Utebana ska fixas, bästa underlaget på marknaden efterlyses!

Hej på er. Efter en lååång dag igår med försäljning av häst, besiktning och sen valpmys på Österlen så sov vi 2 timmar längre på morgonen . Behövligt .

Bernard har ju blivit pappa. Mamman är ägarna till stallet vi står nu, deras sjukt goa Russel tik Chips. Igår födde hon 3 st små mini Bernards. Mamma var ju helt extas så hela familjen åkte dit på middag på kvällen för skåla i champagne och mysa med Chippan. Hade med oss goodiebag med massa go mat, hundben och en ny boll. Kan visa er bilder sen när de blir lite större. Så galet söta. Nu ser man bara 3 goa mjölkmagar som snuttar på mamma. Men se så gullig tiken är..

Inom 2 månade har vi inflyttning på nya gården. De vi ska göra först är att fixa om den befintliga utebanan. Den ska breddas och längas, men sen ska de bytas underlag.

Vi vill ha fiber. Men de är ju en djungel av olika sorter och leverantörer . Hela familjen plöjer sida efter sida. Fördelar och nackdelar. Viktigast för oss är att det är ett tåligt underlag . Vädret i Skåne är ju så milt så man ska kunna bruka banan verkligen varje dag. Utom när snö faller såklart. Då vi har all tid att ”sköta den” så som vattna, sladda osv på dagarna. Idag ligger det ngt grus material i paddocken. Väldränerad och är väldigt fin. Men ett byte av underlag måste göras.

Så. Vi behöver hjälp . Alla tips om vad för underlag. För och nackdelar med olika? Vad håller bäst i Svenska klimat. Ska man blanda med något ? Osv.

Då de ska göras i år måste vi ta ett beslut om detta ganska snart. Självklart tänkte jag vända mig till er. Många här sitter ju på massor med erfarenhet och kan kanske de bättre än någon annan . Tipsa gärna om leverantörer och allt ni kan komma på.

De blir massor med flytt kul snart här på bloggen 😉

Lånade bild på Fam Lindestams fina utebana.

80 thoughts on “Utebana ska fixas, bästa underlaget på marknaden efterlyses!

   • Rida på fiber varje dag, nej tack. Tävla på det ok, men inte som vardagsunderlag. Säg hej o välkommen till skador. Så tänker jag 😅😅

    • Kom gärna med förslag på alternativ då du sågar fiber. Ett underlag som tål att hoppa större hinder i, som är skonsamt för hästarna. Kollar man i Europa då finns de ingen anläggning nästan som inte har fiber. Men är öppen för förlag .

     • Läste för något år sedan att Kristian von Krusenstierna (dressyrryttare och driver ridskola) rev ut fibern ur sitt ridhus eftersom han tyckte att skadorna på hästarna ökade. Att slänga ut så dyrt underlag gör man nog inte bara för att….

      Kanske ett tips att ta kontakt med honom och höra vad han bytte till?

      Fiber är verkligen toppen att tävla på men skulle akta mig att rida på det till vardags.

      Ett annat tips är att ta kontakt med Micke Nord här i Skåne. Han ska vara något av en underlagsexpert.

   • Många varnar för fiber som vardagsunderlag. Att tävla på= super men inte till vardags.

    Vad är det för underlag i ridhuset ni kommer att vara i när ni inte kan rida utomhus? Gissar att det blir Tobbe Larssons som ni ju kommer att ha som granne. Har han fiber?

   • Fibersand, det självklara valet .
    Siktar man mot toppen och vill utvecklas måste man rid på samma underlag som man kommer tävla på .

    Vi spendera nästa 2 år med att jämnföra, test, känna, kläma, och diskuterat fibersand från över 10 olika aktörer i Sverige och Europa .
    Efter att vissa aktörer inte ens kunde berätta vad som fanns i deras sand eller berätta varför vi skulle köpa just deras sand, så var där 3 aktörer vi såg som seriösa. Otto, Robertderover och De Groundslag .
    Vårt vall föll på de sistnämnda Pga oändligt med referenser flertalet OS VM m.m
    Samt många baner i närområdet som varit bra där vi varit och testat .
    Service nivån och åtagandet kändes aningen högre än dem andra aktörerna .

    Fibersanden kom på plats, vi var väldigt nöjda .

    Det krävs att man har ett automatiskt bevattningssystem på sommaren om man inte vill ängna massa tid till att vattna .
    Vi har ett automatiskt bevattningssystem som styrs via mobilen .

    Vi har mellan 5-50 hästar som rider här dagligen .

    Banan ligger i Helsingborg .
    Ni är varmt välkomna hit om ni vi prata ridbana och hämta insperation .

    Mvh Sandra och Andreas @Frillegården

  • Håller med. Pga av slitningsskador på hästarna när man rider på fiber. Både bogar och framben (kotor och knän) slits då fiber inte har ”glid” visst hästen sk inte halka runt men det får inte ta tvärstopp vi varje steg då det blir huggit. Rekommenderar starkt grus blandning men ganska liten mängd så det inte blir tungt underlag!
   Lycka till heja er!

 1. Skulle rekommendera att kika på vad stall längre ner i Europa har. Frankrike, Holland etc. men hör dig även för kring stallen runtomkring vad de har och vad de anser är för och nackdelar.

  Som sagt fiber är bra enstaka gånger men långsiktigt så ser jag bara nackdelar av hästens leder etc.

  Sen tycker jag att du inte ska stressa fram något underlag NU, utan gör ordentligt research, jämför priser, sätt krav mot den som ska anlägga banan.

  Även om ni har mycket tid och kommer tillbringa heltid i stallet så är det ändå viktigt att den görs så att det blir så lätt som möjligt för er, varje timme är värdefull tid.

 2. Om du har möjlighet så anlägg en ”ebb och flod” bana. Linda Heed inte så långt från dig har en sån. Hon kan säkert hjälpa dig om du vänder dig till henne. Kör hårt!

  • Linda Heed är grym! Har praktiserat hos henne och hon är ju lite äldre så hon har erfarenhet och förutom det så är hon extremt snäll och jordnära 🙂 verkligen att rekommendera!

 3. Inte så insatt men vad jag läst och hört på många olika sidor så är fiber ett stort no-no att rida på dagligen! Ser att någon annan kommenterat precis samma sak. Det bästa är nog om ni kontaktar insatta personer och kanske kollar vad de med större verksamhet har för underlag och om de är nöjda eller inte? Men snälla kontrollera detta med fiber innan ni preparerar er enda egna ridbana med fiber. Skillnad på underlag som fungerar bra att hoppa på och vad som är bra att rida på dagligen.

 4. Jag skulle personligen aldrig lägga in fibersand och rida på varje dag. Det är rent katastrofalt ut miljöperspektiv eftersom du måste vattna mängder varje dag för att underlaget ska vara tillräckligt bra att rida på.
  Även ur hållbarhetssynpunkt för hästarna är det inte bra att rida på fiber varje dag eftersom det är ett rätt stumt underlag. Senor och ligament mår inte bra av att ridas dagligen (ist för bara på tävling) på ett sådant hårt underlag.

  Om du inte redan har läst denna så är den väldigt bra ; https://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_35816/cf_559/SvRF_Ridunderlag_Mars_2014_LR.PDF

  Jag har sand i mitt ridhus och grus på min stora utebana med dränering och det är det jag föredrar. Det tar lite tid för grus att sätta sig ordentligt och det måste tas om hand ordentligt i början så det inte blir tungt att rida på, men det är det värt. Jag har en harv och en fyrhjuling för att ta hand om underlagen (+ vattning inomhus) och det duger bra.

 5. Kontakta Elin Hernlund eller Lars Roepstorff, dom har forskat på underlag för hopphästar här i Sverige (ett projekt finansierat av FEI).
  Hade som övriga ovan inte lagt fiber på en bana som används till vardagsträning, vad jag fått lära mig (av bl.a. forskare och veterinärer) ger det för mycket grepp och ökar risken för skador på sikt. Det är däremot trevligt som tävlingsunderlag.

 6. Jag skulle vilja tipsa dog om att ta kontakt med Ebba på Henriksdal där ni säkert har tävlat några gånger. Hon gjort nyss om sitt underlag och det är sjukt bra. Sen skulle jag aldrig rida på fibersand hemma då skaderiskerna är så höga, men vill man ha det är det ebba berglöf man ska vända sig till!

 7. Du skrev själv för inte så länge sedan att det inte var bra att rida på fiber alltid eller till vardags. Men jag håller med, det är mkt trevligt att rida på, men ja det sliter, speciellt svårt blir det med de yngre hästarna som de inte är så värst bra för. Jag hade försökt kolla efter något annat bra och jag hade nog precis som någon tipsat om hört med Lars Roepstorff som är specialist inom området. En negativ sak som man kanske inte tänker på med sand/fiber är ju att det måste vara fuktigt/blött (eller måste inte men lite fuktigt iaf) för att vara bra och sen håller det fukten rätt bra och då räcker det att det blir nollan ute så är det fruset typ, och man sätter ju inte direkt harven i en fiberbana för att fluffa upp det och man vill inte ha den helt torr.
  Jag har varit på ett ställe som hade vanligt grus blandat med fiber och det var trevligt faktiskt, sen kvegsand gillar jag med. Men ja kolla upp det noga precis som du säger 🙂

  • Hej, Anna. Vart nyfiken på den grus fiberbanan du vart på. Jag har ”vanlig sand” på min är det typ något sådant du menar med grus? (Svårt att svara på försrår jag ) men vad hade dom för slags fiber i den och gjorde det att gruset/sanden höll ihop bättre? Hur upplevde du underlaget? många frågor jätte tacksam och nyfiken om du vill svara. Om det är möjligt kan du kontakta mig på @anna.petterssons på instagram så slipper jag sno komentarsfältet här 😅

 8. Tänk också på vattenåtgången! Även om tiden finns att vattna varje dag så skall vattnet i brunnen räcka till också! Det är INTE kul och stå med en sinande brunn och inte veta om det kommer vatten eller inte när man vrider på kranen.

 9. Precis som ovanstående skriver så är inte fiber skonsamt för hästarna att rida till vardags. Tävling ja, hemma nej!

 10. De Grondeslag har vi ridhusen vilket fungerar bra. På utebanan har vi samma sand som vi har på fibersand, men blandat med flis istället för fiber och det har blivit ännu bättre än underlaget inne.

 11. Som så många andra redan skrivit skulle jag personligen inte vilja rida på fibersand som vardagsunderlag, det är fantastiskt som tävlingsunderlag – ger ett fantastiskt bra grepp och svikt vilket gör att man kan rida fort och svänga snävt i omhoppningar utan att vara rädd för att hästen ska halka. Men dessa egenskaper förhindrar också hästens naturliga glidmoment under hovinsättningen, det tar stopp direkt när hästen sätter ner hoven och hästen kan ”fastna” i underlaget. Att underlaget stoppar glidmoment så abrupt blir en stor påfrestning på senor och leder och ger en ökad risk för skador, speciellt när det gäller känsligare individer och / eller unghästar som ännu inte är färdigutvecklade. Jag skulle hellre rida på ett bra och väldränerat sand / grus underlag som är uppbyggt i flera lager för att få rätt svikt som vardagsunderlag. Det allra bästa enligt mig är en Ebb och Flod ridbana med Barskarpsand som håller perfekt fuktighetsnivå hela tiden. Det är det bästa underlag som jag någonsin ridit på! Baskarpsand är den sand som man har i fibersand underlag, bara utan själva fibrerna! (Det är just fibrerna i sig som är problemet i fibersandbanor – de stoppar upp glidmomentet så våldsamt). En Ebb och Flod bana med Baskarpsand är som att rida på en sandstrand precis vid vattnet, helt perfekt fast underlag med lagom svikt och exakt samma vattenmängd i sanden hela tiden överallt. Kika på http://www.hightidesystem.se, Värnamobygdens Ryttarförening har en sådan ridbana på sin stora tävlings / utebanan. Jag tränade intensivt för en hopptränare där i flera månaders tid och har aldrig ridit på ett bättre underlag varken förr eller senare. Ett tips till är också att ta kontakt med Lars Roepstorff som är proffs på allt vad ridbaneunderlag heter. Slutligen, grattis till gården och lycka till med ridbanan!

 12. Underlag kan vara en djungel. Men att ge tips på det utan att veta mer om platsen är svårt. Är det sand eller lerjord där ni befinner er? Är det dränerat? På vilket sätt är det dränerat. Är ridbanan helt plan eller har ni någon lutning på den? Här har vi lerjord och vi har lagt på grus i omgångar. Det som kallas ”murgrus”. Det behövs ingen bevattning, det sköter naturen om. Visserligen kan det komma tidpunkter då den är för blöt. Lägre budgetridbana men det har inte lett till skador relaterat till underlaget.

 13. Hade ej valt fiber som hemma underlag som andra skriver. Både för slitage men man sänker även hästens hoppteknik när man kommer på andra underlag. Fibern hjälper hästen i språnget vilket är super på tävling men att ha det hemma gör så att den blir oförsiktig. Då får ni enbart vända er till tävlingar med samma typ av underlag.

  Ni får såklart göra som ni vill, men tänk en gång extra för det är super dyrt att göra sig av med fiber och det är inte så billigt heller när skadorna ramlar in på flera hästar, speciellt eftersom det ofta ger skador på lång sikt.

  Satsa istället på ett bra grusunderlag ute och ett flis underlag inne. 🙂

 14. Håller med övriga, INTE fiber som vardagsunderlag!
  Du har fått många bra tips om vilka du kan kontakta för rådgivning, ta åt dig av det och åk om det finns möjlighet och besök några olika anläggningar på den nivå du vill vara på, och kolla vad de har för underlag.
  Variation av underlag är även det väldigt viktigt så om ni kommer rida mycket i ett ridhus, försök välja ett annat underlag på er bana än vad de har där.

 15. Jag, precis som många andra i det här kommentarsfältet, känner mig också skeptisk till att ha fiber som ”hemma underlag”.
  Mest pga dessa faktorer:
  – Glidmomentet i hovens nedsättning blir väldigt reducerat. Dvs en ”stumm” vardag för senor och ligament.
  – Kräver extrema mängder bevattning. Man brukar säga att om man inte har möjlighet att installera sprinkler så faller hela konceptet med fiber. Man bör nog säkerställa att brunnen har kapacitet för att bevattna fiber, hålla bostadshus och ett större stall med vatten även de år grundvattnet är lågt.
  -Dyrt.

  Skulle eventuellt själv kunna tänka mig att lägga pengar på en bra terrass och mellanlager och sedan ett tunnare ”slitlager” med fiber ovanpå.

  Men det måste ju finnas en drös av experter i ditt område, så anlita någon av dom 🙂 Lycka till!

 16. Dom stallen som har fiber ute i europa har oftast flera banor där inte alla banor har fiber, vilket gör att deras hästar inte rids på fiber varje dag. Så har även flyinge resonerat som har fiber i nått av ridhusen, att deras solhästar går på olika banor och olika underlag. Har ni bara en utebana och lånar ridhus (?) så skulle jag lägga ett underlag som funkar både för att hoppa på men också rida alla dar i veckan på. Fiber kräver dessutom mycket vatten och jobb.

 17. Vi har vanlig strand-sand med ebb och flod system, dock inomhus men vet andra som har samma på sina utomhusbanor. Det tog tid att välja underlag och efter många samtal med olika träningsanläggningar (i Sverige och Tyskland) kom vi fram till det underlaget. Har fungerat väldigt bra då man själv kan höja och sänka vattennivån och påverka hur fast/löst underlag man vill ha.
  Hoppas detta hjälper er, och stort grattis till gården!

  • Hur funkar det för er när ni har det inomhus? Har ni oisolerat eller isolerat ridhus? 🙂 aldrig hört om att ha det inne, så vore spännande att höra mer om det finns något som bör tänkas extra på?

 18. High Tide. Osäker på stavning. Finns i österlen vid engelska trädgården o det. Vattningen sker underifrån, tänk som en bassäng med grus i. Regnar det stänger man vattnet och så rinner det ner själv så det blir aldrig översvämning. Blir det torrt drar man på vattnet så det blir fuktigt. Man kan kontrollera det själv och det blir lagom packat så man får bra avstamp och hästarna trivs väldigt bra på det!

 19. Pinnflis blandat med sand säger jag bara 💪🏼 Sjukt nöjd över våran ridbana. Fukten stannar men blir aldrig en sjö på ridbana.

  • De jag känner som haft sånt underlag har varit nöjda i början men sen allt mindre efter några eftersom flisen förmultnar och då blir det mer typ ”dyigt”. Kanske nåt att tänka på om man överväger det, speciellt i skåne där det ju kan bli ganska blött periodvis 🙂

 20. Hej!
  Vi har fibersand från Expåra i vårat ridhus och har haft i 8 år och är supernöjda. Ska tilm nästa år byta till det på utebanan.
  Orkade bara läsa några negativa kommentarer ang fibersand. Nu var ju inte det din fråga då du redan bestämt vad ni vill ha.
  Men Det som jag tycker är bra med fibersand är att du kan variera det mycket i konsistensen. Du kan vattna det mycket om du ex ska hoppa högre höjder och då få mer grepp, då glidmomentet redan blir mer än vanligt markarbete.
  Man kan även hoppa över att vattna och ”torka” det och man får då en lite mer porösare sand som funkar super till trimm o markarbete.
  Har vänner i skåne, som många andra bor väldigt platt. Dom upplever att när det blåser mycket så blir sanden snabbt torr och blåser iväg/ yr omkring, så dom har planterat en kortare häck runt hela banan för att förhindra detta.
  Lycka till!

   • Håller helt med! Vi har fiber både ute och inne. Varierar underlagets vattning och körning. Inga skador orsakat av underlag på de 40 hästar som står på anläggningen. Negativa kommentarer om fiber handlar mest om okunskap och avundsjuka för att folk inte har råd ;). Enligt veterinär är fiber grymt. Men du kan inte rida katastrofdåligt för då räddar underlaget dig. Förr hade hästen istället gått omkull. Dvs. Underlaget är ibland för bra. Men nu tror jag inte Nellie rider sin häst så att den hade gått omkull på ett grusunderlag.

 21. Jag är ingen underlagsexpert men jag tror på att variera underlag är det viktigaste. Inget underlag är bra att rida på varje dag. Sen vad som är bäst vardagsunderlag vet jag inte, i mitt förra stall hade vi någon slags havssjöbotten som underlag som jag tyckte om att rida på, lagom tungt, inte halt, stötdämpande osv. Passade både dressyrryttarna och hoppryttarna. Vi hade vaselin i för att inte behöva vattna det vilket var smidigt men underlaget fastnade på hästens ben och utrustning och hindermaterialet blev brunt och fult, men om man istället vattnar tror jag det kan vara riktigt najs! Fiber är ju väldigt trevligt att rida på men jag har också hört att det passar bra på tävlingsbanor men att man ska undvika att rida för mycket på det till vardags. Men som sagt, att variera är nog allra viktigast så kolla vad andra ställen runt omkring där du kan tänka dig att du kommer rida mycket har, och välj något annat. Och ta råd från experter!

 22. Skulle vilja säga att det inte finns nåt underlag som är perfekt för den enskilda hästen. De flesta underlag är fullt funktionsdugliga om man underhåller det vilket de flesta inte gör. ”För en ridbana ska bara fungera”. Fibersanden är ett fantastiskt underlag att rida på och det finns väldigt mycket fördelar med just det underlaget speciellt när man håller på med hästhoppning på högre nivå. Har själv nästan bara bra erfarenheter från fibersanden (förutom enstaka fall med övervattnad bana). Stod även uppstallad på en anläggning med just det underlaget och såg aldrig något problem med det. Alla hästar behöver gå på olika underlag för att kunna vara hållbara hästar. Men det ser jag precis som alla andra som läser denna bloggen att det gör ni i er dagliga verksamhet genom uteritter osv. Så länge man kan skaffa sig kunskap eller får hjälp utifrån med hur underlaget ska skötas för att få de bästa förutsättningarna så ser jag absolut inga problem med att lägga en fiberbana hemma.

   • Måntro att du Nellie tyckte detta var en klok kommentar eftersom det är en av de få som inte dissar fiber som vardagsunderlag.

    Men läs och lär i stället av den mängd andra kloka kommentarer du fått som avråder från fiber.

    De hästar du kommer att ha hemma för försäljning/ träning kanske inte hinner stanna tillräckligt länge för att skadas av underlaget men dina egna löper en stor risk. Varför chansa?

    • Hej Anonym!
     Har du själv någon erfarenhet av fibersanden? Vet att det är ryktesspridning i det flesta fallen som gör att folk ryggar varje gång de hör ordet fibersand. Kanske inte är så i detta fall men att skaffa sig kunskap om just detta underlaget kanske är en ögonöppnare för många. Rider själv på stenmjöl blandat med ridsand hemma och säger en sak: underhållet är extremt. Ridbanan måste skötas i stort sätt varje dag. Ena dagen är den för hård och kräver STORA mängder vatten och andra dagen är den inte djup men tillräckligt för att det finns risk för att det släpper. Skriver om fibersanden på ett positivt sätt då det är det underlaget som jag har erfarenhet av som fungerar bäst i de olika syftena. En fibersandsbana kräver vatten ja, det kräver underhåll med harvning ja. Men när underlaget väl sätter sig så behöver du inte göra några extrema åtgärder på ridbanan varje dag för att den ska vara funktionsduglig. Den tiden kan man ha roligare för;) Som en annan kommentar här över kan man välja till vilket syfte du ska ha banan till just den dagen. Förslitningsskador är inte lika stora om vattenmängden minskar och underlaget är lite lösare än vanligt vilket är bra till trimningsarbete och om du ska hoppa större hinder någon dag så vattnar man på banan. Man kan välja att justera själv. Därför tycker jag fibersand är ett bra alternativ. För vilket underlag kan du göra så stora förändringar på från dag till dag utan att få ett efterarbete sen?

     • Givetvis har jag inte egen erfarenhet av daglig ridning på fibersand- det skulle jag aldrig våga utsätta min häst för.

      Jag har valt att lyssna och tro på expertis på området och där väger tex en veterinärs ord mycket tungt.

      Skulle som sagt aldrig våga gambla med något så viktigt som underlaget och som kan få förödande konsekvenser.

  • Ja absolut men samtidigt så rullar det in mer kunskap och forskning om fibersanden hela tiden och samtliga pekar mot att det Inte ska användas för hemma ridning för det sliter så. Speciellt för yngre hästar. Har läst rapporter, frågar flertalet B och A tränare för den delen samt flera veterinärer och de säger samma sak. Fibersand är slitsamt. Som du säger inger underlag är perfekt men det är ett rätt pissigt argument speciellt eftersom det finns bra många bättre underlag att rida på till vardags 😌

   • De flesta av Sveriges största ryttare använder sig av fibersandsunderlag och jag ser inte deras hästar gå skadade konstant. De har säkert daglig kontakt med både veterinärer och experter för att deras hästar ska hålla så bra som möjligt och få bästa förutsättningar. Det står för mycket på spel för att deras hästar ska gå skadade. Som sagt går de flesta hästar inte på detta underlag varje dag utan man varierar sin träning och därefter underlag. Det finns säkert flera underlag som passar bättre till vardagsridning och trimning men håller det då för hoppning på hög nivå utan att slita på hästarna och släppa så det blir skaderisker på det hållet? Optimalt hade ju varit att man hade haft flera olika ridbanor med underlag efter hur det skulle brukas men de flesta har inte möjlighet till det.

    • Många av Sveriges bästa ryttare har mer än en bana att rida på.

     Nellie kommer bara att ha en utebana samt gissar jag att hon ska rida hos sin granne Tobbe Larsson som har fiber i sitt ridhus.

     Och ärligt talat tror jag inte Nellie rider ut sina hästar flera gånger i veckan.

  • Du tycker denna kommentar var klok men inte alla andra du fått som avråder dig att använda fibersand för dina hästars skull?! 🤔

 23. Om jag själv hade valt något hade jag tagit gummiflis. Populärt i England bland annat då de håller för alla klimat, även om det blir under nollan då gummi (såklart) inte tar åt sig av kylan. Dammar inte, i Danmark är det även populärt då det är miljöklassat. Bättre stötdämpning och ger bättra trygghet vid avstamp då det inte glider, plus att det rör sig mer än fiber vilket motverkar senskador lite bättre ☺️ Läs mer här: https://riders4seasons.se/?gclid=Cj0KCQjwwb3rBRDrARIsALR3XebOoN0lCywAzYZDCe6awSYguEqarFotr8vFeIru7JGp5RFAlQPuab4aAga5EALw_wcB

  • Vill bara tillväga att jag ratar inte fiber ihuvudtaget utan det finns en typ av nyfikenhet på gummi (speciellt för mig som alltid får minusgrader hemma). Fiber är inte farligt sålänge man rider på varierat underlag vilket ligger i sunt förnuft och som de flesta lever efter. Kristian von Krusenstierna slängde ut det för att han hade en ridverksamhet på fiber och ridskolehästarna går ofta ofta på samma underlag i flera timmar per vecka = skador. Så det är onödigt att rata fiber när det samtidigt är många erfarna som har det på alla sina banor och föredrar det ☺️ Det jag skulle säga är största nackdelen med fiber är faktiskt underhållet av banan, det är mycket jobb och banan kan bli ganska dålig utan rätt typ av underhåll! Men det har ju ni full koll på så det är säkert inte ens något att rycka på axlarna för ☺️

  • Jag har för mig att man i flertalet svenska kommuner inte längre får använda gummiflis. Det landar gärna utanför banan och går ner i marken, inte så bra för miljön…

 24. Kan du lägga ut tipsen från de som är duktiga på att göra fina ridbanor. Vi har vår hästi ett större stall med en helt okej ridbana men ägarna ville ha tips på att förbättra den. De saltade den i vintras och det blev bra. Tack för en bra blogg! /A

 25. Fiber är fantastiskt att rida på, skulle dock inte lägga fiber i både ridhus och ute (om ni har ridhus). Hellre två olika bra underlag för att kunna variera så mycket som möjligt.
  Vill man tänka långsiktigt så är fiber bland de ”sämsta” när man ska göra sig av med det, andra underlag går lättare att återvinna, så vill ma väga in lite miljötänk finns bättre alternativ. Tipsar om Makhippo, tåler mycket vatten. Kräver ganska mycket vattning sommartid (då det blir bättre svikt när de är rejält vattnat) men det gör ju även fiber.
  Lycka till med gården!!!

 26. Vi byggde ny utebana förra året och valde fibersand som underlag vilket vi varit supernöjda med. Krävs underhåll ofta men helt klart värt det☺️

 27. Om du googlar på ”guide, ridunderlag och Ridsportförbundet” så får du en sammanställning av ny och aktuell forskning på området. Finns många intressanta aspekter som tas upp. Underhållet av underlaget är minst lika viktigt som vilket underlag som faktiskt används. Orkar du/ ni inte läsa så har säkert din veterinär en del kompetens på området.

  Lycka till!

 28. När vi la in fibersand på vår ridanläggning i ridhuset använde vi expåra jättenöjda. Dom hjälpte till med allt hur vi skulle bygga upp under fibersanden kan verkligen rekommendera dom. Och jätteviktigt med rätt harv oxå👍

 29. Gummigrus funkar sjukt bra här nere i Skåne på vintern. Även på sommaren med. Är skonsamt och bra för hästen, finns studier på det.

  Lite dyrare men sjukt fint att rida på

 30. I erat fall hade jag valt fibersand helt klart. Ni tävlar på en hög nivå och då krävs ett toppen underlag. Har jobbat i många stall som har både fibersand inne och ute och tycker det är superbra. Såklart är det inte bra att rida på varje dag men eftersom ni rider ut era hästar så tror inte det hade varit något problem med fiber.

 31. Har ni ridhus också? Isf rekommenderar jag fiber ute (vaxat om ni vill ha mindre jobb, dock mkt dyrare) samt nått annat inne så det inte blir fiber varje dag året runt. Vi har träflis/sand blandning i vårat ridhus och har tänkt förstora våran utebana och lägga fiber på😀

 32. Många här som skriver att fiber inte är ett bra träningsunderlag, men det finns dansk forskning som visar att [löst citerat] ”man ska variera träningsunderlag OM man inte tävlar huvudsakligen på fiber, då ska man också träna på fiber för bästa hållbarhet”
  Kolla med SvRf vem dansken var som föreläste på tränarutbildningen under Breedersveckan förra året, jag kommer tyvärr inte ihåg hans namn.

 33. Ända sedan jag jobbade i ett galopp/försäljningsstall så har jag haft förkärlek till just ett typ av underlag. Nämligen gummiflis blandat med sand, som de hade i sin utebana. Då vi kunde rida där oavsett årstid och grader, både hoppning som dressyr. I början när jag började jobba där så var det snö, is och 20 minus grader, och under min sista dag så var det vår och ingen snö eller is och snö kvar. Där de både hade töat och regnat, samtidigt som det alltid gick att rida oavsett när under denna tiden.

  Andra fördelar med just gummiflis är är att de är inte dammar, man behöver sällan vattna och ger bra stötdämpning.

 34. Hemma på gården har vi lagt något typ av grus, rekommenderar inte det vid högre höjder eller om förr hästar rids på det, så ni gör helt rätt som byter!!
  När jag hoppas åker jag till mig klubb som har dineras d både inne och ute, fungerar hur bra som helst men vet att det kräver sitt vatten och allmänna skötsel. Min gamla tränare hade fibersanden men utan fiber i, alltså bara havsanden. Dom hade pratat med deras veterinär och för deras bruk var det bäst! Så ni är på helt rätt spår med nån slags fibersand! Finns ekonomin så skulle jag valt det!

 35. Fiber är ett dunderunderlag! Det bästa! Men jag var förstått det som att fiber sliter en del på leder osv eftersom det är sånt bra fäste i det. Det blir inte något glid under hoven när hästen landar efter ett hinder eller rör sig. Glidet ”dämpar” det hårda slaget i marken, genom att helt enkelt låta en del av energin fortsätta framåt. Eftersom fiber greppar så bra så får leden ta emot all den bromsade energin. Vi kan jämföra det med slaget som blir i knät om man skulle hoppa typ längdhopp och landa i gympaskor (med bra fäste) på kanske gummi eller asfalt (då får man inte jämföra svikten osv, för den är givetvis bättre hos fiber än hos asfalt) jämfört med att landa på en grusväg där fötterna rullar eller att landa i själva ”längdhoppssandlådan”.

  Detta är en väldigt dålig vetenskaplig förklaring men man kan uttrycka sig ungefär så. Men på grund av detta så vet jag att många tycker att fiber är det absolut i särklass bästa tävlingsunderlaget för att det är så topptopp med bra fäste, inte dammar så mycket osv., men att det kanske inte är optimalt att rida på varje dag då det som sagt sliter på hästarnas leder.

  Ni kanske har tagit med detta i era beräkningar, och ni får göra precis som ni vill, för det finns många många fördelar med fibersand. Men jag ville bara uppmärksamma er på det så att det inte blir tokigt eller ni ångrar er senare.

  Med vänlig hälsning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *