Ny energi

Kom till anläggningen och fick syn på den här vackra himlen. Naturen runt anläggningen är så fin och vacker. Väldigt tacksam för vädret med. Ljuset gör mig så mycket mer pigg och energifylld!

Det bästa på gården hittills då?

Jo, en sak har jag ju nämt. Naturen. Vägar för att rida ut är super fina och bra.

Smidiga lösningen vid fordring. Öppnar upp så lägger vi maten utifrån. Går snabbare och enklare . Slipper man gå in i boxen!

Underlaget på banan. Konstigt nog. Var nog mest negativ till det. Men de är verkligen bra. Inte för packat och inte för löst. Rullar bra men ligger ändå kvar. Suveränt! Lätt att sköta nu inför kallare tider. *ta i trä* , men hittills har de vart sjukt bra!

• Såklart skritten. Man kan lägga till den som ett extra pass. Om de är galet väder ute och hagarna är super dåliga men skritten har klarat sig så får de ändå utevistelse och motion på det. Så den uppskattar vi verkligen.

35 thoughts on “Ny energi

 1. Är du helt ensam på er nya anläggning? Kul med lite nytt gissar jag? 🙂

  Jag har precis bara för nån månad sedan flyttat till ett ställe med eget ridhus alldeles intill stallbyggnaden. Så lyxigt och ger helt nya förutsättningar till bra träning. Därtill kanonvägar för uteritter och konditionsträning! 🙂

 2. Med harvning ofta kan man göra underverk med väldigt många underlag medan dåligt skött harvning kan sabba nästan vad som helst.

  Många väntar för länge med att harva och det är mycket mer det än själva underlaget som gör det dåligt.

 3. Magiskt vacker himmel! Och den lösningen med krubborna är så smidig, vi hade så på en ridskola jag var på. Praktiskt och mycket säkrare än att gå in till hästarna 🙂

    • Så länge det inte är typ varningar för vädret så klarar hästar att gå ut. Att endast rida och ha i skritten är inte ens lagligt.

     • Hade mer ifrågasatt om de har låtit hästarna gå ut när det är ishalka i hagar/gårdsplan.
      Tror att Nellie med familj har full koll på vad som är bäst i just det vädret när den dagen kommer men skulle gissa på att de hellre har hästarna inne/i skritten en dag då hästarnas hagar tex ser ut som en skridskobana 😉

     • Hade hästarna i vårt stall inte fått gå ut i hagen när det var glashalt hade de knappt fått vara ute nånting en vinter för några år sen…

    • Men herre gud, det är hästar, inte porslins dockor, med täcke, grovfoder i hagen och något form av skydd kan hästarna gå ute oavsett väder, dem behöver gå ute och röra på sig, även om dem bara skrittar, för magens skull, lederna, kroppens och deras mentala hälsa. Att hålla dem på box pga dåligt väder kommer leda till problem och skador.

     • Minns en bekant vars föräldrar hade hästarna inne i 3 dagar pga dåligt väder, när de sen skulle ta ut dem så blev en av dem helknäpp av energin, slet sig och sprang ut på en plöjd åker och fick hovbensfrakturer i båda framhovarna, otroligt tråkigt för hästen :/

     • Hahah men snälla?! Vem är du ens som länkar till olika sidor för att bevisa att du har rätt? Om alla skulle sluta ifrågasätta och dumförklara, framför allt på sociala medier, skulle det bli en mycket trevligare stämning. Och om du tycker nellie är så knäpp, varför läser du hennes blogg? Varför lägger du ner så mycket tid på att skriva FLERA kommentarer?? Det värsta med hästvärlden är sånna som beter sig så som du gör nu

    • Alltså… jag flyttade från Skåne till Sundsvall. Å när det är 5 grader, regn å blåst i skåne så känns det kallare än när det är -5 här i Sundsvall. Man fru ser ändå in i benmärgen när det blåser jämt.

     Minns när det var – 24 en gång i Skåne.. Brrrrr

     • Men snälla hon skriver inte ens att de ska vara inne en hel dag, och om de skulle vara det kanske det handlar om några enstaka dagar. Det hon skriver är däremot att skritten är särskilt bra de dagar hagarna är dåliga, vilket kan betyda att hästarna inte rör sig något alls i hagen. Fyi: även om hästarna KAN gå ut betyder inte det att de 1. Rör sig 2. Trivs 3. Gör något annat än att stå helspända med rumpan mot blåsten. Kan ni lugna ner er lite bara. Antingen tror ni på riktigt att hästarna kommer lida och då får ni väl typ anmäla det och se hur det går. Eller så inser ni att alla inte ser likadant på hästhållning bara. ALLA gör det som de tror är bäst för hästarna, men vi har olika hästar och olika uppfattning om vad det betyder. Jag håller verkligen inte alltid med Nellie om allt (ibland förstår jag inte ens vad hon menar pga så otydligt språk) men har verkligen tröttnat på att vi inte kan respektera varandras hästhållning. Jag utgår från att ni ser till hästarnas bästa och detsamma gäller mig! Mvh en vars häst går ute oavsett väder men som ibland har rejält dåligt samvete över att han inte kan få vara inne och aktiveras flera gånger per dagar på andra sätt än än att stå i blåsten och kylan och längta in.

     • Håller helt med Therese: chilla lite och far inte i taket utan att ha hela bilden klar för er!

      Herregud vad en del älskar att spekulera!

      Som en parentes tycker jag nog att det är skillnad på egna hästar och kundhästar som kanske ska stå i stallet en kort period och säljas för mycket pengar.

      Som kund skulle jag inte vilja ha min häst i tex en isig hage till varje pris….

      Men inget är svart eller vitt så vi ska nog lita på att Nellie vet vad hon gör.

     • Therese och Anonym 12,39
      Det är inte min åsikt, det är forskning som visar att lite utevistelse leder till mag/tarm problem och skador
      https://www.agria.se/hast/artiklar/aktivering-och-traning/hastar-vill-ga-i-hage-/
      ”…strävan att minska antalet hältor och därmed bidra till friskare, hållbarare hästar som får leva långa liv är daglig utevistelse en viktig del.”
      ”Rörelse är en naturlig del av hästens liv, och är en viktig förutsättning för att en häst ska utvecklas och klara av arbete där belastning på skelettet och ligamenten är höga.”

      https://www.agria.se/hast/artiklar/skotsel-och-vard/daglig-utevistelse-i-hage-for-fler-hallbara-hastar/
      ”Hästar är i grunden stäppdjur med kroppar och psyke för att röra på sig under stora delar av dygnet, annars uppstår lätt sjukdomar, skador och beteendestörningar”

      Under hösten och vintern drabbas hästar i större utsträckning av kolik vilket beror på att dem står fler timmar på box pga ”dåligt väder” och brist på grovfoder och vatten i hagen.

 4. Min erfarenhet av verkligt dåligt väder är att hästarna står och kurar med bakdelen mot vinden. De motionerar sig knappast. Men de får frisk luft förstås. Vilket är bäst för deras luftvägar.

 5. Kommer själv ihåg hur mycket skritten betydde när man jobbade i ett galopp/försäljningstall. Där även vi låt varje häst gå i skritten ca 10-15 min om hagarna var för leriga eller isiga, för att sedan rida dom senare på eftermiddagen.

   • Skrittmaskin är verkligen jätte behändigt men det ska inte ersätta hagar. Både för att kortare pass där 10-15 min kan omöjligen ersätta 10h i hage och längre pass i skritten är slitsamt. Så det ska snarare ses som en komplettering till fram/avsktitt 🙂

   • Det kan slita rejält att skritta på en begränsad voltyta så länge och flera dagar i veckan. Vet hästar som i alla fall veterinär trott blivit halta pga för frekvent användning av skrittmaskin. Skulle själv inte använda den så länge/ gång.

    • Alla får väl göra som de vill. Jag hade själv inte satt min häst i skritten i 45 min, känns lite inhumant 😖

  • De har bott där en vecka. Jag tänker att solceller kanske inte är det man funderar mest på i det läget, speciellt inte som det är den mörkaste tiden på året just nu.

    • Nej men det är kanske nu man ska börja fundera, OM det nu är så de skulle kunna tänka sig solceller – det är ingen investering man gör på impuls.

     Nu vet vi ju inte ens om det är något som familjen B vill ha, även om jag håller med om att det är en väldigt bra grej för framtiden.

     Så att det är vinter tycker jag inte har något med sådana funderingar att göra.

 6. Skrittmaskin är verkligen guld värt!! På ett travstall som jag höll till mkt på förut så släppte dem alltid ut hästarna 10-15min innan dem gick sina intervaller så dem var skapligt uppvärmda innan deras jobb. Samma dagen efter start innan dem fick gå ut i hagen. Verkligen super!🙏🏻

 7. Om utebanan är bra skulle jag fundera ett varv till innan jag gjorde den större (om den nu inte är pytteliten). Det kan vara svårt att lyckas med ett underlag, så även om ni gör banan större kanske den blir sämre om ni har otur. Har ju dock ingen aning om förutsättningarna nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *