Vi är intresserade av att köpa en 3 åring

Nelson är såld. Den affären kommer man leva på länge. Sån sjukt bra matchning mellan häst & ryttare. Så sjukt kul!

Nu har planen vart lite olika hur vu ska gå vidare. Hybalia har jag kvar ett tag. Hon är nog bättre än vi anat både jag & Olav och vill inte stressa med sälja henne. Först ska hon tävlas lite & utbildas mer. Men nu har vi båda blivit förtjusta i en 3 åring. Riktigt kära snarare. Vi har inte köpt den än, men vi är väl överens om röntgen osv visar bra, så köper vi den ihop. Den blir alltså 4 nästa år.

Egentligen var det väl för ungt, men den är ju så fin. Har sån sjuk känsla på just denna hästen.

Så ni med massa erfarenhet av just 3, 4 åringar. Kan ni inte kommentera. Värt att tänka på, första tiden, kval och roliga tävlingar osv. VI är så taggade på ta oss an denna utmaning och såklart kommer vi delge er vad det är för häst efter affär.

Men tips. Har ju så sjukt kloka läsare här!

Sen har vi ju Gambino som flyttar in i vårt stall i Dec. Då är det dags att lämna mamma och bli stora lilla killen 😉

 

33 thoughts on “Vi är intresserade av att köpa en 3 åring

  • Håller med ovan. Hitta en lösdrift med jämnåriga där han kan leka av sig och vara just häst. Det är en mycket bättre lösning i längden.

   • Håller med!
    Låt unghästar gå på lösdrift så länge som möjligt, det kan vara bra att ha dem inne i perioder för att de ska lära sig hur det är att stå på box. Men för att hästen ska stärka sig själv och bli mer hållbar skulle jag alla dagar i veckan rekommendera att låta de gå på lösdrift tills dom är 4-6 år beroende på hur hästen är i utvecklingen.

    • Håller med ovanstående! Är helt övertygad om att hästarna blir mer hållbara om de går på lösdrift som unghästar. Ffa hingstar också behöver gå i grupp med andra för att lära sig det sociala. Sen givetvis ska hästen hanteras och tränas i takt med stigande ålder även om de går på lösdrift.

  • Jag håller också med! Lisen och Peder har nyligen postat bilder på instagram från en enorm lösdrift/bete där unghästar går på Brösarpsgården (tror jag det är), kolla om det kanske kan vara nåt för det ser fantastiskt ut för växande unghästar!

  • Instämmer. Det är inte ens en sak att ”tycka” något om, utan studie på studie har påvisat att unga hästar (egentligen alla hästar, men det är en annan diskussion) bör hållas i grupp på kuperade marker, både för mental och kroppslig utveckling.

 1. En helt annan fråga eftersom jag såg att ni la ut en bild på ert nuvarande stall på Insta:

  Varför lägger ni stråfodret direkt på marken utanför boxarna och inte i Ikea-påsar?

  Det borde vara större risk för att smuts, damm, hundkiss osv blandas med höet så?
  Och det ser också slarvigare ut (du som gillar ordning).

  Man gör olika men hade varit kul att få en förklaring.

  • På Flyinge gör man så i alla stall och det har aldrig varit några problem… Jag tycker det ser snyggt ut med prydliga höhögar utanför varje box, mycket finare än ikeapåsar. Dessutom mycket mer praktiskt att bara putta in hö vid fordring än att hålla på att tömma påsar (som man dessutom först måste packa) i varje box…

  • Jag gör likadant som nellie. Lägger höet direkt på marken, jag gör det för att det går mycket snabbare än att packa 4 höpåsar varje dag till ett 30 tal hästar.

 2. Ska Zamina få fler föl eller vad gör ni med henne? 🙂 Kommer inte hon flytta med Gambino till ert stall?

  Kul med unghästar 🙂 Ta det lugnt och metodiskt, träna och tävla lagom mycket osv. Finns ju mycket kval och 4-års klasser nuförtiden. Falsterbo, youngsters, Flyinge för att nämna några. Är hästen i fas så kan man ju försöka delta i något 🙂

 3. Kanske inte svar på dina frågor men ni kanske ska kolla på sshs auktions hästar som kommer ut inom kort, topp treåringar selekterade av bland annat lisen och royne 😉

 4. Sikta på att visa på 4 års test. Det är ett jätte bra mål för att hålla hästen i fas och att få dommarnas ord som en vägledning i framtiden. Mitt andra råd är att inte överutbilda hästen, för att få den hållbar i längden och ge den bra mentalitet. Utan följ riktlinjerna som är satta. Bara för att unghästen är villig att hoppa högre hinder än vad som är rekommenderat så bör man inte göra det etc.

 5. Kul att läsa om er satsning och utveckling…mitt råd som gammal uppfödare och unghästutbildare gäller Gambino, det är superviktigt för fölen när de blir avvanda att ha kompisar i samma kön + nån äldre att leka och utvecklas med på stora ytor, bäst i lösdrift fram till ca 2 1/2 års ålder när det gäller ridhästarna. Det är inget som hindrar att man lite eftersom introducerar vuxenlivet ,hästarna blir hållbarare och stabilare och mycket trevligare😃
  När det gäller 3 åringen så är det viktigt att ni tänker vila och smälta in efter att nya saker lärts in och då dom fortfarande växer kan man ibland behöva ge lite längre vila….skynda långsamt😃lycka till

 6. Min häst är idag 10 år och jag har haft henne sedan hon föddes. Vi har skyndat långsamt, tagit allt i hennes takt och pga det tävlade hon inte alls som 4-åring. Jag hade en annan unghäst (också egen uppfödning) som var helt självklar som vi tävlade 1m på när han var 4 år. Båda exakt lika talangfulla men behövde helt olika saker.
  Jag vill minnas att Marcus Ehning pratat om unghästar och att många tävlar för mycket/för tidigt och inte lyssnar på individen utan ser bara de olika championaten som saker som ”måste göras”.
  Ni kommer säkert hitta en bra känsla för vad just denna häst behöver, men det är alltid bättre att ha tävlat för lite än för mycket.

 7. Håller nog med flera som kommenterat tidigare om att låta Gambino gå med jämnåriga på lösdrift en längre stund istället, så han får leka av sig och vara häst ett tag. Tror det är en framgångsfaktor för en häst som är trygg i sig själv från start.

  När det kommer till unghästar tror jag på att skynda långsamt, att ge dem tid att processa det man gått igenom och övat på. Att mixa bus och allvar. 🙂

 8. Mina tips:
  Rid ut mycket. Få hästen trygg. Både i sällskap och ensam. Skritta turer och stärk hästen.
  Ang tävling så har jag för mig man ej får tävla högre än 1m på 4åringar. Men ställ ut! Samla på massa meriter (nu vet jag ej om det är sto el ej) men ifall ni i framtiden skulle vilja ta föl så. Sen brukar man inte starta så mycket med en 4åring, kanske 3-4 starter max bara för att känna på. Annars ska psyket helst bara vila.
  Låt 3åringen vara just 3. Ha inte bråttom, ta allt i lugn takt och låt den VILA i längre perioder.

 9. Ett tillägg till det jag skrev ovan: Man får ej starta 4åringar förrän 1 april tidigast. Så sommaren hinner ju smyga på och man rekommenderar att ge dom 2-3 månaders sommarlov.

 10. Även om du inte väljer att tävla olika kval, som breeders, kolla vad de kräver av hästen. Hur högt ska de kunna hoppa och med vilka svårigheter? Stressa inte, låt hästen ha sina växtperioder och vilopauser när det behövs. Timing är allt!

 11. Mitt tips är att ta det väldigt lugnt. Många av dom hästar som blir bra i högre ålder har man aldrig sett på alla unghästtävlingar/kval som finns. Dessa tävlingar är oftast alldeles för stressande och för stora intrycksmässigt. Men vill man sälja hästen som unghäst måste man kanske dit för att visa upp den. Har man däremot ett mer långsiktigt mål tror jag man vinner mycket på att håll sig från dom största tävlingarna och istället åka på dom lite mindre med 4-5 åringar.
  Och sen är också mitt tips MYCKET vila! Dom växer fortfarande mkt och ska sätta så mkt balans och muskler och det kräver sin vila. Är det några år man ska satsa på massage, kiropraktor m.m så är det verkligen under dessa uppbyggnadsår. Det har man verkligen igen sen!
  Hoppas hästen går igenom 🙂 Lycka till!

 12. Kul med unghästar!! 🙂 Det är det roligaste som finns!! Har ridit in runt 40 unghästar och det är en enorm fördel att man kan forma dom precis som man vill! Gör korta pass på banan och längre pass i skogen. Toppen med bommar osv tidigt så de får något att tänka på och inte bara gå runt på en volt. De behöver verkligen sällskap i hagen! Oavsett om de är 1 år eller 3 år. Du får inte en hållbar unghäst ensam i en 4-kant. Det viktigaste tycker jag är att inte tolerera beteende på en unghäst som du inte vill ha i en vuxen häst.

  Rekommenderar verkligen att ha unghästen (din fölunge eller din 3-åring) tillsammans med andra unghästar! Sen är det inte nödvändigt så att det är bäst med lösdrift, man tappar mycket vardaglig hantering i lösdrift. Men många timmar ute med sällskap är ett måste.

  Lycka till med unghästarna och hör av dig om du vill ha sällskap till din unghingst! =) Har en hage med 2 unghingstar =)

 13. Har en bekant som håller på med unghästar, hon predikar mycket vila för unghästen. Det som är svårt i ridningen kan den smälta när den är på vila 🙂 hennes senaste hade problem med skänkelvikning, det brände någon propp i huvudet när den hade flyttat ett steg och den förstod inte att man skulle fortsätta flytta sig. De tragglade en stund och efter detta fick den vila i någon vecka, sen provade hon igen och då gick den skänkelvikningar som om den aldrig gjort annat 🙂

 14. En erfarenhet jag har fått med mig är att inte vara rädd för vila unghästen. Det är fantastiskt och se hur mycket som händer efter en vila. Sen har du fått massa andra bra tips ovan som jag kan hålla med om ! 😊

 15. Mitt tips om 4 åringar är att ge mycket beröm, för minsta lilla egentligen så fort de gör vad du vill eller visa minsta antydan på det. Så gör jag på mitt idag 4 åriga sto. Henne rider jag också bara tisdag, torsdag, lör och sön då hon inte ska nöta så mycket och mycket varierat men ändå mycket av samma, tex att hon ska gå i form oavsett om jag ska hoppa eller rida dressyr (i början då vid uppvärmningen på passet mest) sen en väldigt lätt hand och eftergift. Rider aldrig med sporrar då jag vill att hon ska va kvick och egentligen inte alls med spö, men har det på träning vid galoppfattning så vi fortfarande kämpar med. Mycket lätta övningar som boostar självförtroendet. (Vill inte ha svar av någon eller fundering, detta är vad jag gör och som funkar för mig och som jag fått tipsat utav flera tränare med unghästerfarenheter).

 16. Ett tips till att ta hand om 4 åringar är att du måste lära dom att ditt space e ditt o den ska inte gå på dig utan bredvid o ska inte stå på dog utan ska klara av att ha ett bra och rimligt mellanrum mellan er. Sen också att de har extremt mycket energi o kan bli trotsiga speciellt under våren och då får man bara ha mycket tålamod när man jobbar med dom både på hästryggen och marken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *