Ringrostig

En sån där dag på jobbet som man bara önska om man kunde göra om. Det är ALLTID så när man kommer in igen efter långa distanser ute och har tid på sig. Nu kommer allt så sjukt snabbt och hästarna är lite långa , man själv är seg. Sen har ju vi inget ridhus just nu som funkat att hoppa i. Bättre jobb helt enkelt där hemma. Lux blev lite sliten på slutet och tog de två bommarna. Väldigt fin i början av banan. Hoppar en del snett. Så det är något som både jag och Olav måste engagera oss i att vara noggranna med. Har lite överseende med honom då han är väldigt pigg nu när han får komma ut samt något svag. Så han kommer få gå många 130 tills det sitter som en smäck igen.

Jag gjorde dagens tabbe, som även starten innan mig gjorde. Red förbi ett hinder så fick lägga en volt med fia. Felfri resten. Komiskt att båda två gör samma sak efter varann. Surt och dumt men det händer alla. Man blir väl påverkad på något vis.

Jag har alltid så stora krav på mig själv och blir så irriterad. Men samtidigt så vet jag att jag alltid presterar bättre nästa gång. Nu har jag en del att öva på. Hästarna och mig själv, vi måste bli kvickare!

Jag pratar som att hela världen gått under, de är två bommar och en volt på kontot. Men för mig är det mycket för det speglas i jobbet man gjort. Otur kan man ha, men jag måste steppa upp gamet.

Olav & jag är väldigt olika där. Han tycker jag ska lägga mig bakom det och bryr sig inte så mycket. Skit händer. Man ska inte grotta ner sig är hans filosofi. Medan jag blir väldigt utåt och vill prata om det, diskutera och lägga upp en plan för att steppa upp träningen och mig/ oss själva. Man får kanske köra på en blandning. … Alla är ju olika.

Hur är du?

20 thoughts on “Ringrostig

  1. Jag tycker att det är superviktigt att prata och analysera sina misstag. Men också det man gjorde bra. Att bara gå vidare lär man sig inget av!
    Älta det inte bara, misstag kommer för att vi ska lära oss.

  2. Lägga det bakom sig? Så pratar inte en proffsig ryttare Nellie. Säger mer om han än dig. Kolla Peder, analysera. Tänk, analysera mer.

    • Fast dåliga rundor kan vara bra att koppla bort ganska fort. Man lär sig mer av positiva upplevelser än negativa. Många av världens bästa ryttare är bäst just för att de snabbt kan släppa sämre rundor för att istället fokusera framåt. Ältande tar en ingen vart. En kort analys tillsammans med sin tränare av vad som behöver bli bättre och sen lämna det bakom sig.

      • Men det finns nåt mellan att älta och att koppla bort det. Och ärligt talalt, nej, du har fel i att man lär sig mer av positiva upplevelser än negativa. Speciellt i den här sporten, det är på misstag du lär dig. Sitter du på en häst som gör jobbet själv och du bara behöver åka med, får du kanske många felfria rundor men du lär dig väldigt lite. När du däremot måste tänka, rida hela tiden, göra misstag osv, det är DÅ du lär dig.
        Så gå igenom rundorna, analysera, kom fram till vad som gick fel och hur man ska träna. Sen följa planen. Inget ältande men absolut inte rycka på axlarna och strunta i det, för det är efter missar man har den STÖRSTA chansen att lära sig

        • Ja analysera det med sin tränare och sen gå vidare? Då får man med sig vad man behöver tränare vidare på, simple as that. Positiv upplevelse behöver inte automatiskt vara att ”åka runt på en färdig häst”, det kan lika gärna vara att äntligen få till den där grymma rundan på en häst som man utbildat själv och slitit och tränat med. Då är det snarare den rundan, där man äntligen fick till det man tränat på, som jag vill ta med mig och visualisera än rundan då man inte presterade enligt sin plan/på topp. Jag tror inte Peder sitter och tänker på sina tidigare misstag när han ska in på nästa runda 😉

          • Ann, det var ingen här som sa att man skulle tänka på den dåligs rundan när man ska tävla?
            Analysera men inte älta. Säg att du har ridit en bana där du har varit felfri. Hästen hoppade bra i kombinationen, var rak i kroppen och bar sig själv. Vad gör du med den informationen? Du klappar dig själv på axeln och är nöjd såklart. Har man haft svårt med det är det ett facit på att det gått bra. Men tempot var kanske dåligt. DET ÄR DEN INFON VI KAN JOBBA MED. Vi lär oss allra mest av misstag. Misstag är till för att jobbas med. Kan du hitta svaren till varför rundan inte var perfekt och jobba på det, då går vi framåt i utvecklingen.
            Analysera, inte älta. Lyssna gärna på ”En mental halvhalt” där Johanna tar upp precis det här med att misslyckas på tävling.

          • Vill absolut inte hata på dig Ann. Självklart är det den bästa rundan man ska ta med sig in på banan. Den känslan behövs och den ska vi visualisera. Det har du helt rätt i. Ha en fin måndag❤️

        • Ja vi kanske menar samma saker egentligen. Regerade mer på Saras kommentar att de är oproffsiga, som jag tyckte lät ganska skarp. Analysera ska man självklart göra och det tror jag man gör bäst tillsammans med sin tränare, som kan ge en feedback och så har man något nytt att öva på/ta med sig i träningen. Att lära sig är viktigt (och görs ofta effektivast tillsammans med någon som kan mer än en själv), ältande tror jag är mer destruktivt än vad det gör nytta. Uttryckte mig kanske otydligt, tack för fortsatt feedback 🙂

  3. Tror som du att mittemellan är bra. Att tänka igenom sina misstag och försöka att inte göra om dem och jobba på det som behövs men att även tänka på de sprången som var bra och gå vidare sen. Alltid svårt när man byter mellan ute/inne. ♥️

  4. Jag är min största kritiker. Alltid väldigt kritisk mot mig själv och jobbet jag lägger ner varje dag. Jag analyserar mycket, kollar om videos flera gånger för att se när, hur och varför felet uppstod. Dock håller jag oftast mina tankar för mig själv.

    Kämpa på, du är grym!! <3

  5. Ja man ska analysera och lära sig av misstagen men inte heller överanalysera det heller. Skit händer som du skriver. Så en balans mellan analys och gå vidare helt enkelt.

  6. Om man aldrig analyserar varför det gick bra eller dåligt kommer man aldrig lära sig något eller bli bättre. Tycker du tänker helt rätt. Sen får det så klart inte bli ett alldeles för stort ältande, men att fundera över vad det var som gjorde att det gick så bra eller mindre bra som det gjorde, tror jag att man lär sig otroligt mycket av. Det gäller inte bara ridning utan i princip allt här i livet. Att hitta dom små detaljerna som gör skillnad och korrigera dom utifrån det resultat man vill uppnå.

    Du är en grym tjej!

  7. Det är väl en blandning mellan att analysera (viktigt) men att heller inte älta och fastna i negativa tankar utan tänka framåt (också viktigt) 🙂

  8. Jag går för mellantinget även om jag vill analysera så hjärnan smälter. Jag börjar alltid med att ringa min pojkvän. Går igenom hur det gick, vad som var bra vad som var dåligt det sorterar mina tankar. Sedan för jag dessa sorterade tankar vidare till mina tränare.

    Samtidigt måste man lära sig att släppa det efter detta steg, något som min ena tränare jobbar med mig på. ”Du får inte låta det sitta kvar för det tar bara energi nu vet vi vad vi ska jobba vidare på, bra låt oss fokusera på det.” Lite så

  9. Jag analyserar gärna och funderar på hur jag kunde gjort eller bör göra nästa gång. Det är bra och utvecklande, men risken för mig är att jag blir lite deppig och känner mig kass istället för att även minnas de bra sakerna. Viktigt att se alla nyanser! Så det jobbar jag med.

  10. jag är nog mellantingent mellan er två, absolut analyserar jag vad som gick fel och vad man kan förbättra tills nästa gång. Men väljer också att ganska snabbt lägga något bakom mig, fokusera på att ta sig framåt istället för att älta något man ändå inte kan påverka längre 🙂

    Med tanke på att det var första inomhustävlingen för säsongen så är det ju inte så konstigt att ni var ringrostiga, både du och hästarna. Är man van vid större ytor och plats så blir det en omställning. 🙂

  11. Läs reportaget med Steffi i senaste Häst & Ryttare (den kom i min brevlåda i lördags, så borde dyk upp snart om du inte redan fått den). Där stod det en del om just det här med att analysera men inte älta. Väldigt intressant!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *