Friday night got me like…

Godmorgon ! Brrrr…kallt deluxe idag. Typ endast 6 grader på morgonen.

Var hemma runt 18:00 igår. Åt middag, duscha och totalt däcka i sängen. Var så sjukt trött. Vet ju att klockan ringer 06:30 varje dag (vi morgonfodrar 7 dagar i veckan ). Bara jag kommer i säng i tid och får mina timmars sömn är det ok.

Men tänkte på de igår . Aldrig, 365 dagar om året att jag går och lägger mig och inte vet vad jag ska göra dagen efter. Även om man unnat sig en utekväll så måste man matcha en buss eller liknande dagen efter. För hästarna står kvar, även om mamma typ backat upp med fodring . Sen väntar stallet fast lite fördröjt med tiden. Men att checka ut på Fredag efm och ha helgen oskriven till Måndag morgon . What!

Och nu noga poängterar jag till alla som väljer att tolka de jag skriver negativt. De är INGET fel med det. Tvärtom , gud kan inland bli avundsjuk .

Hästar är ett enormt ansvar. 7 sagt i veckan. Mina hästar och kunders hästar. Varje dag har jag en tid att passa dagen efter och dagen efter det. Det är inrutat. Låter kanske tråkigt , drömmigt eller någon blandning därmellan. Men de är en livsstil deluxe . Underbar, tuff, slitig och vacker på samma gång.

Berätta om ert liv. Är det med eller utan häst. Påminner det om hur jag beskriver det eller har du fri helg med bara massa obokat tid? Tell me.

Trevlig Fredag

47 thoughts on “Friday night got me like…

 1. Jag har en mindre uppfödning och har inte stallet utanför ytterdörren utan måste åka en bit. Jag arbetar heltid så hästarna tas om hand före och efter mitt avlönade arbete. Det gäller 365 dagar om året, inget unikt för vare sig dig, mig eller någon annan människa som sysslar med hästar. Snarare en självklarhet.

  Du kan jämföra dig med en lantbrukare och då upptäcka att 7-17 är inte mer än deltid för denne 😉

 2. Åh, får en ledsen klump i magen över att du ens ska behöva förtydliga att det är så DU fungerar, känns som kommentarsmaffian är väldigt aktiv mot dig just nu 🙁

  Själv måste jag ha alla dagar strukturerade och planerade. Skulle få sån panik av att vakna upp söndag morgon lite halvbakis och se vart dagen tar mig… Nä, då ställer jag hellre alarmet och startar dagen i stallet!

 3. Har haft eget stall med häst till för 3 år sedan, så kan relatera till det du skriver. Fick panik om jag inte visste vad jag skulle göra morgonen efter. (Hände ju dock typ aldrig hehe)

  Livet utan häst har tagit flera år att anpassa sig till. Att nu faktiskt kunna känna ett lugn och uppskatta att ha en ledig helg, det har jag fått jobba hårt för. Ibland blir jag stressad över att jag inte har något inbokat, men det är nog något jag kommer få jobba med hela mitt liv. Kan ju tillägga att jag har flera barn, hundar och andra djur så jag har fortfarande fullt upp men mycket mer friare än när jag hade häst.

 4. Jag har två jobb för att få pengarna att räcka till, och så rider jag en häst 3-5 dagar i veckan. Nån dag i veckan (oftast söndag) är det SÅ skönt att ha en oplanerad dag så man kan ligga i soffan och ladda batterierna 😂

 5. Har levt på egen hästgård nästan hela livet, den tiden jag var minst i stallet var när jag hade en häst uppstallad under tiden jag pluggade, herregud så mycket tid jag hade till annat! (och annat var plugg och 3 extrajobb för att ha råd att ha häst och plugga på universitet samtidigt). Jag hade aldrig reflekterat över hur mycket tid som läggs på hästarna, stallet och gården förrän jag träffade min nuvarande sambo och han kan fortfarande, efter 7 år, påpeka hur vi hästmänniskor håller på ibland (ibland måste jag gå upp kl.4 för att rida innan jobbet, inget konstigt i mina ögon men många andra tycker jag är galen).
  Nu när ni får egen gård kommer era timmar ökas rejält – bara för att det är så kul att fixa med sitt egna istället för stallet där man är uppstallad. Måste ridhuset harvas? Genuint roligt att göra kl.22 – för det är ens egna ridhus osv 🙂

 6. Ja ha hästar är faktiskt tufft. Att jobba är tufft. Det är en del av livet =) Men ändå ”borde” det vara enklare att ha hästar som yrke som ni har. Jag har heltidsjobb på kontor, jordbruksfastighet med mark och hästar på fritiden. Det innebär att jag måste sköta det efter jag jobbat 40% i veckan. Självklart är det mitt eget val. Egentligen ett urdumt val… Livet går i faser och kroppen börjar bli trött och jag börjar se slutet på denna livsstil. ( ja jag är ingen ungdom) Och ibland kan jag drömma mig bort till att ha hästar på fullservice, vilken fritid det skulle ge. Ta bort stressen när man försöker få ihop arbete, familj med barn. Bara att få ihop en ledig dag är tufft. Vem ska ”täcka upp för en”? Och tid till barnens fritidsaktiviteter? Nu får du hjälp av din mamma, men det är få förunnat att få den hjälpen. Härligt att ni ska bo tillsammans, men kanske inte hela livet ? =) Å andra sidan tar gården här mycket tid, det är så mycket som ska skötas, staket ska underhållas, hästskitar ska plockas på flera hektar, gräset ska timmas ned under trådarna. Byggnader ska underhållas. Producerar man eget foder ska markerna skötas, fodret tas in och hanteras, samt ständig oro för vädret under sommaren, antingen för mycket regn eller för lite. =) Eller en traktor går sönder precis när den behövs =( Man får plötsligt bli sin egen mekaniker. Allt det hade man ju sluppit om man hade bott i en lägenhet och haft hästen på fullservice. När man står där kl 22 på kvällen med lång arbetslista kvar på sin ”hobby” låter det rätt lockande. Här fodrar jag kl 06, ibland 05.30. Sedan ska barnen upp, hästar ut, stall skötas, barn till skola och jag till jobb. Frukost äter jag på stående fot i stallet, tjohej vad det går… Hur dags fordrar ni på morgonen? (Vet inte hur långt ni har till stallet )

  • korrigering av skrivfel, 40 timmars jobb i veckan ska det ju vara inte 40 % =) Får skylla på åldern. Trevlig helg allihopa

  • Säger samma. Måste vara lättare att kunna arbeta med sitt intresse. Jobbar också heltid och beroende på säsong mer än heltid. Sen ska man hinna sköta alla dessa sysslor du nämner efter jobbet. När man är uppe i veckor med 12-timmars dagar på jobbet. Ska föra ut en ny höbal åt hästarna kl 23 på kvällen och upptäcker att hagen är trasig. Och så vet man om att man måste laga även om klockan ringer 05 för annars blir hästarna kvar inne. Såna gånger ångrar man valen man gjort här i livet.

 7. Har eget stall med egna tränings-, tävlings- och avelshästar totalt 19st, samt +-10 st inhyrda. De flesta går på olika lösdrifter men hingstarna och skadade står på box. Hästarna tas ut mellan 6.30-7.00 på morgonen och får hö ute i hagen, sedan får resterande hästar hö och det checkas vatten överallt. Varje dag ❤️

 8. Jag har ingen häst och har det rätt ”fritt” i mitt liv. Jag skulle bli stressad om varje dag var inrutad som din är Nellie. MEN tur vi alla är olika och funkar olika – annars skulle världen vara rätt tråkig. Ha en trevlig helg! =)

 9. Jag känner verkligen igen men i dig nellie. Går i skolan och har 4 hästar. Och har oftast ingen hjälp utan måste mocka och så själv. Så antingen är man i stallet och rider kl 6 på morgonen eller så blir man klar kl 22. Oftast både ock. Då blir dock helgerna lite av en lugnare del på veckan. Även om alla hästar ändå ska ridas så kan man ta lite mer sovmorgon och bli klar lite tidigare. Det är skönt. Men oftast så är det ju tävling på helgerna och det ändå blir lika tidigt och lika sent🙈 men trots det så tvekar man aldrig på sporten eller hästarna utan drömmer bara om att ha ännu fler hästar i stallet 🤩😬

 10. Låter som en dröm att ens äga en häst. Jag har precis slutat Gymnasiet och jobba på ett kontor 7-5 varje dag. Har ledigt på helger och kvällar alltså.

 11. Mån-fre är mina dagar ganska inrutade med jobb 7.30-17.00, träning eller stallet efter jobbet och sen sova. Men helgerna försöker jag hålla oplanerade, skönt med två dagar då man kan göra vad man vill 🙂

 12. Jag är 22 år och förra året lyckades jag och min sambo köpa drömboendet, en liten gård i Värmland! Vilket inte är så häftigt som det låter, våran gård kostade mindre än en 1a i Stockholm, haha allt är verkligen relativt! Min sambo veckopendlar så när han jobbar är jag ensam med våran hund, höns och katter! En så länge har jag bara möjlighet att rida 1 gång i veckan men förhoppningsvis kommer det bli oftare! Men alltså har jag vissa måsten, sedan jobbar jag extra ca 4h 3 dagar i veckan utöver studier på 100%. Du är så inspirerande nellie!❤

 13. Har egen liten gård (helt själv) 27 år gammal och har aldrig en ”ledig helg” tävlar eller jobbar på helgerna inom psykiatrin (5 min hemifrån) så mina raster får åt att åka hem för att mata hästar och rasta hundar 😊 men väljer alla dagar i veckan att få vara hemma med mina djur framför utgång 😊

 14. Har inte häst längre, men kan till viss del relatera till vad du skriver ändå. Läser just nu till matematiker på universitetet, och det känns som att man alltid borde ha lärt sig mer, att man aldrig kan tillräckligt och att man knappt räcker till. Har svårt att ge mig själv ”tomma dagar” då det alltid känns som att det är något överhängande som borde göras. Till en början hade jag till och med svårt att ge mig själv en tom timme, flyttade till ny stad men var knappt utanför lägenheten eller universitetet på ett år. Fick ångest av att slösa tid i en microkö. Nu är jag dock på mitt 4e år, har vant mig och situationen är mer hållbar. Men känner inte att jag kan ”ta helg”, ta en ledig dag eller koppla ifrån.

  Dock många andra övervägande fördelar ska nämnas, jag håller på i en begränsad tidsperiod, jag kommer få oskäligt hög lön och kan planera mitt dygn helt efter mig själv, till skillnad från livet med hästverksamhet som jag tänker är långsiktigt mycket mer krävande. Du gör det bra!

 15. Fd ponnymorsa som hade eget stall under massa år. Stalljobb 7 dagar/veckan.
  Nu har vi inte kvar detta och det tog så lång tid för mig att finna andra saker att göra. Har dock alltid sysslat med löpning och den tar större plats i mitt liv. Men oboy vad jag njuter av oplanerade helger nu för tiden samtidigt som jag kan sakna hästtiden för det var den bästa tiden i mitt liv. Hårt jobb men så många upplevelse.
  Jag förstår exakt.
  Ha en fin helg!

 16. Är rätt nöjd med min livssituation just nu. Pluggar på distans och kan ta sovmorgon varje dag om jag inte tagit på mig ett jobbpass. Har börjat rida en supergo ponny två dagar i veckan och är nöjd med att kunna lägga upp mina dagar som jag vill 😊
  Även om du säger att du trivs med din situation så blir jag typ stressad av att höra att du aldrig är helt ledig, men alla fungerar ju olika 😅

 17. Har samma men mina hästar får vänta till 8 på frukost när jag är ledig. De får kl 6 när jag jobbar. Sovmorgon vore en dröm. Fast vill verkligen inte vara utan hästarna så det är värt lite för lite sömn emellanåt.

  • Snälla hästar du har. Hade jag väntat två timmar för att ge dem frukost hade de gjort revolt i boxarna. Här ska maten serveras på fasta klocktider enligt dem =)

 18. Har ingen häst, deltidsjobb, har dock ändå alltid planer alla dar i veckan. Det tror jag dom flesta har, även om man inte jobbar på helgen så är det ju mycket annat i livet som måste göras 😀

 19. Hade 4 egna hästar tills jag var 17-18år och det var min livstil hela min ungdom. Jag älskade det, jag hatade att inte veta vad jag skulle göra dagen efter. Medans mina kompisar inte förstod hur jag kunde lägga all min tid på mina hästar istället för fester och vara med kompisar en hel helg. Visst hände det att jag var hos kompisar och på fester, men jag visste att jag hade 4 egna hästar att sköta dagen efter. Jag hade dom på ett inackorderat stall tror jag det stavas? Jag fick hjälp på morgonen men direkt efter skolan var det ut till stallet och fixa och sen på kvällen var det plugg. Tävlade mycket när det var helger och då fick jag ta plugget med mig, så mellan mina starter satt jag i hästbilen och pluggade. Om jag saknar det? Oh ja. Jag vet inte vart jag hade varit om jag inte var tvungen att sluta med hästsporten på den nivån jag befann mig på. Det positiva var att jag träffade min pojkvän på en studentresa precis när jag hade slutat med sporten. Så tur i oturen att jag var tvungen att sluta. 😉

 20. Efter att ha haft ett liv med hästar, träning och tävling varje helg så ser det nu annorlunda ut. Väntar idag mitt första barn och nöjer mig mest med att pyssla med mina två egna uppfödningar, 1 och 2 år gamla samt hålla lektioner för elever. Har precis tillsammans med min sambo köpt vår dröm – en mindre hästgård så att vi kan ha våra olika intressen samlade på samma ställe. Han håller på med bilar, meckar och kör cross, medans jag vill träna och tävla på mina egna uppfödningar.
  Trodde aldrig jag skulle komma till det ”stadiumet” där det känns okej att bara strosa runt hemma, inte stressa mellan olika stall och hästägare, och inte ens rida. Men konstigt nog känns det bra just nu. Att bara kunna baka en kaka idag för att ta med inför morgondagens tävling som mina vänner skall deltaga i är en skön känsla, att kunna ta det lugnt andas och bara längta efter vad framtiden har att erbjuda.

  Trevlig helg och tack för god läsning.

  Tove, 28 år.

 21. För mig är det väldigt olika. Vissa dagar kan jag bara känna att jag drunknar av alla hästar som ska ridas, läxor som ska göras. Att rida blir ett måste, ett jobb. Som ibland bara kan kännas krävande. Medans ibland så har jag så mycket motivation och vill bara ta itu med saker, älskar listor! Har just nu tre ponnyer och ett stall plus lösdrift att sköta. Men min mamma är så himla duktig och hjälper alltid till när hon kan, hästtjej sen för alltid haha. Så för mig funkar det även när det är som värst. Tror inte jag skulle fungera om det bara var jobb och slit hela tiden, det är intt det att jag gillar att slappa, jag mär som bäst när jag är igång ute, men det är liksom känslan av att jag kan inte göra det, även om jag vill som ger mig lite panik. Men är tacksam att jag får den häst barndom jag får <3

 22. Jag är fd hoppryttare tävlade på ganska så hög nivå i många år men sedan gifte jag mig och fick barn och det har aldrig funnits tid efter det.
  Jag och min man har en egen gård och idag är jag en glad ponnymamma som övergett min tävlingskarriär för mina barns intresse. Jag fick en gammal ridtravare så jag kan rida ut ihop med mina barn och helt ärligt är han det mest perfekta ”köp” jag någonsin gjort snällare häst får man leta efter 😀

 23. Hade häst hela gymnasiet samtidigt som jag pluggade mycket och jobbade. Det var mycket, men roligt. Har nu börjat universitet med ganska långt att pendela och har då valt att sälja hästen. Just för att få tid till annat och ha det friare. Är nöjd med mitt beslut, häst var kul och passade bra där och då men nu vill jag göra annat😊

 24. Har häst, men jag står inackorderad där all fodring och in/utsläpp ingår så jag kör upp en gång om dagen för mocka och pyssla/rida hästen. Men saknar att fodra och släppa ut och in, stod i eget stall tidigare men när det rasade en kall vinterdag så blev det slut med det.

 25. Uppenbart att alla har det olika i sin tillvaro 🙂 Jag tycker att det är intressant reflektion det där med vad som är hårt arbete eller inte. När jag var runt 18-25 år hade jag 4 tävlingshästar inackorderade. Jag hade 4 olika jobb och det fanns inte en enda oplanerad minut. Oftast var jag hemma runt midnatt när jag var klar i stallet. Men herre gud….jag var ju ung och hade både ork och energi.
  I dag,väldigt många år senare,har vi stor gård med eget foder,lösdrift,3 stallade,3 hundar,2 katter. Som någon jordbrukare skrev här tidigare…….det FINNS inte att man är sysslolös,däremot finns alltid en lista på vad man inte hunnit ännu 😉 Att titta på tv eller roa sig på något annat sätt sker kanske 3-2 ggr/år. Ska man resa bort måste saker planeras minst 1-2 mån innan. (Jo vi jobbar såklart heltid också glömde jag skriva)Sen har jag elever som rider för mig 1-2 ggr/v, jag ska själv iväg och träna 1-2ggr/v.
  Hästarna fodras och går ut mellan 6-7 varje morgon/365 dgr/år, likaså ska de in på kvällen lika många gånger och jag tror jag varit ”fri” från stallsysslor kanske 1-2ggr/år.
  Det jag kan förundras över är INTE hur man orkar eller att man har kalendern full eftersom detta är en livsstil…….däremot alla andra som valt samma livsstil som tycker att de sliter och aldrig unnar sig ”fri tid”. Saken är ju den att väljer man detta så finns det ingen ”fri tid” för det är just detta livet som ÄR ”fri tid” 🙂 Såklart vi båda är trötta emellanåt men det är ju inget som vi ens reflekterar över. Det är bara så det är, man ÄR trött när man kommer in kl 22-23 på kvällen och ska upp före 06, inget mer med det.

  • Instämmer helt i dina reflektioner Marie men det kanske är en generations/ mognadsfråga?

   Som nämnts flera gånger tidigare är det en livsstil på gott och ont att driva hästverksamhet.

   Å ena sidan får man arbeta med sin hobby, väljer själv många gånger hur man ska lägga upp arbetet osv men å andra sidan är man nästan aldrig ledig. Hästarna ska ha mat osv oavsett om man är sjuk, trött, inte har lust osv.

   Jag kan bli lite provocerad när det på bloggen både av Nellie och läsarna ibland framställs som att Nellie ”sliter”, ett ord man inte ska svänga sig med hur som helst tycker jag.

   Nellie har precis startat sin verksamhet, får hjälp ibland, har redan kunnat unna sig att resa iväg på meeting, en kortare tripp till Norge osv. Jag vet många egenföretagare inom hästbranschen som bara kan drömma om detta och de sliter sedan många år tillbaka. Sedan är det absolut självvalt så man får ju ta det onda med det goda.

   • Mycket kloka reflektioner både av dig och Marie ovan!
    Jag tycker ju, baserat på de tävlingsryttare på lite högre nivå som jag har runt mig, att Nellie verkar ha det ganska chill. Föräldrar som ställer upp och tar fodringar ibland, klar på jobbet tidig kväll, Olav att dela vardagsgörat med… Soft! Jämfört med många jag känner som har heltidsjobb + tävlingshästar att hålla i toppkondition + stall att sköta helt själva + allt annat i livet + ofta barn osv. Där snackar vi fullt upp! Jag skulle aldrig orka men är sjukt imponerad av dem.

    • Vad man tycker är mycket/ tidigt/ stressigt osv är så klart relativt men jag reagerar på att Nellie skriver att ”klockan ringer 6.30 varje dag”.

     Så klart menar jag inte att man ska tävla i vem som stiger upp tidigast men jag vet många som stiger upp långt innan dess för att hinna med så för mig känns det ganska lyxigt att få sova till 6.30 🙂 .

     • Jag går i gymnasiet. Jag stiger upp 06:00 varje dag och är hemma från skolan vid 4. Då har jag tre tävlingshästar. De ska ridas pch allt i stallet ska fixas. Jag är inne vid 20-20:30. Då ska jag äta, men också göra alla dessa läxor man får. Jag siktar högt både på studier och inom ridning. Det är tufft, men min fritid är att få vara med hästarna. Att ”få jobba med sin fritid” är en dröm.
      På helgerna tävlar jag och jobbar i ett galoppstall.

     • Ja, 6.30 är nästan sovmorgon för mig 🙂 Samtidigt finns det ju många som sover till 8-9 om dagarna, så som du säger, allt är ju relativt.

     • Haha ja, 06.30 är sovmorgon här, den är den tiden klockan ringer på helgen när bara hästarna ska ut. Börjar jobbet 06.30 och på vardagar ska hundar och hästar ut innan det.

 26. Jag har precis flyttat in hästarna i annat stall. Men haft dem hemma i 8 år. Jobbar 7-16 mån-fre. Släpper ut dem o fodrar 06.30, kommer hem 16.30 o fodrar em (Innan folk bölar så får dem en stor morgongiva 😉 ) mockar osv o tar in o rider. Slänger in hö i boxarna, lagar mat, duschar osv och kvällsfodrar 20.30-21.00.

  Helg ställer jag aldrig klockan. Vaknar inte senare än 08. Brukar vakna krinig 06.30-07 så drar mig en stund innan jag går ut o släpper ut hästarna:) inga exakta tider alls, mina hästar står inte o bankar kl 06.30 för att dem inte fått gå ut än.

 27. Mina hästar har fått vandra vidare till andra sidan så det enda konstanta uppbokade i mitt liv just nu är hunden. Förövrigt har jag lite väl mycket fritid och det är en hemsk tomhet efter hästarna samtidigt som det faktiskt är lite skönt att vara utan häst för första gången på många år. Men man blir kluven, Är ju en del av vem man är.

 28. Egen häst på egen gård sen högstadiet. Sen eget gymnasiet tog vi vårt pick och pack till England och jobbar hos fälttävlansryttare. Kul att få prova på nytt med en häst man har historia med, samtidigt som både jag o hästen endast gjort hoppning förut!

 29. Finns det nån möjlighet till lediga dagar? Nåt system med en egen ledig dag och en gemensam? Hästarna ska ju också ha en vilodag i veckan menar jag. Kan du och Olav varva på nåt sätt, och sen vilar alla hästarna en dag, då ni bara , eller föräldrarna, eller nån som hjälper till, bara fodrar och mockar och ni kan ta helt ledigt tillsammans? Finns det alls på kartan att. I någonsin kan göra ens en liten resa tillsammans? Pust, tycker nog man får tycka det är jobbigt nån gång, även om det är ens drömjobb.
  Ni som tycker att sluta klaga, att en egen häst skulle vara underbar. Tro mig, det kommer dagar ni också skulle vilja vara lediga.

  • Vill bara inflika här att njae, det är inte säkert att ”det kommer dagar ni skulle vilja vara lediga”.
   Jag har i nuläget 2 hästar, har som mest haft 4. Haft häst i familjen i 17 år. Jag har ALDRIG känt ”Åh vad jag inte skulle vilja ha häst idag, skulle vilja vara helt ledig”.
   Visst, jag har varit bortrest en handfull dagar och haft hästvakt. Men det har tagit emot och jag har skrivit långa listor för hästvakten, jag HATAR att överlåta ansvaret på nån annan. Så alla VILL inte vara ”lediga” ibland, faktiskt 🙂

 30. Jag har en häst men hon står kvar hemma på föräldrarnas gård i Småland då jag pluggar högskola i Halmstad. Har inte råd med stallhyra. Jag betalar princip allt så hade inte gått ihop. Men när jag bodde uppe i Småland så var jag också sällan ledig från djuren/stallet. Har haft 2-3 hästar fram tills att jag började gymnasiet, då har jag haft en och hon är mig trogen än idag. Jag brukade ändå planera så de ibland alla vilade på samma dag så jag kunde få ta det lite lugnt. Att fixa på morgonen och jag väl lyxen att mamma har alltid gett de hö och så på morgonen(hon har också hästar) men annars var jag alltid den som gjorde rent och fixade i stallet, som tack för att mamma gav de morgonfodringen. Är det minsta jag kan göra. Min föräldrar har alltid varit att det är min häst och mitt ansvar, så om jag vill åka iväg och min mamma skulle var tvungen att ta in och fixa på kvällen så fick jag ”jobba” in det. I mina ögon väldigt bra och jag har lärt mig otroligt bra med hur man tar ansvar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *