Till alla er som tar körkort

Oj vad mycket frågor jag får & oj vad många det är som ska ta körkort snart. Förstår att ni är nervösa. Det ska man vara. Så va inte rädd för det. Du gör ju en sak som tillkommer i ditt liv & som kommer att förändra en del av ditt liv. Coolt & kul!!

Till teorin vill jag verkligen tipsa om att ha pluggat i god tid före. Gå inte dit och hoppas på att du klarar det utan att ha pluggat. För det gör du inte, kanske på tur men hur många får den. Jag är urdålig på att plugga & hitta ett system som funkar, går inte ens i skolan så ni kan ju förstå min studieteknik, den är lika med noll just nu. Jag gjorde missen att jag gjorde bara proven på elevcentralen om & om igen. Det är bra till en viss del då dom är rätt lika de riktiga proven. Men jag skulle inte säga att jag fixade mitt prov efter tredje gången för dom. Det var för boken. Trodde aldrig jag skulle erkänna det för jag hatar boken mest av allt. Läsa- det känns som att det inte ger ett skit. In & ut direkt . Men i det stora hela var den bäst. För när det kommer till frågor och minnet så känner jag igen mycket ifrån boken när jag väl sitter där med en fråga. Snappar kanske inte upp det direkt när jag läser men efter ett tag känner jag igen det, pgr av boken. Skriv ner också mycket. Jag ändrade min teknik helt efter två misslyckade prov. Läste & skrev om & om igen.

Körningen. Jag vet inte alls. Den kan vara rättvis & orättvis. Teorin där har endast du makten i din hand. På körningen är det du & en utomstående. Jag blev kuggad för väldigt små saker enligt mig själv & tycker det forfarande det. De säger att dom ska göra en helhetsbedömning men det håller jag inte alls med om. Min sista uppkörning , mannen som satt med då var helt fantastisk. Så trevlig, lugn & rar. Jag gjorde två fel som jag själv snappade upp & då hjälpte han mig och sa bara ”gör om, jag vet att du kan”. Det gjorde bara mig så trygg. För jag kunde ju? De andra har vart väldigt kalla & vet om sin maktposition & kör med den till fullo vilket är super tråkigt.

Sen har jag blivit kuggad för att jag ställde mig lite för mycket till mitten när jag ska till vänster, jag inte gasade tillräckligt mycket ifrån en påfart. Kanske stora saker för dom besvisligen men för mig var det inte de. Jag tycker inte det var en rättvis bedömning när allt annat var super. Så jag skulle säga- kör så bra du kan. Va utvilad , uppmärksam & lugn. Det blir du av att andas, tänk på det mycket. Bestäm själv om du vill prata eller vara tyst. Jag ville ha det tyst. Då kör ni på det. Du bestämmer. Om du misslyckas så gör du bara om det. Inte hela världen. Men va inställd på att du ska fixa det.

Lycka till alla!

8 thoughts on “Till alla er som tar körkort

 1. Har uppkörningen idag och är såå nervös. Det handlar inte bara om hur jag kommer att köra utan även över att jag upplevt att det finns en stor skam i att inte lyckas första gången, här på min skola. Är lite nervös av mig själv naturligt så nervositeten lär ju inte hjälpa. Tack för inlägget, det var så himla bra timing!! Ska verkligen tänka på det du skrev – att andas.

 2. När jag körde upp så fick jag en bra bredvid mig.. ställde mig också för långt i mitten när jag skulle vänster men hon sa bara ”kom ihåg att lägga dig mer till vänster så att det blir mer tydligt.”
  Och gör man fel så säg bara ”okej nu blev det fel men jag gör gärna om?” Så att man kan lösa problem på vägen. Blir inte alltid rätt även om man har körkort men man måste lösa problemen som uppstår. Lycka till alla som är i prosessen till körkort 🙂

 3. Eh, ja det var lite väl hårt faktiskt. Ett tips under uppkörningen också är att vara väldigt tydlig med att du kollar i speglarna. Det kollar de alltid. Vanligtvis räcker det ju med att snegla men var gärna övertydlig och titta med hela huvudet så det syns att du faktiskt har koll. Samt ta din tid med att justera säte och speglar innan ni kör iväg.

 4. Placering vid vänstersväng har jag inte så mycket att säga till om, men det är FARLIGT att inte gasa upp i rätt hastighet efter en påfart. Blir ännu värre om man svänger ut på en landsväg och ligger i 30-40-50 ett tag utan att komma upp i fart. Risken att bli påförd bakifrån är stor då de bakom kanske inte uppfattar att bilen bakom kör orimligt långsamt.

  Samma sak gäller vid påfart på motorväg – upp i fart snabbt som attana för att komma upp i samma hastighet som trafiken inför filbytet. Ännu värre blir det om man på grund av kort påfart kör ut framför en bil med en hastighet typ 20-30km/h under den som de andra bilarna håller.

  Men stort grattis till ditt körkort och skönt att du har det nu. Men till er som ännu inte har körtkort – att inte accelerera ordentligt vid påfart är inte en småsak utan en riktig trafikfara!

  (Sen om man har väjningsplikt kan man såklart inte gasa iväg/ut innan man vet att det är fritt, men det får vara underförstått. Om man t.ex har stopplikt ut på landsvägen gäller det då istället att snabbt gasa upp i rätt hastighet när man väl svängt ut på vägen).

 5. Just att åka för långsamt i en påfart till motorväg är väldigt farligt. Många onödiga och farliga väjningar kan det bli om en bil kommer för långsamt och ska in. Man får perspektiv när man åkt ett tag. Det är väldigt farligt med påfarter och många olyckor sker på dessa ställen, just för att någon inte har tillräckligt med fart och följer trafikrytmen. Det kan kännas som en liten sak att bli kuggad på, men det är det verkligen inte. Hoppas du förstår. Bara för att du inte förstår varför det är en Big deal så behöver inte läraren ha gjort fel och behandlat dig illa. Deras jobb är att inte släppa ut trafikanter som kan skada sig själva och andra.

 6. Minns när jag körde upp för snart två år sedan, hade hopplektion dagen innan och lyckades trilla av och slå knät rakt i en markbom. Hade rejält ont hela kvällen och dagen därpå var det lite lagom svullet, men tog mig igenom körningen med godkänt resultat.

 7. Jag skulle säga klart de ska kolla på helhetsbilden men vissa saker som har nämnts i tidigare kommentarer som känns som små saker kan bli väldigt farliga, då tycker jag det är helt rätt att kugga en faktiskt. Sedan som sagt om det är rätt eller fel i sina egna ögonen är en annan sak, jag tror om man exempel inte gasar när man kör ut på en motorväg eller annat bidrar det ju till fara för de andra också men man själv kanske inte tyckte det. Då kanske man ska öva lite till och få mer förståelse för det.
  Men grattis till körkortet 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *