Hästarna är roliga att jobba med på olika sätt …

Precis som vi människor, olika individer & är bra/ dåliga på olika saker är även också hästar. Jag läser av hästar precis som jag läser av människor , något svårare då dom inte kan prata. Men att hitta ett system som funkar för en häst, det är jag faktiskt ganska bra på.

Jag kommer nog aldrig bli den hästmänniskan där tänket är ”en ” drömhäst & så ska alla gå. Det funkar ju inte, för alla hästar kan utvecklas & bli sitt bästa jag. Men sen finns det också små saker där på vägen som kanske passar bättre för just den hästen & några saker som inte alls funkar som man helt enkelt får se över och tänka ” är det här ett stort – eller överväger de in till + ?”

Joe är ett typexempel. Han är inte rolig att jobba med varje dag. Sanna mina ord. Vissa dagar får man bara avbryta & rida ut för att tömma honom på energi. Ibland får man släppa honom lös innan passet för att få bort energi. Stort misstag är alla gånger jag valt att rida honom sist. Utan först ut på morgonen är allra bäst. Blir inga demoner i huvudet eller överskottsenergi. Men jag har ju kommit till de läget att jag kan ta dom tuffa momenten & alla dagar jag måste läsa av honom extra noga , till att få sitta på hans rygg & rida noll runda efter noll runda. Det överväger jag mycket. Det är ju en del av Joe att vara trotsig hemma, få slå sig fri från jobb i 10 min, kunna få gallopera fritt på galoppbanan etc. Därför tror jag också att vi är ETT. Jag låter honom att få vara sån om jag bara hittar en lösning i hur jag ska tackla det. Man möts på vägen liksom.

Fia– Också en speciell häst som man verkligen inte får en trevlig känsla på marken. Hon käftar mycket på huvudet, bockar i galoppombyten och knäpper lätt av i nacken. En häst som inte alls är i min smak när det kommer till dressyren. Hoppningen däremot är hon min allra favorit. Hon är så hinder klok, hon ger dig den tryggaste känslan ever mot hinder. Du lägger din hand där på mankammen innan distansen & du flyger över. Det överväger jag också mycket. Då gör inte dom tråkiga dressyrpassen så mycket när du resten av dagarna har en sån klok & brave horse i den gren du faktiskt tävlar och gillar mest- hoppning!

Det finns mycket enkla människor här i världen & de finns även de komplicerade. Precis som hästar. Betyder dock inte att något av de är sämre eller bättre. Snarare att de komplicerade tror jag behöver tid & någon som tar sig tid att läsa av & förstå.

Har ni något i ert system som ni kommit på vägen att ” det här funkar faktiskt” ?

Fia tex kunde inte byta galopp. Alltså verkligen big no. Hon blev bara stressad & tappade uppgiften helt. Jag la bort det ett tag & satsade bara på att stärka henne hela tiden. Allt från träning hemma till banan på tävling. Nu ett år senare kan jag göra rena byten hemma utan stress & press. Jag la alltså väck det momentet för några månader, satt inte dag ut och dag in & matade övningar. Utan istället har hon stärkts så mycket kroppsligt & inifrån under hela processen att det bara satt sen!

18 thoughts on “Hästarna är roliga att jobba med på olika sätt …

 1. Vad menar du när du skriver ”det överväger jag mycket”? Är det nåt du funderar mycket på eller vad menar du?

  • Nej precis! Antar att hon menar att det väger över i de jobbiga stunderna. Alltså att det är värt det och att det inte spelar nån roll. Okej, Nellie, rätta mig om jag har fel för det är PRECIS sånt här som skapas av stavfel/ingrammatiskt korrekta meningar. Missförstånd.

   Du är grym Nellie!

   • Väger över och överväger är två vitt skilda ting.

    Jag antar att Nellie menar väger över men hon använder ordet överväger fel.

    • Ah så kanske hon menar! Jag frågade inte för att hackapå Nellie som nån verkar tro utan för att jag verkligen inte fattade vad hon menade med den meningen.

     • Okej bara släpp det. Alla kan skriva fel, bevisas när ni skriver fel i kommentarerna med. Om ni förstår vad hon menar och gillar hennes blogg ändå så är det väl ingen big deal om det är nått stavfel här och var?😉

     • Nu är det här ju inte mitt yrke precis? Menar bara att kvalitén på inläggen sjunker sjukt mycket, och så kan det bli olika missförstånd. Jag respekterar och förstår att man skriver fel. Det händer. Jag tycker personligen att Nellie är grymt duktig med hästarna, mindre duktig med de sociala medierna. Min åsikt, jag behöver inte följa Nellie, nej. Men för inspiration med hästarna är det intressant. Nellie, du gör som du vill, du är en förebild i vart fall! Puss

     • Säger som Sofia!

      Har man bloggandet som välbetalt yrke bör man vara mer noga.

      De flesta inläggen innehåller väldigt många stavfel, syftningsfel, felaktig användning av ord, fel ordföljd (”vi alla blev glada” ett mycket vanligt sätt som Nellie skriver) osv.

      Det är hur lätt som helst att använda något stavningsprogram eller be någon korrekturläsa.

 2. Intressant att läsa! Gillar ditt tänk med att inte försöka pressa igenom något när det inte går/hästen inte vill, utan istället kunna avbryta, ta paus eller fokusera på något annat istället. 🙂

 3. Håller helt med att man ska kunna avbryta eller rikta fokuset åt nåt annat håll då hästen tycker det blir jobbigt. Har själv ridit en häst ganska mycket som hade väldigt svårt för skänkelvikningar, men med hjälp av tränare fokuserade vi på annat & vips så kunde han dem!

  Tycker det är ett moget beslut att ta som ryttare/från marken & att man kan ge tiden åt hästen istället för att bli irriterad på saken. Go Nellie!! 💗

 4. Syrran min har hittat ett sätt på kallblodet mitt(vill mer o mer, taggar till mer o mer) just vid hoppning då han tycker att det är kul (inte hoppat han själv sen jag flög av 3mån sen)
  Just att när han blir så taggad så gör hon halt o tar ner o skrittar lite, avbryter allt så han får lugna ner sig.
  Nu vill jag inte att ni alla som läser detta ska tolka det som han blir tokig, utan han blir bara glad över att göra något nytt, lära sig något nytt och inte bara gå för vagn. Han är ALLTID positiv till träning.

 5. Intressant och jag tror sådana små saker som att anpassa ridning och schema efter varje individ gör i slutet att man kan skilja på en bra ryttare och en BRA ryttare.
  Jag hade problem i början med min nuvarande häst då hon är en före detta galopphäst, vilket gör att galoppen är ett laddat ämne i hennes värld. Men nu har jag hittat ett sättet hur jag ska få bort överskottsenergin och få henne att bli lugnt (för det mesta) i varje pass. Hon är den första av alla mina hästar jag haft som jag har behövt faktiskt pröva massor av olika sätt att anpassa min ridning och min sätt att tänka på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *