Dagens outfit & min lördag. Spiral fråga..

Idag känns det att man lever kan jag lova. Snälla mamma hämtade mig klockan 03 i Malmö inatt. Sen ringde klockan 07:30, kände mig lite halvt död då men har kommit bra igång nu under dagen. Alla hästarna hoppade ute på banan idag. Väldigt fina & positiva. Det är alltid en konstig förändring att rida ute, känns så enkelt innan man kommer ut & får prova på det. Men härligt är det såklart, det är verkligen vår i Skåne nu.

Såhär såg jag ut igår. Fått så mycket frågor om linnet, vänta till imorgon. Det är värt det kan jag lova;)…

Nu till ett annat ämne riktat enbart till er kvinnor här inne. SPIRAL fråga.

Jag äter ju P piller & gjort länge. Inga problem med det förutom att mitt hår tagit mycket stryk av det. Största negativa delen jag märkt. Tycker det är så jobbigt med pillren då jag hatar att proppa i mig med tabletter överlag, känns ej bra & sunt. Sen är jag dålig på att komma ihåg att ta dom.

Till min fråga , spiral? För & nackdelar enligt dig som kanske har det? Koppar spiral eller hormon? För mig känns det ju såklart så skönt att kunna skippa mensen, speciellt i den här sporten jag håller med. Är dock emot det också, känns så sjukt risky att ta bort sin mens bara sådär? Help me, för jag är intresserad av att prova något nytt & enkelt i ”vardagen ”.

82 thoughts on “Dagens outfit & min lördag. Spiral fråga..

 1. Hej skulle rekomendera hormonspiral hade koppar innan och blödde massor när jag hade mens och helt sjuks menssmärtor att jag var tvungen att vara hemma från jobb..

 2. Jag har p-plåster och tycker det funkar bra och smidigt. Är ett fyrkantigt plåster som du byter en gång i veckan och efter tre veckor kör du en vecka utan för att få mens eller sätter på nytt för att skjuta på mensen.

 3. Aldrig kopparspiral, gå in på fb och sök på kopparförgiftning så hittar du massor av information från tusentals kvinnor som fått sitt liv förstört av kopparn.
  Ett år efter att jag tagit ut min är jag fortfarande inte återställd.

   • Vem har sagt att Facebook är en informationskälla? I gruppen jag syftar på finns mängder av människor som både forskar, jobbar som läkare, journalister mm och sist men inte minst tusentals kvinnor med samma symtom och ALLA kan härleda dom till kopparn.
    Facebook i sig är ju sällan den som informerar…

  • Hej Sofie, man kan inte få kopparförgiftning. Det är ingenting som existerar. Du kan få för mycket koppar i kroppen vilket ger obalans (det kan du få av alla preventilmedel eftersom de innehåller höga kopparhalter) det går dock att balansera detta med Zink. 🙂

   • Du får gärna leva i den tron och jag hoppas att du aldrig behöver bli sjuk av kopparn, men jag kan aldrig rekommendera någon att använda kopparspiral och hade jag vetat vad jag vet idag hade den aldrig fått komma i närheten av min kropp.

    Därför, när Nellie frågar, så rekommenderar jag verkligen inte den. Ta reda på mer än vad barnmorskan berättar. De är styrda av läkemedelsindustrin och kommer att rekommendera det som de blir ålagda att rekommendera. Googla och läs med kritiska ögon och fundera många gånger på vad du vill utsätta din kropp för.

    Fortsätt göra din grej Nellie, jag hejar på dig 👌

    • Jo absolut men det finns absolut hypokondriker kring ämnet och att googla fram fakta är som att googla ”jag har ont i ryggen” och det första som kommer upp är att man har cancer. Ifall du är rädd för att få överskott av kopparspiral så bör du vara rädd för Alla preventivmedel för att alla kan ge den effekten och det beror helt på personens egna kopparvärden och livsstil.

     Du kan ta ett prov och äta en mer balanserad kost (med zink) så kommer problemet att upphöra. Om du vill vara skyddad och ej riskera för höga kopparhalter så är det kondom eller sterilisering som gäller 🙂

     • Hur många barnmorskor ger den informationen? Att för att balansera kopparn behöver du ta en hårmineralanalys och kolla vad du behöver ta för tillskott för att inte bli sjuk i depression, hjärntrötthet, utmattning, ångest osv osv osv.
      Att köra upp en tungmetall i livmoderhalsen säger sig själv att det inte kan vara bra. Men om man inte själv tar reda på vad de långsiktiga riskerna är så kommer man aldrig att få reda på dom, eftersom vården blundar för det.

      Googla och läs med KRITISKA ögon skrev jag, vilket jag tycker att man alltid borde göra oavsett var informationen kommer ifrån.

  • Jag har också varit med om att få kopparförgifting av min kopparspiral. Mådde fruktansvärt dåligt av den och det gick inte ta miste på att det var spiralen. Kom ett par dagar efter att jag satte in den och försvann så fort jag tog ut den.

   /Jonna arbetar som spec.sjuksköterska.

 4. Hormonspiral är det bästa valet jag gjort! Vissa får bort mensen helt och vissa har kvar. Jag har kvar! Sen är ju fördelen att hormonerna utsöndras lokalt och i en mycket mindre mängd då den som sagt verkar lokalt. Sen är det ju skönt att slippa komma ihåg att ta varje dag och det utsöndras lite hela tiden från spiralen. Man kan välja mellan 3 och 5-årsspiral, beroende på vad som passar en bäst. Tycker spiral är toppen😊

 5. Hej Nellie!
  Ang preventivmedel så skulle jag rekommendera hormonspiral, dels för att den nuförtiden inte längre innehåller så mycket hormoner och dels är den skonsammare än kopparspiral.
  Ifall du söker andra alternativ finns ju exempelvis p-ring som du bara behöver minnas var tredje vecka ungefär 😏 eller p-stav.
  Det är ju alltid individuellt vad som passar vem, hoppas du hittar något som känns bra!
  Allt gott,
  Felicia, hälsovårdare

 6. Jag råder dig iallafall att INTE använda kopparspiral…. Jag fick grova cellförändringar pga den å va tvungen att opereras. Aldrig haft minsta lilla förändring tidigare å hade den enbart i 8 månader och när jag satte in den togs prov som va helt fritt från cellförändringar å när jag tog ut den 8 månader senare va jag på gränsen till cancer.
  Sen fick jag väldiga smärtor av den oxå men det är nog individuellt.
  Kommer aldrig någonsin mer stoppa in främmande föremål i kroppen.

 7. Jag använder hormonspiral. Var suuupernojjig att det skulle göra så ont som alla sagt att sätta in den, men det var verkligen ingen fara alls! Iallafall inte värre än att bli trampad på tån av en pålle 😉 för mig har den varit bra, mensen var lite mindre första 3 månaderna men försvann sedan helt. tyvärr försvinner inte min pms (stackars alla runt 😉 ) och jag har lite mensvärk men det är absolut bättre än innan. Så för mig fungerar den jättebra, och som du säger är det väldigt skönt att slippa ta piller och komma ihåg varje dag.
  Tack för en rolig blogg! Kram!

 8. Har studerat mycket om kvinnokroppen sedan jag slutade med ppiller. Det var en sån befrielse att slippa komma ihåg piller, få hormonell balans vilket innebar att jag slapp kraftiga humörsvägningar, sköra slemhinnor där nere som gjorde att jag aldrig kunde ha sex på de 6 månader jag gick på piller. Trodde det berodde på urinvägsinfektion/svamp men så fel jag hade..
  Hormonella preventivmedel gör mycket oreda i kroppen enkelt sagt!
  Mens renar kroppen och är viktigt, trots att det känns sjukt onödigt haha 😀
  Kolla in @vulverinekoos på instagram, lärde mig så sjukt mycket om kvinnokroppen tack vare det kontot.
  Kram/Elin

  • Jag hade ätit p-piller i många år innan jag slutade i ett år för att sen prova hormonspiral. Det var bland det värsta jag gjort.
   För mig gjorde det galet ont att sätta in den, men det är ju väldigt individuellt.
   Men under det året jag lät den sitta kvar så hade jag konstant problem, fick svampinfektioner och allmänt irritation minst 1 gång i månaden, ofta hann det bara läka lite för att sen blomma upp igen.
   Jag tog ut den i somras, och har fortfarande problem, men inte alls i samma utsträckning. Jag själv har kommit fram till att min kropp inte klarar av hormonerna i preventivmedel.

   Allt med preventivmedel är så individuellt, många älskar sin spiral, andra hatar den. Min kompis har använt p-ring länge och trivs super med det. Om jag nångång längre fram ska prova någon igen, så är det nog p-ring. Men samtidigt ser jag mig själv aldrig komma dit där jag vill föra in hormoner i kroppen igen.

 9. Jag kan rekommendera p-stav. Jag har haft min i snart två år och har inte haft mens. Så sjukt skönt att slippa den!

  • Håller med. P-stav är så bra. Satte in min nu för 3 månader och min mens existerar knappt. Så förhoppningsvis är den borta snart. Jag vågade mig inte på spiral.

 10. Holy moly, bytte till homonspiral i höstas och är en helt ny människa. Upplevde egentligen inte att jag hade problem med piller förutom att de var lite halvbökigt att ta dom å så där. Men hjälp vilken skillnad, jag är inte alls lika ”känslig” och sur. Upplevde att hyn blev sämre den första tiden men har stabiliserats nu och även så mensen. SÅ SKÖNT!

 11. Som ovan skrivit, spiral är helt klart det bästa!
  Jag hade p piller innan och det funkade okej. Men min anledning va att jag hade sånna sjuka blödningar och kvinnan på ungdomsmottagningen sa att p piller kunde hjälpa att minska på smärtan och blödningarna. Vilket det gjorde men jag ville minska det lite till. Fick då ett par andra p piller med lite mer hormoner i. Det värsta jag gjort i hela mitt liv. Jag blev så sjukt påverkad på humöret och min attityd. Aldrig vart så elak som jag va när jag käkade p piller. Plus att jag gick upp 11(?!?!?)kg för att jag blev så hungrig och hamnade i någon typ av ånger period för att jag insåg hur elak jag va men inte kunde göra något åt det.

  Bytte till hormonspiral. Helt klart räddingingen i mitt liv. Älskar att det finns liksom direkt på plats och inga stavar eller plåster som ska va på armen osv. Känns som att de måste ”transportera” sig genom kroppen än att direktverka på det aktuella stället. Om du fattar hur jag menar🙈
  Jag rekommenderar verkligen hormonspiral. Satte in min första som va en tre årig spiral. Bytte nu i slutet på förra året och då blev det en fem årig istället. Bara att plocka ut om man inte vill ha den. Lycka till!

 12. Det är inte ’meningen’ att vi ska ha mens så ofta så bättre om man kan skippa den. Urmänniskan var gravid eller ammade och vi slösar bara massa äggceller på mens var fjärde vecka, så det behöver du inte fundera på 🙂 äter p-piller (skippar sockerpiller så ingen mens) och är nöjd med det så har tyvärr inga bra tips på alternativ..

 13. Jag satte in hormonspiral för några månader sen och skulle verkligen rekommendera det! Jag har inte haft mens sedan dess men det är såklart olika för alla. Det ända som var negativt var att jag hade väldigt mycket mensvärksliknande smärta de första 3 dagarna, sedan dess har jag inte känt något. Vet att du skrev att hormonerna i p-pillrerna inte spelade någon roll för dig, jag trodde inte de gjorde det på mig heller men har blivit lite som en ny människa sen jag bytte.

 14. Natural cykels? Du som ofta ha rutin på ditt liv och inte dricker så mycket alkohol. Nackdelen är ju så fall att komma ihåg, men sätt alarm och gör det första du första du gör varje morgon! Rekommenderas starkt och är ju helt fritt från hormoner

 15. Jag skulle rekommendera P-stav. Aldrig varit så nöjd med nåt annat preventivmedel. Men det bästa du kan göra är att besöka barnmorskemottagningen för en pratstund /rådgivning om preventivmedel så kanske ni kan komma fram till något som är bäst för just dig! Good luck!

 16. Åt mig fungerade varken koppar- eller hormonspiral, blödde mycket mer än någonsin tidigare med båda & hade värre värkar då. Såklart är allting väldigt individuellt & jag skulle alltid konsultera med en erfaren gynekolog före jag kunde bestämma mig för något. Äter för tillfället p-piller & tyckte tidigare att det var jobbigt att äta dom, men när jag började äta dom i samband med min väckning så nu fungerar det super, glömmer dom aldrig!

  Hoppas dock det löser sig för dig! 😊

 17. Hej Nellie!
  Jag bytte precis till hormonspiral då jag troligtvis till följd av att jag åt p-piller fick blodproppar i lungorna.. väldigt läskigt & känns så orimligt att så många tjejer blir rekommenderade p-piller då detta kan vara en av konsekvenserna.. gillar min hormonspiral so far! Hade väldigt mycket mensvärk första veckan efter insättning men är mycket bättre nu! Har fått lättare problem med finnar dock, men har läst att de ska försvinna efter 4 månader? Hursom är jag väldigt nöjd med min spiral! Hoppad att det löser sig för dig 🙂

  • Men fy!! Jag har också haft blodproppar i lungan av mina p-piller, jag åt cerazette mini piller. Det var nog det värsta jag varit med om.. fy vad ont det gjorde!! Jag kan inte heller förstå som du skriver att man blir erbjuden p-piller när dessa risker finns. Vilken tur att du mår bra nu ♡♡

 18. Hormonspiral är det bästa valet jag gjort! Mindre mensvärk, inga(???!!?) blödningar och mindre humörsvängningar!! Bara massa positivt från min sida!

 19. Mensen är inte ”riktig” mens på ppiller eller spiral så är ingen fara att skippa den. Har typ aldrig mens längre med mina ppiller, så jäkla skönt! Speciellt om man är på tävling/semester är det så skönt att kunna skjuta upp den. Du har ju hormoner i spiral också (inte koppar, men då är risken för mer blödningar större) så det är samma sak i kroppen som med piller.

 20. Jg hade spiral och hade inga problem med det. Men mensen försvinner inte alltid med spiral det kan göra det för vissa men inte alla. Det du ska tänka på om du vill ha kopparspiral är att du ska vara säker på att du inte har nikelallergi, min kompis hade det och satte in en kopparspiral och hon fick systor på äggstockarna. Ett alternativ kan vara p-ring den byter du en gång i månaden det har jag också provat men just nu sedan ett år tillbaka har jag natural cycles funkar fint och är inga extra hormoner i. Jag är väldigt anti p-piller numera då min syster fick en stroke 29 år gammal pga dem (det enda läkaren kunde hitta som kunde ha orsakat det). Men hade själv p-piller i över 10 åt utan problem men varför riskera något.

 21. Hur menar du att håret tog stryk av p-piller? Visste inte ens att det kunde det och jag tar p-piller själv. Barnmorskorna är sjukt dåliga på att informera om bieffekter, skriver ut p-piller alldeles för lätt.
  Bästa är att själv rådgöra med en kunnig gynekolog eller barnmorska för att hitta något som passar just dig.

 22. Alla funkar olika, så jag gissar att du kommer få olika svar vad gäller biverkningar etc. Hör i stället med barnmorska/gyn vad som är bäst för dig! En brukar få testa sig fram en del.
  Dessutom spelar ju anledningen till att du vill ha preventivmedel roll. Är det för att inte bli gravid så kanske kondom kan funka nu när du är singel, om du tycker att det är jobbigt med tabletter. Är det för att du har det jobbigt med mensen så finns det ju tabletter mot det, men som inte är preventivmedel. Boka en tid är mitt bästa råd!

 23. Jag har hormonspiral och är så nöjd! Ingen mens och inte heller några direkta bieffekter heller, så jag kan rekommendera hormonspiral. Gällande koppar-eller hormonspiral så har jag för mig att de rekommenderar hormonspiral om du inte varit gravid tidigare, men kan ha fel. Men sen är det ju väldigt individuellt för varje person hur kroppen reagerar, jag skulle boka in en tid med en barnmorska och diskutera olika alternativ 🙂

 24. Inget negativ med att inte ha mens, blödningen man får är inte ”riktig” mens ändå. Skulle aldrig rekommendera natural cycles till NÅGON, vet ett tiotal (bekanta alltså, utöver många offentliga personer) som blivit ofrivilligt gravida trots att de skött det enligt reglerna. Spiral var det värsta jag varit med om, insättningen fruktansvärt och fick till slut ta ut den pga extrema smärtor. Älskar däremot p-ring, samma fördelar (mindre mängd hormoner pga mer ”lokalt”) utan massa risker och jobbig insättning. Dock skulle jag verkligen råda dig att inte hålla på att byta om du inte har problem, det är lätt att skapa ett problem som inte finns. Rådfråga barnmorska på ungdomsmottagningen och om du vill gå med i Facebookgruppen FITTLIFE där denna typ av frågor diskuteras ständigt, du behöver inte göra en egen tråd utan kan söka på olika ord i gruppen för att se andras erfarenheter.

 25. koppar spiral kan göra att man får svårt att få barn i framtiden. Skulle nog satsa på P stav implantat isåfall!:-)

 26. Hej Nellie! Jag skulle rekommendera att du pratar med en barnmorska på sjukan eller en ungdomsmottagning! Själv hade jag hormonspiral då jag redan hade testat p-piller och p-stav. Problemet jag fick vara hemska smärtattacker, kunde ofta ha så ont att jag tuppade av. Jag blödde och blödde och det försvann aldrig. Jag var inne på massa undersökningar. Jag hade så ont och kunde inte leva mitt vanliga liv. Jag velade fram och tillbaks, läkarna testade att sätta mig på ännu fler hormoner men inget hjälpte, inte ens utskrivna värktabletter. De jag gick igenom var hemskt. Skulle inte rekommendera det. Den förstörde ett halvår av mitt liv! Kunde inte sköta skola, hästar eller ha något sexliv för allt gjorde så ont. Idag är jag inne på min 3 omgång av p-stav och all smärta försvann när jag tog bort spiralen. Så är du känslig så big no från mig! Testa hellre p-stav först. Men de viktigaste tycker jag är att du pratar med en utbildad barnmorska som jobbar med prementinmedel! Dem kan hjälpa dig på bästa sätt!
  Ta hand om dig!
  Kram

 27. Hej Nellie!

  Jag är inne på mitt 7:nde år med hormonspiral. Jag är superduper nöjd. Har inte haft några problem alls. Ibland kan jag få mens och ibland inte. Får jag mensen blir det oftast väldigt lite men det är nog väldigt individuellt. För min del är det absolut skönast att slippa att ha mensvärk en gång i månaden och vara ett monster.
  Hoppas att du hittar ett bra alternativ för dig 💖

  Kramar fina du 💖👊🏼

 28. Jag har kopparspiral och är Så nöjd över att slippa ta hormoner. Plus att spiraler är bästa preventilmedlet (vet du att 7-14 av 100 kvinnor blir gravida på p-piller varje år?). Jag blöder mindre med kopparspiralen och har mindre mens. Men! Det är inte så för alla. Ifall du blöder mycket hade jag sagt ta hormonspiralen om du blöder lite eller normalt, kör på koppar 😉

 29. Hej Nellie!

  Jag tillhör nog dina äldre läsare men då jag jobbar med ungdomar (och själv är hästtjej) känns det bra att hålla lite koll på vad som händer 😉

  Idag finns det så mycket bättre alternativ än p-piller, även för oss som inte fött barn, och jag hade nästan ingen mens med p-piller heller men är helt utan mens med hormonspiralen Jaydess. Jag är idag drygt 30 men bytte från p-piller tilö hormonspiralen för 4 år sen, det bästa jag gjort, och fick mer känslor på köpet 😂🙈

  Lycka till!

 30. Hej Nellie.
  Jag har valt kopparspiral då jag känt mig missnöjd med p-piller och störa mi egen hormonbalans. Att byta till hormonfritt preventivmedel var det bästa valet jag har gjort. Jag är mer balanserad och jag får mensen när det är tänkt. Jag har emellanåt lite mer mensvärk, dock inte alltid och kanske blöder jag aningen mer, varierar också mellan gångerna. Jag tycker inte du ska vara rädd för att prova, funkar det så funkar det annars är det bara att ta ut den.
  Jag är i af jättenöjd!

 31. Jag har haft hormonspiral, blödde konstant en månad när jag satte in den, sen hade jag väldigt oregelbunden mest till ett halvår senare, då blödde jag varje dag i 2 månader tills jag valde att ta ut den, inget jag rekommenderar efter mina erfarenheter men de fungerar såklart olika på alla eftersom vi alla är olika 🙂

 32. Jag rekommenderar starkt att gå till UMO o prata med en barnmorska de är professionella och kan sin grej om hormoner vilket facebook t.ex inte kan. Biverkningar är personliga och att säga att man absolut inte bör använda sig av ett visst preventivmedel bara för att det inte funka för just den personen är inte en åsikt man bör egentligen lyssna på. Det är rätt mycket som spelar roll när det gäller hormoner så som sjukdomar i släkten, om man dricker eller tar droger osv (mkt mer). Vissa passar bättre på p-piller, folk som har migrän (jag) ska inte äta p-piller då det ökar risken för blodpropp (östrogen tillskottet som är i p-piller). Andra passar bättre på spiral, p-stav eller på mini-piller osv. Det handlar om märken på preventivmedelt, jag har en hormonspiral (kyleena) den funkar super på mig men min kompis fick ta ut den för hon hade konstant blödningar så gå till UMO och få råd från folk som faktiskt kan det här med våra älskade kroppar och hormoner. Din ridning den senaste tiden har varit riktigt bra. Hoppas du hittar något som funkar för dig ❤️ Med vänliga hälsningar från en dotter till en barnmorska

 33. Om du inte känner att tabletter känns sunt och bra (helt enig med dig där för övrigt, gillar inte heller p-piller), fråga dig varför? Är det för att du tar en tablett med hormoner eller är det tabletten i sig som ger olust. Jag åt p-piller i många år men kände bara ”vad utsätter jag min kropp för?”. Jag stoppar i den hormoner och skit, samma sak med många andra preventivmedel. Jag äter inga preventivmedel sen ca 6 år tillbaka och känner mig väldigt nöjd med att inte tillföra hormoner. Kan tillägga att jag är i barnafödande ålder och haft förhållande nästan hela tiden.

 34. Satt in en kopparspiral när jag var 17 pga problem med p-piller. Insättningen var det värsta jag varit med om. Svimmade pga smärta i stolen, spydde som en galning och svimmade sedan igen. Sen tror jag dock att det jag var med om är väldigt ovanligt.. Jag mådde bra på kopparspiralen, MEN blev gravid några månader senare. Det var inte alls roligt och jag genomgick en abort.
  Kom dock fram sedan att spiralen var för stor för livmodertappen, barnmorskan hade slarvat vid mätningen och insättningen.
  Hoppas såklart inte detta skrämmer dig! Jag mådde som sagg väldigt bra med spiralen 🙂

 35. Jag testade hormonspiralen och tyckte till en början att de va himla skönt och slippa blödningar och insättandet av den var heller inget problem. Däremot, finns det ju biverkningar och inte så konstigt heller då man sätter in extra hormoner i kroppen lixom. Biverkningen jag fick var nedstämdhet, depression och ångest. Nästan ett år stod jag på gränsen av att årka med mig själv ens. Sjukskrivningar, besök på psyk och terapi. Min kropp klarade inte av att ha det preventivmedlet. Men såklart olika, som med alla prevenivmedel. Vissa finkar det bra på och vissa får extrema biverkningar. Hoppas du hittar ett som är bra för dig, bara att testa sig fram 😊

 36. Har testat kopparspiral men det fungerade tyvärr inte för mig. Blödde mer och mer och fick mer och mer mensvärk för varje månad som gick. Nu har jag ätit p-piller sedan 2012 (Yasmine) och de funkar super för mig. Ingen mens, ingen mensvärk, ingen PMS och är jättefin i hud och hår!

 37. Hej!
  Jag är inne på min andra kopparspiral nu, så har totalt haft det i 8 år! Rekommenderas starkt då jag hade väldigt svårt för att komma ihåg att ta piller, samt mmycket mens samt mensvärk. Under första spiralen hade jag mens ca 3-4 gånger per år, max 2 dagar i sträck, men efter att jag satte i andra så försvann den helt. Aldrig mens, aldrig mensvärk, och behöver aldrig komma ihåg något under 5 år. Kan dock göra ont att sätta in den, men man får se det som 10 min smärta kontra 5 år av frihet 😁

 38. Jag är inne på kopparspiral nr 2. Varken blöder eller har mer ont än innan. Inte så skoj att sätta in för mig, men det verkar vara väldigt inviduellt. Kanon att vara skyddad i fem år framåt. Jag valde att inte ta hormonspiral bara för att jag gillar att se att kroppen ”fungerar som den ska” vid varje mens.

 39. Jag har haft min hormonspiral i 2 månader nu och är supernöjd. Har blött lite från och till under dessa månader men det är knappt så man kan kalla det blödning, mer blodblandade flytningar. Det är alltså knappt att jag behöver trosskydd och ju längre tiden går desto mer verkar de försvinna. Har inte haft några biverkningar alls än så länge och jag brukar ha svinont i magen vid mens. Insättningen var ju inte direkt skön men jag hade väntat mig betydligt värre. Hade lite mensvärk i några dagar men inte mer än att jag kunde jobba ändå.

 40. Jag bytte till hormonspiral för 4 månader sedan pch är hittills nöjd. Har haft det oteoligt jobbigt mwd min mens sen jag fick den vid 11 års ålder (blödde otroligt mycket och fick järnbrist av det+kunde inte leva normalt när jag hade mens för behövde byta skydd så ofta) och har testat flera sorters p-piller och p-stav utan resultat (blödde ofta konstant, om än i lite mindre mängd..).

  Att sätta in spiralen kändes en del. Det var som att det gick en ilning genom kroppen och första dagen fixk jag tillbringa i sängen på grund av riktigt stark mensvärk. Den blev bättre men höll i sig i 2 veckor. De första tre månaderna blödde jag ofta pch oregelbundet men inte så mycket(de säger att det kan ta upp till 3 månader för kroppen att ställa in sig) men nu efter 4 månader känns det som att det äntligen börjar funka. Jag har inte blött alls på några veckor och det är skönt att slippa ta ett piller varje morgon. Dessutom är hoemondosen i den starkaste spiralen(som jag har) ändå väldigt mycket lägre än den i p-piller vilket känns skönt.

  Sammanfattningsvis, om du inte haft stora problem med mensen när du tagit p-piller kommer spiral förhoppningsvis fungera bra så kör på!

 41. Jag har hormonspiral och den har verkligen räddat mig. Hade brutal mensvärk innan, nu knappt någon mens och knappt någon smärta alls. Insättningen tycker jag gör svinont men ändå sååå värt det för att slippa resten.

 42. Hört att det tyvärr kan vara problem med spiral, så som högre smärta och att vissa har mens i flera veckor i början. En vän till mig hade även problem under sex, det gjorde dels ont för henne och även killen då spiralen stack honom varje gång han kom nära livmodertappen.. Det bästa hade varit att prata med en barnmorska eller gynekolog, helt på en barnmorskemottagnig!
  Jag fick rådet att testa p-spruta, som man tar 4 gånger per år. Har dock inte testat än men har hört att de brukar funka väldigt bra. Mensen brukar upphöra efter de 3-6 första månaderna och håller sig borta under hela tiden man tar sprutorna. Man får dock planera när det börjar närma sig skapandet av barn men det hjälper din barnmorska dig med 🙂

 43. Kopparspiral! Blöder mer än vid hormon men du är helt som vanligt annars. Har alltid tyckt att jag blivit en annan person av hormoner. Har testat båda under längre perioder.

 44. Hormonspiral har funkat bra för mig. Var jättenervös innan jag skulle sätta in den och det kändes lite obehagligt. Men min mamma var med under hela insättningen och höll mig i handen. Hon märkte direkt när jag började spänna mig i stolen och kunde då prata lugnande med mig.

 45. Jag hade hormonspiral i ett år och aldrig igen fick oregelbunden mens och hade den typ 25 dagar i månaden och sjuklig mensvärk. Och då gick jag ifrån att alltid haft extremt regelbunden mens och ingen memsvärk. Va jättetaggad på att få spiral då jag bara hade hört positivt om dem men de ändrades väldigt fort //en som för alltid kommer undvika spiral

 46. Måste verkligen rekommendera NuvaRing, bästa jag har använt mig av. Mängden mens har minskat rejält, ingen mensvärk alls och du behöver bara komma ihåg den en gång i månaden, finns app som påminner dig! Kan hoppa över mensen om du känner att du vill göra det ibland.

 47. Hejsan! Jag hade så mycket problem innan jag satte in min hormonspiral i sommras, efter det har jag inte haft någon mens, psyket har varit fantastiskt och jag kan rida mina hästar 7 dar i veckan om jag vill, (häst-tips rid helst inte på 3-4 dagar efter du har satt in den, det gjorde jag och efter att jag hoppade av hade spiralen inte satt sig ordentlig. Jag fick åka in en extra gång och rätta till. Så va det för mig men kan självklart vara olika för alla🙂

 48. Jag har kopparspiral efter att tidigare ha haft p-stav. Skaffade spiralen då p-staven inte alls fungerade för mig (tre år av depression som jag aldrig får tillbaka!) och jag ville ge ett hormonfritt alternativ en chans i alla fall. Jag är och har varit supernöjd. Är inne på andra spiralen nu, och har knappt några biverkningar.

  Inför insättningen så läste jag på en hel del och hittade, precis som i den här tråden, både positiva och negativa historier. Det som gjorde att jag ändå testade var att jag insåg att det är sjukt individuellt och att hur mycket jag än läser så vet jag inte hur det funkar för mg innan jag testar. Och om det hade sugit och gett mig massa biverkningar, då får jag väl helt enkelt ta ut den!

  Jag tycker du ska känna efter vilket alternativ du är mest sugen på och testa det. Har du ingen direkt negativ erfarenhet av hormoner så kan hormonspiral funka jättebra. Ger dig dock verkligen rådet att testa vara utan p-piller någon månad först, för att se om du känner någon skillnad. Men vad du än bestämmer dig för så är det ju inte permanent, utan kom ihåg att du kan byta när du vill!

 49. Har hormonspiral efter rådgivande från barnmorska då de sa att man kunde blöda mer av kopparspiralen. Hon liknade hormonspiralen som ”ett p-piller i veckan” i hormonmängd. Mår mycket bättre på denna än både p-piller och p-stav! Gjorde dock ont att sätta in, men absolut värt det 🙂

 50. Hormonspiral är enligt mig bättre alternativ än kopparspiral om man är öppen för att tillföra syntetiska hormoner. Spiral sägs verka mer lokalt jämfört med p-piller/andra alternativ där hormoner transporteras i blodet. Hur som helst så påverkas hypofysen uppe i hjärnan. Men det ”känns” väl vettigare att spiralen verkar mer lokalt.

  Spiralinsättning kan gå på 3 röda eller kräva narkos – för mig det senare men vet många som klarar av det hur lätt som helst. Beror även på spiralens storlek och insättarens erfarenhet och kunskap. Sämst upplevelse från insättning har jag fått på UMO, rekommenderar därför att boka tid hos gynmottagning om man känner sig orolig/nervös.

  Spiral kan vara underbart eller ett helvete, man vet inte förrän man provat (och då gärna några månaders prövotid). För vissa försvinner PMS, menssmärtor och blödningar. För andra (mig t.ex.) innebär det konstanta smärtor och mer/mindre blödningar.
  Preventivmedel i allmänhet ger såå många biverkningar, massor som bm/gyn inte ens tar upp och som kanske inte ens syns ”utåt”. Hormonbalanserna i kroppen går bananas när man tillför syntetiska hormoner, huruvida kroppen svarar på det är individuellt. Som sagt, funkar det så toppen – oavsett vad man har för avsikt med pmedel (skydd mot graviditet, minska acne, förhindra blödningar etc). Men konsekvenser uppstår alltid, både på kort och lång sikt. Detta SKA man vara medveten om!! Även om bm/gyn så gärna skriver ut pmedel hit och dit och tar mycket för givet.

  Hej och hå vad långt det blev. Mitt råd är att söka upp en kunnig erfaren gynekolog/barnmorska, gärna en specialist på mottagning. Diskutera alla möjliga metoder (både med och utan hormoner), biverkningar, risker och chanser. Var kritisk. Och inga hormoner i pmedel är bioidentiska, alla är syntetiska. Vilket ger konsekvenser i kroppen. Så gå inte på allt de säger om att det är ”kroppseget hormon” och att allt är frid och fröjd!

  Men fundera kring varför du vill använda pmedel. Förhindra graviditet? Då finns det kondom etc, eller hormonfria alternativ (olika metoder, tar dock lite tid att lära sig dem korrekt). Men om du har som avsikt att minska monsterblödningar eller slippa menssmärtor som gör att du svimmar, kan pmedel vara ett sätt att lindra problemen. Hade jag haft ”normal” menscykel hade jag aldrig stoppat i mig syntetiska hormoner! Men för mig fungerar inget i min vardag om jag inte har något som styr upp hormonerna. Skulle aldrig rekommendera någon att använda hormon-pmedel ”bara för att”. Så onödig belastning för kroppen. Mens är naturligt och kroppens sätt att säga att den fungerar som den ska. Allt annat är onaturligt.

  • Funderade också på narkos. Men det var ingen bra ide tyckte min mamma eftersom det var första gången jag skulle sätta in en spiral. Min mamma var ju med under hela insättningen och visst gjorde det lite ont men mamma talade lugnande med mig hela tiden och då gick det lättare att slappna av. Så jag tycker Nellie ska fråga sin mamma om hon kan vara med om hon väljer spiral.

 51. Jag har sedan 2 år tillbaka en hormonspiral och är mestadels nöjd. Inga lustiga humöreffekter, utan nästan alltid glad liksom. Av p-piller blev jag ofta grinig. Jag skulle defintivit rekommendera ALLA still att ha hormonspiral. Dels slipper man proppa i sig tabletter, dels sprider sig inte hormonerna ut till hela kroppen utan håller sig rätt så centralt vid livmodern. På så vis blir man mindre påverkad av hormonerna. Jag hade valt spiral om jag var du!

 52. Vad som funkar och inte funkar är väldigt individuellt. Så spiral funkar för många men likväl funkar den inte alls för en del.

  Själv går jag hos en av Sveriges bästa gynekologer. Hon säger att det inte är någon fara alls att inte ha mens. Att man måste ha mellanblödningar och äta sockerpiller osv hänger kvar sen förr i tiden.

  Jämför hormonerna du har i dina nuvarande p-piller och kolla vad som finns i hormonspiralen, om det är liknande eller inte så kanske du får ett hum om den och om den kommer fungera. Jämför också med dina förra p-piller…

  Fördelarna med spiralen är ju just att man inte behöver komma ihåg att ta något piller och sen så brukar det inte bli lika många biverkningar då den verkar mer lokalt runt livmodern bara. Nackdelarna är att en del inte kan ha spiral pga för liten livmodertapp, hos en del stöter livmodern bort spiralen och det är inte skönt, inte alla som klarar av att sätta in eller ta ut spiralen i vaket läge heller, men det är väldigt individuellt.

  Spiral används ofta som behandling hos endometriospatienter för att göra dom blödningsfria. Så det är absolut inte någon garanti att man får mens med spiral. Det är poppis att använda för attta bort mensen helt av en anledning…

 53. Hej Nellie.
  Spiral rekommenderas oftast till kvinnor som fött barn då barnet vidgat vaginan något. Skulle rekommendera p-ring. Stoppar in den som en tampong och byter den var 3dje vecka. Du har ett uppehåll mellan vecka 3 och 4. Eller om du väljer att ha mens var 6te vecka funkar också. Då stoppar du in en ny direkt efter du tagit ut den andra. 😉

 54. Jag tycker du ska prova natural cycles. Inga hormoner eller främmande föremål i kroppen, bara kunskap! Jag har lärt känna mig själv och min kropp fantastiskt mycket mer sedan jag började för 1,5 år sedan. Har både ätit ppiller och haft kopparspiral innan och det blev en chock för mig när jag slutade med ppiller. Jag trodde jag visste vem jag var men utan hormoner blev jag friare, bättre sexlust, upplevde saker i livet mer intensivt. Med spiral blödde jag massor och hade ont. NC är mitt bästa beslut på länge. Man är bara fertil ca 5 dagar per cykel så då får man använda kondom men det är okej.

  // 30 år och önskar jag inte slösat 10 av dem på hormoner

 55. testa och se om din kropp tål hormonspiralen mirena, den håller 5 år. Jag har haft den 3 år och den har funkat perfekt, nu har jag haft turen och slippa min mens helt. Det är inte säkert att du slipper din mens det där är väldigt individuellt.

 56. Har hormonspiral som sitter i 5 år. Hade en innan som satt i 3. Har aldrig provat något annat än spiral och ångrar mig inte. Gör lite ont att sätta in den men sen tänkte jag inte på den alls, ingen mens, inga menssmärtor, inga piller att komma ihåg eller saker att byta. Jag har inga humörsvängningar heller. Nu när jag tänker på det känner jag mig som 10 år innan jag kom i puberteten. Om 5 år får jag ett sms och byter ut den igen. Eftersom den sitter i livmodern är mängden hormoner väldigt liten då den är direktverkande (behöver inte tas upp i en annan del i kroppen och transporteras dit det behövs). Rekommenderar dig att prata med din barnmorska. Men jag ångrar inte att jag har spiralen.

 57. Skulle aldrig nånsin använda varken kopparspira lel hormonbaserade preventivmedel. Vilket skit för kroppen. Förstör för all framtid. Hormonrubbningar å kopparförgiftning och div obalanser. Bättre man lär ungdomarna från början hur kroppen fungerar med ägglossning och fertila perioder. Natural cycles, bästa som finns. Kondom i fickan på röda dagar så slipper man oönskade graviditeter. Tänk först, ligg sen!

 58. Hej!

  Kika på Nouvaring. P piller funkade inte på mig men tycker ring är väldigt bra. Utsöndrar jämnt med hormoner, sitter där den är så att säga och det är smidigt. Tips!
  Cred också till dina framgångar nu och din fina satsning. Inspirerande att följa på sociala medier även för en 33 åring. *host* 🙂
  Kram!

 59. Slutade med mina p-piller för jag tappade massor av hår. Började med p-stav en månad senare. Blödde då 2 veckor superlite sen inga blödningar alls. Insättningen var supersmidig inget märkvärdigt så rekommenderar det.

 60. Absolut hormonspiral! De flesta får inte mens då. Det finns inget som säger ”att kroppen funkar” för att man har mens. Jag har haft spiral över 5 år (nr 2 nu) och är riktigt nöjd!

 61. Hej!
  Hade horminspiral för något år sedan och de va de värsta jag vart med om. När jag satte in den fick jag så ont att jag inte visste om jag skulle spy eller bajsa på mig, höll nästan på att svimma. Sen fick jag blödningar till och från hela tiden och fick som smärtatacker, fick då så ont att jag varken kunde stå eller gå, stod ut i nästan ett år innan jag fick ta ur de. Är självklart olika för alla men de är tyvärr mi upplevelse.

 62. Jag har en hormonspiral och är supernöjd! Dock blev jag inte av med mensen och blödde 2 månader i sträck efter insättning…
  Det finns ingen garanti som säger att mensen försvinner när man sätter in en spiral, det skiljer sig från individ till individ. Dock brukar mensen bli kortare samt komma i mindre mängd.
  Hoppas detta var till någon hjälp! 🙂

  Keep up the good work girl!! <3

 63. Har hormonspiral och är såååå nöjd! Insättningen gjorde inte det minsta ont, har inte haft mens eller ont efteråt heller. Så jag rekommenderar varmt! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.