Idag kommer det en ny häst!

Vad mycket respons jag får på fina Carina som jag har för kund. Den ska säljas när ägaren ger grönt ljus för det. Extremt fin välhoppande häst . Idag anländer en ny häst till stallet som ska säljas inom kort. Gått 1.40 och är galet snygg. Vi ska lära känna varandra lite först sen kommer den presenteras för er.

Väldigt mycket fina hästar i stallet nu. 9 totalt och det är mycket jobb såklart. Men det roliga tar över. Jag och Olav delar upp jobbet bra mellan oss. Han rider vissa den dagen och sen byter vi en annan dag. Han känner saker på hästar som kanske inte jag känt och tvärtom. Sen anser jag att det sjukt bra och lyxigt att ha 2 ryttare på hästarna. De rids på olika sätt, man känner av olika saker och man som ryttare är bra på olika . En riktigt investering i hästarnas dagliga motion och utbildning .

Ett tips. Va inte rädd att låta någon rida din häst. Ta hjälp av tränare eller annan ryttare . Bara bra. Hästen lär sig gå med 2 ryttare och det är bara positivt .

Här går vi genom rundorna ihop, som alltid. Diskuterar vad vi kan göra bättre och ge varandra tips och feedback .

Kul att veta hur ni gör? Ni som har häst eller ponny. Rider ni den enbart själv eller låter ni någon annan sitta upp? Hur är ers tankar kring det?

30 thoughts on “Idag kommer det en ny häst!

 1. Ponnyn jag har rider jag inprincip alltid men då och då låter jag min kompis hippa upp och rida igenom och framförallt en fördel är att ponnyns förra ägare kommer ibland och rider henne vilket är sjukt bra. Hon känner ponnyn utan och innan till och vet vart knapparna sitter. Det känns en stor positiv skillnad från när förra ägaren har ridit och dagarna efter när jag hoppar upp

 2. Är tanken också att Olav ska ta in hästar eller rider han hästarna du får in? Tänker att han också borde få förfrågningar med tanke på hur duktig han är! Vad har han för mål, drömmar och planer gällande hästar och ridning?

  • Han tar emot hästar han med. Men såklart inte bott i Sverige innan och tar ett tag att bli ett namn. Men han tar emot hästar med!

 3. Min häst rids av mig själv och ibland vid behov en annan tjej i stallet (t.ex. om jag blir sjuk/reser bort). Det beror på att det är en unghäst under utbildning, där det är viktigt att hjälperna ser likadana ut så det blir lätt för henne att göra rätt.
  Hon skulle absolut kunna göra bra ifrån sig med andra ryttare också, men i nuläget är det lämpligast att hålla sig till så få som möjligt så att det finns en tydlig röd tråd.

 4. Jag är medryttare, så hästen jag rider rids av mig och ägaren, delar helt din åsikt om att det är nyttigt för såväl häst som ryttare att ha olika ryttare. Alla har olika styrkor och svagheter, jag tror det ger en mer liksidig häst, vilket gynnar alla i slutändan 🙂

 5. Jag och min tvillingsyster delar på en ponny och en storhäst. Vi varierar mycket så hästarna kan ha två olika ryttare på ryggen. Jag och min syster rider ganska lika men det är lite som skiljer sig. Superbra då vi kan se hästarna från marken. Dessutom är en av oss högerhänt och en vänsterhänt vilket jag ser som positivt då vi kke är lite starkare i den handen/armen. Hästarna blir därför ganska liksidiga, superbra!

 6. När jag hade min ponny så fick olika personer rida henne för att jag tycker att det är nyttigt för dom att gå med olika ryttare men igår fock ja hem min 5 åring och den kommer bara jag rida och hans gamla ägare och uppfödare ibland för att hon ska kunna hjälpa mig på bästa möjliga sätt🙂

 7. Har precis köpt en ny d- ponny en lite grön 6-åring, men har kvar våran c-ponny tills vi ridit ihop oss med den nya. Våran tränare (som också är van unghästutbildare) rider den nya 2-3 gånger i veckan, oftast rider min dotter ponnyn en liten stund efter henne för att få känna på när den är lösgjord och ”jobbet är gjort” . Sen rider min dotter de dagar våran tränare inte rider om han ska ridas de dagarna, tycker det är ett bra upplägg, ponnyn blir ordentligt skolad av våran tränare och det är lättare för min dotter att hitta knapparna och att det långsiktigt ska bli en välfungerande ponny. Skönt att få hjälpen av en rutinerad kunnig person som kan guida oss och hjälpa till med utbildningen. Våran tränare kommer också att starta honom de första klasserna allt för att skapa bästa förutsättningarna. Vi har tur som har detta engagemang att tillgå av en duktig person. Vi har alltid tagit hjälp av mer kunniga, våran äldre ponny rids också en gång i veckan av dotterns kompis som är en superduktig tjej, för att få ett ordentligt lösgörande pass, tycker att det är viktigt att ta lite hjälp, som du säger att man känner/ser olika saker och det är bra för ponnyn att gå med olika ryttare.

  • Man blir såå glad som utbildad inom hästnäringen av att höra föräldrar ha detta upplägget för ponnysarna de köpt till sina barn. Det är att tänka långsiktigt och ge sitt barn riktigt bra förutsättningar för att lyckas och att kunna fokusera på att ha roligt med sin ponny! Riktigt roligt att läsa.

 8. Min häst har varit rätt oförutsägbar och är väldigt känslig så jag har aldrig låtit någon annan rida honom. Har helt enkelt inte vågat :/ tidigare har jag låtit kompisar rida ibland och tycker egentligen också det är bra med variation. Min häst har ingen kompis velat sitta på direkt, haha

 9. Här tycker jag att du utvecklats i ditt tänk, förr ville du i princip ingen annan skulle rida dina hästar pga ditt kontrollbehov och hade jättesvårt för det men nu så! 🙏🏻

 10. Jag rider min d ponny för det mesta själv men så ofta min kusin kommer så rider hon även + att en tjej som tycker om min ponny extremt mycket rider lite då och då men för det mesta endast när jag är borta! Jag har tänkt på detta ett tag nu och frågan lyder såhär. Nu när ni har fler än 8 höstar i din verksamhet hur gör ni då med boxplatserna? Efter slm du ”endast” har 8 boxar i ditt stall. Står du i ägarens stall också? Skulle vara intressant som en daglig läsare att få veta mer om hur dina hästar står i boxarna och varför de står just i de boxarna, om de har någon anledning till varför osv och vilken utav höstarna som inte står i ”ditt” stall❤️Du är helt grym pp de du gör, fortsätt för du kommer komma riktigt långt

 11. Jag rider min häst enbart själv, främst för hon är inte en häst som passar alla och är väldigt oförutsägbar i vad hon kan göra. Jag gör det mest för andras skull, att jag inte vill andra ska skada sig. De hästarna jag har haft innan och som har varit bra mentalt har jag låtit andra rida. Men nu vågar jag inte och skulle inte ens låta den bästa ryttaren i världen få rida henne helt ärligt.

  • När jag menar oförutsägbar så menar jag inte en bock här eller där. Jag menar kan ställa sig rakt upp för inget, göra stora lufthopp trots hon skrittar ex eller allmänt får dampryck för minsta lilla. Jag har ägt henne i 5 ½ år så jag känner henne väl nu men vill inte sätta upp någon som inte skulle kunna hantera henne i dessa situationer, att man ex blir arg på henne för då blir det värre osv. Jag gör det för andras säkerhet

    • På vilket sätt? Hon är kollad på alla sätt, så hon har inte ont någonstans om det är det du tror

     • Så klokt beslut du gör 👍 Tycker du gör helt rätt som rider henne själv. Tryggt för dig och tryggt för din häst ❤

     • Att den mår så dåligt och ger många tecken på den inte mår bra.
      Menar inte att du gör fel men hästen verkar ju inte trivas!

 12. Glöm inte tömkörning och/eller horsemanship övningar som komplement. Av någon som kan sin sak förstås.

 13. För mig är det självklart att mina tränare ska få rida mina hästar. Hade jag inte trott att dom kunde ridit honom så hade jag inte velat träna för dom.

  Sen kanske inte min 60 åriga gamla tränare ska sitta upp och hoppa 1.50 varje träning men jag tycker det är skönt att veta att han har känt hästen i många år och ridit honom på banan ett flertal gånger trots att han inte rider mkt själv. Min andra tränare som är lite mer ”manager” åt mig och hästen har tävlat upp till svårklass hoppning på min häst och upplevt hans bästa och värsta sidor (haha..) så hon vet EXAKT hur han är. Hon tar hand om honom 2 dagar i veckan, oftast en vilodag + en dag med longering/markarbete så hon kan hålla koll på hur han känns och ge feedback om hans dagsform. Tycker det är skönt!

  Sen har jag även lånat ut min häst till clinics med och för olika toppryttare i både dressyr och hoppning, det är ju en FANTASTISK möjlighet att få se hästen med någon annan och höra feedback!

  Jag tror det viktigaste är att systemen matchar. Alla som jag tränar för och som rider min häst är liksom i en ”cirkel” av liknande tänk och filosofi angående ridning. Alla hjälper varandra med feedback och råd, stöttar varandra inom sporten och pushar varandra att bli bättre! Jag ÄLSKAR att vara i ett team. Det finns ingen bättre känsla

 14. Min hast rids antingen av tjejen som red henne innan hon saldes, hon ar beridare, eller av min dressytranare nar jag inte kan. Tycker det funkar valdigt bra och skont att hora av dessa proffs att hon kanns valriden och att vi ar pa ratt vag.

 15. Mina hästar blev alltid blivit ridna av min tränare minst en gång i månaden, tyckte det var det bästa som fanns haha. Roligt att se hästen gå med en riktigt duktig ryttare, och sen kändes ju hästen som 1 miljon kr efteråt! Jag hoppade alltid upp direkt efter och red en stund vilket jag tyckte var bra för då kunde jag känna vilken ”känsla” jag skulle sträva efter när jag red utan tränare.
  Sen om stallkompisar behövde låna en häst nån gång så fick de självklart göra det också! Det är inte hela världen att låna ut sin häst, så länge det är till någon man har förtroende för såklart.
  Enda gångerna jag kände mig osäker på att låta någon rida/hantera nån av mina hästar var väl i perioder under vintern när några av dom kunde ha lite mycket överskottsenergi, då såg de spöken överallt och man vill ju inte att någon ska skada sig.
  Om hästarna ska hålla på och larva sig i perioder så tycker jag det är bäst att ägaren själv får hantera så ingen annan kommer i kläm 🙂

 16. Är den enda som rider i stallet så är mest jag som rider hästarna =) (travstall) rider in, utbildar osv. Försöker dock få upp min syrra ibland haha.

  När praktikanter kommer till stallet brukar min passhäst agera ridskolehäst, och jag ridlärare😅 går det bra brukar jag ta en annan häst i stallet å så rider vi ut också. Tycker det är roligt när andra sitter upp och ger feedback!

  Var en som proved min passhäst för ev köpa honom för 1 1/2 år sen(men vart ej då vi tyckte hennes bud var lite lågt så han fick stanna i stallet) var såklart tufft å se den provrida men gud vad fin han var från backen! Å så roligt att höra vad andra tyck om att rida honom, å fick mkt beröm för att han var fin att rida.

  Även I somras när jag red in ett kallblod som stod i stallet till försäljning, hon som red henne vart helt lyrisk å det var roligt att se. Då man lätt blir hemmablind.

  Sålänge personen är vettig å mjuk i sättet att rida så skulle jag inte tveka att sätta upp den på min passhäst. För han är otrolig med nybörjare, andra ryttare osv. Var en praktikant som var lite rädd för att rida som sa att hon önskade att ridskolehäästarna hade varit som honom att rida, att hon kunde lita på honom. (då riden lite mer än 1 år(1-3 ggr/veckan)
  Han gick med på bröllop förra året, (med en som aldrig ridit innan. Han red honom 3 gånger under 1/2 år innan bröllopet.

  Min dressyrtränare har vart sugen på att rida honom ett bra tag, för hon tyck han ser så rolig ut från backen(ena gången dunderfin andra gången går ingenting för att sen vara ännu bättre nästa gång) men då hon är ganska upptagen å jag med har det ej blivit av än.
  Vissa hästar dock, som en häst jag red i stallet under ca 2-3 år. Skulle jag inte sätta upp många på, (likadant var det vid körningen, var ej många som körde honom(skulle aldrig sätta mig bakom honom!) han kunde ena dagen galopp på ridbanan, för att nästa ta 40 min å ta sig till skogen då han bara krånglade, man visste aldrig vad han skulle hitta på. Kunde gå super att rida gaaloppintervaller för att sedan påväg hem tvärvända å snurra eller hoppa som en kanin å ja, 😂 satt dock mkt av det i kärstamningen då hans syrra var precis likadan(fast värre,)

 17. Blir ni inte lätt irriterad eller bråkar när ni är 24/7 o han typ bor hos er? Hur kom de sig? Frågar du kunderna först om de är okej att någon annan rider någon häst du ej äger… v rider och fixar med hästarna när inte alla är på tävling eller meeting

  • Mekande gör vi inte. Vi är inga människor som bråkar och aldrig gjort faktiskt . Självklart har jag dialog med mina kunder .

 18. Min häst som jag har rids av min tränare en gång i veckan där hon trimmar henne lite till mig och hjälper mig med det då hon är så sjukt oarbetsvillig för tillfället och hon trimmat lite fler hästar än jag☺️ Så tycker jag det är väldigt bra, har som system en dag och sen hoppträning andra så får även jag bra känsla på hoppträningen när hon är vältrimmad dagen innan, tycker det ör bra att låta andra hoppa upp och känna efter!
  Du och Olav gör ett super jobb!

 19. Har en liten storhäst, har en medryttare som rider henne varannan vecka och då rider hon oftast ut vilket är väldigt skönt, att veta att hon kommer ut längre rundor! Sedan får min kompis rida henne lite då o då, vi hjälps åt o rider varandras hästar när man själv inte har tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *