Dagen har kommit då Laissa lämnar stallet

Jag ljuger om jag fejkar mitt mående att det känns ok. Nu står jag här igen, med samma känsla som med High Hope. Benen lyfter en knappt och klumpen i halsen blir större och större. Man mår illa och man klappar frenetiskt henne på halsen. Jag har berättat för henne hur jag tänkte när jag valde hennes nya hem. Jag har viskat det i hennes öron och jag vet hon lyssnat. Hon är min sagohäst och vi kämpat i år ihop.

Vilken resa. Ni vet. Behöver inte skriva ner den. Det plågat nästan mer än ger mig en klapp på axeln. Vi gjorde det. Tog oss till 1.40 nivå med bra resultat. Vi visade alla som tvivlade på dig all kapacitet du hade . Sen är du en fröken som man måste lära känna. Jag kan dig utan och innan. Mer än du känner dig själv. Du känner mig lika bra. Vi är ett du och jag Laissa.

Min störst rädsla inför en kommande försäljning är att Laissa skulle hamna hos någon som inte skulle förstå henne. Där vettet tar slut kan våldet ta vid . Att man ska bli arg på henne för hon ställer frågor istället för att besvara dom så hon förstår. Jag har haft fördelen att haft ett stort intresse på Laissa. Allt från kända namn till grymma ponny ryttare i Europa till vanliga härliga hästfamiljer. De jag bestämde tidigt va att ”jag ser direkt ” om det skulle funka med ryttaren på ryggen. Man märker det så tydligt. På ryttare och framförallt Laissa. Hon väljer så tydligt vem hon vill ha på ryggen. Jag ser det direkt. Hon visar mig det så tydligt.

Jag har sagt nej till köpare som vart intresserade av Laissa. Jag har tagit mig den friheten, den lyxen. Jag lovat Laissa och mig själv att hitta det bästa hemmet, den bästa matchningen. En försäljning är många steg. Man visar intresse, provar , kanske provar igen , besiktigar och genomför köp. Det tar tid och jag inte stressat. Jag valt köpare med hjärtat .

Idag åker hon. Lämnar stallet för gott . Jag gråter . Spelar ingen roll hur högt man hoppar eller tävlar eller hur länge jag håller på med sporten och hur mycket pengar man tjänar . Det är resan, de jag skrev om igår. Resan som betyder och det är även den som gör så in i helvete jävla ont när den tar slut. Idag tar den slut.

Jag valde in i det sista det bästa tänkbara för Laissa. Kommer aldrig sluta prioritera mina hästars hälsa och mående. Även tills dagen de säljs.

Tack Laissa för allt. Mamma älskar dig. Och det vet du….

67 thoughts on “Dagen har kommit då Laissa lämnar stallet

 1. Hoppas det blir bra med det nya hemmet <3 Skönt att ha den "lyxen" med många intresserad att man själv kan välja vem man vill sälja till! Lika viktigt som som det är att välja rätt häst när man köper en ny är det att välja rätt hem när man säljer den <3

  Nyfiken på om hon stannar i sverige och om det var en vuxen ryttare eller junior som köpte henne 🙂

  En dröm är hon som alla önskar att dom fick äga <3

 2. Jag har varit med från början med denna hästen, läst om hennes utveckling och eran resa tillsammans. Alltid trott på er och ERAN kapacitet. Jag gråter lite med dig idag. Och hoppas innerligen man får se mer av denna hästen i framtiden. Styrkekram till dig! ❤️

 3. Åh så fint du skrivit, nu gråter jag. Fina prinsessan 💖 Su är grym Nellie. En sån enorm inspiration, så stark, smart och modig. Kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det ät att säga hejdå till henne, men jag kan iallafall skicka en mental hug ❤️

 4. Fy, får tårar i ögonen av att läsa 💔 Avundas dig inte, men vad skönt att du känner att du hittat rätt hem. Lycka till Laissa ♥️

 5. Alltid tråkigt när man säljer, men som du säger så har du valt omsorgsfullt och de skall du ha en stor eloge för ⭐️ då pengar ibland kan ta överhand! Stannar hon i Sverige eller blir det utomlands?

 6. Läser bloggen här ibland och inspireras av din verksamhet, blev litet rörd av det du skriver då det påminner om alla hästar som passerat i livet och det är lika tungt att skiljas från sina vänner varje gång. S Den övre bilden blev särskilt talande där hästen har sådan glöd i ögonen i språnget och din hand bara ligger emot halsen i eftergiften… illustrerar på ett vis hela magin i samarbetet och partnerskapet mellan häst och människa som trivs ihop och kämpar tillsammans. Fint att påminnas om det!

 7. Har följt dej och Laissa sen du köpte henne av Tyra och förstår verkligen att det gör ont! Men du har kämpat för henne och med henne och se vart ni har kommit, en så otrolig resa ni har gjort! ❤️
  Styrkekramar och lita på att du har gjort ett bra beslut även om det smärtar nu!

 8. Men gud vad fint, började gråta ❤️ har följt er resa från dag ett, när du hoppade hinder med Laissa då Tyra stod på backen och tittade på. Var STOLT Nellie, du har gjort ett otroligt jobb tillsammans med henne. Ni var verkligen ett team som bevisade alla fel. Såklart tär det när man säljer, speciellt efter eran resa, men det visar så mycket att du var noga med vart hon hamnar. Kan med säkerhet säga att du har valt ett bra hem för Laissa, det är tydligt. Massor med styrkekramar till dig ❤️

 9. Blir alldeles rörd! Du skriver med sån kärlek till dina hästar så förstår hur svårt det är men du är så himla grym så tror du har hittat ett hem som passar henne! Ger dig en styrkekram💖💖

 10. Åh vad jag gråter. Har följt hela er resa tillsammans. Som du har kämpat. Ni har kämpat. Det här är eg största anledningen till att jag fortsätter att följa dig varje dag. Jag är så stolt över ditt stora hjärta i allt du gör. Det gör dig speciell. Oavsett vad du hade satsat på. Det ör därför oxå som dina hästar gör allt för dig. Helt övertygad. Hoppas allt blir bra nu. El klart det blir. Helt säker på att du har koll på det oxå t 100%. Du lämnar aldrig något till slumpen. Fina du. Fina ni ♥️♥️

 11. Så mycket kärlek i detta inlägget, man känner verkligen kärleken och smärtan som ligger i att sälja sin vän. Stort av dig att ta beslutet och fint av dig att invänta rätt ägare! <3

 12. Jag är mållös. Fick gråten i halsen också av att läsa detta. Eloge till dig att du inte säljer till första bästa som viftar med pengar under näsan. Minns henne med glädje och kärlek <3

 13. Får också en klump i halsen, jag tror vi alla märker på dig att du alltid prioriterar hästarna! En fantastisk resa har Ni gjort, stort lycka till Laissa

 14. Jag tycker att Laissa är en underbar häst att titta på, och hon hoppar spektakulärt minst sagt, och vacker som en dröm. Men med detta sagt tycker jag du har fattat helt rätt beslut med försäljningen, vid rätt tidpunkt dessutom. Även om både du och även många av oss bloggläsare kommer att sakna denna fantastiska häst, för så är det verkligen. Men vill man fortsätta utvecklas i sporten och hålla sig i topp får man fatta dessa jobbiga beslut ibland, som du nu fått göra. Det gör ont ett tag, men allting går över. Eller åtminstone lättar. Du har ju gjort ett superjobb med henne, och kan med gott samvete låta någon annan ta över tyglarna! Dessutom är du ju väl beriden med ditt starka stall!!! Jag önskar Laissa all lycka till!!!

 15. Har följt Laissa från dagen hon kom till T-S, och vilken utveckling och resa du gjort med henne de är helt otroligt. Har vart spännande och roligt att ha fått följt er två!

 16. Aj, det gjorde ont att läsa texten, så mycket kärlek och sorg på en och samma gång.. . idag avundas jag dig inte <3
  Laissa var min favorit i ditt stall, hon är speciell, egen och känns som en häst med otroligt mkt integritet som inte släpper in vem som helst. Som ni har kämpat tillsammans, se på er resa och känn dig stolt. Stolt över att du också kan sälja henne till en ryttare du kan känna dig trygg med. Jag kommer sakna att läsa om henne, se hennes underbara galoppsprång med svansen viftandes och hennes öronspel, men med det sagt startar ett nytt kapitel. För mig som läsare blir det att lista ut vem min nya favorit kommer bli… Stor kram till idag!

 17. Säger samma som med High Hope: gör det för ont säljer man inte.

  Helt OK att sälja men hoppas inte du mjölkar det lika mycket som du gjorde med High Hope.

  • Lisa.

   Om det finns folk som är redo att betala så mjölkas det inte. Det betyder att hästen är värd det. Punkt.

  • Inget mjölkande då kunder köper av fri vilja. Nu hade Nellie ju kunnat ha kvar Laissa men tänk på ponnyer.
   De kan göra fruktansvärt ont att sälja en ponny men samtidigt kan det vara det bästa för ponnyn och ryttaren. Ingen nytta i att Nellie skulle vara ägare till Stella nu heller. Sen kan sälja vara det bästa valet – det viktigaste är att hästen har det bra. Och hur mycket hästen än älskar sin ryttare, skötare eller whatever så är det mest vi som älskar hästarna och inte tvärt om. Laissa kan ha det precis lika bra hos någon annan som hos Nellie.

  • Men inland måste man, även om det gör väldigt ont.

   Målet för Nellie är att yjäna pengar, utvecklas o gå framåt.

   Då säljer man med jämna mellanrum, hur ont det än gör! Det är professionellt.

   Att behålla allt man kan p.g.a. känslor är ohållbart!

  • Håller så med dig! Kommer aldrig någonsin att kunna förstå hur Hilda eller Laissa blev sålda. För mig är det helt oförståeligt, hästar är mer för mig än tävlingshästar.

   • Hästar, hundar, katter osv är branscher. Folk avlar fram linjer, utbildar, tjänar pengar. Rent krasst, så länge djuren mår bra och behandlas väl så lovar jag att de kan hantera ett ägarbyte även om det för er verkar innebära rena katastrofen.

  • Lisa, vet du vad jag vill att du gör från och med nu?

   Varje gång du ska skriva en kommentar till en annan människa ska du, innan du trycker på skicka tänka ”kommer personen jag skriver till gynnas av det jag skriver? Kommer det påverka personen positivt? Kommer han eller hon bli glad?” Om svaret är: nej, personen skulle inte på något sätt påverkas positivt av det jag vill säga. SUDDA. Skicka inte kommentaren. Du kommer inte må sämre av att hålla det för dig själv, kanske bättre till och med, och personen som skulle få ta emot kommentaren kommer slippa känslan av att klumpen i magen växer.

   Jag märker ju att du inte lyssnat när du var liten och vuxna sa till dig att ”har du inget snällt att säga, säg det inte alls”. Men snälla gör ett försök till det jag ber dig om nu. Var med och visa att människor kan vara fina mitt i allt fult här i världen. Det enda du behöver göra är att göra ingenting egentligen.

 18. Hade jag varit rik hade jag köpt henne och haft henne i träning hos dej föralltid. Har följt både tyras historia och din tillsammans med laissa. Ni två är magiska ihop. Hon får det säkert jätte bra nu när hemmet är valt med stor omsorg.. men ändå sorgligt att sagan tar slut <3

 19. Det hade vart intressant och veta hur tanken var när ni sålde henne, vad jag förstår har nya ägaren aldrig tävlat och utbildat travare innan. 🙂

  • Vad jag förstod det som på Instagram är att personen ni pratar om inte är personen som köpt henne utan är medryttare på ägarens andra hästar och även ska rida och utvecklas med Laissa.
   Personen som köpt Laissa äger även Saga som Nellie hade innan om jag har förstått det rätt.

   • Undrar också…. låter helt galet!! Ofta en person med en svårklass häst säljer till en hobby ryttare som utbildar travare!!!!

     • Olle individen som köpt hästen eller verkar ha köpt hästen har skrivit på nellies insta att hon gjort det samt skrivit på sin insta laissa <3
      Men den kommenraren är borta på nellies insta. All lycka till till laissa och nya ryttaren hoppas vi får följa de flitigt som på nellies blogg

    • Fast ursäkta mig nu? Vad fasen spelar det för roll om hon utbildar travare? Det är precis vilken häst som helst? Hemsk kommentar, Antar du aldrig utbildat själv? Travare är något helt fantastiskt. Kryp under din sten igen.

  • Är man en sämre ryttare för att man utbildat travare och aldrig tävlat?
   NEJ, du kan vara en 100 gånger bättre ryttare för det.

   Nellie skrev att hon valde ett hem samt ryttare som passade bra in med Laissa, vad har det med hennes ridhistorik att göra? Lät väldigt nedlåtande.

   • Nej, verkligen inte sämre ryttare för det. Men har man utbildat travare innan och aldrig tävlat så kanske man inte har tävlingsambitioner, som många nog trodde nellie hade med laissa.
    Men som nellie skriver i sitt sista inlägg så ska hon inte vara en tävlingsmaskin, hon kanske inte tycker tävlandet är lika kul längre och därför behöver hamna hos nån som inte har samma ambitioner. Även fast hästen har all kapacitet i världen så vill man ju inte att den ska tävla om
    den inte tycker det är kul. 🙂

    • Tror laissa får det bra i sitt nya hem,oavsett om nya ägarem väljer att tävla, skogsrida, ta föl och avla eller något annat <3

 20. En sorgsen dag idag…. 🙁

  Men ett väldigt fint skrivet adjö till din vackra fina Laissa, som hos mig fick en speciell plats. Gillar hennes eget ”tänk” och att hon på ngt sätt visar vad hon tycker och inte tycker om. Hon är/var… speciell.

  Du tog henne långt (har sett gamla youtubefilmer med dig och henne vid något tillfälle) och ni har verkligen en sann resa bakom er. Och jag tycker det är fantastiskt att du verkligen kan se om en häst och ryttare kan komma att trivas med varandra. Och där tycker jag att du gjorde helt rätt som väntade tills du fann den blivande ägaren som sedan köpte henne, för din omsorg om hästarna är sannerligen genuin.

  Du visar det många gånger, och just när det gäller som vid försäljningar framkommer det extra tydligt. Det är inget snack om hur mån du är om dina hästar, det märks och känns!

  Jag kommer att sakna vackra vita Laissa med sitt eget tänk i dina framtida skrifter här, men jag är också övertygad om att hon är lycklig, både för tiden hos och med dig och hon kommer att vara lycklig och trygg där hon nu är.

  Stor, stor, kram från mig till dig!!

 21. Sitter här med tårar i ögonen. Lilla L.
  Det är tack vare henne som jag hittade till din blogg.

  Stora kramar !

 22. Vad har saken med att hon äger en travare? Blir ägaren sämre för hon äger en travare och utbildat? Dagens samhälle äcklar mig, seriöst. HUR folk ens orkar lägga ner tid på någons annans liv och kommentera gång på gång. Nu får de va bra.
  Tror inte Nellie skulle sälja Laissa om de inte kändes bra när hon testa henne? Sluta spekulera om andras liv, va glada för hon hittat ett nytt hem är L och att hon kommer trivas.
  Börja ta ansvar vad ni (vissa) skriver, det kan såra. // Med vänlig hälsning, arg ryttare..

  • Det handlar ju inte om det. Laissa får det säkerligen superbra o ägaren kan vara jätteduktig 😊 men det är ju helt klart speciellt att som hobbyryttare som aldrig har tävlat köpa en dyr tävlingshäst, men det kan ju hända att köparen har ambitioner att börja tävla 😊 Vill hon inte tävla så är det ju upp till henne, men då hade hon garanterat kunnat hitta en billigare häst. Det är väl det folk reagerar på 😊

   • Spelar roll om hon tävlat. Uppenbarligen har personen en fantastisk ridkänsla, som verkar behövas för den hästen.

    • Ja det var inte heller det som är poängen. Laissa får det säkert jättebra.

     Det ovanliga är att man köper en så dyr tävlingshäst om man är en vanlig person, inte tävlar o inte är stenrik. Därmed inte sagt att det är fel. Jättekul för samtliga att det var möjligt 🙂

  • Olle du måste ju vara rätt ung förstår jag som lägger sådana kommentarer. Lär dig nu. Nellie har ett företag som så många andra, att inte sälja hästar är ohållbart, tid och ekonomi vännen, så funkar vuxenlivet, inget att diskutera. Sedan kan man tycka att det verkar logiskt att en tidigare tävlingshäst ska fortsätta tävlas, tror det är så du resonerar men Olle, nu är det så att man hänger inte ut folk för sånt! Tänk på att internet är en offentlig plats och inte står du och skriker ut saker om folk du inte känner på torget där hemma? Ohyfsat beteende helt enkelt och omoget. Sedan vill jag också tillägga, eftersom jag misstänker att du inte ha koll på det, att vi har inga ”rättigheter” i att våra röster ska bli hörda gällande Nellies hästar, vårt tyckande har inga rättigheter att synas! Tycka kan man göra som man vill men vad man kastar ut ur sin mun, i detta fallet skriver, där finns det gränser, etiska gränser. I detta fall är dina kommentarer elaka. Jag tror du vet vad det betyder, ordet elakt. Du är elak, så inga ursäkter nu Olle, bara sluta.

    • Jag sålde en häst som jag hade en önskan om att han skulle få fortsätta att tränas, utvecklas och tävlas, men viktigast var hemmet och ägaren! Det viktigaste var att han fick ett tryggt hem, en trygg ägare, trygga människor omkring sig då han lätt stressade upp sig och då inte mådde bra. Jag fann inget hem till honom där det fanns tävlingsambitioner istället fann jag det absolut perfekta hemmet! Ett hem där ägaren bara var såååå rätt! En trygg ägare som ville ha en bästa vän att rida ut i skogen med, njuta och mysa med! Det var så mycket viktigare även om jag vet att han kunde fortsatt att utvecklas på tävlingsbanorna och visa upp sig! Det hade varit roligt att se men detta var så mycket bättre! Ett gott och tryggt hem! Det förtjänar han! Kan kanske tänka mig att tanken var lite densamma för Laissa. Hemmet är viktigast!

     Önskar Laissa all lycka och välgång genom livet!
     Du har gjort ett fantastiskt jobb med Laissa Nellie. Kram till dig!

  • Måste man vara elitryttare för att ha en dyr häst? Som sagt att ägaren till Laissa nu har en riktigt begåvning i ridning och jag vet att dom klarar det.

 23. Men som vissa håller på… skäms…

  Å om det nu togs bort en kommentar, tack gode värld för den nya ägarens skull. Tänk att behöva läsa såna här kommentarer där folk dömmer ut pga vad hon äger för hästar?!

  Men det är lätt att sitta bak ett tangentbord och va elak.

 24. Hej Nellie!
  Jag måste säga att jag fick rysningar av ditt inlägg Och resan med henne. Ditt tänk för försäljning är så grymt rätt. All heder till dig ! 🤗

 25. Jag blir alldeles mörkrädd när jag läser i detta komentarsfält!!

  Ni som bara kräks ur er en massa dumt måste vara födda helt utan empati, uppfostrad utan att fått lära er hyfs och fason, och tror att världen kretsar endast runt er.

  Vid nästa försäljning hoppas jag att Nellie, för sitt företags och goda rykte skull väljer att stänga av kommentarsfältet. Detta är inte och kommer aldrig att bli ok!

  Väx upp!!

 26. Åh, blev extra berörd. Min medryttare och vän ska köpa min älskade speciella valack. Som jag haft i 7 år och utbildad själv. Som var helt galen när han kom från Tyskland och inte gick att hantera.
  Som idag är en trygg och snäll individ med glimten i ögat. Vi tillsammans har tagit oss till 130cm och han har lärt mig så mkt. Jag älskar honom med varje liten del av min kropp och han kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Han väljer också sina människor och det här kommer bli så bra. Men ont gör det. Han blir 13 nästa år och nu får han hoppa lägre klasser och tävla lite fälttävlan som han älskar.

  Känner med dig <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *