Tänkte på en sak..

Tjejers (pratar mitt kön nu) rättigheter . Man läser överallt om hur vi ska ta för oss och våga stå upp för oss och andra. Backa upp för varann och efter MeToo exploderade det.

Vad är våra mest självklara rättigheter enligt dig?

Rätten till vår kropp? Rätten att kunna säga nej eller rätten att kunna få göra abort? Rätten att få älska vem man vill? Eller något helt annat. Vad är kvinnliga rättigheter för dig?

32 thoughts on “Tänkte på en sak..

 1. Att vara värd lika mycket som en man. Oavsett vad det gäller, så ska min åsikt/kropp/sätt att vara få ta precis lika mycket plats som männen så gott som alltid får.
  Och att ses om en person, inte som ett objekt. Galet att det är 2019 och vi ännu inte nått dit.

 2. Tycker inte att kvinnliga rättigheter ska skilja sig från männens..?! Föredrar mänskliga rättigheter. Och vår mest primära sådanna tycker jag ska vara att få leva som den man är utan att bli mer eller mindre priviligerad (dvs, ens sociala status, välfärd och trygghet ska inte bero på hudfärg, ålder, kön, sexuell läggning osv).

   • Självklart borde vi inte behöva skilja på kvinnor och mäns rättigheter. Men sanningen är att kvinnor idag förtrycks i egenskap av sitt kön och möter helt andra förutsättningar än män, och därmed finns behovet att belysa just kvinnors rättigheter. Samhället har mycket kvar arbetet för jämställdhet innan Nellies fråga borde skriva om till ”mänskliga rättigheter”. Om man inte kan peka på att vissa grupper har större utmaningar så blir påståendet om mänskliga rättigheter ganska innehållslöst.

 3. Det tar på något sätt emot att säga ”tjejer/kvinnors rättigheter” när det bara borde vara mänskliga rättigheter. Alla ska ha rätt till sin egen kropp, sina egna beslut och rätten till att älska vem man vill. Oavsett kön. Att prata om tjejers/kvinnors rättigheter gör att man skiljer på könen när det gäller rättigheter, något jag kan känna att man inte borde göra utan snarare prata om mänskliga rättigheter.

  • Håller med till 100%, farligt att ge sig in i att försöka dela upp könens olika rättigheter. Varje individ har rätt till sin kropp, man som kvinna som ickebinär.

  • Fast gällande abortfrågan så tycker jag faktiskt inte män har något att göra med den öht. Men i övrigt är det mänskliga rättigheter, rätten att säga nej skulle kännas konstig att göra till en ”kvinnofråga” just ur ett rättighetsperspektiv. Ur ett feministiskt perspektiv däremot, absolut.

   • Skrev längre ner också, men visst borde män få göra juridisk abort. Egentligen är det inte snällt att bli påtvingad ett föräldraskap, men jag erkänner att tanken är ovan med juridisk abort.

    • om tvingar mannen till samlag? Har gan den eätten att bestämma då?
     Om man inte vill ha barn så får man se till att skydda sig. Att lita på att kvinnan säger att hon äter p-piller eller har spiral blir en enkel ursäkt att inte använda kondom.
     Vill man vara helt säker är det bäst att låta bli helt.

     • Om man blir tvingad till samlag så är det våldtäkt och därmed straffbart. Nu vet jag inte, men jag skulle gissa att få kvinnor skulle gå klart en graviditet som är upphov av en våldtäkt men om man gärna vill ha barnet så är det beslutet helt och hållet ens eget.

 4. Viktigt tycker jag e att alla får gå säkra på gatan utan att bli antastad eller kallad några namn, respekt åt båda hållen, män och kvinnor!
  Tycker det e viktigt att alla känner sig delaktiga i samhället och känner sig accepterade!

 5. Värd lika mycket. Samma respekt. Slut på jargongen ”boys will be boys” där de tillåts att säga och uppföra sig på sätt som faktiskt inte är ok. Lika lön för lika arbete. Rättssäkerhet att när man blir utsatt för ett brott och det finns bevis mot förövaren så ska denna dömas det sker ju inte nu och det tycker jag är obegripligt. Finns mkt mer

 6. Ni som letar efter saker att hacka på i inläggen, läs igen. Hon nämner rättigheter som att göra abort, inte riktigt något vi kan sätta in i mäns rättigheter. Självklart ska alla ha samma rättigheter, men om ni inte är helt IQ befriade förstår ni nog vad Nellie menar.
  Snälla, se det goda i inlägget!

  • Tycker inte ”vi” ser något negativt i inlägget, utan ger vår bild av rättigheter. Om vi nu anser att kvinnor och män bör ha samma rättigheter, borde vi då låta bli att skriva det för att du inte ska bli kränkt å Nellies vägnar? Känns ändå orimligt. 😉

   • Jag är inte kränkt, tycker bara inte om när folk måste hacka hela tiden. Vi bör aldrig tystas när det gäller att stå upp för allas lika rättigheter. Däremot bör rösten göras hörd på rätt inlägg!

    • Det känns väldigt ironiskt att Anonym skriver ”tycker bara inte om när folk måste hacka hela tiden” i sin senaste kommentar, men skrev tidigare ”om ni inte är helt IQ-befriade förstår ni nog vad Nellie menar.”

     Anonym hackar alltså på folk, men tycker ändå inte om när folk hackar på varandra.

   • Det är ju en fråga om kvinnors rättigheter att få privilegiet att ha SAMMA rättigheter som männen. Lika lön för lika arbete t ex

  • Kan vi inte? Varför kan inte män få göra juridisk abort? Samma aborttid som för kvinnor. Finns säkert en del män som blivit pappor utan att de velat det. Båda har 12 v (eller vad det nu är) att bestämma sig för om man vill bli förälder. Vill kvinnan behålla och mannen inte vill det så ska inte kvinnan tvingas till abort såklart, men mannen kommer inte att ha något som helst underhållsansvar för barnet. Har man inte fattat något beslut före v 12 så blir man förälder och allt är som vanligt. Detta ska givetvis göras under ordnade former, kanske en underskrift på sjukhuset där man frånsäger sig sitt faderskap. Så män skulle visst kunna göra abort, vi behöver bara modernisera lagstiftningen lite.

   • Då kommer vi in på att kvinnor ska ha rättighet att bestämma över sin kropp. Precis vad inlägget handlar om bland annat.

    • Självklart ska kvinnor och män har rätt att bestämma över sin egen kropp. Dealen blir bara att kvinnan blir ensamstående förälder utan möjlighet till ekonomiska eller sociala krav på mannen. Men bestämma över sin kropp är en självklarhet.

     • Vet du vad Anna. Detta var inte alls vad min kommentar handlade om, så jag avslutar här. Trevlig kväll.

  • Tror du måste läsa inlägget igen. Hon säger ingenstans att kvinnor och män ska ha olika rättigheter. Snarare har hon som många andra märkt att många rättigheter inte är lika självklara för kvinnor som för män. Kvinnor marginaliseras och förtrycks i mycket högre utsträckning. När Nellie talar om kvinnors rättigheter tolkar jag det som vilka rättigheter, som ofta tas ifrån oss(men inte män), som vi tycker det är viktigt att ta tillbaka. Att lyfta män i det här sammanhanget skulle vara ett hån mot alla utsatta kvinnor.

  • Men kvinnor och män har inte samma rättigheter. Det är väl jättebra att prata om det? Att lyfta kvinnors förtryck betyder inte att målet är att ge kvinnor mer makt än gemene man. Det går inte att helt eliminera kön ur frågan efter som att kön i allra högsta grad har med vilka rättigheter en individ har i dagens samhälle.
   Sjukt att denna fråga ska möta så stort motstånd. SJÄLVKLART ska män och kvinnor ha samma rättigheter men vi måste kunna ha ett mål och samtidigt kunna diskutera verkligheten som idag är, tyvärr, uppdelad i manliga och kvinnliga rättigheter.

 7. Alltså måste det gnällas om allting. Nellie väljer väl själv sin rubrik. Börja blogga själva då och sätt ”rätt” rubrik varje dag. Jag blir faktiskt orolig att det ska bli samma m Nellie som m Bianca att hon inte orkar blogga mer pga all skit t slut. Man behöver inte läsa om man inte gillar det liksom. Peace out.

 8. Otroligt viktig frågeställning som du lyfter! Kvinnor har i alla världens tider haft sämre rättigheter och varit tvungen att acceptera ett samhälle som tyvärr på många sätt inte är jämställt alls.

  Ta bara detta med lika lön för lika arbete, skiljer enormt mycket mellan lönesättningsrna om du är man eller kvinna.

  Det som jag personligen brinner för är kvinnans rätt till ett tryggt liv på alla plan. Tyvärr ser inte samhället ut så i dag, men det är någonting att sträva mot!

  Vägen dit är lång och kommer inte att bli lätt. Ett av dom absolut viktigaste redskapen vi kvinnor har för att närma oss ett tryggare liv på alla plan är att vi finns där för varandra, stötta och hjälp dina medsystrar! Om inte vi själva visar respekt och omtänksamhet mot varandra, varför ska då andra göra det ??

 9. En viktig fundering du har och jag tror att jag förstår hur du menar. Men för mig har aldrig våra rättigheter varit självklara. Det känns så, om man bara går omkring i sin vardag och livet rullar på. Kvinnors rättighet att rösta kom år 1921. Rätten att kunna göra abort utan speciella skäl om jag inte missminner mig, kom först 1975. Det är förhållandevis kort tid. Vi ser det som självklarheter för att många som läser här är födda då, eller senare – och jo jag vet att det finns äldre som läser också, inget illa menat.

  Visst borde det få vara en självklarhet att kunna röra sig utomhus utan att vara på helspänn, utan att tänka på hur man ska ta sig från punkt A till punkt B. Där har ju samhället och attityderna en hel del att jobba på även i framtiden som jag ser det. Vi har kommit väldigt långt i Sverige med tänket att alla människor, obeaktat kön, ska vara jämlikar. Det är helt rätt tänkt. Och Vi kan bli ännu bättre på det. Jag anser likaså att arbete ska vara förenat med lika lön. Oavsett kön. Är du kvinna och gör ett bra jobb – varsågod, du ska ha lika stor löneförhöjning som din manliga kollega. Och vice versa.

  Jag tänker ofta på världen i stort när jag ser denna typ av frågeställningar: Är det vi har en självklarhet – egentligen? Vi tror det, för att vi växt upp med det. Men det finns många, måna länder i världen där kvinnan ses som lägre stående, och där återstår ett jättejobb med att förändra det tänket. Vi känner till våra rättigheter – och vi vågar prata om dem, kräva dem. Det är så det ska vara, och förhoppningsvis fortsätter utvecklingen framåt så att domstolarna ändrar sitt tänk ännu mer vid en rättegång där det handlar om exempelvis våldtäkt. Skulden är nämligen aldrig kvinnans. Oavsett hur hon såg ut vid det tillfället, eller om hon hade flirtat med den som skulle komma att bli gärningsmannen.

  Det är en jätteviktig fundering du tar upp i ditt inlägg Nellie, och jag tror det är bra att det lyfts med jämna mellan rum. För det finns många infallsvinklar på detta ämne. Och det är intressant att läsa hur du och andra tänker i dessa frågor. 🙂

 10. Håller nog med många andra här om att allas lika värde, oavsett kön, socioekonomisk bakgrund, ålder, etnicitet och så vidare. Det borde vara en självklarhet! Sedan klappar mitt hjärta lite extra för jämställdhetsutvecklingen i arbetslivet, (vita) män är överrepresenterade på ledande positioner och det är fel när vi exempelvis är lika många kvinnor som män är ute i arbetslivet. Likaså när det gäller att få lika betalt för lika arbete – det borde också vara en självklarhet!

  • En sak jag tänkte på härom dagen. Alltså, jag är all for att det ska vara mångfald i ledningar, dvs inte bara vita män. Men man måste ju ta i beaktan hur samhället ser ut, något många glömmer. Många säger bara ”det ska vara 50/50”. Alltså rent logiskt är det inte jämställt att ha 50% vita och 50% svarta (färgade? Vad säger man? Jag vet inte vad som är pk) i en svensk ledning, då det är en vit majoritet i samhället. På samma sätt är det inte jämställt att ha 50% svarta och 50% vita i t ex Uganda, där majoriteten är svarta.
   Om man tar den genomsnittliga mannen i USA, så är den vita högre utbildad än den svarta. Hemskt jag vet, men det ser ut så. Så det handlar egentligen inte om att sparka vita chefer och anställa svarta, för då kommer frågan upp om diskriminering osv. Vad som egentligen behöver göras är att sätta in resurser från en ung ålder, så att en svart pojke har EXAKT samma förutsättningar som en vit.
   För övrigt så hatar jag att prata jämställdhet genom att diskutera svart o vitt. Blir liksom ett antiklimax, att man istället bidrar till att skapa skillnad mellan de 2 när man pratar om det som att de är 2 olika människor.
   Och innan någon blir stött, jag vet att det finns mer än svart o vitt. Men detta var bara ett exempel!
   En ganska komplicerad fundering såhär på en tisdagsmorgon haha! 🙂

 11. Jag tycker såklart som många andra påpekat att både män och kvinnor ska bli bra behandlade och ha lika rättigheter. Men en sak som skrämt mig det sista är att det finns (?) tendenser i svenska samhället och världen i övrigt till att kvinnors rättigheter förminskas igen. Att vi går tillbaka i utvecklingen mot ett jämställt samhälle. Att det som kvinnorättskämpar genom åren fram till idag slitit för att få igenom ska tas ifrån oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.