Vilka bett är favoriterna just nu i stallet ?

Jag har en del bett som jag varierar med både hemma och i hoppning. Alla mina hästar är rätt starka i munnen och känsliga förutom Tornado , han är väldigt lätt i munnen.

Detta bettet gillade mina hästar som Fia och Joe. Bettet är väldigt lätt och det kändes spännande , testade och känslan var riktigt bra. De satt bra i munnen , de gjorde så att hästarna våga ”lätta ” i munnen och inte blev stumma, vilket gör att de oftast kan uppfattas som starka. Värt att testa tycker jag för er som har lite känsliga och starka hästar till vardags men vill inte betsla upp. Lite info: ”Bettet har tungfrihet. Det är anatomiskt utformat för att följa tungans form och därmed störa hästen så lite som möjligt, så man får ett jämnt och fint tryck som är väl balanserat mellan lanerna och tungan.”

Finns Här

Bettet för lättare häst i munnen men som kanske kan bli lite tung istället och kommer lite djupt ner i formen eller blir framtung så kan jag rekommendera Baucher bett. Trimmat på det en del men testade detta på Tornado en träning och fick upp huvudet mycket snabbare på honom, blev enklare att spänna bågen också. Accepterade bettet bra! Tävlade på det sist.

Billigare bett men så bra! Inget starkt bett) Här

Nästa funkar mycket bra på en häst som är känslig och stark. Känslig som att den håller på mycket med huvudet och inte accepterar bett som ”knäcker ” i munnen. Detta är lite skarpare, du kan variera kedjan och de ligger stilla i munnen samt inte knäcker då de är en stång. Hittade ingen sida som sålde det så ni får googla själva men lägger in en bild. Kimberly bett

 

Som ni vet så rekommenderar jag peewee och gör fortfarande. Hoppat/ tävlat Joe på det sen jag fick honom i princip. Super bra stöd & är ett bett som är mitt emellan snällt & skarpt. Han behöver mycket stöd vilket det ger i munnen men är ändå inte för skarpt, då tappar han ryggen isf och där av vill jag inte betsla upp honom. Det ska sitta lite lägre i munnen än många vanliga bett fick jag info om.

Här

Om du har en häst som är stark mot hinder men som du kan ha en lite lättare hand för dig själv så rekommenderar jag Trust gummi stången. Vi haft den på Bamse som är stor & kan bli stark emellanåt , chipsy som inte är så stark men ”drar ” lite i munnen. Hade dubbeltyglar på bamse och lös kedja, chipsy hade en tygel fast kort delta till. Alltså kunde jag jobba mindre med handen. Stödet kom av sig själv & hästarna gillade det.

Hoppas det kan hjälpa till. Vi kan göra ett likadant inlägg men Olav kan lista upp sina favoriter så har ni fler val & modeller att läsa om. Från två olika ryttare !

29 thoughts on “Vilka bett är favoriterna just nu i stallet ?

  • Skulle precis skriva det 🙂 Det som i Nellies text kallas ”Kimberly” alltså som heter Kimblewick, om någon är sugen på att prova och inte hittar det 🙂
   Funkat jättebra på min ponny btw, han är lätt och fin i munnen oavsett men trivs bra med lite hävstång. Min stora däremot tycker inte om hävstång alls, det där är så olika 🙂

   • Är det pinsamt när du stavar fel och missar ord också Nellie, eller är det bara dina läsare?
    Har man inte jättekoll på bett så förstår man inte vilket du menar.

    Kan hålla med om att Rebeccas kommentar var onödig och otrevlig, men då kan ju du föregå med gott exempel istället för att svara lika omoget själv.

    • https://rightthing.se/sprakpoliser-har-alltid-fel/

     ”Det låter hårt men är sant: Språkpoliser har en personlighetsstörning som tyvärr gör att de går miste om mycket. Helheten är alltid viktigare än detaljerna. En text, till exempel, behöver i första hand hänga ihop – vilket är exakt vad text betyder. Då blir saker som uppbyggnad och förmåga att väcka intresse mycket mycket viktigare. ”

     ”Om helheten är begriplig, är det rätt stört att hänga upp sig på detaljerna.”

     🙂

   • Kasta inte sten i glashus Nellie. Du skriver själv med massvis av fel, tex i meningen ovan. Korrekt svenska är ”du fattar vilket bett jag menar”.

    Konstigt att du kommenterar andras stavning men aldrig någonsin din egen trots att kommentarsfältet svämmar över av åsikter om just detta?

    • Ni förstår ju inte vad Nellie menar? Varför är ni så elaka?
     Nellie menade att kommentaren ovan kastade sten i glashus, eftersom att hen också stavade fel. Annars hade hon såklart inte sagt något om stavfelet!

  • Att Nellie skrev Kimberly kan lika gärna ha varit autostavningen som gick in och skrev Kimberly istället för Kimblewick.

 1. Om alla ni som stör er på hur det stavas eller inte stavs i inläggen börjar att fokusera på annat, så sjunker ert blodtryck och er irritation flera steg. Nu har vi alla (!) läst er åsikt, flera gånger om till och med. Finns ingen vare sig vi andra läsare eller Nellie som inte förstått er ståndpunkt, så släpp det nu, för allas skull.

  Om ni mot all förmodan måste fortsätta att lyfta det så börjar jag att fundera över om det verkligen är i all välmening mot Nellie ( som ni hela tiden bedyrar att det är ) eller om det egentligen är förklädd elakhet maskerad som omtanke ??

  Önskar alla en underbar torsdag 🙂

  • Jag hoppas du inte menar vi som berättade vad bettet heter ”stör os på hur det stavas eller inte stavs”. Det var inte därför jag kommenterade iallafall och säkert inte därför andra kommenterat det heller utan för att om nån är sugen på att prova sånt bett på sin häst/ponny men inte själv vet vad det heter blir det som för Nellie här ovan: Man hittar ingen affär som säljer det. Och det är ju synd om man vill testa det, eller hur? 🙂

   • Emma, din kommentar var väldigt bra skriven. Hjälpte till att förtydliga utan att dumförklarar på något vis. Så roligt att få läsa en kommentar som leder till någonting positivt för oss andra läsare 😊👍

 2. TACK för alla tips, guld värt!!! Blir så inspirerad av att ”hänga” här just nu. Så mycket häst, inspiration och bra fokus från din sida som jag bara älskar och det är anledningen till att just jag kikar in här några gånger om dagen, det smittar av sig och jag blir både imponerad och väldigt genuint glad!
  Tacksam!

 3. Men alltså wow vad folk går till attack över en så liten sak som att hon gjorde en miss och kanske rörde ihop namnet på bettet. So what? Första kommentaren i princip skrev vilket bett hon menade så det var ju ingen big deal om man ändå fick informationen som jag för övrigt tyckte var sjukt hjälpsam och intressant. Tack Nellie! Hoppas verkligen att folk kan sluta märka ord och uppskatta dig lite mer 🙂 kram

 4. Superbra inlägg! Jag har försökt hitta nytt bett till min häst men är sååå svårt att förstå skillnaden mellan alla olika och hur de rent praktiskt fungerar så att du recenserar nått du provar är kanon. Om man får be om tips, tror du att det översta fager skulle fungera på en häst som är lat, men kan bli stark, är ganska känslig i munnen och kan både slå upp huvud och bli framtung? Många saker men han är typ 10 hästar i en, därför så himla svårt att hitta rätt😅

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *