Visa framfötterna inför framtiden – 145 start

Nu är det snart dags för 145 starten med Fia. Känner mig taggad och igång i kroppen. Känns bra. Vi som ekipage är ju som sagt nya på höjden, så man är väl alltid lite nervös och har ett pirr i magen, på den höjden så måste verkligen allt stämma, speciellt på en klurig bana där besluten måste tas fort och hästen måsten vara kvick nog.

Vi fick hjälp idag av Alicia som hade praktik hos hos för några veckor sedan. Hon är en av de bästa vi haft. Till och med att jag hade kunnat anställa henne framöver och det vet hon om. Jag är väldigt petig när det kommer till skötseln i stallet, hantering med hästarna , vi ska kunna ha en kemi som team osv. Men jag gillar hennes inställning och kan lita på henne när det kommer till hästarna. Väldigt viktigt när man har valt den världen som hon och många andra har gjort, alltså en dröm att bli groom . De flesta vill få jobb när man gått ut skolan. Det gäller att visa framfötterna och våga ta för sig. Va nyfiken och ha intresset för mina hästar i detta fall som att det vore dina egna. Det lyser igenom och är så viktigt.

Jag och Olav har sagt att vi ska landa på gården, jobba lite mer intensivt och få ett snurr på verksamheten sen kommer vi att gå ut med att vi söker personal, Alicia ligger bra till;)….

Inte heller vara rädd för långa dagar. De är självfallet upp till mig som chef att göra ett bra schema som man pallar sex dagar i veckan. Men att jobba med hästar och den här sporten så kan mycket hända. Det kan vända på en timme. Så om en dag springer iväg så får man bara gilla det, även om klockan ringer klockan 06 dagen därpå. Det är en livsstil som man måste älska för att palla det.

Nu är vi påväg till flyinge. Lite tidiga men vi var klara och hade till och med stannat för att fika… men klockan går segt. .. så vi får åka tidigt och tagga till. Fia får hö på plats och får själv tagga till. Håll tummarna!

50 thoughts on “Visa framfötterna inför framtiden – 145 start

 1. Låter nästan som du ska anställa svart om du har de kraven? Hoppas jag missförstod men vita anställningar regleras via kollektivavtal där det finns begränsning i hur mycket övertid man får jobba. 🙂

  • Vad baserar du det på? Jag har jobbat vitt med typ såna villkor som nellie beskriver… man måste inte följa kollektivavtal som arbetsgivare, det är en förhandlingsfråga 🙂 Sen finns det säkert lagar som reglerar arbete till viss del.

  • Men självklart inte svart. Har företag , jobbar lagligt. Men ganska uppenbart om man ser på de bästa groomarna högt upp att de är en passion & många timmar bakom, vad handlar de om att jobba svart eller ej. Att du ens drar de till en fantasi nivå

   • Vilket tråkigt svar på en ärlig fråga där jag inför min fråga dessutom skriver att jag kan ha missförstått dig. När man som läsare har öppet sinne är det tråkigt att inte bli bemött på samma sätt. Men drar du det till sin spets är det reglerat i arbetstidslagen att man endast får jobba 48 h (max) i 4 månader, inte längre. I ditt inlägg skriver du att det inte är några konstigheter för dig att som groom jobba 6 dagar i veckan och dessutom ofta övertid – vilket är olagligt. På vilket sätt är det då konstigt att jag uppfattar det som att du refererar till svarta tider?

    • Nja, rimligt svar skulle jag säga. Din fråga börjar med ett antagande om att Nellie skulle anställa svart och utnyttja människor, vilket jag också skulle bli upprörd över. Jag har fullt förtroende att Nellie kollar upp detaljer och skriver ett lämpligt avtal när det är dags. Jag personligen blir också rätt irriterad av icke efterfrågade råd från främlingar, oavsett hur välmenande. Jag skulle också bli irriterad om du trodde att jag var så dum att jag offentligt skrev att jag skulle anställa svart.

     Vita anställningar behöver inte heller regleras av kollektivavtal, vitt säger endast huruvida det är lagenligt eller ej(vilket det kan vara även utan kollektivavtal). Däremot är kollektivavtal ofta en fördel.
     Det är fullt möjligt att vara schemalagt 6 dagar i veckan på lagligt sätt, bara du får 36 h sammanhängande ledighet.
     48h övertid antar jag att du menar, det blir i snitt 12h/vecka och är ändå ganska mycket och kommer inte överstigas av att grooma några kvällar, dock max 200 övertidstimmar per år, men du kan alltså jobba övertid ganska ofta. Arbetsgivaren får också beordra övertid. Än en gång försöker du få det till att Nellie tänker anställa olagligt, vilket är en ganska trist utgångspunkt som jag också skulle bli irriterad på.
     Att du uppfattar det som att hon refererar till svartarbete säger mer om dig än om Nellie om du frågar mig.

     • Nej, enligt lag (arbetstidslagen) får man inte jobba mer än 48/vecka i längre än 4 månader. Men det spelar ingen roll att du kommer här med påhopp, för min fråga var i all välmening och jag fick svar från den frågan var ställd till. Så din otrevliga, negativa input var både onödig och irrelevant i sammanhanget då Nellie redan svarat.

     • Ett ränknefel slank visst in, 48/8=6 och inte 12, men i övrigt korrekt.

      Jag förstår att du inte är intresserad av mitt svar när det i texten ser ut om att du kom in för att ifrågasätta. Tycker inte det är ok med den alla mot en(Nellie) situation det ofta verkar bli i kommentarsfältet, ofta är personer med intresse av att hitta fel som kommenterar. Då får helt enkelt vi som inte tycker att det är helt schysst hjälpa till och backa upp och sätta ner foten tycker jag. Det är inte fritt fram att skriva vad som helst bara för att Nellie är en offentlig person (inte riktat personligen mot dig)

    • Men det låter väl inte alls som att hon menar svartjobb? Herregud. Så många som läser Nellies blogg som LETAR efter saker att gnälla över. ”Öppet sinne” my ass, du gömmer dig bakom faketrevlighet genom att skriva en glad emoji. Skärpning

  • Jag förstår Annies tanke, även om man inte har kollektivavtal på finns ju arbetstidslagen som man MÅSTE följa. Visst, de flesta kollektivavtal är ”hårdare” än arbetstidslagen men även om man ”bara” behöver följa arbetstidslagen så finns det grejer man behöver ha koll på som veckovila, maximal övertid osv.

   • Väldigt tydligt att varken du Annie eller Emma jobbat som groom i tävlingsstall. Tiderna är oftast hemma 6.30- ca 17.30-18 sex dagar i veckan förutsatt att det inte är något speciellt (vilket de alltid är.. hovslagare, tävling, iväg på träning osv) och på tävling oftast från 06 och när de är inomhustävlingar är det inte ovanligt att en klass kanske inte är slut förens 21.30-22 och då kanske man är klar i stallet klockan 23! Det kan utan problem vara 14-16 h arbetsdagar flera dagar i rad. Har inte ihop med om man jobbar svart eller vitt! Det är ett jobb man gör för passionen och inte ett jobb man tar för att tjäna stora pengar eller jobba efter x antal h i veckan… Man gör det som krävs VARJE dag.

     • Trots att det, för dig Ellie, är så tydligt att jag inte jobbat i tävlingsstall kan jag informera om att jag arbetat som beridare hos flertalet stora namn inom ridsporten och därför kan skilja på svarta och vita tider. Tråkigt att uppmuntra ungdomar till att slita ut sig fullständigt för minimal lön och orimliga, olagliga tider. Det är klart det har med svart/vitt att göra. Skatteverket bryr sig inte om du jobbar av ren passion eller ej, det är OLAGLIGT att jobba mer än 48/vecka i längre än 4 månader. Allt annat är oväsentligt, ingen ska uppmanas till att arbeta svart. Tråkigt att försvara det.

     • Hur skiljer man på svarta och vita tider? haha. Jag har praktiserat i stall som anställer svart med bättre arbetstider än i stall där jag jobbat/praktiserat med vita löner. Huruvida man skattar på lönen eller inte har ju knappast med arbetstiderna och göra.

     • Det är tydligt att du Ellie inte förstår vad arbetstidslag är. Det är en LAG som reglerar hur mycket övertid man får jobba, hur lång sammanhängande veckovila man har LAGSTADGAD RÄTT TILL osv. Det handlar i allra högsta grad om ifall det är svart eller vitt eftersom det är OMÖJLIGT att jobba vitt och inte följa det. Jobbar man mer än man får så är det inte lagligt helt enkelt.
      För övrigt är jag mycket väl medveten om hur många som utnyttjas i den här branschen på grund av ”passionen” och det är ju rent förjävligt och verkligen inget att ha som föredöme.

     • Att jobba som beridare och hästskötare än inte samma sak. Helt olika arbetsuppgifter, tider, lön och avtal. Jag menar absolut inte att uppmuntra till dåliga förhållanden osv men jag kan LOVA att kollar man på världsrankningen i hoppning och tar topp 50 och kollar deras groomar kan jag LOVA er att oavsett om dom jobbar svart eller vitt så är det INGEN som räknar timmar, övertid, vad är lagligt osv av dessa! Det är absolut inte omöjligt att jobba vitt och strunta i vad lagen säger angående vila, ledighet, övertid osv. Tror du exempelvis Peders showgroom Malin tjatar på Peder om övertid när hon är ute själv kanske 4v i sträck och jobbar ENSAM med 2-3 hästar. Alltså i 30 dagar(!!) utan en ledig dag? Nej, för det är så det är. Har man inte vart o branschen som GROOM (inte beridare) så har man inte så mycket att diskutera emot..

     • Annie! 👍👍👍
      Ni övriga: Bara för att man jobbar inom häst branschen betyder inte det att man ska gå med på vilka arbetsförhållanden som helst. Det är ett gammalt och förlegat synsätt som jag hoppas försvinner ju mer unga människor blir upplysta om sina rättigheter.

     • Till E. Hur man skiljer mellan svarta och vita arbetstider? Svart betalning ger tex inte pensionsinbetalningar. Ingen höjdare att få kass pension för att man jobbat svart. Man behöver sätta av ganska mycket pengar själv varje månad för att täcka ett sånt bortfall. Försäkringar som tecknas av arbetsgivaren, hur gäller det när du defacto inte jobbat (tror inte försäkringsbolagen är intresserade av att täcka kostnader som uppstår utanför vit arbetstid).

 2. Jag har aldrig arbetar som hästskötare. Är det standard att arbeta 6 dagar i veckan? Och hur många timmar om dagen? Vad är generell timpeng då om man slår ut månadslönen.? Och då menar jag inte inkl skattepliktiga förmåner som kost och logi. Jag menar att bara för att man är villig att arbeta hårt och visa framfötterna så ska man ha arbetstider som är acceptabla.

  • Är säkert olika. Jag har arbetat som hästskötare, måndag-fredag, 7-16 🙂 Ett dressyrstall med tävlingshästar på elitnivå och lite avel.

   • Ja 7-16 är absolut inte vanligt. Man börjar oftast 6.30-07 och jobbar tills man är klar. En vanlig dag hemma skulle jag säga att standard är 17-18 på kvällen. Men är man på tävling, träning, hos vet eller så är det inte ovanligt att sluta 21-23! Åker man på tävling och första klassen börjar 08 och sista klassen 21 kan man ju inte ha med två hästskötare bara för en ska jobba 06-16 och den andra 16-23 liksom. Man jobbar på helt enkelt! Och man gör de för man älskar de:)

  • Det var drygt 10 år sen jag jobbade som hästskötare, 6 dagar i veckan 8-17 (ej tävling) och typ dygnet runt på tävling beroende på antal hästar. Svart lön på 300euro/veckan, boende och lunch (ej tävling) alla måltider på tävling. I Sverige, England och USA jobbade jag under dessa förhållanden. Tror dock lönen är högre nu!

  • Ute i europa brukar det vara standard med 6 dar iaf. Räknade aldrig ut min timlön, men jag hade mer pengar över då än nu med handels kollektivavtal, kanske för att man mest va i stallet haha, men fick ut typ samma i månaden som nu. Men fick då låna bil + tanka gratis, lite kläder, boende, och mat (skattat såklart)

   På tävling jobbade jag typ 6-22, sena klasser så blev det typ 6-01 ish. Hemma i stallet jobbade jag 6-18/19 och 21-21.30, med upp till 2 timmars lunch…

   • Precis. Man är svintrött och vill ibland bara ge upp dagar man står och putsar de sista vid halv ett på natten men det är jobbet!! Självklart är det ingen chef som önskar sina groomar stå och jobba vid midnatt men ibland är tidsschemat så och man får bita ihop. Och man biter ju ihop för man älskar hästarna:)

    • Eller så får de anställa en till groom. Om man är en chef som vill sina anställda väl så kanske de borde se över det.

  • Nej, det är inte standard. Du ska bara försöka hitta en vettig arbetsgivare som är rädd om dig och förstår vikten av återhämtning. Jag jobbar som hästskötare i ett mindre tävlingsstall. Mina arbetstider är 7.30 till 16.30 mån till fre. Jag jobbar varannan helg men är då ledig mitt i veckan. Självklart är min anställning vit. Ta ALDRIG en svart anställning. Då är du inte försäkrad, det betalas inte in till din pension, du har ingen sjukpeng och kan bli uppsagd på dagen. Dvs, tot värdelöst och oproffessionellt.

   • gick på lantbruksgymnasie inriktning häst och flera av mina vänner jobbade som hästskötare efter studenten. många fick mellan 4000-6000 kr svart i månaden, jobbade 10-12 timmar om dagen minst sex dagar i veckan. det är verkligen inte ovanligt med svart arbetskraft inom ridsporten.

 3. Tycker det är lite synd att så många stalltjejer ska bli utbrända i så ung ålder med att jobba så många dagar i veckan och så många timmar. Har de egen häst hinner de inte heller med sina egna mål och drömmar.
  Har tack o lov tackat nej till sådana jobb med exakt dessa kraven. Har ett jobb inom ett kommunalt hästföretag med kollektivavtal och normala arbetstider så man slipper bli utnyttjad och att man har tid över till sitt egna liv också.

  • Det är verkligen inte konstigt att få stannar i hästskötaryrket särskilt länge och att många unga över lag blir utbrända osv när man ska jobba långt mer än 8 timmar/ dag, 6 dagar i veckan som flera beskrivit här.

   Det en del kallar passion skulle andra kalla att bli utnyttjad och att inte ta hand om sig själv.

   Visst; en kortare tid kan det säkert vara kul att resa lite, jobba med det man gillar (hästar) men hur utvecklande är det i längden om man mest mockar och på sin höjd motionstider lite?

   Den pensionsgrundande inkomsten är inte mycket att hänga i julgranen så det kan ju inte vara det som lockar.

   Att driva eget företag och jobba åt sig själv går inte att jämföra med att ”slava” som hästskötare åt andra…

   • Alla är ju olika:) jag har jobbat med detta i över 6 år. Jag står alla dagar i veckan hellre och mockar än att motionsrida min ryttares hästar. Jag vill jobba som groom och inte rida!
    Sen handlar ju inte jobbet om att mocka, det är ju utvecklande på sitt sätt. Man jobbar mycket med logistik både för dig själv, teamet, ryttaren, resor över hela världen. Man lär sig hela tiden nya saker inom foder, hästens anatomi, inom vård osv. Alla ser olika jobb på olika sätt, detta anser jag är utvecklande för mig just nu. Men kanske inte om ett år eller två, vem vet!

 4. Hej nellie, blir så imponerad av dig varje dag! Heja dig! Jag undrar, hur känns det när du stöter på hilda ute på tävlingar? Brukar du kolla på hennes klasser? 🙏❤️ Kram!

 5. Ska du anställa någon finns det vissa lagar att förhålla sig till. Exempelvis har en anställd rätt till minst 36 timmars sammanhängande ledighet under en vecka, samt 11 timmars dygnsvila. Om du vill vara en bra arbetsgivare för unga tjejer föreslår jag att du läser på om arbetstidslagen 😊

  • Intressant; när ni precis hade startat ON så skrev du rätt ofta och liksom poängterade hur du hade jobbat till sent på kvällen eller fått stiga upp ”innan klockan 7” fast det var helg och du framhävde hur trött/ sömnig du var och att det var långa dagar.

   Nu heter det plötsligt att man brinner för hästar när man som groom ska förväntas göra detsamma trots att det inte ens är ens egna hästar/ företag.

   Nej, om man som egen företagare behöver jobba mer än heltid en period för att man vill det, behöver bygga upp verksamheten osv är det sin sak men att liksom betona att det är den typen av anställda du vill ha….inte samma sak alls tycker jag.

 6. Men jösses amalia 😱 Självklart är det inte optimalt att jobba allt för många pass och allt för långa pass, det fattar väl vilken påläst människa som helst! Likaså att det i Sverige finns lagar som styr arbetsförhållandena för anställda , är ju ingen nyhet precis. Tror nog att Nellie och Olav både förstår det och tänker på det.

  Sen är det så att alla jobbar inte 7-16 eller 8-15 trots att de jobbar med annat än hästbranschen. Ta tex personlig ass, läkare, busschaufförer osv, finns betydligt fler att nämna men tänker att det räcker så.

  Så att anställda under perioder kan jobba upp till minst 24 timmar i sträck, ibland ännu mer, förekommer i betydligt fler yrken, tro det eller inte. Jag är fullt övertygad om att den eller de som kommer att bli anställda i Nellie och Olavs företag kommer att jobba helt enligt vad som gäller trots att tiderna kanske blir lite oregelbundna.

  Sen håller jag med vad andra skriver ang detta med att jobba i hästbranschen är mer en livsstil än ett yrke många gånger. Precis som det är för bönder, fiskare, samer osv.

  Så sitt lugnt i båten, jag är fullt övertygad om att de ev anställda kommer att få det bra om de väljer att jobba hos Nellie och Olav !

 7. Man får ju hoppas att det är jäkligt bra betald övertid med såna arbetstider. Finns väl inget seriöst företag som låter sina anställda jobba 6 dagar i veckan samt övertid som standard. Nu arbetar jag inom en annan bransch där man resonerar att de anställda är är tillgången för företaget – inte de tillverkade produkterna – de anställda är det viktigaste man har.
  Kom även ihåg att utan kollektivavtal så kan du som arbetsgivare hamna i en mycket trist situation. Kollektivavtalet kommer nämligen med fredsplikt. Under avtalets löptid är det nämligen förbjudet för de anställda att strejka. Utan kollektivavtal så kan en anställd helt enkelt sätta sig ner och gå i vild strejk vilken minut som helst. Finns en anledning att det var arbetsGIVARNA som ville ha kollektivavtalet för första början och inte facken. Just det, uppmuntra gärna dina anställd att gå med i facket så de kan få hjälp att få koll på sina rättigheter och skyldigheter. Dygns och veckovila tex.
  Mvh hon som jobbar med fackliga frågor

  • Precis det jag menar! Det finns regler som gäller ang att ha anställda. Nu är dom inte ens där! Däremot drömmer dom om att i framtiden kunna ha anställda, expandera och bli större.
   Men innan de ens är där tas det för givet att det som blir anställda ska få arbetsvilkor som inte är schysta endast pga av att Nellie skrev att man vissa dagar pga ändrade förutsättningar var tvungen att acceptera förändringar i arbetstid och att det är en livsstil i mångt och mycket detta med att jobba i stall. Snacka om att dra stora växlar på några stackars meningar.

   Jag är fullt övertygad om att när det väl blir dags för att anställa, kommer det att bli enligt avtal och enligt de regelverk som finns. OM inte, så kommer det att bli svårt att få anställda att stanna kvar, men nu är dom inte där än. Släpp och gå vidare! Nu finns det inga anställda än att oroa sig för! Och om ni brinner för detta så lägg då lite energi i att försöka att förändra för de anställda där ni vet att avtal inte följs på ett eller annat vis och vänta med att att sänka Nellie och Olov och deras företag tills ni verkligen VET hur de sköter ev anställda i framtiden.

   Trevlig kväll.

   • Det är bra att hon som framtida chef vill lägga ett schema som man orkar jobba 6 dagar i veckan, bortsett från att vi inte har 6 dagars arbetsvecka i Sverige längre. Hästskötare kommer det alltid att få tag på, det är många som vill jobba med det så jag tror inte att det är något problem att få tag på arbetskraft.

    • Huvudet på spiken, igen! Men nu har dom inga anställda, och kommer inte att ha några än på ett tag eftersom företaget måste bli stabilt och ekonomiskt bärande för att anställa. Så fram tills dess kan ju alla som är upprörda över den dåliga arbetsmiljön, över de låga löner och den svartanställning som många redan har i dag, lägga den energin på att förändra det som redan försigår, än att bli så in i baljans upprörd över de arbetsavtal och den form av anställning som Nellie och Olav kommer att erbjuda sina anstälda i framtiden, för just nu finns det inte ens i dagsläget!

     Lägg energi där det hör hemma. Lägg energi på att förändra det som just nu är dåligt för många som redan är i dessa yrken, men lägg för sjutton inte energi på någonting som inte ens finns i dagsläget!

     • Nä, det är bättre att lösa problemet när det väl har uppstått än att förebygga att det händer.

     • Av vilken anledning tar alla förgivet att det ska hända ? Att det ska vara oschysst avtal, dåliga arbetstider, svartlön mm……

 8. Jag jobbar i stall med vit lön, där är det 7-19 som standard och ibland längre, 6 dagar i veckan. Är man på tävling kan det lätt bli 06-22, men då har man ofta lite mer pauser under dagen där det är lite lugnare. Vi har inget kollektivavtal och inte någon superlön (får fast månadslön som är samma oavsett hur mkt man jobbar + boende)+ men det är väldigt roligt och jag tror det är en bra erfarenhet att ha. Man utvecklas och lär sig väldigt mycket, både om hästar och om sig själv. Sen att man kanske inte orkar/kan/vill jobba med det hela livet är en annan sak, vill man ha familj tex är det svårt med ett sådant jobb.

 9. Sådär har ju ett traditionellt hästskötarjobb sett ut i alla tider! Men Nellie och Olav, ni är unga, framgångsrika och moderna och borde istället använda er offentlighet och gå i spetsen för att lyfta hästskötarjobbet en nivå, bli attraktiv arbetsgivare med sjyssta arbetsförhållande. Gee de andra arbetsgivarna (stallen) en riktig spark i arslet. Lyft dessa unga människor som lägger all sin vakna tid på arbete och hedra dem genom att ge dem sjystare villkor helt enkelt. Ni kommer vinna på det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *