Svar på frågestunden // hästrelaterat (1)

Vilken av dina hästar skulle du säga är absolut svårast respektive lättast och varför?

Svårast är Joe. Han är flera olika hästar beroende på vart du är. Med det menar jag att han är rätt omotiverad hemma. På träning en häst som ofta glänser, på framhoppning en häst & på banan ALLTID en superstar. Att rida ut kan gå om det är en dag Joe vill det, känner han inte för det så blir det vända och gå hem. Lär man känna Joe förstår man han & kan jobba utifrån det. Han är aldrig sur elak eller jobbig. Alltid snäll, men man får jobba med honom.

Lättast är Tornado. Seriöst lika drömmig att rida som han ser ut. Underbar känsla på hinder & extremt ridbar. Lättreglerad och väldigt positiv till jobb. Sen har han lite issues med att komma upp på han, men kan man systemet fungerar det alltid. En extremt snygg häst som hoppar magiskt.

Vilken nivå vill du ha nått om säg två år?

Då vill jag hoppa 1.50 stadigt med mina hästar. Me det menar jag att de ska gå den höjden utan problem.

Hur lägger du upp tävlingsplaneringen för alla hästarna? Tillsammans med Hannes och i så fall hur, sätter ni mål och sen bokar du tävlingar eller går ni igenom tävling för tävling?

Jag får Hannes planering så kollar jag om den överensstämmer med mina önskemål. Ofta har vi ungefär samma syn på vart vi vill tävla. Belgien åker vi ihop 2 veckor. Sen ville jag väldigt mycket till Hammarö och då skulle han ev dit med. Jag lägger planering med mer krut i detta året då hästarna är på en högre nivå utbildningsmässigt än förra. Min plan är Belgien , Hammarö, Norrköping och sen blir det inte SM i år utan jag åker till Absolute Horses istället .

Är det planerat att någon av hästarna du har nu ska säljas inom en bestämd tid? Förstår om du inte vill säga exakt, men vore intressant att veta hur du tänker med det!

Detta året ska Laissa säljas. Det är det som är bestämt i min planering iallafall. Inte nu, utan senare på säsongen.

Hej fina nellie! Jag undrar om du har några tips på vad man kan göra när man fastnat i sin ridning och känner att man inte kommer någon stans. Kram!

Mina två bästa tips är . Byt tränare (om du tränar). Kan inte din tränare inspirera dig att vilja komma framåt så är det dags att byta. Kanske är det inte personkemin som klickar? Viktigt att rida för någon som tar fram din 2.0 sida & olja prestera bättre. Det andra tipset är att kanske se över vart du står med din häst. För mig är det extremt viktigt att få se bra ridning & inspireras av det. Jag tror att miljön runt dig & din häst betyder mer än du anar. Att sitta & rida medans andra som delar din passion för kanske dressyr eller hoppning trimmar samtidigt kan få dig inspirerad. För mig är det sjukt viktigt. Insett det mer och mer nu.

Hur är dina tankar kring egen gård/stall gentemot att fortsätta hyra in dig hos andra.

Jag vet hur det är att driva ett stall, så vore kul att få höra dina tankar kring detta.

Att driva helt egen anläggning finns inte tiden till. Mina föräldrar har vanliga jobb & att driva en gård med hög standard kräver att det finns personal. Det ska köras / vattnas och plogas. Ja ni fattar. För mig som jag skrev innan vill gärna stå med personer som inspirerar mig med. Har man egen gård kan det bli ensamt.

Hur går det med Zamina nu? Ska du själv föda upp fölet eller ta hjälp från en unghästuppfödare?

Jag kommer ta hjälp av en ungästutbildare helt klart. Kan inget om ”unghästar” och tycker den första tiden är extremt viktig för dem. Så den kommer läsas bort. Zamina mår bra & ska föla inom kort 🙂

Hvilken helg skal du til drammen?

Hej, Jag la om min planering & åker till Belgien istället för Drammen.

Hur känner du inför landslag osv nu? Känner du liknande som tidigare eller är det något du vill göra under din Yr-tid?

Att satsa på landslag är inget jag har med i min planering för någon av mina hästar. Det med landslaget har jag lagt bakom mig.

Har du någon gång haft en häst som inte vill ridas ut själv? Och i så fall, hur gjorde du?

Saga ville inte rida ut själv. Ser det egentligen inte som ett problem. Vill den inte det så tycker inte jag att man måste ”öva” på det. Ibland får man acceptera att vissa hästar har egna synpunkter på saker.

Hur hanterar du ett dåligt ridpass, alltså hur tänker och agerar du när hästen inte vill sammarbeta?

Den frågan skulle garanterat fått ett annat svar för ca 1 år sen. Men nu har jag hästar i stallet med olika personligheter. Om vi tar Joe som exempel . Han kan ha vissa dagar han är omotiverad till jobb, men jag lägger inget fokus på det då. Vi tar oss genom passet ändå utan för mycket krav . Jag vet att dagen efter eller två dagar efter kan han vara extremt fin. Så kan Laissa med vara. Hon kan ha dagar vid brunst hon är märrig eller lite grinig & sen släpper det och det blir som vanligt. Tycker inte man ska haka upp sig för mycket om hästen har en dålig dag. Alla hästar är individer som oss människor. Vissa dagar bättre än andra.

Vad är dina framtidsplaner för Laissa?:) Vilken häst står du närmast nu? Skulle du kunna tatuera in någon av de andra hästarnas namn? grym tjej btw……

Laissa ska säljas i år är tanken. Joe kommer garanterat tatueras in 🙂

Hej! Min fråga: Skulle du kunna byta någon av dina närvarande hästar för att få tbx Hilda, menar absolut igt elakt med frågan om du frf medarbetar känslan men har samma ENORMA kärlek för en av mina hästar och ÄLSKAR när du öppnar upp dig om hilda, verkligen!!! Du är så stark hjärtat, fortsätt stråla

Jag saknar Hilda i mitt stall VARJE dag. Dock skulle jag inte vilja byta ut någon jag har nu, för min kärlek till dem är med stor. Men saknar Hilda varje dag. Går inte en dag utan jag tänker på henne.

Hej! Vad är dina planer och drömmar med din verksamhet kring hästarna framöver?

Det är stora saker på gång just nu. Jag kommer gå in närmare på det inom kort i ett eget inlägg. Men stallet med 8 boxar kommer fyllas upp.

Vad är dina ”big no-no’s” när det kommer till hästar och ridning?
Om du hade fått överta någon av dina konkurrenters hästar, vilken hade du tagit då?

Jag tycker det är lite ledsamt när hästar går ute hela dagar eller på lösdrift i endast leriga hagar. Då pratar jag om mycket lera. Där de inte har någon chans att gå undan på torrare mark eller ligghallar. Utan vart de än vänder sig så är det lera och de får ligga i lera. Tycker inte det är okey.

Ser inte henne som en konkurrent, men Sara Appelqvists Brenda Lee är så sjukt fin. En riktig Nellie häst.

Varför har det varit så tyst om Joe? Har han varit ofräsch? 🙁 Han är så häftig!

Nej absolut inte. Joe har trimmats på. Han tävlade ju i Hbg i början på året. Var anmäld till Herning med max antal hästar var 3 st, så Laissa & Tore var givna. Sen såklart min kund häst Fia. Så Joe får åka med till Belgien istället. Han var anmäld till 2 tävlingar i Skåne med, men inte kunnat åka pga stallet var stängt för mig.

Man ser dig aldrig rida Alfons? Aldrig sett någon hopp film på honom? Rider du aldrig han längre?

Jag flög av Alfons (då jag åkte ambulans ). Sadeln åkte runt i ett språng så han svängde vänster & jag  höger 🙂 Kan skratta åt det nu. Sen efter olyckan fick jag lite prioritera hästar att trimma pga styrka så Fanny hjälpte mig med honom. Men han trimmas nu. Mår väldigt bra 🙂

Ungefär hur mycket kostar det att ha en häst hos dig för träning/försäljning?

Mejla nellieberntsson@hotmail.com vid intresse.

 

 

28 thoughts on “Svar på frågestunden // hästrelaterat (1)

 1. Vad får dig att vilja sälja Laissa? Hon är din bästa häst och dessutom oskadad. Om du vill nå toppen kan du inte sälja de bästa 🙂 Och köper du en ny vet man aldrig var man får, lux har ju stått skadad nu tyvärr 🙁

  • Tycker samma sak, kan vara svårt att säga utifrån , men fattar inte varför du skulle sälja din ” bästa häst”. Och varför just när det går så bra?
   Är du rädd att hon inte har kapaciteten att komma längre och därmed kommer sjunka i värde?

  • Tycker inte att det är något konstigt med att sälja en häst som det ligger mycket pengar i. Om Nellie i framtiden dessutom kommer ha möjligheten att tävla andras hästar på relativt hög nivå och sen förhoppningsvis snart har Lux uppe på Laissas nivå igen (hoppas!) samt kanske en ny stjärna efter Laissa, så riskerar hon knappast att stå utan tävlingsmöjligheter 😃 Sen inte att förglömma Joe och Tornado som även de har fin potential att gå högre.

   • Jag förstår att man kan behöva sälja av ekonomiska skäl och för framtida satsning, men Nellie är inte där än. Hon rider inte 150 än och har heller inte riktigt kunskapen att ta upp en häst dit på rutin. Att då sälja en häst som efter ÅR av träning börjar gå felfritt o placera sig i 135-140 är bara dumt. Dessutom har hon ju inkomst och har iallafall för tillfället råd att tävla o ha hästarna. Hon sålde Hilda, och hittils har ingen annan häst presterar lika bra som Hilda. Dumt då att sälja Laissa när framgångarna börjar komma.

    Om Nellie väl börjar rida felfria 145-150cm med Laissa under en längre period förstår jag om det blir dags att sälja, men inte nu väl precis när hon kan skörda framgångar.

    Amanda Gullström sålde sina 150-hästar Valence och Ramius, men först efter att hon ridit 150 elit under ett par år med nollrundor, placeringar, skapat sig ett namn, skaffat erafarenhet på den nivån osv

    • Mycket bättre pris på en häst som precis kommit upp i 150 och levererar, än 2 hästar som krämats ur under flera år och inte kan mer.

     Både Lux och Laissa är bättre än vad Hilda var.
     Till hösten är Joe och Tornado lika bra som Hilda var.

     • Det går ju dock inte att säga. Hilda har nollat 1.50 medan de andra har inte ens vart och nosat där än. Men vi kan ju Hoppas på att de är bättre.

 2. Nej sälj inte Laissa 😫😫 ni är ju så fina ihop. Vilket jobb du har gjort m den hästen. Fast förstår dig samtidigt. ♥️♥️

  • Haha , först klagar du på nellies beslut att sälja SIN häst, och sen skriver du ”fast förstår dig samtidigt” ?

   • Tror hon menar att det är otroligt synd att hon ska sälja Laissa med tanke på hur fin hon är och vilken kapacitet hon har. Men att man förstår Nellie för att hon driver en verksamhet och ibland för att kunna få det att gå runt måste man sälja bästa hästen man har i stallet 🙂

 3. Man behöver ju inte ha så stor gård för att ha en egen verksamhet, räcker ju med 8 boxar, ridhus och ridbanan. Då krävs det ju inte så mkt ändå. Man behöver ju inte ha 20 boxar och inackorderingar o så 😅

  • Hon skrev ju att hon ville ha sällskap oxå.

   Att va ensam med sina hästar i ett stall e rena döden.

   • Det är ytterst individuellt, jag anser att det är rena lyxen nu när jag äntligen har fått eget stall där jag kan vara heeelt själv. Har väntat i 12 år på det haha. Men det är absolut inte för alla. 😉

    • Jag är uppvuxen på egen gård och vi har alltid haft hästar hemma. Inga inackorderingar. Jag tycker att det är lyxigt ☺️ Jag har haft en häst inackorderad också, det var inget fel med att dela men det är lyxigt med eget så jag håller med dig Michaela ☺️ men det är klart mycket jobb men det är värt det 😊

  • Vet du vad en gård med runt 10 boxar, hagar och ridhus kostar i Skåne?

   I Nellies trakter lätt ganska många miljoner.

   Så det handlar väl om att ha råd också, förutom allt annat.

 4. Ifall du mår lite bättre så kan jag meddela att det finns lag på att hästar som är på lösdrift utan torrt liggunderlag (hus) måste tas in på ett minimum av 8h per dag. Så ifall du känner någon som inte gör det så anmäl! 😌

  • Reagerade också! Ligghallarna måste ha torr underlag, vindskydd från alla håll och måste vara ett speciellt mått.

 5. Kan du inte göra ett inlägg där du förklarar varför du säljer Laissa? 🙂 det verkar lite ologiskt nu när du äntligen kommit tillbaka upp i klasserna och du verkligen hittat knapparna på henne sista starterna!

  Ingen kritik bara en undran då jag tror att ni rider 150 nästa år om du har kvar henne 🙂

  • Nellies mål är ju att arbeta med hästar.
   Att köpa, ta upp i klasser och sälja.
   Tycker att Laissa är helt rätt häst att sälja.
   Får hon även en manlig köpare som klickar med hästen så kommer det att bli ett fint bud som kommer att gynna hennes verksamhet bra.

     • Två erfarna (visserligen manliga) ryttare. Vilka fler kvinnliga ryttare än Nellie har vi sett på hästen? Kanske handlar mer om erfarenhet och kunskap än om kön? Obs! Menar INTE att Nellie är dålig på något sätt, för hon är jätteduktig! Tänker mer på att hon är ung och inte har befunnit sig på den här nivån så länge.

   • Man??? Har du någon märklig fördom om att de betalar mer? Då kan jag spräcka den bubblan direkt och säga att så är det inte.

    • Jag TROR hon menar att Laissa hittills verkat gå bäst med en kille/man på ryggen. Lite så ”killhäst”, lika som det finns typiska ”tjejhästar”.
     Inget konstigare med det än att vissa ryttare föredrar ston eller hingstar/valacker.

   • Jag tycker faktiskt att Nellie rider Laissa mycket bättre än Olav, dock svårt att bedöma helheten då man bara är med och ser små filmsnuttar men baserat på dem tycker jag Nellie rider henne mycket bättre. Så Laissa kan nog funka både för man och kvinna 🙂

 6. Verkligen tråkigt att du ska sälja Laissa, men samtidigt förstår jag då hon kräver extremt mycket jobb även om hon har kapacitet, och du har redan gjort ett fantastiskt jobb med henne.
  Ang lösdrift, enligt lag ska dem ha torr ligghall att söka skydd i och vila, och leriga hagar är alltid dåligt, men det är även dåligt att låta ett djur som är gjort för att röra sig mycket och ofta stå i en liten box 12-14 timmar/dag, och när dem väl går ut gå i en plan, tråkig hage.
  Det finns forskning som visar att riktiga hagar och mycket utevistelse är bra för hästars kroppar, kanske värt att tänka på då många tävlingsryttare har problem med att deras hästar blir halta/orena/dåliga då och då…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *