Jag är ok

Tack för alla meddelanden & värme jag fått trots att många inte vet vad som hände igår. Tänkte ta det ganska så kort, jag hade tur, det hade kunnat vara SÅ mycket värre.

Jag skulle rida en häst igår på eftermiddagen. Mamma byggde fram hinder till Laissa & Tore då jag skulle avsluta dagen med dom. Tänkte att jag kunde ta något språng med hästen. Den hoppar så sjukt stort över, sadeln kommer på höger sida så hästen får panik av det. Vi delar på oss. Jag åt höger & hästen åt vänster. Jag landade otroligt hårt i marken, liksom kastades ordentligt av i backen. Jag har åkt av många gånger inom åren men har alltid ställt mig upp & det har varit ok direkt. Men nu hade jag direkt en konstig känsla. Jag bara skrek, hade svårt att andas & hade bara en smärta i kroppen men kunde inte riktigt peka ut vart. Ber mamma gå upp med hästen & ta av sakerna så jag kunde få känna efter. Hon var såklart super orolig men jag är så envis. Oftast tar ju chocken över.

När jag väl ska ta mig från manegen till stallet som kanske är 500m ser jag INGA färger. Får fullständig panik då det här inte går över. Går till mamma i panik & säger att jag ser inte ens lastbilen eller färgen på ridhuset som är rött. Allt är svartvitt & det höll i. Sjukt läskigt.

Alla säger att jag ska lägga mig ner men jag envisas & ska sitta upp. Mamma ringer ambulansen & väl där kommer jag ihåg att smärtan bara tar över. Jag gråter inte ofta & är inte personen som klagar över smärta. Det ska mycket till för att jag ska erkänna att vi behöver åka in. Hade så galet jävla ont i väntan på ambulansen. Det kändes som att nyckelbenet eller axeln var av/ krossat. Det området hade jag så ont i men kunde inte avgöra om det bara var en rejäl smäll eller av. De får klippa av kläderna då jag inte kunde ta av dom. Hade för ont.

Vet att mamma har försökt att prata med mig under den här tiden men jag har bara haft så ont & försökt att andas rätt. När ambulansen väl kommer säger hon att jag pratat osammanhängande . Hade tydligen svarat när hon frågade vilken dag det var att det var maj. Och om alla bara kunde sluta bråka nu…. förmodligen för chocken & hjärnskakningen sa ambulansen.

Trots doser av smärtstillande har jag så galet ont. Väntar på röntgen & tänker bara på vilken energi jag hade hela dagen fram tills olyckan. Tänkte på hur det skulle bli med hästar & om något var brutet. Jag hade en inre känsla som jag hoppades på att det bara var en jäkla smäll för kroppen men att skelett klara sig. Mamma trodde något är av med tanke på att jag fortfarande hade ont, grät av smärta med medicin i kroppen.

Åker på röntgen, får tillbaka bilderna & en läkare säger att det inte finns något fraktur. Jag blir ju såklart glad & lättad men frågor om vi kanske ska plåta något mer? Kan ju fortfarande inte höja eller lyfta armen. När jag väntat på röntgen tillkom även ryggen, fick otroligt ont när jag skulle andas. Hon sa att dom skulle kolla närmare på bilderna & även se på skulderbladen.

Summan av kardemumman så hade jag fått en rejäl hjärnskakning & fick vänta på observation i sex timmar, sprickor i revbenen & blödningar i kroppen liksom. Jag är otroligt svullen & blå.

Är ändå lättad för det hade kunnat vara så mycket värre & månader det kunnat handla om. Revben läker av sig själv & är individuellt men kan ta upp tom sex veckor till två månader sa han. Jag går på smärtstillande även nu & har fortfarande ont. Ligger hemma idag & får back up av familj. Får pussla ihop det med hästarna den här veckan. Mitt mål är att ha läkt ihop till Herning. Det hoppas jag, får se hur det utvecklar sig. Nu kan jag inte ens sätta upp en tofs i håret. Styra runt en häst är ju något helt annat. Men jag hoppas verkligen!

Tack igen. Ska vila & vara igång litegrann. Gör som ondast när medicin går ut, mest när jag andas djupt.

35 thoughts on “Jag är ok

 1. Usch fy fan vad läskigt!! Jag bröt knäleden när jag föll av för tre år sedan, det sjuka är att jag hade inte så ont direkt efter, kände över benet och tänkte nej, inget är av – det gör bara lite ont. Min smärta kom efter ett tag och var inte nådig, tror adrenalinet tog bort smärtan direkt efter fallet, men var nog skönt för jag hann komma till sjukhuset innan den värsta smärtan kickade in. Opererades och satt i rullstol i tre månader, det kan alltså gå riktigt jäkla illa om man har otur! Ta det lugnt Nellie och var noga med smärtlindrande, kroppen läker bättre om man inte har ont och spänner sig, plus vila! Det tar jättemycket energi att läka, jag var helt slut av att bara duscha i början. Du är en fighter men gå inte ut för hårt i början är mitt råd, det kommer du tjäna på. Krya!

 2. Tur att du inte bröt ryggen med tanke på att du inte hade väst! Jag hade den oturen i ett liknande fall och hoppar aldrig utan väst nu för tiden! Kolla på såna här tunna västar från kompardell

 3. Jag fick en fraktur på en kota i ryggen och kompressioner på ett par andra kotor efter en avflygning i somras. Trodde inte heller jag hade skadat mig och skulle envetet gå in i ambulansen för jag hade bara slagit i rumpan och vill inte följa med alls…
  insåg i efterhand vilken tur jag haft och inte blivit förlamad. Ligg alltid kvar efter ett fall och var inte envis och bit ihop, de kan sluta illa.
  Imitt fall är det år utan ridning och en stor sorg men hade jag blivit förlamad vilket jag kunde blivit hade de varit förevigt. Ta hand om dig och sitt inte upp igen fören du är helt läkt. Du har hela livet framför dig och bara en kropp.

  • Min bror råkade ut för en fallolycka för tre år sedan i år, han körde bilen hem och jag körde honom sedan till sjukhuset. Han hade tre frakturer i ryggen som var ostabila. Två operationer krävdes och han har idag flertalet kotor som är stelopererade. Det är ett under att han klarade sig utan att bli förlamad!

   Man ska verkligen ligga kvar och inte vara envis och gå osv.

   Hoppas att du har det bra idag Cecilia! Jag for av min ena häst för två år sedan i somras och fick en rejäl hjärnskakning någonting som jag fortfarande idag har problem efter.
   Kram!

 4. Fy vad tråkigt. Råkade ut för samma sak för bra många år sen. Ordentlog hjärnskakning och sprickor i revbenen. Revbenen gick fine, jag hade tur med att de läkte fort. Huvudet var värre, jag trodde det var bra jag kände mig fullt normal. Började rida men efter några veckor BOM tillbaka, konstant huvudvärk och tryck runt huvudet. Var bara att hoppa tillbaka i sängen igen..

  Krya på dig

 5. Stackare! Jag va med om en hästolycka oktober 2017 och fick flertal sprickor i revbenen jag blev sparkad av en hästs bakben och upplevde samma som du, blev yr och tappade även andan och såg konstigt men fick som tur va ingen hjärnskakning. Det kunde gått riktigt illa om sparken bara hade kommit några centimeter längre upp. Tog cirka 6-8 veckor för mig att läka så ta det lugnt och vila jag gjorde misstaget att börja rida och aktivera mig för snabbt för jag kände mig bra men kroppen sa ifrån och blev dålig igen.
  Kram❤️

 6. Boka tid hos en duktig fysioterapeut om någon vecka, så du får hjälp att komma igång med korrekta rörelsemönster. Man börjar belasta snett när man har en skada, och det är så synd om det blir befäst. Just liksidighet och korrekta rörelser spelar ju stor roll hos ryttare. Det kan även vara bra att få en bedömning av muskulaturen (görs också av fysion), eftersom sånna skador inte syns på röntgen. Se till att du kommer till någon som är kunnig, har jobbat ett tag och gärna är intresserad av just idrottsskador (finns som specialistinriktning).
  Är fysio själv, och har sett alldeles för många som försöker rehaba själva och sen behöver hjälp att ”börja om” i ett senare skede, det tar så onödigt mycket längre tid att komma tillbaka då.

 7. Usch stackare! Jag fick en spricka i revbenet i december nu har det tack och lov läkt ut, men var beredd på att ca 2 veckor efter du har fått sprickan/sprickorna gör det som ondast och efter det minskar smärtan gradvis. Krya på dig och vila ordentligt!

 8. Jättetråkigt, speciellt nu när du har så många fina hästar. Massa kryapåkramar till dig. Men jag blir lite orolig när du säger att du inte är stilla efter ett fall. Det blir otroligt farligt och du verkar inte reflektera över det. Speciellt när du inte hade väst!! Kramar, sitt alltid kvar och spela inte tuff!❤️

 9. Vilken otur! Men det är som du säger, det kunde blitt mycket värre. Vila nu och låt läkningen ta den tid det tar. Ingen idé att stressa över tävlingar etc. Du kommer i samråd med dina läkare att bestämma när det är dags för fysioterapi. Jag önskar dig god bättring och att du får vila utan alltför mycket smärta! 😍

 10. Hej!
  Om som inte har kollat så ta ultraljud på axeln så ingen muskel eller sena gått av..
  Hoppas för allt i världen att det läker snabbt, men usch revben brukar göra ont!!
  Kram på dej!!

 11. Blev avkastad brutalt vid uppsittning på min dåvarande häst i september i höstas, det kraftigaste benet i överarmen gick helt av (röntgenbilderna är vidriga!). Hela armen under brottet var helt lealös, som gelé. Fick ha gips i drygt 3 månader och totalt ridförbud.
  Red tack och lov med väst, och utan den hade jag garanterat blivit mer skadad då t.o.m. nyckelbenet trots väst fick en fraktur/spricka. Skönt att du är någorlunda okej i alla fall! Ge sig själv tid att vila och läka!

 12. Ramlade av för flera år sedan och slog i axeln. Hade så jävla ont att jag inte kunde sova på hela natten så åkte in till sjukan dagen efter. Där sa de att jag endast fått en blödning i axeln, men jag känner av ”skadan” än idag. Skönt att inget var brutet, önskar dig en snabb återhämtning!

 13. Otäckt! Låt kroppen få ta tid på sig att läka ♥️ du är dessutom vältränad så den fixar sig nog ganska snabbt!

  När man skadar sig så och man blir lite ”funktionshindrad”, visst tänker man tillbaka på tiden man var hel & frisk, å så känner man att man inte uppskattade den tiden alls.

  Som sagt, låt kroppen ta tid på sig att läka. Det har du igen senare. Kram!

  • Fin kommentar! Men det där med att hon återhämtar sig snabbt för att hon är vältränad håller tyvärr inte. Hon bröt nyckelbenet och fick sprickor i revbenen, där är man inte tränad!

   • Var säger hon att hon bröt hennes nyckelben? Nellie Said fick hjärnskakning, sprickor i revbenen och förmodligen blödning

   • Jag tänker mest på huvudet eftersom, hjärnskakning måste man vila ut ordentligt o det finns inga genvägar. Det kan leda till permanenta konsekvenser..

 14. Håller med en av ovanstående att när det börjar kännas bättre, ta kontakt med sjukvården om rehab, så du får komma till en sjukgymnast eller fysioterapeut, så att du inte går runt och snedbelastar bär du väl börjar röra dig. Bröt västra nyckelbenet för flera år sen och hade alldeles för bråttom upp på hästryggen och att göra allting ”normalt”, och tog ingen hjälp. Har idag ont precis där frakturen var och kan inte bära för tunga saker med den handen. Har även krossat bäckenet och gått på sjukgymnastik i över ett år för att få tillbaka någorlunda jämnhet i kroppen. Det är bra att man är på och vill komma igång och röra sig efter att man skadat sig, kroppen läker bättre än om man bara är still, men ta det varsamt. Som också påpekats, det finns fler tävlingar, men du har bara ett huvud och en kropp, och de ska hålla dig igång i många, många år till. Du är en klok tjej Bellie, hoppas att SU är lika klok i det här som i allt annat! Håller tummarna för att allting läker snabbt och bra för dig!!

 15. Tur i oturen ändå, hoppas du snabbt mår bättre!
  Vet när jag åkte på en rejäl hjärnskakning i somras, det är så läskigt när man känner sig helt borta och konstig i huvudet. Jag blev skiträdd för att jag inte kände igen nånting liksom, allt var ”fel”. Visste inte vilken övning vi nyss hade hoppat osv. Du verkar ändå ha hyfsat koll på vad som hände, skönt det åtminstone 🙂

 16. Jag kunde heller inte höja eller sänka armen efter en ordentlig avåkning. Åkte ambulans in till akuten och röntgades. Var på jourcentralen dagen efter och besökte vårdcentralen efter tre dagar. Hade också hjärnskakning och massa revbensfrakturer. Och alla specialister sade att axeln och armen var ok. Efter två veckor fick jag själv loss axeln (hästliniment och vin =desperat, jag vet opassande) och sedan visade det sig att axeln hade legat fel och att nyckelbenet var av. Plus att massa senor och muskler hade krokat fast i nyckelbenet när det åkte åt fel håll. Och två leder var dessutom av. Känns det fel så är det oftast fel. Vill inte skrämmas, men det låter inte ok att inte kunna lyfta armen. Numera kollar jag alltid extra och betalar hellre för bra undersökningar på privata kliniker. Krya på dig!

 17. Tips.
  Jag tycker själv (brutit revben/ sprickor många ggr) att det är skönt att Linda revbenen. Det gör ju ont bara man andas men lindar man med en tex elastisk linda. (Jag tar alltid vetrap för enkelhetens skull) så är allt stilla så revbenen rör sig aldrig = mindre smärta! Testa 🙂
  Krya på dig,

 18. Otäckt när olyckan är framme! Ramlade själv av en unghäst för 5 år sedan på huvudet, då den blev rädd på en uteritt och kastade sig och gick omkull.. Är inte bra än idag. Kan inte rida ordentligt så har slutat. Sålt den jättefina lovande hästen som jag skulle komma så långt med. Kan ej sitta ned i trav och galopp. Blir jättedålig i flera veckor efteråt. Det jag vill säga är att VILA länge och ordentligt. Skittråkigt jag vet men du förstör dig för framtiden. Jag vilade inte. Jag hade ”inte tid”. Så idag drömmer jag bara om att kunna rida, träna styrka, springa och göra alla roliga saker jag kunde förut. Jag kan promenera och cykla i lugnt tempo. Ångrar mig? JA! Varför vilade jag inte??! Mitt liv är förstört.

  Vet heller inte om du hade väst vid fallet. Jag hade inte det men den hade inte gjort någon nytta för min del, där och då. Men hade den ALLTID på när jag hoppade. Jag var 29 år då detta hände. Så vill bara önska dig all kärlek och att du tar till dig alla fina kommentarer ang vila och läkning.
  Lycka till kram ❤

 19. Jag bröt flertalet revben i början av förra året efter att jag blev sparkad av en häst på jobbet, gjorde fruktansvärt ont! Var sjukskriven i 4 veckor, kom tillbaka och hann bara jobba i några dagar innan flera frakturer gick upp igen, det räckte att en häst ryckte till lite i grimman… Blev sjukskriven 5 veckor till.. Och det gjorde ännu ondare den gången! Och nu, över ett år senare känner jag fortfarande av det ibland, om jag lyfter lite för tungt eller så. Så mitt tips är att inte stressa tillbaka, även om det är svårt! Låt kroppen läka i lugn och ro! Går frakturerna upp, som mina gjorde, finns risken att dom inte läker ihop igen… Ta det försiktigt och krya på dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *