Har du den support du behöver eller kan du sakna det lilla extra?

Ridsport. Enklare att relatera till det, så får ni som håller på med andra sporter lägga er syn på det.

Att rida. tävla, träna & ev göra en satsning krävs det enorma timmar tid, pengar & engagemang. Ingen hemlighet & så är det bara. Jag kan bara se tillbaka på min väg från ponny dit jag är idag. Krokig, men har alltid haft sjukt engagerade föräldrar. Pappa kört genom Europa, mamma mockat på helger & stått på träningar på kvällar. Kan tycka med handen på hjärtat att de offrat stora delar av sitt privatliv för just hästarna. Men poängtera såklart att de älskar de lika mycket som jag. Deras dröm har varit samma som min & Smillas. Tack & lov.

Men tanken slår mig om de inte vart så. Innan jag fick eget körkort osv. Om mamma & pappa va ointresserade, de hade egna saker de ville pyssla med på helger& kvällar . Mamma kanske hade sina väninnor, träning på kvällar osv. Pappa skulle aldrig ta ett C kort för ”min” skull. Han ville satsa på sitt jobb & renovera hemma på helgerna & laga mat i timmar. Tänk om de vart så. Skulle aldrig vara där jag är idag då. Skulle aldrig kunnat få uppleva tävla i Italien, Holland, Danmark & Polen. De skulle aldrig vart möjligt. Även om min situation är att jag betalar allt själv, så är tiden den lägger ofrånkomligt viktig.

De finns fina stipendier på olika nivåer som ridsporten & företag delar ut. Superkul & viktigt. Få stöttning är en push i rätt riktning. Ofta hamnar sånna stipendier till ungdomar som ligger på den högsta eliten redan. De har de förspänt med hästar, föräldrar med kapital & tid bakom sig. Självklart är de ytterst duktiga på den sport de utövar. Men jag skulle vilja se mer support till dem som kanske kommer i skymundan. De som skulle behöva lite extra hjälp med coachning , träning & ett bra tävlingsupplägg. Där kanske föräldrar står helt handfallna & inte ”kan”. De skulle va så sjukt kul att få se mer sånna tjejer & killar få träda fram & få en klapp på axeln med en fet check på stor summa pengar eller en arm om axlarna av sin stora idol.

Hur når man fram till den kategorin av ryttare? Såklart finns de mängder ryttare som är talanger deluxe. Sitter kanske på hästar som familjen köpt för sina sparade pengar. Mamman & pappan vill verkligen supporta, men vet knappt vad som är bak & fram på en häst. Ryttaren som följer slaviskt alla sina idoler på instagram & ser dem tävla helg efter helg. Ser hur Sveriges bästa tränare coachar på deras uppbokade träningar. Man följer SM & andra stora tävlingar på equisport & drömmer att få nå dit själv. Men pappa kunde inte koppla trailern denna veckan på bilen för han var tvungen att jobba & mamma har inget körkort. Trots de tränar man på själv, kanske för klubbens egna tränare. Men drömmen slår ingen hål på.

Den ryttaren skulle jag vilja se få ett stipendium. Få vägledning & kunna få material i form av ekonomisk stöttning & träning. De hade säkert vart kul för övriga Sverige att få följa det med. De hade öppnat upp lite talesättet ”Ridsporten är öppen för alla”.

Poängterar att jag inte missunnar ryttare som fått stipendium av olika slag innan. Tvärtom. Ni är fantastiskt duktiga. Väl värda. MEN….jag kan tycka de finns en hel kategori av ryttare som också skulle behöva en klapp på axeln lika mycket. Många av oss (så även jag minst sagt) har det extremt bra förspänt redan.

Företag där ute. Vad säger ni? Ska vi slå oss samman och försöka hjälpa unga talanger där ute? De behöver inte vara stora pengar de handlar om. Men en slant för träningar och tävlingar skulle hjälpa många unga ryttare.  Jag sitter på enorma marknadsförings kanaler. Jag är nu sugen på att hitta företag som vill skänka en slant för lyfta fram ryttare som behöver ekonomisk stöttning.

Är du företag & vill hjälpa till. Stor summa eller liten summa är oväsentligt i slutändan. Mottagaren kommer ända bli glad. Självklart kommer ditt företag synas.

Mejla mig på nellieberntsson@hotmail.com Märk mejlet med Lyft fram

 

67 thoughts on “Har du den support du behöver eller kan du sakna det lilla extra?

 1. Mina föräldrar är intresserade och engagerade till viss del, pappa kör om han kan, och mamma kör även hon en del samt att hon är med och stöttar med olika fordringar och pass i stallet för att det ska funka för mig att ha en ponny, dem gör det dem kan helt enkelt. lika så står jag inte på en fin anläggning med ridhus och hela köret, utan i ett Kallsta med liten utebanna. Men vi har inte alls den mängden pengar som ”behövs” jag har aldrig fått en häst för hur mycket pengar som helst för den möjligheten finns inte.. lika så ingen fin och dyr transport/lastbil, visst drömmer man om att rida det största och om dem dyra lastbilarna etc, men jag får vara glad för det jag har och jobba utifrån mina förutsättningar.

 2. Problemet är väl att ofta är sånna stipendier tänkt att gå till någon som kan ta sig hela vägen. De som inte har samma förutsättningar kommer ju förmodligen rent krasst inte ta sig dit ändå. Menar absolut inte att det är omöjligt att ta sig fram utan att vara rik, det finns ju andra sätt, men lite som du säger ändå. Möjligheten att ta sig utomlands för att tävla Tourer o internationella tävlingar, att ha flera bra hästar, att betala för mycket hjälp av tränare osv. den måste ju finnas. O är man inte rik själv behöver man ha uppbackning, hästägare eller sponsorer som är rika. Även om man får ett stipendium på några 100 000 så försvinner ju de pengarna tyvärr skrämmande fort i den här branschen. Så när de pengarna är slut så måste man ju kunna ha något att jobba vidare med. Då går ju tyvärr pengarna oftast till de som redan har en del pengar som man utvecklas vidare när stipendiet sedan är slut.

  Samma med landslagsplatserna osv. De vill satsa på de som kan ta sig fram. De som har en topphäst även om den ena hästen blir skadad, de som kan åka på alla tävlingar osv. Hur orättvist det än är så är det nog mycket så. Hur duktig man än är så ser de ju vad kapaciteten framöver är. Är detta någon som kommer kunna slå igenom, någon som är ”värd” att satsa pengar på, för att det ska ge något tillbaka till den som satsar.

  • Fast om man tar peder Fredricsson och Ingemar Hammarström som exempel. Ingemars familj har mycket pengar, extremt bra hästar och alla möjligheter. Behöver han verkligen mer pengar och Peder utöver hans resor till tränare i tyskland varannan vecka? Han har vunnit det största man kan på ponny och är extremt duktig på storhäst. Han hade med all säkerhet kunnat ta sig till toppen utan mer pengar. Däremot kan kanske inte ”Lisa” det, som gör ALLT för att lära sig, kollar på alla träningar i kalla ridhus och mockar extra för att få träna en extra gång.

   • Peder hade nog inte tagit sig dit han är idag utan H&M i ryggen. Hammarström har såklart pengar, men för honom är det ju en jättemöjlighet att få ha peder som mentor exempelvis. Anledningen till att t.ex. H&M väljer ut honom är ju för att han har alla möjligheter och de vill förknippas med en som med största sannolikhet kommer ta sig till toppen. De har inte samma vinning av att lägga massa pengar på någon som kanske inte gör det. Det är ju inte välgörenhet, det är ju oftast mycket för att företagen ska få något tillbaka. Angående stipendier så blir det ju såklart även fel att INTE ge till den som är mest lovande för att den redan har pengar, var ska gränsen gå för hur mycket pengar man får ha i så fall? Det finns ju i princip alltid någon som har mer pengar än någon annan. Förstår såklart dilemmat och hade också gärna sett att någon som saknar möjligheter får ett stipendie och en chans, men jag förstår också varför det tyvärr inte är så.

 3. Vilka härliga inlägg du skriver!! Och du tänker så rätt.

  NU har inte jag ridit på många år, men jag är lite nyfiken: Hur tänker du om ridsport för funktiosnedsatta? De som gärna vill satsa, men som ännu inte tagit sig till paralympics eller så? Är det också en målgrupp som du skulle kunna tänka dig att lyfta fram? 🙂 För de må vara hindrade kroppsligt, men tänk vika vinnarskallar som kan döljas där bakom. Det pratas ganska lite överlag om denna målgrupp så jag kunde inte låta bli att ställa frågan… 🙂

  Och som alltid – vilket stort hjärta du har som lyfter fram din familj och föräldrar! NI är så fina mot varandra känns det som.
  Följer dig vidare med spänning!!

  Stor kram!!

 4. Värmer verkligen i hjärtat att läsa inlägget! Ett jätteviktigt initiativ, hoppas verkligen att vi får se detta komma till liv 💜

 5. Wow, jag hade inte kunnat sagt det bättre själv! Helt enig gällande de som får stipendiat, finns så många andra duktiga ryttare som ALDRIG får chansen. Tror att vi hade kunnat breddat Sveriges ”kommande elit”/”upcoming” ryttare om stöd hade funnits.

  Bra tanke av dig och hoppas företagen nappar!

 6. Har tänkt på detta sååå många gånger. Älskar ditt initiativ och håller helt med. Den som redan har rika föräldrar, fantastiska hästar och de bästa tränare behöver egentligen inte mer pengar. Det behöver däremot de med ett ordentligt driv och stor skicklighet, men som inte har möjligjeterna.

 7. Det här är min känsla genom hela mitt liv som hästtjej. Jag skrev in till alla tidningar för att få råd och tips från Sveriges bästa tränare och aktiva. Rolf-Göran Bengtsson svarade på min fråga hur man skall göra för att bli framgångsrik utan stora ekonomiska resurser och hans svar blev att Kunskap är makt. Se till att rida allting du kommer över, ta chansen varje gång du kan hoppa en häst för att utvecklas. Det sitter kvar.

  Men till ämnet, så sjukt irriterande att de rika bortskämda ryttarbarnen gång på gång plockar hem stipendierna. När hon som kämpat sig fram utan ett öre över rider i Scandinavium så skrattar publiken bara för att hon får hoppa en fjordingkorsning istället för en smäcker importerad ponny. Är det så vi vill ha det? Ridsport är för alla och ingen är mer värd på grund av ekonomiska resurser. Bra ämne!

 8. Väldigt väldigt klokt inlägg!
  Väldigt trevligt initiativ!!

  Jag tänker att det finns många duktiga ryttare med fantastiskt känsla som inte har det förspänt med pengar.
  Som sitter på hästar som kanske inte sticker ut, inte är den flashigaste eller som hoppar som en gud. För det finns inte ekonomi för en sån häst. Men de gör ett fantastiskt jobb på det de har.
  Och att de inte heller alltid syns riktigt på samma sätt, trots att drömmen finns där. Och talangen också.
  De skulle kunna lyftas, stöttas och få kliva fram.
  Även om de personerna inte kommer hela vägen så kan de ju göra stor nytta på vägen tänker jag?
  Alla tar sej ju inte till toppen och alla har inte den ambitionen men kan vara riktiga tillgångar för sporten.

 9. Detta har jag funderat på sååå länge! Haft egna tankar om hur man skulle kunna stötta och pusha tjejer som har den rätta drivkraften men inte det dör andra. Har en del idéer. Hör gärna av dig om du vill ha en medhjälpare! 🙂 det hade varit fantastiskt kul och få hjälpa

 10. Wow vad fint nellie! Det värmer verkligen i hjärtat att läsa vilket fantastiskt tankesätt du har som verkligen fler borde ta del av! En riktig förebild!

 11. Superbra initiativ! Jag och en stallkompis pratade faktiskt om exakt det här häromdagen, de som har allt får alla möjligheter men de andra har sååå mycket svårare väg fram. Ändå är det ofta de där som redan har ”allt” som lyfts fram som hjältar och kämpar, inte tjejen eller killen som kämpar stenhårt i konstant motvind.

 12. Jäklar vilket grymt bra initiativ!!! 👊🏻
  Har också OFTA reagerat över att det är dom som har det mest förspänt som får stipendier. Absolut att de är framgångsrika och duktiga men alla tävlings och championatspoäng samlas oftast med flera olika hästar. Ofta man ser att stipendierna går till den mest ”vinstrika” och det är orättvist då en person kan ha 15 hästar medans en annan kanske har 1-2….vem kommer då ha samlat flest placeringar när året är slut? Inte rättvist.
  Sluta aldrig ifrågasätta och sluta aldrig att gå DIN väg 👊🏻

 13. Älskar att du lyfter detta Nellie! ❤️

  Är en ensamstående förälder där verkligen alla mina pengar går till min dotters stora dröm och det på en lön som inte är särskilt stor. Min dotter är verkligen en talang – hon lyckades kvala till msvB på sin b-ponny som när vi köpte henne för en struntsumma och ponnyn skulle enligt de förra ägarna inte kunna gå högre än LC. Med sin nuvarande ponny kvalade min dotter till både till lag-SM och individuellt till SM på sina första starter. Det tråkiga är dock att vi aldrig skulle kunna åka land och rike runt för att få den riktiga rutinen som krävs för att ligga på topp, vi har bara en ponny och i det landskap vi bor finns inte den riktiga spetsen för att träna regelbundet för t.ex. a-tränare. Transporten vi har är en Värmlandsvagn av 1992 års modell och den dras av min skruttiga bil som slits oerhört som dragbil. Glassiga ALFAB-lastbilar är väldigt fjärran från oss… Jag missunnar ingen med flera hästar i sitt stall, bra sponsorer eller liknande. De är väl värda det! Verkligen!

  Vi själva har nog sökt varenda fond och stipendium som går för att försöka låta min dotter fortsätta sin dröm, men där vi bor är svaret alltid att ”vi gynnar inte individuella satsningar” utan bara föreningar eller lag. Verkligheten är tyvärr hård när man inte har det där stora kapitalet. Det finns ingen för oss.

  Hoppas verkligen att du får med dig intressenter till denna idé! Oavsett om du lyckas och oavsett om min dotter någonsin skulle platsa som sökande, så vill jag hylla ditt initiativ som någonting som ger oss, som kämpar varje dag med att få drömmarna att gå runt, HOPP!

  Jag har inte alltid följt dig och minns bara diskussionen med ditt deltagande i landslag diffust härom året och anledningen till det. Det senaste året har jag dock läst det mesta och jag ser din driftighet som en sann förebild för barn och unga i hästvärlden. Du visar varje dag att du är större än den där diskussionen som en gång var. Tack! ❤️

  • Är också en ensamstående mamma. Min son var inte hästintresserad men fotboll och innebandy tog all hans (vår) tid.
   Idag är han 20 år och all den tiden tillsammans har skapat ett väldigt starkt band mellan oss.

   Det du gör för din dotter är oerhört fint! ❤❤

 14. Wow! Inspirerande läsning!!
  Grymt av dig att vilja göra o lyfta detta åt ”oss”!

  Ha en fin fredag!

  Kram

 15. Tänkte & diskuterade det här med min mamma häromdagen. Jag är den där mellan ryttaren som vill så himla mycket men pengarna begränsar en. Har en fin häst och arbetar som ridande elev samtidigt som jag har ett jobb på sidan av för att ha råd med hästen, hyra, mat osv.
  Jobbar 13-15 timmar om dagen 7 dagar i veckan för att jag vill utvecklas & nå mina mål & ta mig hela vägen.

  Men som sagt pengarna sätter stopp för mycket, det kostar att ha häst, det kostar att tävla, allt från startavgift till resan dit.

  Ett stipendium för oss mitt emellan hade varit magiskt.
  Då det är svårt att få sponsorer när man inte är stor på sociala medier heller.

  Fantastiskt att du lyfter det här!

  Kram Nikki

 16. Support av föräldrar har nog många, kanske de flesta. Hästintresset delas av generationer, det är styrkan med vår sport. Att dela häst mellan mor och dotter är inte fel, det är så roligt.
  Men om man vill satsa på tävling, så inser man rätt snabbt att det är en materialsport. En dyr sådan. Ryttarens talang är inte större än hästen hen sitter på… Bra hästar är jäkligt dyra. Få är förunnade att kunna köpa såna hästar. Ju högre klasser, desto dyrare hästar…
  Så det krävs kapital och en stor del talang för att komma till eliten. Men tänk så många som har kul på lägre nivåer, under eliten. Och vi är många breddryttare som är nöjda med de lägsta klasserna.

 17. Det känns som att det är stor skillnad mellan dressyr och hoppning gällande det, att dressyren gör mer ”gräsrotssatsningar” på unga och lovande ryttare som inte har så många rutinerade hästar i stallet eller vinster i bagaget. Det kan absolut ha att göra med vilka ryttare jag följer så skulle gärna vilja veta hur andra upplever det?

 18. Nellie! Du fick mitt hjärta att stanna till för en stund. Det är exakt detta jag har och har haft som dröm att kunna göra sen jag slutade med hästar. Att kunna ha pengarna i framtiden till att hitta en extrem talang inom ridsporten att stötta ekonomiskt och med kontakter som Själv inte har rätta förutsättningarn, speciellt dom som inte har föräldrar som kan eller vill engagera sig. För jag vet hur betydelsefullt det skulle varit att ha haft det själv.. Jag var själv en av dom som vi pratar om och som hade behövt just detta och där av är det min dröm att kunna stötta ett sånthär projekt så fort jag får ekonomin till det, jag jobbar mot det varje dag.. Det är fantastiskt det du vill göra. det finns sååå många talanger där ute som strugglar extremt mycket för att få nå fram. Jag vet. Jag var en av dom och det var av denna anledningen jag tyvärr efter många (roliga och lärorika) år gav upp ridsporten och la hjälmen på hyllan med tårar. Men jag har lovat mig själv att en dag ska jag vara den jag hade behövt i ridsporten! Din idé är det mest kärleksfulla man kan göra! Tack!!!! Och ÄNTLIGEN!

 19. Jag har extremt stort engagemang för min häst, vill lära mig allt jag kan, gör allt det bästa jag kan utifrån den kunskapen jag har. Tyvärr går min häst efter en traumatisk händelse inte att lasta på en vanlig transport utan behöver en b-kortare. Alla mina drömmar har krossats, och jag har inte råd med det som krävs och har tyvärr har jag ingen släkting eller någon som vill eller har möjlighet att supporta…
  Det finns många som skulle behöva hjälp, och då blir jag frustrerad när man ser ex Ingemar och Janelle få stipendium, som har gott om ekonomisk uppbackning och hade klarat av att betala för den hjälp dom får, medan andra inte ens har råd med det som krävs för att åka till en träning…

 20. Hur tänker du att det kommer bli i praktiken? Såklart en fin tanke men känns mer som önsketänkande. Ett bidrag på pengar ger inte engagemang och pengarna kommer ta slut. Förstår inte riktigt vad målet med stipendiet skulle va. Stipendium till en satsande ryttare med ett team runt sig är ju för företagen en investering i att kunna marknadsföras genom ryttaren på stora tävlingar och tillställningar. Vad vinner företagen på att sponsra med stipendium till en ryttare med oengagerad omgivning och kanske lite halvdåligt material, dvs. häst/hästar med begränsad kapacitet. Det handlar ju om business. Finns ju en anledning till att hm sponsrade Peder, t.ex.

  • Mina tankar exakt!

   Din idé är i sak behjärtansvärd Nellie men hur tänker du att detta ska realiseras på ett vettigt sätt? Vem ska utse de som ska då pengar tex? Vilka summor talar vi om? Vad ska kriterierna vara? Finns mycket att reda ut…..

  • Så ledsam kommentar! Självklart förstår vi alla att detta inte är fixat i en handvändning. Självklart förstår vi alla att det blir mycket arbete i att få allt att fungera. Men att väcka tanken, lyfta upp det till bordet och därifrån börja att klura ut lösningar, ja det är starten på ett tidskrävande arbete för att få allt att gå i lås. Det är väldigt få saker i livet som kommer som en färdig lösning, och det mesta tar tid och kräver mycket arbete innan det finns en färdig struktur i hur det ska fungera praktiskt.

   Jag tycker att det är superfint tänkt Nellie. Det finns så många ungdomar som brinner för sitt liv med hästar i alla dess former men som kan behöva denna extrahjälp, oavsett hur, för att ta sig vidare i sin gren.

   Jag vet att det kommer att ta tid att få igång en sak som denna. Har ingen kunskap om hur man går tillväga. Men är fullt övertygad om att är det någon som skulle fixa det, och göra det bra så är det Du med hjälp av expertis och familj som fixar det ❤

  • Det är helt okej att inte förstå målet med Nellies ovanstående förslag….män ” förstod” inte heller vad kvinnor skulle få rösträtt för, va kvinnor skulle ut i arbetslivet för, deras roll var hemma. Eller att mäns matchokultur inom sporten, det var väl ingen som förstod att killar /män far illa av det. ALLA dessa scenarion har börjat men att en/flera startar en dialog och någon respekterad inom ämnet gör accept och bekräftar problemet. Så bra där Nellie!

   Inom företagskulturen finns det något som heter Good Will, att sponsra/ge stipendier där företag lägger värde för att skapa ett gott anseende inom branschen. Alltså, man skiter blanka fan i ekonomisk resultat och vad man får tillbaka av den andre parten. Bolaget jag jobbar för gör sponsringar på ibland sex-sjusiffriga summor i liknande ärenden och tänk vad det skulle gynna ”Lisa Eriksson”. Eller kanske ett träningstillfälle i veckan om man ser att talangen finns där men inte kapital, smått som stort.
   Heja dig Nellie, så befriande att se en influenser som använder sin inflytande för något riktigt bra!

   • Fast good Will vill man ju också ha för att det betyder att man har ett gott anseende och vara omtyckt – detta gör i förlängningen att företaget tjänar på det. När det kommer till kritan så handlar väldigt mycket om pengar i sista änden ändå. Håller med dig dock att företag skulle kunna ge stipendier till ”randoms” för att det ger bra good Will 🙂

    • Nja jag håller inte riktigt med…skänker du pengar till välgörenhet för att det ska göra gott för andra …..eller för att du själv mår bra av det?
     Jag förstår din tanke vad du syftar på, men jag vägrar och tro att alla person/företag enbart gör saker för egen vinning. Att ge tillbaka handlar om så mycket mer, i alla fall för mig.

  • Företag, framstående tränare osv som kanske väljer att hoppa på en sån här grej gör det ju inte av samma anledning som de stora företagen sponsrar de stora ryttarna. Där är det precis som du säger, det handlar om business. HM syns massor tack vare Peder. Maya Delores syns genom unga, lovande tjejer som Jennifer Bratt, Emilia Bergåkra osv.

   MEN företag som gör en sån här grej syns och lyfts fram för att de stöttar en ryttare ”från grunden”. De syns inte på de stora arenorna, men de kan synas i olika reportage, i det här fallet får de säkert synas t.ex. på Nellie sociala medier osv. Det är en lite annan typ av ”reklam” för företaget, inte lika stor marknad som om de sponsrar Peder eller Nellie men absolut något vissa företag gärna hoppar på!

  • Det är skillnad på sponsring och att dela ut stipendier. Två ganska olika saker.
   Ett bidrag på pengar kan med rätt vägledning absolut gå till rätt saker, och det är väl just det man vill? Vägleda till rätt sak?
   Halvdåligt material på häst? Ja. Och? Rätt person kan ju fort avgöra efter några träningar om ryttaren har det och om det finns en chans att kanske hjälpa denne vidare till ett bättre material?
   Jag anser inte att en satsande ryttare med ett starkt uppbyggt team runt sig, är i behov av något stipendie. Utan där får man nog då istället jobba på och skaffa sig sina sponsorer och jobba för att nå framgången. Inte samla på stipendier för att få skutan att gå runt. Där kan man ju snacka om att det är slöserier med resurser. Utan låt det gå till dom som behöver det för att ens ha en chans att kunna prova..

 21. BRA Nellie! Du imponerar mer och mer ju fler dagar av ditt liv som går. Skämt å sido. Verkligen precis såhär man ska nyttja sin ”makt” som ”influencer”. Du är g r y m!

 22. Wow så fint. Vilket grymt initiativ, du är så jäkla cool och viktig som vågar använda dina plattformar till en så bra sak! Heja dig Nellie!

 23. Starta ett eget stipendie! N.B. Stipendiet! Jag har inte en aning om hur man skulle gå till väga för att välja ut ”rätt” ryttare med lämpligt hjälpbehov. Men att bla få möjlighet till träning 1 /månad i 6 månader, körhjäp till tävling, meeting, clinic är jag helt övertygad om att det skulle göra enorm skillnad för vissa. Hjälpen skulle inte bara ge utveckling utan även stärka självförtroende och sprida glädje. Precis va vi behöver i sporten. Föreställ er känslan av att ha fått möjligheten till utveckling att med tiden kunna få tävla i samma klass som sin idol och förebild! Och då menar jag inte en förebild som Peder, utan en förebild och idol som Nellie. Ja slår ett starkt slag för att hjälpa ryttare som kämpar för att hårt arbete, engagemang och kärlek till sporten ska löna sig.

 24. Mycket!!! bra initiativ! Har tänkt samma själv många gånger men har inte möjligheten att få ut det på samma sätt som du med stora sociala kanaler har. Håller tummarna för att det lyckas och blir som du förväntar dig!

 25. Bra skrivit Nellie. Tänk om det fanns fler som resonerade som dig i denna sporten. Vi alla kämpar på olika nivåer och mål och med olika förutsättningar. Det är sånna som dig som behövs i sporten som ser verkligheten och är beredd att göra något åt detta. Respekt till dig och grymt jobbat..

 26. Jag är en av dom som på ner ridningen pga budgeten inte räckte till. Hade en sinnessjukt fin häst som hade kapacitet. Hade jag haft möjlighet så hade jag velat träna och tävla betydligt mer än vad jag hade möjlighet till. 1 gång max 2 gånger i månaden kunde jag träna för tränare. Fick dåligt samvete gentemot hästen som ville mer, så sålde tillslut av allt. Saknar det varje dag…Du är grym Nellie!

 27. Stolt över att ha en så ung och mogen tjej som du i sporten! Helt osjälviskt tänker påkalla de som tränar i skymundan. You go girl!

 28. Jag och min syster har alltid haft ridsporten tillsammans och tävlat hoppning fram till vi själv blev vuxna. Ingen av våra föräldrar har körkort så sen vi va 10 och 12 år gamla och fick egen häst cyklade vi varje dag över en mil till stallet och sen en mil hem, tävlade vi fick vi samåka med kompisar som skulle på samma tävlingar, eller så fick nån släkting ställa upp.. nu i efterhand förstår jag inte hur det gick ihop men i den åldern ser man inte såna problem som hinder🙈

 29. Bra initiativ men måste säga att jag inte håller med till 100.

  De som har det värst enligt mig är de ungdomar som inte har någon som engagerar sig för dom, spelar ingen roll om dom har rika eller fattiga föräldrar då, dom kommer stå still.

  Utan pengar men med engagemang kan man ta sig långt, men har du ingen hjälp alls från familj är det desto svårare.

  Men fortfarande- bra initiativ. Ge inte upp det bara för att det finns fler synpunkter.

 30. Det viktigaste om du vill försöka få till nått sånt här, är att inte dela ut till ”tränares elevers elever” eller ”bekantas barns kusin”. Men jag läser sen vidare i din text och tanken är att fånga upp dessa som inte har ”namnen” bakom sig. Och jag stöttar dig helt i det. Jag har tänkt på det i flera år. Det finns inga riktiga möjligheter för duktiga ryttare, som inte har föräldrar som kan betala tusentals kronor för en helgkurs där man ska sitta och lyssna på några stora namn inom ridsporten och allt ska vara fint och flådigt. Det blir inte den ”vanliga” människan som kan ansluta sig till en sån kurs. Hur fint det än må låta när ”helgkurserna” presenteras som något öppet och för alla utåt sett. Börjar bli riktigt trött på sånt.
  DET finns massor av talangfulla ryttare på ridskolorna där ute, jag bara vet det! Som med rätt chans kan bli precis lika bra som våra världsryttare idag. Jag växte upp med kompisar som red väldigt bra som ungdomar, men just det här med hästmaterial och pengar, det fanns inte. Och tro mig, de kämpade. Inga latmaskar. Men allt är lättare med ”namn” i sporten och tränarnas kompisar kompisars barn osv. Rörigt inlägg det här blev. Men jag håller med om att inga mer stipendier till folk som har det ”gott ställt” ,låt de pengarna gå till vanligt folk som har en riktig möjlighet att faktiskt göra sin ridsport-karriär. Dags att luckra upp de här ”nivåerna” inom ridsporten och då menar jag ”rikemans-ryttaren vs låginkomst-ryttaren” .

  Så om du vill göra en sån här satsning. Öppna gärna upp möjligheterna för talangfulla ridskoleryttare. Det hade varit ett vinnande koncept i det långa loppet. Tro mig. Det är inte fel.

  Med vänlig hälsning/ C-lotta

 31. Wow! Jag börjar gråta varje gång jag tänker på det, på hur mycket mina föräldrar gett mig. Dem gav mig alla förutsättningar ett barn kunnat få, tyvärr tog det tvärstopp i min satsning när jag fick psykisk ohälsa, men dem gav min ändå allt. Även på senare år har dem stöttat mig i sporten och nu är jag ju så pass vuxen att jag kan sköta det mesta själv, även om dem gärna hänger med och kollar.
  Det händer så ofta att jag önskar att alla barn och familjer hade mina förutsättningar och det gör mig jätteont att veta att sanningen inte är så. Jag önskar att jag någon dag får ge tillbaka till andra unga och stötta dem som inte har de förutsättningar jag hade.
  Tyvärr har jag inte ekonomin nu att stötta någon annan men kunskapen, drivet och kärleken för sporten har jag! En stor dröm för mig är att få förverkliga någon annans dröm och stötta satsningen; om så bara som tränare, coach eller en hjälpande hand!

 32. Har nästan aldrig kommenterat på en blogg men känner att jag bara är tvungen. Först och främst – sån otroligt fin tanke. Jag rider ”endast” på ridskola och jobbar massa extra i stallet för att få chanser att rida mer och utvecklas mer när jag tittar på när min tränare rider och hanterar hästar. Och jag ser varje dag på mina föräldrar hur gärna de önskar att de kunde hjälpa mig nå de målen jag alltid velat nå. Oavsett vad så tror jag det här skulle motivera fler att fortsätta med den fantastiska sporten ridningen är och inte sluta för att man nått en ekonomisk gräns som sätter stopp för utvecklingen. Otroligt bra initiativ!

 33. känner mig så träffad! Jag är ett praktexempel på att ha två föräldrar som inte kan något om hästar och egentligen inte är deras intresse överhuvudtaget. Ingen av mina föräldrar är höginkomsttagare. Men dom vet att hästarna är hela mitt liv, och jag kan få så fruktansvärt dåligt samvete när jag vet att dom lägger sina sista kronor dom har på mig och hästarna och försöker göra sitt yttersta, jobba extra för att jag ska ha möjlighet att hålla på. Det är otroligt tufft ekonomiskt att ha häst, inte bara utrustning och tävla/träna. Små saker som spån, kraftfoder, hö varje månad och kostnaderna springer iväg. Som du också lyfter i ditt inlägg. Det är många duktiga ryttare som får stöd och push framåt, Inte bara ekonomiskt, många av dem får mycket utrustning till häst och sig själva gratis och sponsrat, trots att dem kanske till och med har möjlighet till allt det ekonomiskt. En annan person som jag, måste spara pengar varje månad för att kunna köpa ett par nya ridbyxor hade blivit överlycklig för ett nytt schabrak. Tycker detta är viktigt att lyfta och blev så glad av att läsa detta.

 34. Fantastiskt vilken storsint ung kvinna du är!

  Själv har jag verkligen aldrig tänk såhär! Jag har föräldrar som inte har möjlighet eller intresse till att hjälpa mig inom ridsporten. Jag sköter allt själv. Jobbat sen jag var 16 medans jag gått i skola för att kunna betala alla hyror, skoningar, träningar osv. Köpte min första helt egna häst för 1 år sen för mina egna pengar efter massa hårt slit och gud vilken känsla de va att kunna köpa sin helt egna häst för sina egna pengar för man kämpat på fast man går i skola, bor hemifrån och betalar alla sina utgifter själv som 18 åring😍 aldrig varit så stolt över mig själv. Ingen topphäst eller läromästare som jag kanske skulle önskat men med mycket jobb kan vi nog ta oss en bit på vägen. Har en jätte snäll tränare som hjälper och kör mig hit och dit då jag behöver, vilket verkligen betyder guld. Samtidigt som det är jobbigt att alltid behöva vara beroende av en utomstående.
  Sedan har jag även problemet av att bo på Åland vilket verkligen sätter käppar i hjulet för utveckling. Finns väldigt få tävlingar och väldigt låga nivåer. Inget stor utbud av tränare och det är väldigt dyrt att kunna fara till Sverige att tävla och de tar även mycket tid och även där har jag ingen som kan hjälpa mig att köra t.ex. Men jag har alltid tänk att om jag kämpar hårt och verkligen arbetar för de jag vill så kommer de komma en belöning nån gång. Men har aldrig tänk att man kan få hjälp på traven, tänker att de är bara dom duktiga ryttarna på högre nivå med resurser och framgång som kan få de.

  Hoppas verkligen du hittar någon som vill satsa med dig inom detta och att någon hårt kämpande duktig ryttare får den lilla extra hjälpen/pushen den behöver!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.