Money Talks?

Prata om hur du känner för att spendera pengar. Typ man jobbar hårt för det man tjänar och det är ingen skam, men hur ställer man sig för det när andra har lite mindre? Eller hur ekonomi påverkar ens liv och hur man mår. Blir man verkligen lycklig utan pengar? Det ger mycket trygghet och chanser.

Jag vill läsa om hur du ser på/tänker inför investeringar. T.ex. kring hästarna. Vore superintressant att se mer av business-Nellie!

Känsligt ämne för vissa. Nu är jag 19 år och kan diskutera pengar på annat sätt. Även inser ett värde i pengarna. För mig är det enkelt. Man tjänar inte pengar av att sitta på en stol & inte göra något. Jag vill hela tiden trampa framåt. Jag är inte uppfostrad med lyx som ramlar över mig. Vi är en helt vanlig familj. Så att jobba gör alla i vår familj , så även jag. Om vi inte pratar om mina sociala kanaler utan hästarna istället. Att jag tjänar pengar på mina kanaler vet ni sen gammalt. Sen har jag det såklart bättre & sämre än många andra. Onödigt att jämföra ekonomi & hur man är född in i lyx eller Svenssonliv.

Om jag säljer en häst. En kunds häst eller min egen. Då är jag inte ”nöjd”. Jag ser hela tiden framåt. Investera i en ny häst? Vad efterfrågar mina kunder? Dyra eller billigare hästar. Jag står på kvällarna och har lektioner. Kanske skulle jag strunta i det & lägga 2 timmar extra på min blogg , mejl eller insta. Men det är viktigt för mig att knyta kontakter, lära ut & sen tjänar jag en slant på det. Trots att jag kanske tjänar mer i månaden på mina kanaler är en hög månadslön. Det räcker inte för jag ska krypa upp i soffan i en svindyr mjukis dress & bara le & va ”nöjd”. Jag vill hela tiden framåt. Jag vill att mina kunder ska vara nöjda. Jag vill att de hästar jag säljer ska stå för de dem kostar. Jag vill även kunna satsa på mina egna hästar & samtidigt som de stiger i värde.

Det hade kunnat vara lite lugnare för mig att ev sälja Tore eller Joe som flera frågat på. Summor som jag tackat nej till som jag hade kunnat investera i ridhus eller halva gården? Men jag vill inte sälja dom. De är mina bästa hästar & framtiden är med dom.

Man måste vara kreativ – hela tiden. Olav är mycket mer ”nu kan vi chilla ett tag” mood. Skillnaden är dock också att han tänker mycket instängt och jag öppet. Jag har hela tiden olika vägar framåt. Spånar med anteckningar i mobilen. Räknar ut, tänker om. Bygga för framtiden. Jag har 3 jobb i dagsläget. Mina sociala medier, ON.Sporthorses och träningar. Utöver det gör jag clinics om de efterfrågas.

Jag är en doer i ALLT jag gör. Jag blir nästan rädd för ev ”vad som kan hända” om man inte jobbar framåt. Visar framfötterna & vill utvecklas. Jag återinvesterar i mitt egna bolag som är hästarna. Nu äntligen kan jag snart göra det i mitt egna stall. Det är svårt att få något gå runt med stallkostnader på 35.000:- i månaden.

Jag  & Olav tjänar olika just nu. Alla hästaffärer vi gör delat vi 50/50 såklart. Men Olav är ingen snål person. Ibland betalar jag, ibland han. Hade jag märkt tendenser att bara jag betalade och han la sina pengar på hög, då kanske. Men vi strävar åt samma håll. De är huvudsaken.

Jag tror inte man blir lyckligare av pengar, men det ger en trygghet. Trygghet gör mig lycklig. Så egentligen talar de mot de jag säger. Men tror ni fattar. Jag tror bara att mycket sitter i inställning hos folk & ungdomar. ”De finns inga jobb”, det är så lätt att säga. Gör reklam för dig själv. Bli inte bara ett brev med ett cv bland alla andra. Sök jobbet direkt, ge dem ett ansikte . Sälj in dig själv. Tänk outside the box.

Mina bästa tips till att tjäna pengar & lyckas :

 1. Marknadsför dig själv. Jobba hårt, visa framfötterna. Låt företagen vilja jobba med dig. Du ska vara en klippa i deras vardag.
 2. Kom inte in i cirkeln. NU är det snart lön. Gött, Då chillar jag de 2 nästa veckorna. Se om du kan jobba extra veckan efter lön & kanske själv spara de du jobbat extra?
 3. Gör små listor över saker du skulle vilja förverkliga inom yrke, pengar & plugg. Försök minst förverkliga en av listan saker på 6 månader.
 4. Slösa inte. Va inte kung i baren de 25:e. Känns bara så 2014 det beteendet. Sen är det såklart inte fel, någon fredag kan du unna dig men sätt det inte i system.
 5. Är du arbetslös. Skriv ihop ett CV och ett personligt brev. Ta en utomstående som får läsa det. Sen sök jobb direkt face 2 face.
 6.  Misslyckas du med ovan. Prova igen. Du kommer lyckas. Drivkraft och vilja. Bra ingredienser i grytan. Tro mig.

 

30 thoughts on “Money Talks?

 1. Angående detdär med att sälja sina bästa hästar skrev Amanda Gullström ett väldigt intressant inlägg om det förut. Hon red felfritt och placeringar 145-150 med Valence och nästan lika bra med Ramius. Hade väldigt höga bud på hästarna.

  Hennes analys var att hon som ung behövde ha kvar hästarna för att utvecklas och få chans att rida de höga klasserna och skapa sig ett namn på 150nivån i Sverige. Att nu hade hon råd att ha kvar hästarna och då fick det vara värt det. Och också mentalt bra att se dem i stallet. Till slut sålde hon hästarna, det var dags liksom, men då hade hon ridit där uppe i ett antal år och var redo att casha in och börja resan med nya hästar – för hon var borta från 145+ nivån i flera år då man som sagt behöver häst för det…

  Känns lite som att situationen är samma för dig. Vill du bara ha verksamhet på ”lägre” nivå, max 130cm, så sälj, ta pengarna och återinvestera. Men vill du satsa som YR så behöver du Tore och Joe nu, inte en eventuellt bättre stjärna om 3 år.

  • 140 har hon ju dock ridit på kundhästar också så något mellanting kan man uppenbarligen komma åt också. Måste inte vara 150 eller 120-130 nivå. Förstår dock din poäng, att sälja sina bästa hästar innebär såklart att man får acceptera att kliva ned en nivå för stunden 😊

    • Absolut, men min poäng var att man inte automatiskt är ute ur gamet bara för att man säljer en häst som tävlar på relativt hög nivå när man har andra som ligger på ungefär samma nivå. När Nellie sålde Hilda var det ju annorlunda, det var hennes solklara ”förstahäst” och då får man kanske acceptera att försvinna från sina för stunden högsta klasser för att investera i något som på sikt kan ta en uppåt (i detta fall Lux). Nu menar jag inte att Nellie ska sälja Tornado eller Joe, och jag hoppas få se dem länge tillsammans! Det jag menar är att det inte ALLTID är negativt att sälja en bra häst, utan det beror ju helt på ens egen situation. Jag förstår helt och hållet Amandas situation, att behålla V var hennes ”biljett” till framgång, men att sälja Hilda var kanske Nellies.

   • När Ramius och Valence var det en paus på minst 1-2 år där hon inte startade 150 och nog inte 145cm på någon häst heller.

    För att ”lyckas” som ryttare är det dessutom stor skillnad på att rida 140 och på 145/150. Du rider inget senior SM utan 150-häst. Du rider inte wolksvagen GP, 7-star 150, GP-klasser osv utan att häst som klarar 145-150.
    Ganska många rider faktiskt 140. Det är högt men inte speciellt märkvärdigt som senior eller YR ens i Sverige.

    • Om det var ett svar till mig så har jag aldrig sagt att det skulle vara något märkvärdigt att rida 140-145. Min kommentar var ett svar till den (orkar inte scrolla upp för att kolla namn) som påstod att sälja Tornado och/eller Joe skulle innebära att hon måste hålla verksamheten på en nivå upp till MAX 130. I mina ögon stämmer inte och det var endast det jag skrev. I dagsläget går kanske inte kundhästarna 150, men det gör heller inte hennes egna.

   • Det är nu. Inlägget är skrivet 2014. Det är flera år sedan hon sålde Ramius och Valence och hon har jobbat upp nya nu. Men hon är fortfarande inte tillbaka på samma nivå som innan hon sålde. Hon tog placeringar och vinster i 145-150 innan hon sålde. Chardonnay börjar komma upp dit nu.

 2. Tack för ett jättebra inlägg! Du har många kloka tankar när du tar dig tid att skriva noga och utan stavfel och konstiga meningsbyggnader, uttryck och liknande. Ta till dig detta!

 3. Så kloka tankar när det gäller ett så känsligt ämne som pengar, yrke och status. Håller med dig där du skriver citat: Jag tror inte man blir lyckligare av pengar, men det ger en trygghet, slut citat. För det är just det som pengar ger, trygghet! Och det är oerhört viktigt för alla människor, att känna sig trygg. Pengar är en del av denna trygghet, sedan finns det fler faktorer, ja visst. Men just nu är det pengar och dess värde som lyfts upp.

  Du är en väldigt djup individ, det finns så oerhört många nyanser av Nellie. Blir lika imponerad varje gång denna klokhet uttrycks så insiktsfullt som i detta inlägg. Du är 19 år i kroppen men betydligt äldre och mer erfaren i själen……inget negativt utan tvärt om! Med den erfarenheten i ryggsäcken kan du komma väldigt långt i livet och hjälpa väldigt många, vilket du ju också gör med tanke på allt du brinner för.

  • Många relationsproblem bottnar i ekonomiska problem liksom dåligt mående över huvud taget.

   Om man ständigt måste oroa sig för sin ekonomi säger det sig självt att de flesta blir negativt påverkade.

  • Är det OK med Nellie att du gör reklam för din egen blogg precis hela tiden här i kommentarsfältet? Känns lite smått pinsamt faktiskt. Hoppas verkligen att du frågat Nellie innan, för jag som läsare här på Nellies blogg är definitivt inte intresserad av att läsa din reklam för jämnan (ingen blogg i min smak).

  • Ärligt talat så tror jag att många låter bli att klicka sig in på din blogg när du tjatar under varenda inlägg. Det blir lite för mycket och får därför motsatt effekt. Visst kan du kommentera och ha med en länk till bloggen, men jag skulle nog undvika att skriva massa kommentarer som denna.

   Texten på din blogg är jobbig att läsa. Det är stora mellanrum mellan raderna när man läser via mobilen. Vet inte om du kan göra något åt det dock.
   Är du redan på 4e plats så kanske du kan skippa att försöka locka läsare hos andra bloggare.. det verkar ju redan gå ganska bra för dig 🙂
   Lycka till!

   • Trist med denna form av reklam på någon annans blogg. Tänk om alla läsare som har bloggar skulle börja promota dom här? 511 kommentarer liksom…

    Sluta!

 4. Wow vilka härliga och inspirerande inlägg du levererar nu nellie!! Så inspirerande att läsa dessa lite längre inläggen men också de lite snabbare updatesen mellan hästarna. Ett inlägg om utrustning och hur du tänker där vore superkul att läsa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.