Söndagens planer

Hemresan gick bra. Tore kändes nöjd att få komma hem och min magkänsla säger fortfarande rätt. Han kollas nu i början på veckan. Söta lilla hästen som hoppade super egentligen trots att allt antagligen inte är 100%, det är fantastiskt att ha den inställningen som honom.

Söndagens planer:

Vi är påväg till fordring nu. Sen ska vi chilla i lastbilen lite tills de ätit färdigt i lugn och ro. Tanken var att börja rida en efter en men pgr av dålig kommunikation i stallet så kan vi inte rida förrän senare på förmiddagen. Vi har planer i eftermiddag – ikväll så det spricker lite tidsmässigt för oss tyvärr. Men vi hoppas att kunna jobba på utan stress ändå. Men gud vad jag räknar ner dagarna till flytten nu. Så skönt att få styra sitt eget och inte behöva anpassa sig för tider och annat strul.

Måndag imorgon , ny vecka. Vi har en del planerat. Vi har en vet check. Vi har en besiktning. Vi tänkte hoppa den nya sexåringen , åka iväg med fyra åringen och hoppa. Tävling till helgen som kommer. Så det är fullrulle.

Söndag- vad gör ni idag?

Såg någon auktionen igår? Jag var faktiskt med och spontanbuda på en häst. Köpte den inte . Men kunde inte hålla oss.

17 thoughts on “Söndagens planer

 1. Fantastiskt att ha hästar med sådan inställning. Min första storhäst gick en hel klass med en sko som vridit sig snett och tåkappan gått rakt in i hoven. Han kändes lite off men var inte i en bom och vann klassen. Vilken kämparglöd. Tänker ofta på den dagen nu när han lämnat oss sen drygt ett år tillbaka, 28 år gammal.
  Kram på dig nellie och lycka till ned allt som framtiden har att ge.

 2. Förstår precis hur du tänker och känner, det är det som är den stora fördelen med att ha eget. Att hyra plats, dvs att vara inneboende, ger inte samma flexibilitet som att äga eget. Detta fungerar oftast super om man har lite hästar, och de flesta har oftast 1 eller som max 2 stycken som inhyrd i någon annans stall ( dock kan det finnas de med upp till 3-4 hästar som är inhyrda men den procenten är jämförelsebar liten mot de som väljer att ha eget ), just för att flexibiliteten som ägare/tillridare/försäljare/uppfödare är så viktigt. Om man har flera hästar i omlopp som ska ridas/jobbas från marken eller tränas på ett eller annat sätt, så är behovet av att kunna ”ändra” om i sin dagliga planering av yttersta vikt för att slippa stress och för att ha möjlighet att ge sina hästar de bästa förutsättningar som man kan efter hur just dagen ser ut och dagsform på de hästar som man har ansvaret över.

  Därav så har ju de allra flesta tränare/uppfödare/tillridare mm eget stall, just för att aldrig behöva hamna i denna ”begränsning” som det ofta innebär att behöva dela/anpassa sig efter andra inhyrda som också finns och har rätt till /behov av anläggningen.

  Att ha eget innebär ofta mycket mer arbete i underhåll än vad man tror, men så väl värt det för med eget kan man som ägare lägga upp en planering som innehåller båda delarna, dvs underhåll/skötsel samt träning och hantering av hästarna. Och om det mot all förmodan händer ( vilket det ofta gör ) en förändring som stökar till det så blir det ändå mycket enklare att styra om och lägga upp en ny arbetsplan för dagen med eget än vad det blir som inhyrd.

  Så glad för er skull att ni äntligen, hela familjen tillsammans, får denna möjlighet till en egen gård. För trots att det blir mer jobb ”runtomkring” så är jag fult övertygad om att ni som familj tillsammans kommer att rodda runt allt och i slutändan få en betydligt mer stressfri vardag.

  Lycka till 🙂

  • Tack Åsa för en klok kommentar. Nu handlar de inte om att jag / vi har 1-2 hästar som vissa i kommentarsfältet tror. Vi bedriver en verksamhet och pendlar mellan 8-13 hästar. De är en hel arbetsdag om alla hästar då ska ”göra sitt”. Någon skrev rid ut då. Jovisst kan man göra det. Men rida ut ev 10 hästar i ösregn som redan har vilat en eller 2 Dagar för mycket pga vi varit borta är inte ultimat. Har man få hästar kan man snabbt ändra sitt schema. De blir svårt med fullt stall. Kunder har krav på sina hästar och mina ska tävla. Ha eget innebär att man kan följa sin plan ev smärtfritt . Betala till sig själv osv. Ha en fin dag

   • Varför hugger du direkt Nellie?

    Vi VET att du inte har 1-2 hästar men du har inte heller 13 just nu och att rida ut merparten är säkert inga problem eftersom ni är flera som kan hjälpas åt. Dessutom har det inte regnat hela dagen i Skåne och även om så vore fallet så går det att rida ändå.

    Förstår absolut din irritation i sak, det är ibland skittrist när ens planering spricker pga andra men thats life…och trots allt ett i-landsproblem. Ha en bra dag oavsett.

  • Kokt skrivit, en egen anläggning tar så mkt mer tid. Men jag skulle säga att egen anläggning ger mer stress. Om man inte har anställda. Min lista tar aldrig slut, tid för ridning finns knappt. Det är marker som ska skötas, foder som ska skördas, halm som ska tas in. Fint väder, ingen ridning för höet ska in. Staket ska upp och ned, då jag har växelhagar. Dvs hagarna är på odlad vall. Och de staket som finns uppe ska underhållas. Vildsvin ska hållas borta från markerna, mer tråd stark ström. Boxar ska gödsla, hästar in och ut. Gödseln ska köras ut på fälten och plöjas ned. Hästskitarna ska plockas regelbundet från alla hagar. Stallet ska kalkas och traktorn ska man vara snäll till så den inte bråkar 😉Sedan ska ju man städa, tvätta och handla mat till sin egen familj. Någon undrade när jag tvättade fönsterna sist på huset, ja det var ett tag sedan… Sätter till det på att göra listan. Barnen ska på aktiviter och jobbet ska skötas😄 i mitt nästa liv siktar jag på lägenhet så jag ibland kan sova på morgonen eller åka på en semester. Vilken lycka det skulle vara. 😀

 3. Alltså herregud,kan folk bara sluta tro att man kan göra allt med alla hästar..
  Har själv endast en häst, den går varken att rida ut på och dessutom finns det väldigt dåligt med såna möjligheter för en trafikrädd häst nära oss då stallet är relativt centralt i vår stad.
  Vårt ridhus hyrs ut till både privata människor som inte har ridhus som vill komma och rida, sedan hålls där även lektioner så den är upptagen ibland. Jag är i blåsten med EN häst om det strular med bokningstider eller kommer plötsliga hinder att använda ridhuset eftersom jag inte sådär bara kan hoppa upp och rida ut i mörkret efter jobbet.

   • Inte vet ja nu om det är så hemskt synd om henne då hon går på stor lösdrift i flock dagarna i ända. Mera synd då risken är att någon dör i trafiken så som hon kan ställa till det.

    • Eller så tar man sitt ansvar som hästägare och ger den varierad ridning. Hästarna är lyckligare om de får varierad ridning med uteritt.

     • Det är faktiskt inte sant. Uteritt är fantastiskt, men en häst som bara tycker att uteritt är obehagligt och blir jättestressad njuter inte. Man kan variera på andra sätt. Jag tycker att man ska anpassa sig till varje individ så att den mår bra.

  • Eeh nej man kan inte göra allt med alla hästar men om man har 13 hästar måste det ju gå o rida ut på någon av dem? Sen är en av mina hästar inte trafiksäker, jag kommer ut ändå. Sen har jag en annan häst som vänder och springer hem för han vill till flocken. Jag hoppar av och leder honom runt i skogen. Det finns inga ursäkter för ute ritter helt ärligt. Sen kan man vara bekväm och inte orka, fine men säg inte att det inte går.

  • Blir det inte trist att rida när man bara är i ett ridhus? Själv hade jag tryckt ridningen då blivit tråkigt. Hur tränar du hästens ryggmuskler etc? Jag tränar det med uteritt i backar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.