Till alla som vet eller inte vet men måste veta

Hej på er.

Nästan lite ångestfyllt att gå in här nu. Tyvärr. Mycket dramatik , folk som svarar upp på varann och som tror sig veta.

Vår flytt är såklart väldigt mycket fokus på. Vilken gård , hur mycket hektar mark och paddocken . Kul. Men chilla.

Enligt er ska man helst ha 1 hektar mark / häst. De vore ju verkligen drömscenario för alla hästägare. Alla köper ju eller bor på gård med olika syfte. Vissa har lösdrifter, vissa föder upp hästar, vissa har tävlingsinriktad verksamhet.

Om vi säger såhär . Skåne, på de ställena man hyr boxar eller eget stall. De som har verksamhet. Hyr in sig. Jag hyr mellan 10-13 boxar idag. Tror nån här att de ingår i de boxpriset 10-13 hektar mark då i rena hagar? De som hyr 10 boxar på grannfastigheten tror ni de får 10 hektar mark på köpet?

Nej. Man får en hage. Ibland får hästarna en sommarhage och en vinterhage. Vissa ställen har bara ”sandhagar” thats’s it.

Vi har lyxen att vi själva stängslat upp egna lagom stora gräshagar utöver våra utsatta vinterhagar. Men att de skulle vara flera hektar mark är ju rent löjligt . Nu sysslar inte vid uppfödning. Zamina står hos Helen som håller på det det. Hon har marken som krävs. Lösdrift med ligghallar osv som är perfekt .

På vår gård kommer de finnas vinterhagar till alla hästar och sommarhagar med gräs till dem. Men de kommer inte gå på 1 hektar var / häst.

Så nu släpper vi denna fråga. De är inte så att vi köpt vår kommande gård med ögonbindel på och helt nollställda över planen hur allt ska se ut, för hästarna ska få de bästa möjliga av allt. De har mer mark och hagar än de har idag och någonsin haft på de ställen jag stått innan.

Nu ligger mitt fokus på helgens kommande tävlingar. Mellan de försöka klämma in kunder som vill prova hästar och sen möta upp leverantörer som vill presentera deras underlag till paddocken.

På morgonen idag har jag spelat in några samarbeten och lagt en plan inför Oktober med lite möten.

Idag är en bra dag. Puss på det.

64 thoughts on “Till alla som vet eller inte vet men måste veta

 1. Woa Nellie…..chilla!

  Märks att du är irriterad och/ eller stressad; massa stavfel överallt! Ta ett djupt andetag och aaaaandas 🙂 !

 2. Moget och bra skrivet! Kanske det bästa inlägget du någonsin skrivit angående att bemöta negativa kommentarer/nyfikna människor/vänliga människor med bara åsikter. Väldigt proffsigt må jag säga då du fick in ”alla”utan att det blev för mycket känslor inblandat,så både de som menar väl och vill illa kan dra åt sig öronen och lyssna. Mycket fakta och rent och snyggt. Jag tycker såhär för att attityden var mer ”vuxen”-får man säga så? Säkert någon som kommer hoppa på mig nu ”vadå vuxen, vadå negativa kommentarer,vadå vadå”. Men jag tycker ändå att detta inlägg var SÅ HIMLA BRA och förstår också att du inte alls behöver bemöta sådant här, för det är ju din blogg, men jag är glad att du ändå gjorde det, bara reste dig och – BAM! Tack!

  • Kan inte alls tycka att ett inlägg med massa stavfel känns just moget? Snarare skrivet i affekt vilket sällan blir optimalt.

   Folk kommer alltid att tycka en massa, det får man bara ignorera och köra sitt eget race.

   • Du tycker alltså en kommentar med avsikt att trycka till någon som försöker vara uppmuntrande känns moget? Speciellt när det framgår i inlägget att allt detta verka duktig-beteende inte är önskat?

    Ditt sätt att inleda din första mening är dessutom också inkorrekt svenska, det betyder med ditt resonemang att du inte är så mogen själv?

    • Jag har precis råkat ut för en bilolycka så det blir lite fel när jag skriver ibland. Jag ville bara vara mer positiv istället för negativ till Nellie.Jag skrev till Nellie och tänkte att hon säkert blir glad av att jag skriver något trevligt som jag menar. Ibland funderar jag på varför jag överlevde olyckan, för alla bara skäller på mig. Fast jag bara menar väl. Nu kunde ju ingen veta att jag råkat ut för en bilolycka och fått en timmerstock rakt in i framrutan så hela familjen dog, utom jag. Men det är svårt att leva ibland alltså. För nu sitter jag här i sjukhusängen och funderar på vad du menar med ”att du inte är så mogen själv?”. Menar du att jag är omogen? Eller bara inte SÅ mogen. Tufft, men jag vill bättre mig. Men jag hoppar i alla fall inte på folk.

     • Sandra: Jag svarade till ”anonym”, som tyckte att det var lägligt att ta tillfället i akt att hitta några nya fel att klaga på, att sådant beteende inte är okej.

      Håller med dig om det du skrev i din kommentar och hoppas att du förstår att det inte var riktat till dig. Jag beklagar sorgen

 3. Men Nellie, varför tar du inte en paus från bloggen? Du blir ju uppenbart irriterad över dom flesta kommentarerna, så varför inte göra dig själv en tjänst och stänga av kommentarerna eller strunta i bloggen helt ett tag? Det är inte roligt för dig att bli irriterad hela tiden, och det är inte roligt för oss med halvdana inlägg och massa gnäll på vad läsarna gör för fel.. Pausa bloggen, flytta och gör klart, samla energi, och sen kan du komma tillbaka när du är glad och känner dig redo. Måste ju vara sjukt jobbigt att sitta och vara irriterad hela tiden. Så länge du hintar och berättar lite så kommer folk att vara nyfikna och spekulera, och när du inte svarar på kommentarer så svarar någon annan. Vill du inte dela med dig så gör inte det, men skriv inte saker som får folk att undra då. Dina läsare följer ju din blogg för att man är nyfiken på dig och ditt liv, utan läsare har du ingen blogg och ingen inkomst från den. Respektera dina läsare och skaffa en bättre attityd.. Ja, vissa kommenterar onödigt ibland, men det är väl smällar man får ta när man har valt att vara en offentlig person och dela med sig av mycket. Men som sagt, ta en paus och kom tillbaka sen när du har tid och lust att blogga ordentligt. Bloggen ska inte ta energi och få dig att må dåligt.

  • Jättebra skrivet.

   Om man knappt vill gå in och läsa på sin egen blogg är det något fel och som läsare vill man inte heller väldigt ofta läsa mer eller mindre underförstått att vi är jobbiga på olika vis.

   Inte konstigt att/ när läsare svarar varandra när bloggaren själv lyser med sin frånvaro och i princip bara svarar argt de få gånger svar kommer.

   Många kommentarer med bra och konstruktiva råd har skrivits men bemöts inte med ett ord vilket faktiskt känns snudd på nonchalant när tid finns att svara huggigt på annat.

   Känns som att inte bara läsare letar fel (enligt Nellie) för det finns många fina ord som inte verkar vara värda ett dugg. Trist.

   • Jag svarar ofta i mån av tid på snälla kommentarer. Alltid gjort. Men konstruktiv kritik och elakheter och övertramp har i detta kommentarsfält ofta blandats ihop. Till förvar använder man sig snabbt och lätt med ”de får man ta som offentlig person”. Jag och min verksamhet ska stå till svars för hela häst Sveriges regler mot hektar mark till hur ofta man får hoppa. Det är inte sunt.
    Önskar dig en fin dag. De har jag här i soliga Skåne .

  • Så bra skriver Emilia, tror dock inte det kommer hända. Som du tar upp, ingen blogg ingen inkomst via bloggen. Men jag håller helt med dig, bättre att ta en paus, fokusera på annat och sen komma tillbaka till bloggen med trevligare attityd. Klar man får ryta åt när det blir för mycket, men bättre att göra det en gång, skaffa moderator för kommentarerna och sen blocka ut trollen.

  • Eftersom bloggen förmodligen behövs som inkomst så tror jag inte att Nellie kommer att pausa, men det känns som att det skulle behövas.
   Jag tror att vilket jobb man än har, så får man ta skit. Men vad skulle hända om någon i en klädbutik bemötte kritik på samma sätt som vi läsare bemöts av Nellie många gånger? Eller stackarna som jobbar i snabbmatskedjorna och kan få enorma utskällningar med personliga påhopp om maten skulle dröja en minut för länge, men som måste le och hålla käft eftersom kunden alltid har rätt. Här får läsarna istället höra att vi är avundsjuka, stalkers etc.
   Och för att förekomma så kan jag berätta att jag varken jobbar i klädbutik eller inom snabbmat, och jag är heller inte avundsjuk på Nellie.

   • Står dock inte bakom slänga skit på folk i snabbmatskedjorna eller folk i en klädbutik. Inte slänga skit på någon oavsett yrke vore väl trevligt att sträva efter . Kram och ha en fin dag

    • Menade inte att jag tror att du står bakom att slänga skit. Men ponera följande: Du köper en tröja i en affär. När du kommer hem så märker du att en söm är trasig, varpå du går tillbaka till affären och påpekar detta (konstruktiv kritik). Hur skulle det verka om affärsbiträdet då började försvara sig med att du bara är avundsjuk på hen, att hen inte orkar svara på din kritik eftersom det har varit så många otrevliga kunder tidigare under dagen. Eller ännu hellre – säger något om att solen skiner och uppmanar dig att gå och köpa en glass och ägna en tanke åt de svältande barnen i Afrika – det finns faktiskt värre saker än en trasig tröja… KRAM

   • Tiden får utvisa vad som händer med bloggen och vilken som är/ blir den allmänna bilden av Nellie.

    Just nu är hon inte så trevlig som bloggare nej. Allt färre blogginlägg, svarar ej på frågor, svarar otrevligt, tolkar allt som kritik, skriver illa, bemöter ej konstruktiv kritik osv.

    Kommer läsarna att stanna kvar? Kommer Nellie att ändra sig? Kommer de trista kommentarerna att upphöra?

    Time will tell.

 4. Bra!

  Kan själv bli helt förskräckt när jag ser kommentarerna ibland. Vissa verkar verkligen bara gå in för att hitta fel, hitta något att sätta dit dig för och känna sig duktiga och viktiga.

  Kanske är det lönt att göra så som några föreslagit och stänga kommentarsfältet ett tag, de läsarna som endast kommer hit för att vara otrevliga i kommentarsfältet kanske skulle tröttna när det inte går och då sluta gå in på din blogg.

  Angående hagytan så är Skåne 11 300 km2, där 5% är betesmark, det blir 56 500 ha betesmark. Det finns över 58 000 hästar. Vilket betyder att det inte finns betesmark nog för att alla hästar ska kunna ha 1 ha. Och då har vi inte ens räknat med att det finns nästan 38 000 kor i Skåne, som också vill ha betesmark. Det är alltså i nuläget en OMÖJLIGHET att förse alla hästar i Skåne med 1 ha betesmark, även om alla hästägare så skulle vara miljardärer. Lösningen blir i så fall skogsskövling, eller att de flesta hästar helt enkelt får klara sig på mindre än 1 ha. Så ser verkligheten ut. Det känns med det sagt mer rimligt att skamma på de som tar upp så pass stora ytor som 1ha till en häst, då det inte finns så mycket mark att tillgå för att det ska fungera.

 5. Jag tycker dock (notera jag, jag säger inte att det är fakta) att man måste ta sitt ansvar för hästarnas hälsa och välmående och inte tro att på grund av att man vill tjäna så mycket pengar som möjligt att det är ok att låta det ta ut sig på hästarnas välmående. Om du nu har 7 boxar och 5 hektar mark. Ja as bra. Men om du ska bygga ut så du ska ha 13 boxar och du har möjligheten att lägga de pengarna på det tycker jag att man också bör ta sitt ansvar och köpa mer mark.

  Detta blir även extra viktigt om man ska hålla på med unghästar då de måste få ha yta att röra sig på. Jag vet att du vill ha en massa klappar på axeln och rosor i handen. Nellie du är en otroligt duktig ryttare, väldigt driven och har extremt många bra egenskaper. Jag måste dock få säga vad jag tycker och jag blir mörkrädd av alla hästägare som tycker det är ok att hästarna ska stå i små hagar. Det är min åsikt och kommer förbli min åsikt.

  Om inte möjligheten finns för att ge hästarna ordentligt med mark, då får man äga mindre hästar och ha ej hålla på med unghästar. Sen måste det inte vara 1 hektar per häst men jag tycker 5 hektar på 13 hästar… För mig är det obegripligt men det kanske bara är jag.

  • Håller med. Och som du säger, detta gäller inte bara Nellie utan väldigt många som har hästarna i små hagar. Inget ovanligt fenomen, men håller helt med dig om att jag själv aldrig skulle låta några hästar gå så.

   • Så 99% av Sveriges elitryttare och ridskolor och i princip alla i Stockholms län ska alltså lägga ner sin verksamhet/sälja sina hästar (till vart då btw?) då de inte har 1 ha mark per häst på sina gårdar/stall? Skicka gärna en remiss till SvRF 😉

    • Jag tycker det är rimligt. Om man inte kan ge hästen ett värdigt HÄSTliv kanske man får sätta egot åt sidan och välja; innerstan utan hästar, flytta till landet eller pendla jävligt långt. Att vara egoistisk på hästarnas bekostnad är äckligt.

     • Menar då alltså att det hästliv som uppvisas i Stockholm är fullkomligt ovärdigt och fel. Har aldrig sett så många skadade och nerbrutna hästar heller som i den stan.

    • Du läste inte min kommentar ”A”. Det står klar och tydligt att det INTE behöver vara 1 hektar. Men som sagt 5’ hektar på 13 hästar säger sig självt enligt mig. Hästarna har rätt till ett bra (häst) liv inte det som gynnar ägarnas egon.

 6. Tror att de mesta inslagen av negativ karraktär beror på vanlig svensk avundsjuka tyvärr. En del folk tål inte att det går bra för någon annan.

  • Och där kom det.. Jag är sååå trött på alla som ska hålla på tjata om avundsjuka hela tiden. Man får tycka olika, och man får ge kritik på ett snällt sätt. Man är inte avundsjuk bara för att man inte håller med om allt och hyllar Nellie för allt hon gör.

 7. Bra att du klargör för de som inte riktigt uppfattat att det är sporthästar du håller på med.

  1 ha/häst räknas om man tänkt släppa hästen på bete utan stödfodring av hö. Då går det åt så mycket för gräset ska hinna återväxa för de betande hästarna. Så det är väl detta vissa snappat upp och fått lite om bakfoten eftersom det inte är alls det du tänkt göra. För rasthagar till motionerande hästar i träning, som fodras flera ggr/dag räcker några få ha till många hästar utan problem 🙂

   • Nej, det är nog inte det folk menar. Har också tävlingshästar och skulle aldrig ha 13 st på 2 hektar 🙂 Var o en gör som de vill, men tror inte att folks kommentarer har ett dugg att göra med att folk inte förstår hur en tävlingshäst fungerar eller att det handlar om att släppa ut hästar utan att stödfodra. Det handlar om att hästar ska få röra på sig och ha ett trevligt liv. Tycker dock inte att det måste vara just 1 hektar per häst, men relativt stora ytor i alla fall. Många hagar är dessutom dåliga även fast de är ganska stora. En platt fyrkant utan ett enda träd till exempel. Det skulle jag inte heller vilja släppa hästarna i, även om de så hade 1 hektar var.

    • Tror helt enkelt att alla oroliga får förlita sig på djurskyddslagen som är satt av utbildat och kunnigt folk. Då man har fler än 4 hästar krävs ett tillstånd från Länstyrelsen. De granskar gården ägarna, stallet, rutiner och hagarna och hagarnas status och att de mockas från gödsel. Varje häst har rätt att komma ut i hage och där kunna röra sig fritt i alla gångarter. Så alla hobbyanalytiker kan andas ut. Proffesionellt tillstånd kommer (med allra största sannolikhet) att ges ut.

     Då är det i många fall värre med stall med färre hästar som inte faller under länsstyrelsens granskning. Då kan både rutiner, boxar och hagar vara mycket undermåliga i skick och underlag. Lycka till med ert nya ställe Nellie och Co. Är övertygad om att ni och hästarna kommer få det toppen!

     • Tack Caroline. Säker hästverksamhet är A och O. De tror jag alla som håller på med djur sätter först . Ha en fin dag. Kram

   • Haha alltså Nellie. Av ren och skär nyfikenhet, vad gör du med all din tid du sparar när du inte skriver ut ”har” i dina meningar? Vem har lärt dig att man ska göra så? Inte kan väl dina lärare sagt så? Så varför? Dagligen får du ju den kommentaren. Är det rent utav bara för att psyka oss läsare?
    Mvh

    • Jag HAR heller aldrig begripit detta utelämnande för det är inte ens talspråk, dvs ingen pratar så; ”vi alla varit och handlat” tex. Mycket märkligt? Hur har det uppstått? Är det dialektalt?

    • Av ren och skär nyfikenhet, vad gör du när du inte klagar, är nedlåtande och stör dig på andra? Eller det kanske inte blir så mycket tid över?

     • Thihi. Inte vill du väl att jag ska lista allt jag hinner med? Stör mig absolut inte på Nellie, men ja det är störigt att läsa inkorrekta texter när folk så snällt ger tips och råd på hur hon med lite effort kan höja nivån på sin blogg (jobb). Därmed frågade jag om det bara var för att psyka. För det är så många som påpekat detta, haha kan tänka mig att hon fortsätter för att psyka. Inget nedlåtande från min sida, bara frågande till anledningen 🙂
      Mvh

    • Har undrat samma sak SÅ länge!!! Stör mig på det så mycket. Tack Linn för att det uppenbarligen finns någon mer än jag reagerar.

    • Du har aldrig tänkt tanken på att vissa människor i samhället möjligtvis har svårare att stava än andra? Om så skulle vara fallet (jag har ingen aning om i fall Nellie har skrivsvårigheter eller ej) så tycker jag dessa kommentarer om Nellie’s skriftspråk är ytterst nedvärderande… Din kommentar är i vilket fall otroligt nedvärderande mot människor med skrivsvårigheter. Det gör mig illa till mods att läsa…

 8. Jag förstår hur du känner, men du kan ju försöka tänka så att så länge ni vet vad ni gör och vad ni behöver till er gård osv, så kan ni strunta i experterna här 🙂

 9. Tror inte dom flesta som kommenterar här har någon aning om hur ens 1ha mark ser ut storleksmässigt. Vi gjorde 3ha vinterhage åt då 4 hästar, nu är de bara 3 st och jag kan säga att det var totalt onödigt. De använder kanske 400kvm av den.. På sommaren är det förstås annorlunda då vi inte stödutfodrar. Då har vi tillgång till 4ha bete och där använder dom åtminstone hela hagen.

  • Det kan ju också finnas anledningar till att hästarna inte använder hela hagen 🙂 du menar att de bara rör sig på en yta som är ca 20 x 20 m? Alltså hälften så lite som en liten paddock. Finns förmodligen en förklarlig anledning till att de inte använder resten av hagen i så fall om de har 3 hektar att välja på.

   • Japp, det ids inte hålla på och plumsa i snön. Det håller till mellan vindskyddet, höbalen, vattnet och stället det skiter på när det kommit mycket snö. Sen rids dock hela bunten så jag antar att dom tycker det räcker.

 10. Givetvis får man tycka vad man vill men faktum är att ”1 hektar per häst” gäller en minoritet av alla stall och ridskolor i Sverige.

  Att hålla på och mala om dessa mått på en blogg där den som driver bloggen främst har försäljningshästar och resten egna tävlingshästar blir bara energislösande och fruktlöst; jag tror knappast att Nellie lär varken bry sig (med all rätt) eller sälja gården ha ha ha.

  Indirekt är det också en trist pekpinne till alla andra som också har hästar i mindre hagar.

  Jag tror de flesta gör så gott de kan och utifrån givna förutsättningar.

  Om alla som inte kan sätta sina hästar i 1-hektars hagar skulle sälja sina djur skulle ridsporten gå under, var så säkra.

  Oavsett vad man tycker blir det en onödig diskussion eftersom Nellie inte efterfrågat åsikter i frågan. Man kan så klart tycka en massa ändå men jag ser inte riktigt meningen med att ha långa utläggningar om det till någon som inte bryr sig.

  • 1 ha/häst gäller som sagt om dom ska gå på bete utan stödfodring. Ca ett halvt ha/häst rekommenderas för att minska trycket på marken, i form av både lera och fosforbelastning (det är tillåtet att sprida 22 kg fosfor per hektar och år, en medelstor häst utsöndrar ca 8,9 kg fosfor per år, söndertrampade växter kan inte ta upp fosfor och det hamnar då istället där det inte ska, vilket leder till bl.a. övergödning av vattendrag och förorenat grundvatten).
   Unga hästar (framförallt) behöver stärka skelett och leder genom belastning för att hålla i längden, vilket sker enklast i en stor och kuperad hage.

   Det handlar inte om pekpinnar mot de med små hagar, utan till stor del om miljö och hälsa. Och det är inga åsikter, utan ren fakta som få hästmänniskor har koll på tyvärr (angående fosforn).

 11. I dag ska jag åka till stallet och pussa på min medryttarhäst ♥ Efter att ha andats och levt som hästägare i 15 år har jag valt att ta klivet bort från ägandet och endast ha en medryttarhäst, och jösses så skönt det är. Mest skönt är det för att jag nu inte behöver lyssna på alla dessa förståsigpåare som tror sig veta och kunna allt. Nu far jag dit och bara myser, allt ansvar ligger på ägaren på så vis att det är hon som måste höra på alla dessa ”veta bäst, kunna allt, alltid göra rätt men inga andra gör det” människor som tyvärr även finns, mer eller mindre, i alla stall. När dessa kommer svassandes kan jag bara vända mig om och gå och tänka ” Så j**la skönt, jag slipper bry mig 😀

 12. Alltså… En hektar per häst är ju för att se ska klara sig under sommarhalvåret på bete. DÅ krävs det minst 1 hektar per storhäst för att de ska kunna förse sig med gräs. Men går de på hö större delen av sommaren med, så behöver de endast tillräckligt stor hage för att kunna röra sig fritt i alla gångarter.
  Punkt.

 13. Jag fattar faktiskt inte varför folk diskuterar hur många hektar per häst du ”måste” ha… Chilla lite och sluta lägg näsan i blöt liksom.

 14. Yeeeses.. dette er ridsporten in a f***** nutcase.. Finnes ingen annen sport det er så råttent miljø. Alle snakker drit om hverandre, stabber hverandre i ryggen, irettesetter hverandre, og er generelt preget av sykelig misunnelse. Trist å lese, trist å se. Det er et omfattende problem i de fleste steder. At dere orker å holde på som dette? La folk få drive sporten på sin måte så lenge det ikke grenser til dyreplageri. Just let her be and get a life?

 15. Jag gillar dig Nellie. Tycker du är äkta som inte har en helt perfekt text och som kan ryta ifrån och tappa humöret på oförskämda bloggläsare. Du är mänsklig.
  Stor kram!

 16. Men vad är det med en del av er här inne? Allvarligt?

  Jag håller inte alltid med i allt du (Nellie) gör eller skriver, ibland håller jag med. Men oavsett så känner jag mig inte så personligt påverkad av en person jag inte känner, aldrig träffat, att jag MÅSTE skriva att den gör si och så rätt och fel.

  Verkar hennes hästar må dåligt? Undernärda? Tjocka? Får inte tillräckligt med motion? Olyckliga? Far illa? DÅ hade jag gjort något men NEJ hennes hästar ser fina ut, verkar inte må dåligt. Sen vet man aldrig exakt allt, och det är det som är grejen. Vi vet inte allt och ska inte veta allt heller. Spelar ingen roll att hon valt att vara en offentlig person. Det finns INGEN lag som säger att vi har rätten att veta allt bara för att hon har en blogg.

  Det finns faktiskt heller ingenting som säger att hon måste göra alla (följare/läsare) nöjda och glada. Finns inga krav att hon måste skriva ut vissa saker, göra på ett visst sätt eller vad det nu kan vara för att göra just DIG nöjd. Man kan inte vara alla tillags och behöver inte heller vara det.

  NELLIE du är grym. Även om jag inte kommenterar särskilt ofta så kikar jag in här varje dag och hejar på dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *