det är väl inte alltid vad saker och ting handlar om! Dessutom säljs oftast travare lite billigare, och lägger man ner tid på att utbilda dom kan man lätt sälja hästen för den tredubbla summan.

    Sedan tror jag inte att det ligger i hennes intresse att ta sig an en sådan häst, men att frågan bemöttes av en sådan motsträvighet förvånade mig 🙂

    • Hade en kallblodstravre som hoppade 1m och har kapacitet för högre. Den travaren var aldrig skadad, synd att jag inte kan säga så om hans ägare/ryttare (JAG) 😂
     Just de, de var ju någon som tyckte att jag skulle växa upp…

     • Det finns knappast på kartan i detta fallet dock, och det där med att väx upp kanske någon skrev lite illa men faktum är att det du beskriver, en kbltravare som hoppar en meter…. Någon som kan se Nellie vilja harva runt på nåt liknande? Inget illa menat mot någon utav er, tvärtom ni gör säkert fina jobb med era pållar, men har man hästar som Tore, Joe och Captain etc, så är steget eoner långt till det som beskrivs. Hemskt ledsen, men det är fakta.

  • När ska folk inse att travhästar inte är avlade för att hoppa och förmodligen skulle fara illa av för mycket av sådan träning?

   • Absolut inte fara illa rent generellt, det skulle väl isf vara om man väljer en individ som är illa lämpad för uppgiften eller skadad möjligtvis, men detsamma gäller alla raser!!! Finns travstammade hästar som gått svår hoppning. Däremot så kan jag ju inte se varför i hela fridens namn Nellie skulle åta sig ett sånt projekt, på den nivån hon är och med det hästmaterial hon redan har. Dessutom ingen ekonomi alls i ett sånt projekt. Men att en häst skulle fara illa av att hoppa för att den är travstammad – nej det där är bara snack.

    • Jamen visst är det så! Tycker det är synd att man pekar ut travhästen specifikt, det klart en häst inte håller om man väljer att hoppa 100+ utan rätt förutsättningar, dvs rätt muskler och teknik. Då är väl egentligen höjden dessutom irrelevant eftersom hästen inte kan hoppa på rätt sätt.

     Är rätt säker också på att det inte ligger i hennes intresse eller på hennes nivå. Men tycker det är synd på reaktionerna som kom, att jag inte kunde låta bli att säga nåt 🙂

   • Du har ingen aning vad du snackar om. Med en bra ryttare som lägger ner RÄTT träning på hästen och RÄTT tid så kan en BRA byggd travare (läs kort rygg, långa ben, högställd och kort kors men höga bakben) blir sjukt bra dressyr och hopphäst. Jag tog mig an en travare som med träning gått både 130 hoppning samt LA dressyr med god procent.
    Dessutom tränat terräng men hästen var för grön i bakbenen och lyfte inte upp ordentligt så jag skippa det pga skaderisken.

    Så tala för dig själv

     • Talar inte om att hon ska köpa en travare. Menar rent generellt att det går att få en bra häst om man gör rätt. Jag skulle dock aldrig göra om det igen då det kräver sjukt mycket av mig som ryttare.

  • Att köpa in en travare för omskolning till hopphäst låter som en dålig affär. Det tar tid, och genererar inte särskilt mycket pengar vid försäljning. Betydligt bättre att ta in en häst för kunds räkning istället. Ska man tjäna pengar på hästar ska man ofta hålla sig så långt ifrån hästägandet man kan, d.v.s. man tjänar mer på att träna andras hästar än att äga egna (om man nu inte har en otrolig näsa för bra affärer eller är på toppnivå), då har man dessutom ingen risk att bli av med någon insats pga hästskador eller att kapaciteten inte räckte till, från en kund får man pengarna ändå. Ännu bättre pengar blir det av att ha träningsgrupper för elever på deras egna hästar, minimal risk för sin egen kropp, god inkomst på liten tidsåtgång.
   Tror mer som ovan, att det hela behöver landa lite efter många stora händelser på kort tid.

 5. Tänker lite som Andréa ovanför, att du (ni) har ju genomfört många och stora ändringar den senaste tiden, så nu när allt börjar falla på plats så kanske det känns tomt och ovant att inte alltid behöva vara i farten, och det är helt naturligt. Förhoppningsvis kommer du snart till ett läge där du kan känna att hemma är ”varva ner”-tid, alltså inte hemma och i stallet utan hemma när dagen är färdig.
  För även om man älskar att hålla igång och är van vid att ha tusen bollar i luften samtidigt så måste man ha ett ställe, såväl i rum som i sinne, där man kan slappna av. Tänk lite som vi vill med våra hästar, de måste ha en off-knapp så de inte är igång och uppvarvade hela tiden. Annars är risken att man bränner ut sig och det förlorar man så oerhört mycket på.
  Hoppas du snart kan komma till ro och hitta den balansen 🙂

 6. Jag är precis likadan, men det kan räcka med att göra något ”bra/nyttigt” så mår psyket mkt bättre och man känner sig nöjd och mer tillfreds. Kan räcka med att ta en rask promenad el jogga en runda varje morgon tex en tid, eller storstäda, eller beta av det man har på ”måste göra listan”. Eller åka på annan plats och träna med en häst, men då ska det helst gå bra också annars blir inte humöret bättre😉Men ja du fattar, jag brukar kunna ”leva en dag” på en bra träning tex, finns inget bättre😃

 7. Tror många känner så, speciellt nu i början av året när man är tillbaka till rutinerna efter ledighet och jul. Jag själv upplever att det är dom små sakerna som lättar upp vardagen, att gå på bio, äta ute mitt i veckan, bryta mönstret med något enkelt 🙂

 8. Jag är också en rastlöst person och kan lätt surna till om det jag går för länge i ett och samma. Har hamnar där nu haha. Funderar på att kanske sadla om, plugga till något annat, kanske börja hålla lektioner på ridskolan (tror jag hade vart grym på det), vad som helst. Bara för att bryta mönstret.

  Hoppas du hittar något att hitta på för att bryta allt.
  Tycker du är helgrym!

 9. Jättekul att Smilla tar upp karriären igen, hon var alldeles för bra för att sluta. Har jag förstått det rätt att Dubai är Smillas egen nu då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.