Svar på era frågor

Ska du fortfarande flytta till Danmark? Om inte, varför blev det så?

Hur gick det med hundvalpen som du var intresserad av att köpa?

Tack för en bra blogg! Längtar efter att få se en video på Alfons!

Hej! Tack så mycket!! Jag kommer inte att flytta till Danmark i nuläget och de är av den anledning att jag fick kalla fötter inför det. Efter ett trögt år är jag så himla rädd att det ska bli detsamma fast i ett annat land. Jag har redan ett bra upplägg med Hannes och känner mig trygg i det just nu. En flytt är väldigt stort, speciellt med hästar inblandat också och jag känner att allihopa i den diskussionen har så mycket att göra om dagarna nu direkt i ett nytt år. Jag är också den sorts person som vill ha struktur för varje dag osv. Jag får dock komma och träna när jag vill och har alltid hjälp internationellt om jag vill det. Jag nöjer mig med den hjälpen och engagemanget just nu. Planerna kan såklart ändras, så är ju livet liksom. Om jag hade haft ett pang år under 2018 kanske jag hade vågat ändå, men nu vill jag satsa på teamet här hemma och utveckla det.

Plan med Lux? Verkar som att han är skadad igen eftersom att inget skrivs om honom.

Den här frågan måste jag tyvärr undvika just nu. Som med allt annat kommer ni att förstå senare. Men inte just nu. Fina hästen<3

Hur ser planen ut med Alfons?

Planen är att utbilda och forma honom så fint som möjligt. Jag vill kunna stå med en riktigt fin, trygg och härlig ponny. Jag har redan den känslan, han är speciell på något sätt. Har inte planer på att sälja nu, men kanske inom en snar framtid. Men om det är inom några veckor eller månader vet jag inte precis nu! Planen har alltid vart att utbilda och det kan ta tid och får göra det.

Vad är mankhöjden på dina hästar?:) Något bett du fallit lite extra för?

Har inte mankhöjd exakt för det står i passet, men vet på ett ungefär.

Lux och Joe är lika höga tror jag, typ 1.64 ca. Joe är dock mycket längre i kroppen och långa bakben. Lux är kort i kroppen och korta ben. Tornado är längst i kroppen av alla och högst manke, ca mot 1.70 hög skulle jag tro. Laissa kommer näst, hon är ca 1.68 hög.

Just nu gillar jag peewee bettet skarpt och ett bett ifrån bomber som jag använder mycket. DC morgan, narrow tongue.

Jag undrar över din syn på hjälptyglar (tex graman) som många säger är väldigt dåligt att ha. Undrar även samma sak om starka bett som pessoa som ofta gör att hästen går bakom handen, om du förstår. Så kul att höra hur du tänker för de är ett väldigt ”känsligt” ämne i hästvärlden just nu känns de som.

Jag förstår inte alls den debatten. Har sätt uttalanden som att man är hjälplös och dålig om man rider med graman, då är väl jag en av dom… Nej men, jag tycker att om man ska rida med graman får man ju se till att lära sig om den. Man kan ju såklart inte rida med den alldeles för kort så att hästen går med huvudet emellan benen, då går den helt fel dessutom och det är inte speciellt bra ridning som utförs. Jag har graman på de hästar som jag tycker slår upp med huvudet för ofta under passen, som kanske ibland är för starka i nacken och jag måste få hjälp att få ett extra stöd i handen istället för att sitta med breda och hårda händer på hästen. Jag tycker att många har uppfattat fel om hjälptyglar. Det är ett komplement, ett hjälpmedel in i vissa pass. Jag har stor nytta av den och har lärt mig rida bra utan den också, för med den får jag en känsla av hur det ska kännas när hästen känns fin, och strävar efter den då jag rider passen utan hjälpmedlet.

Ser inte heller en negativ del med starka bett. Jag föredrar dock att man jobbar med sin häst om den är stark osv för att inte alltid hitta den ”lätta” utvägen som bett kan vara, för där finns det ju en djungel. Hilda tex, betslade upp henne som tusan första åren men efter att jag lärt mig rida ordentligt, med träning och annat kunde jag sedan hoppa henne på vanligt bett utan problem. Så det hänger inte alltid på betten.

Var du nervös inför uppkörningen? Isånnafall hur gjorde du för att tänka på annat? Har uppkörning om en vecka och är redan nervös!

Har gjort uppkörningen tre gånger, så ja. Blev värre och värre efter varje misslyckande. Allra värst efter att jag klarade teorin, för då visste jag om att om jag fixar det här nu kan jag köra bil direkt. Men första gången var okej, kan göra ett längre och tydligare inlägg om det här som kommer upp om någon timme. Var bara lugn och andas, tänk på det hela tiden att andas, För om du inte andas går inte hjärnan som den ska, och det gäller att vara uppmärksam och klar i huvudet på en uppkörning! LYCKA TILL!!!

Kommer smilla rida och tävla alfons något eller blir det bara du? Samt kommer och vill smilla rida mer hästar än bara Tore i framtiden?

Jag kommer att tävla Alfons men Smilla hjälper till att rids honom hemma, kanske blir det så att hon tävlar lite med. Men det är sagt att jag ska starta honom. Just nu har Smilla bara tid för en häst eftersom hon går i skolan också. Några år är det hon och Tore iallafall, sen om han ska söljas i framtiden blir det visserligen en ny. Men jag tror nog att hon nöjer sig med en häst i några år till.

Det känns som du blivit mer opersonlig…(älskar fortfarande din blogg).
Men t.ex det med danmark, jag tror alla förstått att det inte blivit av, men när får man höra nåt av det lixom? det var ändå en stor grej i ditt liv som sen var puts veck. Och när du för några veckor sen la ut när du var extremt ledsen på instagram. Känns som man får massa lösa trådar som inte får nåt avslut 🙁 Gör mig mindre taggad på att läsa när det finns massa frågetecken i luften

Vad tråkigt att du känner så. Jag försöker alltid att vara så öppen och personlig som möjligt, men kan ärligt säga att jag med åren jag blivit äldre känt att det kanske inte är värt det att vara så öppen som jag vart i alla år. Jag känner mig inte lika trygg med att häva ur mig väldigt privata ting på en sekund här. Vill men vill ändå inte, en konstigt förtjusning. Där av kanske det blir lite små detaljer här och där för att jag så gärna vill men ångrar mig halvvägs. Det har ju också vart i perioden med körkortet som tagit mycket av mitt fokus och ork. Har inte haft energi för så mycket annat eller orkat gå in på allt i detalj. Om jag ska skriva ut saker i detalj här så måste det dessutom granskas. Men nu är jag klar med den jobbiga delen och kan satsa på allt som jag borde göra, vilket blir mycket enklare för mig. För både mående, orken och tiden!<3 Mer detaljerat och öppet kommer som önskat hädanefter.

Om ni kommenterar på mer kommer ett till inlägg imorgon, svarar på väldigt många frågor då! 

Söker btw en fotograf som vill samarbeta lite med mig, som vill ha bilder för erfarenhet för fler jobb i framtiden tex. Malmö med omnejd eller ystad. Behöver ej referens eller vara vuxen, men duktig på att fota och redigering. Skicka mig ett dm på instagram. GONZANELLIE 

Redo nästa vecka redan om du är!

 

 

 

 

14 thoughts on “Svar på era frågor

 1. Rekomenderar starkt min vän Clara Nilsson för fotografi. Hon arbetar som fotograf vid sidan och är otroligt grym på det hon gör. Hon ska ha skrivit till dig, jag hoppas verkligen du kollar in hennes protfolio och bilder, och kanske till och med ger henne en chans! Du kommer inte ångra dig!

  Kram

 2. Fast hästen kör upp huvudet eller slår mot tygeln då den ej är eftergiven. Hästen kommer vara stilla i hand och i god form när den blir eftertiven. Det är just därför det är tabu kring hjälptyglar för det tar en icke lösgjord häst, och tvingar ner den när den fortfarande inte är genomarbetad vilket skapar enorm belastning och slitage. I flera länder är hjälptyglar inte tillåtet på tävling pga att man finner ut mer och mer problem som hjälptyglar skapar. Något som blir mer aktuellt i sverige eftersom flera duktiga ryttare undervisar vad dessa medel gör och varför de ej bör användas.

  • Håller inte med, många hjälptyglar som används rätt är bra, tex ger dem hästen ett stabilt stöd för att orka bära sig i formen, mm. Om dem används rätt gör dem ingen skada (utom Pessoa-sele, den ogillar jag), dock är det många som använder dem fel och spänner in hästen så den böjer nacken, sänker ryggen och tappar bakbenen = inte form, vilket sliter på hästen.
   Sedan ska en vältränad häst kunna bära sig i form utan stöd, men det tar tid att bygga upp såna muskler, och på vägen ditt är det bra om hästen kan få stöd och hjälp.

   • Med hjälptyglar tar du bort deras chans att bära sig utan stöd helt. Sedan tycker jag det är självklart att en häst ska kunna slå ifrån när den rids fel, det handlar inte enbart om rollkür utan snarare i uppvärmningen.

    Ja menar det är ju därför ryttare väljer att rida med gramman för det är så lätt och bekvämt när hästen slutar göra motstånd pga att den inte kan längre.

 3. Är du en person som lätt går från en person till en annan?
  Är du långsint som knappt glömmer vad personen gör eller lägger du grejer bakom dig o försöker lösa det istället?
  För är man långsint är det ju väldigt svårt för personen att förlåta det den andra har gjort. Ifall man inte skötte saker snyggt

 4. Hur ser ett vanligt trimm-pass ut för dig? Upplägg, ungefärlig tid/moment mm.
  Undrar även om du hade kunnat göra en vloggvecka på youtube där du visar mer av din vardagliga ridning och hästarnas upplägg. Alltså ner detaljerat och ingående i alla moment.

 5. Har du inte samarbete med ps of sweden mer? Varför inte isåfall?
  Och hur fungerar det när man slutar ha ett samarbete, måste du lämna tillbaka sakerna till dem då? Eller får du använda dem? Får man använda det offentligt osv?

 6. Hej Nellie! 😊
  Du som är så många timmar i stallet varje dag, jag har en fråga om skor! Har du samma skor/stövlar i stallet som när du rider? Vad har du för skor nu på vintern? Tycker det är svårt att dels hitta varma o bra skor att rida i samt varma och sköna kängor i stallet som man även kan ta en promenad med hästarna i utan att få ont i fötter och rygg (så viktigt med bra skor för att inte slita på kroppen). // frusen hästägare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *