Svar på er Q&A ang gården

Vad är det absolut bästa med gården?

Det måste väl vara läget. Just att den ligger så havsnära. Ingen i familjen ville ju flytta från Södra Skåne & helst inte bort från kusten. Så att man kan rida ner till havet, eller få ha vattnet nära en är lyxigt.

Finns det bra med ridvägar vid gården?

Finns väldigt fina grusvägar att skritta ut på precis brevid. En slinga eller en som man får vända. Men bra underlag för hästarna att skritta & trava på.

Vart kommer ni träna hästarna i vinter?

I ett närliggande ridhus. Sen kommer jag börja träna för en ny tränare nu under vintern & våren 2020 vilket naturligt kommer innebära att jag mer kommer åka till hen för att träna. Både jag & Olav.

Vad tror du kommer bli största skillnaden jämfört med att vara inackorderad? Både fördel och nackdel

Nackdelar kommer vara att det är mycket som ska fixas hela tiden. Det ska sladdas bana, köras hö. Går något sönder så hamnar det på oss. Men tror & vet fördelarna kommer väga över. Att slippa hela tiden rätta sig efter många olika viljor. Slippa alla ”hinderfria” dagar. Få skäll för det ligger en bom i manegen eller liknande. Det är svårt att driva verksamhet med upp mot 13 hopphästar & be om lov att få hoppa eller ha ett kryss framme. Nu kan man bestämma själv när & hur man vill träna. Det är svårt att sätta hundra planering efter hinderfria dagar. Kunder kan spontankomma, ägare vill komma förbi och rida sina hästar . Kanske en tävling kom snabbt upp och man behöver lägga om planeringen osv. Att smärtfritt kunna jobba för våra hästars bästa & våra kunder ska bli så nöjda som möjligt.

Hur många boxar finns där?

I dagsläget 7 st i stora stallet. I ”lilla stallet” 3 boxar.

Ska ni bygga eget ridhus eller finns det något i närheten som ni kommer använda?

I framtiden är det en vision och dröm. Men vi ville hellre bygga en riktigt bra utebana som kan ridas så länge som möjligt ute. Bra underlag och stora mått.

Hur ser läget ut med övriga ekonomibyggnader på gården – kommer ni att ha allt förvaringsutrymme som ni behöver, eller planerar ni att bygga till så småningom? Tänker på plats för t.ex traktor, stråfoder/strö, och allting som man har på en hästgård.

Traktor står redan under ett utrymme med tak som finns. Allt foder osv kommer stå i lilla stallet sålänge.Det kunde vart mer utrymmen, men de funkar. Om man planerar bra.

Är trädgården omgärdad av staket, med tanke på era små hundar?

YES! Vilket är underbart skönt.Man kan slappna av lite då när man släpper ut dem på tomten.

Hur långt ifrån erat förra hem har ni flyttat nu?

Inte långt. Fågelvägen ca 5 km 🙂

Hur gör du med all betalning på gården? Är de du som står som ägare och isf betalar dina föräldrar hyra för att bo där osv? Lån?

Mina föräldrar äger gården. Vårt mål är att i framtiden köpa gården av dem. Inte nu, men i framtiden…

Hur ser det ut med betesmark/hagar?
Är du nöjd med de som finns eller kommer dem göras om ? Hur tänker du kring storleken på hagar i stort?

Självklart skulle drömmen vara några hektar till. Men för att vara Skåne så är det ändå ok.Vi har gräshagar. Komme vara extremt rädd om den marken vi har. Vilket innebär att det kommer göras ca 7 st vinterhagar. Övrig mark görs i fållor som blir sommarhagar. De ska få vila nu & växa till sig så det finns bra med gräs under sommaren. Utöver det kommer vissa sandhagar byggas på ställe där vi ska röja undan buskar osv.

Vem kommer ni köpa underlaget till ridbanan från? vilka mått kommer ni ha? Tänker ni att den va vara fungerande året om? Gärna tips att tänka på med ridbana, ni som är inne i processen.

Vi har fortfarande inte bestämt oss 100. Det ena förslaget låter bättre än de andra just nu. Vi jämför både fiber & ebb och flod. Såklart är de mycket som ska kollas upp såsom priser & bevattning osv. Uppdaterar er direkt när vi bestämt oss.

Känns som att du har flyttat väldigt mycket. Tankar ang det?

Flyttat privat eller i stall? Ang stall flytt har du svaren ovan som jag försökte nämna så folk ska förstå. VI driver en verksamhet, vissa har 1-2 hästar på hobbynivå. Vissa rider dressyr, vissa hoppning . Att få det att gå runt utan tjafs om bommar och ridtider är svårt. Inte bara för oss. Nu måste jag ta av hatten för Tobbe & Krille som äger Blädde gård där vi stått eller står nu. Världens bästa personer som vi älskar. Kommer fortsätta jobba med & ha kontakt med. Trivts så galet bra med dem i vår närhet. De har verkligen koll hur verksamhet med hästar ska skötas  hur alla ska trivas. De ska de ha en eloge för. Men menar du att vi flyttat privat så vet jag inte? 3 gånger varav en gång var från västkusten till Skåne?

Finns det mindre rasthagar i tex sand/grus så att man slipper leran, eller hur tänker ni kring det? Lägga grus vi ingång?

Absolut förstärka in & utsläpp med bättre underlag ska göras. Har kollat lite på flis & gillar det. Men återkommer när vi bestämt det med.

 

Vad har ni för tids-/kraftbesparande åtgärder planerade? Tänker tex höautomater, mocka med fyrhjuling istället för skottkärra och sånt. Ni känns så himla moderna i ett övriga tänk, hoppas att ni har smarta lösningar på vardagsslitet och vill dela med er till oss andra

Vi är nog faktiskt båda lite old fashion way. Mocka gör vi helst med hederlig kärra & grep. Kommer fodra ute med fyrhjuling i hagarna. Gillar när ex lunch äts ute av hästarna. Nu är gården kompakt så vi behöver inte färdas så långt mellan hagar, gödselstack osv. Smart planerad.

Det skulle vara kul att veta vilka hästar som finns på eran gård och vart alla hästar står i box och hage!

De som flyttar in på gården är : Lux, Tore, Fia, Joe, Newton (kunds), Bamse (kunds) & Dubai (kunds). Alla de kommer stå i stora stallet. Inom kort kommer 2 hästar till som ska säljas. De kommer stå separat i uteboxar. Så alla hästar som anländer till gården kommer inte stå med ”våra” hästar pga smittorisk osv.

Vad har er utebana för mått nu och vad kommer den ha för mått när ni byggt ut?

Utebanan nu är måttet 44×24 m. Efter utbyggnad ska den bli 48×30 m är tanken . Så den är idag redan ganska stor.

Tack för alla frågor. Hoppas jag fått med de mesta. Det kommer mycket före / efter bilder häst. Det lovar jag. Självklart med smarta lösningar & paddockens ombyggnation som ni kommer att få följa stegvis. Ska fota bilder inom närmsta dagar & publicera här så får ni en blick över hur det ser ut nu & kommer bli. Men stallet blev bättre än förväntat. Helt klart!

 

22 thoughts on “Svar på er Q&A ang gården

 1. Kul att du svarade på så mycket! Sen måste jag även ge dig beröm för hur du skriver i det här inlägget. Inte ens i närheten av hur många stavfel det brukar vara. Bra jobbat! Ser mycket mer professionellt ut nu.

 2. Bra svar och klokt tänkt med inkommande hästar! Håller också med ovanstående om att det inte var mycket stavfel i detta inlägget, bra jobbat!

  • Jag funderade också på det, men då jag ser det som genomgående på alla bilder av gården som fanns i ett tidigare inlägg, och vet hur stort det är i verkligheten gissar jag att man använt någon form av inställning på fotografierna. Oavsett tycker jag som bosatt i samma ”by” att det är väldigt roligt att det blir liv och verksamhet på gården då den stått tom ett tag. Positivt för byn med inflyttning och företagsverksamhet av unga människor. Jag önskar all välgång till satsningen! Sedan tycker jag att det inte finns ng att rida på. Vägen utanför huset och ned till stranden är en 70 km väg med en hel del biltrafik.eller privata infartsvägar till fastigheter. Inget jag vill rida på, och stranden får man inte rida på under större delen av året.

  • Vet inte vilken bild du syftar på men är det en bild från försäljningen så använder oftast fotografer objektiv och inställningar som gör att allt ser större ut vid fotografering inför försäljning.

 3. Låter härligt! Nog bra val att bygga ut utebanan då den är ganska liten. Vi har 58×30 och jag skulle inte vilja ha mindre än så.

 4. Hej!

  Så roligt att följa er nu. Vi har också köpt en gård och vi har massor vi vill göra så det är extra roligt när du lägger ut lite tips och tricks på hur och vad ni ska göra. INSPO alltså. Så skit kul, ös med ideer och tips på allt som det innebär. Roligt att få en större paddock, vår paddock har måttet typ 25×60 så vi är helnöjda! Valde stenmjöl till topplager, funkar utmärkt!

  • Fast den hästen är inte till försäljning som de andra och Nellie har haft henne länge så det är inget konstigt tycker jag.

 5. Kul med många svar! Men dök upp två frågor hos mig när jag läste svaren, skulle vara kul med svar på det 🙂
  Först tänkte jag om ridvägarna, att ni har en bra slinga med bra underlag att skritta och trava på. Galopperar ni aldrig under uteritt, eller är det mer att det inte finns några bra ställen för det vid nya gården (förutom stranden då kanske när man får rida där)?
  Sen angående utebanan, jag tycker inte 44*24 är särskilt stort alls, det är ju bara snäppet större än en liten dressyrbana. 48*30 är ju inte heller det särskilt stort (även om 30 brett gör så SJUKT mycket jämfört med 20-24 meter, det känns verkligen skillnad i hur man kan rida!) om man tänker vilka mått tävlingsbanor brukar ha och så. Vet inte hur det ser ut i Skåne men en bit upp där jag bor (en liten bit norr om sthlm) är det minsta jag tävlat på ca 35*70, dvs nästan dubbelt så stor som er. Jag antar att det är ungefär lika neråt i landet, så därför undrar jag, hoppar ni aldrig ”tävlingslika” när ni tränar hemma? Eller om ni gör det, kommer ni åka iväg för den typen av hoppning eller hur tänker ni kring det?

 6. Kommer Zamina stå kvar på nuvarande ställe? Är hon dräktig igen och i så fall med vilken hingst?
  Finns det planer att visa Gambino på rådgivande bedömning och ev behålla som hingst?

 7. Hur många stall har du stått uppstallad i under tiden du bott i Skåne?
  Kommer du rida i Tobbes ridhus nu när du bor så när honom.

 8. Hej! Tips om ridbanan, vår ridbanan är 30×57 m. Bredden är toppen, men att den är kortare än ridhusmått (ca 67m) gör att de blir begränsat vad man kan bygga för övningar, banor och olika linjer.

  Bara ett tips, du kommer inte ångra dig om ni gör banan längre 🤗

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *