Hej på er!

Sitter just nu och tar lunch. Vi har börjat rida idag och har fyra kvar. Två var. Tar stallet innan intaget vid 16.

Som ni läste igår så var jag lite besviken men ändå motiverad. Idag började jag dagen med att lägga upp en basic bana inomhus till hästarna. Vi behöver ju öva på smidigheten, kvickheten & styrkan. Om en häst inte känns smidig nog så spelar styrkan in, även dig som ryttare. En stor del kan handla om dig själv, att du inte heller är smidig & kvick själv. Så kändes min ridning igår. Jag var van vid en kortsida att kunna sträcka upp mig innan nästa hinder kommer. Nu är det annat.

Så en bana som jag kunde rulla på i båda varven och de hade samma betydelse. Hinder ur sväng för att kunna gå på styrka och göra det stabilt och smidigt. Vi hade en gymnastik linje på rakt spår så hästarna måsta hålla sig raka och hoppa på styrka. Efter den linjen hade jag drygt fyra galoppsprång till nästa linje. Bra övning tycker jag. Det kändes bra med allihopa , speciellt med Tore som var först ut.

Hoppa högt kan alla mina hästar, jag med. Men för att kunna göra det enkelt så måste vissa basic saker sitta. Man glömmer lätt av det ibland och speciellt när man hannar mellan fyra väggar. Nu ska jag jobba på den här veckan och hoppas på att det belönar sig till nästa helg.

Joe provade hack och bett. Det är inte skarpt , tvärtom. Beror ju på vilket bett du har i munnen. Men vissa hästar känner sig tryggare med det och mer stabila. Jag upplever att de ger ett stöd. Tygel i hackamore & ett i bettet då. Fått frågor om min upplevelse på det och jag tycker att det är värt att prova!

Ni hittar film på mig Instagram!

18 thoughts on “Hej på er!

 1. En nyfiken fråga från en bett-novis, varför har man hackamore och bett? Jag tänker vilken funktionalitet det ger? Jag tänker att bettets inverkar blir mindre, såklart beroende på vilken tygel man har mest stöd i, men kan vara helt ute och cykla, är som sagt en novis i bettvärlden. Men vore intressant att höra, aldrig sett kombinationen förut 🙂

  • Det blir som ett kombinationsbett och blir då lite skarpare än ett vanligt bett då hacket blir lite som en hävstång. Brukar funka super på lite hetare hästar som gärna lägger sig på bettet eller knäpper av på starkare bett! Fördelen att ”bygga” sitt eget kombinationsbett är att du kan ju välja hur snällt eller skarpt du vill ha det, beroende på vilket bett du sätter i munnen! 😄

 2. Köp annat träns för att kombinera denna typen istället för knäpp på allt ihopa. Ser att hacket ligger nära bettet och kan då knipa.

  Jag körde med kandar. Men det finns träns för just detta 🙂

  Bra tänk i inlägget och ni är suveräna

 3. Jag såg storyn från när du hoppade, kul övning som jag själv ska testa. Men min fråga är varför ena räcket var så snett? Vill man att hästen ska hoppa snett eller vad finns det för tanke bakom?
  Trevlig kväll!

  • Ofta kan man höja lite på ena sidan om det är så att hästen tex brukar hoppa lite för mycket åt höger då höjer man lite på högersidan för att hästen sia hoppa mer åt vänster och hamna på mitten☺️

 4. Hur kommer det sig att du inte tränar för tränare? Tänker att det borde vara väldigt viktigt för att utvecklas på din nivå?

 5. Gud va kul Nellie, det är sådana här inlägg jag verkligen älskar och saknat att se! När du berättar om hur du lägger fram träningen, varför du tränar på det, din känsla med hästarna osv. Hoppas det går bra i veckan o till nästa helg!

 6. Så rätt tänkt! En häst kan hoppa som en gud men ändå blir det dåliga resultat om kommunikationen mellan hinderna inte finns där. Det är dessa metrar som avgör var i resultatlistan man hamnar många gånger. Styrka, teknik och kommunikation, om dessa följs åt kommer oftast resultaten som ett brev på posten. Sen säger jag inte att det är lätt, absolut inte! Det krävs mycket arbete för att komma upp i de högre klasserna och prestera bra resultat. Men med bra hästmaterial, myyyyycket jobb och en gnutta tur på sin sida ibland så kommer man dit 🙂

  Lycka till 🙂

 7. Så roligt att se någon som ”betslar upp” genom att lägga till ett bettlöst alternativ, istället för att sätta in mer/kraftigare skrot i munnen. Gillar verkligen att dina hästar oftast går på enkla bett, det visar hur duktiga ni är på grundarbetet! (dock full förståelse för att man kan behöva ha något mer på tävling, där dom taggar till och inte är riktigt som hemma)

 8. Bara en liten fråga! Det är samma visa varje år, man går från stor ute bana till litet ridhus. Men aldrig kommer du ihåg det? Du blir alltid lika besviken på att du inte är kvick nog men du kommer alltid på det EFTER inomhussäsongen har börjat och du får nerslag, varför inte tänka på det innan och kanske öva på mer kvickhet nu under den dödtid som har varit? Bara undrar med tanke på att du har ändå tävlat på ganska högnivå ett bra tag och du vet vad som komma skall

  • Absolut. Men ingen människa är ju perfekt , alla gör misstag. Nu va de dålig träning som låg bakom, tex har jag övat mkt kondition men just kvickhet etc har jag alltså jobbat med för dåligt.
   Gillar dock att misslyckas för då lägger jag oftast 100% mer gången efter och gången efter de igen. Nyttigt’

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *