Fullt ös i stallet

Igår var en lååååååång dag. Fick ryck och ville börja raka en häst av tre, så vi sov i lastbilen igår då klockan blev 22:30 efter alla aktiviteter igår. Vi tränade hårt och red 11 hästar , hade en elev på kvällen, sen ställde Olav sig och raka Joe medan jag putsade typ all utrustning noga med tvål & fett. Jag tävlar ju till helgen och tycker det är skönt att man avverkar saker tidigt på veckan så man slipper stå med allt sen. Två dagar innan tävling ska man ju mentalt bara kunna fokusera och känna ett lugn. Annars blir man mentalt trött. Olav ska eventuellt iväg när jag ska tävla, där av behöver saker bli gjort nu tidigt på veckan också.

Man känner sig lite mör i kroppen då vi jobbar väldigt intensivt de dagar. Vi har både allt i stallet att ta hand om, hästarna behöver sina fodermål och däremellan ska de ridas. Sen blir de dessa ”extra ” fix som att raka hästar etc, då blir de över arbetstid . Men det är också roligt.

Dessa tre är så bedårande. Ska bli så kul att få se deras personlighet framöver. Så svårt att välja . Men får vänta lite tills man får se vilka individer de är!

Idag har jag lagt upp en ny övning i ridhuset. Kan visa er sen och syftet bakom den. Jag rider idag Tore, Lux, Fia & Joe. De ska idag få jobba med övningen.

Olav kommer att rida den nya hästen och Bamse på tur, där jag hänger med på Carina. De ska till galoppbanan. Hybalia rider han med i ridhuset idag.

Stallet är klart. Hästarna vart ute en stund och fått smälta sin frukost. Vatten i hagarna påfyllt. Nu ska vi börja rida, efter vår paus med sen frukost / lunch.

29 thoughts on “Fullt ös i stallet

 1. Vet att ni har många hästar men känns som att de hoppas väldigt ofta? hur tänker du där? Hu lägger du upp veckan om de ska tävlas inte tävlas osv. Vore kul och höra 🙂 Keep up the good work!!!!

  • Tror det kan kännas ännu oftare för hästarna hoppas i omgångar😊och sen så tär det ju inte på hästarna när det är under 50/60 cm där

  • ”Känns som att de hoppas väldigt ofta”?!?

   Ja, det är nog bara just din KÄNSLA för så lite som Nellie skriver om de olika hästarnas jobb kan du omöjligt ha en aning om hur ofta respektive häst hoppar.

   Och som någon annan skrev; övningar där hästar ”hoppar” 60-80 cm kan man göra i princip dagligen på en vuxen frisk häst utan att det skadar.

  • Hästarna överlever. Sen har de många hästar och tror inte de hoppar alla samma dag. Och om de nu skulle hoppa dem 2-3ggr/vecka så överlever hästarna det kortsiktigt, framförallt då de inte tävlat på ett tag. Sen brukar Nellies hästar oftast hålla sig skadefria så någon koll har hon iallafall.

   • men herregud tror ni jag är fullkomligt funtad eller. Jag ville bara veta hennes upplägg och hur hon tänker kring hur ofta hästarna hoppas! Herregud chilla ner lite va.

    Sen skulle jag INTE hoppa min häst 4-5ggr i veckan även om det ”bara” är 50 cm. Tyck vad ni vill om det och hur ni andra gör är fullkomligt ointressant. Anledningen till att jag frågar Nellie är för att jag gillar hennes ridning, hennes hästhållning på den nivån och med de praktiska möjligheter de har med hagar, stall osv.

 2. Du borde ha en sida på bloggen där du listar era hästar, så man kan gå in och läsa vilka ni har hemma just nu. Svårt att hänga med i svängarna med nya hästar, hästar som säljs etc. Vilka 3 saknas i inlägget, alltså som vilar idag (antar jag då inget står om dom), eller var det kunders hästar som reds igår? Är bara nyfiken 🙂

 3. Hur länge går era hästar ute/dag?
  Tänkte eftersom du skrev ” hästarna varit ute en stund”
  Får de inte massor med överskottsenergi om de står inne många tim/dag?

  • Hej! En stund menar jag med att den som rids har vart ute- rids & släpps ut igen
   De går ute från 8-16 ca, men däremellan rids de också 🙂

   • Varför väljer nu just 8-16 när det finns så mycket fler timmar på dygnet? Dessutom försvinner ju minst 1h i hagen för ridning.

    • Nellie och Olav sköter stallet själv. Tror inte dem är så sugna att åka fram och tillbaka för att ta in hästar och ut. Själv har jag eget och jag släpper ut kl 7 och tar in 17 men jag har endast en häst som jag rider, då kan jag rida efter den har varit ute i hagen. Nellie och olav vill säkert inte spendera hela dagen i stallet, de vill hitta på saker och umgås med varandra utanför stallet också!

     • Denna diskussion har funnits på bloggen 1000 gånger. Hon bryr sig inte och ändrar sig inte. Det tycker jag är rätt, men avsluta diskussionen nu.

    • 8-16 är inget konstigt när man driver stall och inte bor på anläggningen. Finns många ställen där hästarna går färre timmar än så.

     Som någon skrev så ”måste” man ha ett liv utöver hästarna också och kan inte binda upp sig hur många timmar som helst och framför allt inte om man måste köra fram och tillbaka.

 4. Alltså wow vilken tid och engagemang ni lägger ner på detta, superinspirerande att läsa!!

  En tanke är bara att det ibland är lite svårt att hänga med i vilka hästar som är delaktiga i olika sammanhang. Förstår att det kanske är svårt eller känns upprepande att skriva, med tanke på att O.N Sporthorses verkar gå väldigt bra och att det då blir mycket hästar in och ut på kort tid. Men kanske en gång i veckan redogöra för varje häst, om den ska tränas, tävlas, veterinär, provridning? Lättare att hänga med då 😀

  Stort tack för att vi bloggläsare får hänga med på din och Olavs makalösa resa!!

 5. Jättefina valpar men låt dem vara hos sin mamma tills de iallafall är 4-5 veckor Nellie. Fattar att du ville ta söta bilder, men det är för valparnas välmående jag skriver detta. I många uppfödarböcker skriver man att man inte ska plocka upp valparna om det inte är nödvändigt första två veckorna, endast stryka dem över kroppen så de vänjer sig vid mänsklig kontakt. Skriver detta i all välmening och för att jag själv haft valpkull hemma.

  • Som uppfödare godkänd av skk kan jag då meddela att nya rön menar att neurologisk stimulans är bra redan från och med 7 dagar så det är jätte bra att hantera valpat så länge mamma än med och inte blir stressad:)

   • Och vi är uppfödare sedan -82 med 69 kullar och över 500 valpar – valparna ska INTE hanteras utanför valplådan de första 2-3 veckorna, och absolut inte i ett stall där kyla och bakterier tillkommer.

   • Håller med Alice här. Vi har uppfödarnamn etc (reggar också via skk) och vi hanterar valparna från ca 7 dagar (Förutsatt att dem är ok vid födsel och efter,annars tidigare). Men sedan är det också bara familjen som får röra valparna, övriga besökare får vänta ca 5v.

 6. Grymma är ni som jobbar på så hårt!! Verkligen ! Tycker också det är jättekul att se vilka övningar ni gör när ni tränar till vardags. Gärna mer sånt <3

 7. Stoppa genast tillbaka valparna i värmen hos deras mor! Fram till vecka fyra är deras immunförsvar nästintill obefintligt, samt eftersom dom saknar syn och hörsel ännu så är det extremt otryggt för dom att röra sig utanför valplådan. Fram till att dom är 4-5 v. ska man enbart klappa lätt på dom så dom vänjer sig vid beröring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.