Varför jag mått så dåligt

Velat så länge om jag ska skriva det eller ej. Men jag är så van vid att meddela när det går dåligt eller bra. Om jag mår dåligt eller super. Nu har jag bara skrivit runt det men innerst inne vetat vad det är och verkligen mått piss. Känt mig väldigt ensam i det osv. Fått mycket frågor & får fortfarande, men känt att jag tar det & berättar när jag är klar. Men jag berättar nu istället, det är väl inget att skämmas över & det finns nog en del som kan relatera. Men för mig har det varit helt sjukt påverkande & nedbrytande mentalt.

Ni vet ju hur mycket mitt körkort hade hjälpt mig & min vardag. Det jag såg fram emot med att fylla 18 var egentligen inte åldern på pappret utan BARA att kunna få ta mitt körkort. Min blogg bestod ju typ utav mitt snack om körkortet liksom ett tag. Jag kan inte skriva allt i detalj då jag är rädd att det ska påverka mig nu framöver eller att det ska bli som en bestraffning. Men jag går igenom hela min resa senare. Jag fyllde år i slutet av sep & har forfarande inte tagit det vilket känns sjukt tungt. Tiden spelar stor roll in i detta då min körskola jag använde jobbade helt fel & sket i mina önskemål. Men det tar vi sen också.

Iallafall. Fick tid för uppkörning & teori i mitten på november…. pluggade som en galning tills det & kände mig redo. Kuggade med ett poäng från godkänt. Blev super ledsen & besviken. ETT poäng liksom, då kan jag hellre vara 10 poäng ifrån, det hade nästan känts bättre. Taggar om till uppkörningen som är väl känt här i Malmö att de bedömer väldigt taskigt & oftast kuggar på första försöket. Klart det känns hopplöst med den infon & hopplöst med att kugga från ett poäng. Jag möts då utav en väldigt otrevlig man som gör mig otroligt obekväm. Bilfärden kan vara bland det sjukaste jag varit med om. Men trots det kör jag väldigt bra, parkerar bra osv. Fick känslan att detta är godkänt. Han bedömer min körning till icke godkänt & förklaringen till det var ännu konstigare. Liksom en riktig skitsak & vad min lärare sagt ska man kunna göra små misstag för man är inte en fullärd bilförare. Men så länge man är säker, uppmärksam & inte gör stora misstag som att tex missa en stopplinje gör dom en helhets bedömning. Men det hade ju den här kontrollanten missat totalt. Med det yrket & så nervösa människor de träffar dagligen borde de flesta tänka på hur de bemöter oss som ska visa upp sin ”förmåga ” som de ska bedöma. Hur de kan få oss att slappna av osv. Man känner sig redan helt avklädd & har andan i halsgropen, de sitter på en jäkla makt så är det bara som vi mycket väl är medvetna om. Men det bemötandet jag fick var under all kritik. Var så nära på att tåga upp till Trafikverket själv & lämna namn + uppgifter på denna man.

Det var en sjuk nedbrytning för mig, kände mig så orättvist behandlad & ledsen. Teorin kan bara jag ta på mig. Den har bara jag makten över & jag trodde inte att jag skulle fixa det på första försöket heller. Men jag kände mig så säker när jag var där.

Nu har det vart en lång väntan pgr av mycket bokningar. Jag har bytt körskola & gör teori / uppkörning snart igen. Kommer mer om det här när jag är klar & redo. Men denna tiden har varit helt fruktansvärd!

65 thoughts on “Varför jag mått så dåligt

 1. Jag kuggade teorin med 1 fråga första gången jag skrev och de va för att jag ändrade mitt svar på en fråga (de ska man ju inte göra) man ska gå på magkänslan. Sen kuggade jag uppkörningen 5 gånger för jag körde upp i en stad jag inte var van vid fick enorm prestationsångest. Bröt ihop och mådde så dåligt. Beslutade att köra den 6e uppkörningen i min gamla hemstad där jag är uppvuxen. Tog tåget och åkte de 25 milen till hemstaden, hade aldrig kört den bilen och var nog 2 år sen jag övningskört där Men jag klarade de, där kände jag mig tryggare.

  Körkort e en stor grej och jag har full förståelse för din känsla. Men du kommer klara de, du är en så driven och duktig kvinna så det kommer!

 2. Ett tips som hjälpte mig när jag körde upp är att ta med en förälder. Pappa åkte med när jag körde upp både för B och för släp senare. Det tog bort lite press från mig och du får stöd och en person till som hör vad som sägs. Jag kuggade också teorin första gången. Lycka till!

 3. Förstår verkligen hur du känner. Klarade visserligen vanliga körkortsteorin och uppkörningen ”enkelt” men nu ska jag ta en annan behörighet och har helt kört fast. Har gjort teorin 2 gånger och varit några poäng ifrån båda gångerna. Man blir verkligen helt knäckt. Jag har motvilligt lagt det åt sidan trots att jag egentligen är i stort behov av det, men det blev lite för tufft i en annan hektiskt vardag som jag förstått att även du har. Kanske är det även därför det känns tufft eftersom du har tidspress på dig. Ska snart ta tag i det igen. Mitt råd är bara att fortsätt kämpa oavsett vad! Du kommer klara det <3

 4. Jag hörde också att det stället jag skulle köra upp på var dåligt pga att de var ”tvungna” att kugga ett visst antal elever varje dag. Hade inte hört nåt gott om dom alls så jag var sjuuukt nervös när jag skulle köra upp. Var helt inställd på att få någon otrevlig gubbe som skulle kugga mig.

  När jag väntade i bilen på att han skulle komma så drog det ut på tiden. 30min sen var han o eleven före mig hade kuggat så jag kände bara hejkomohjälpmig. Men vilken chock jag fick. Han var supertrevlig, sa saker för att lätta upp stämningen o kollade så att jag var redo. Han skämtade o pratade (utan att det kändes stelt eller nervöst) o fick mig på andra tankar. Det kändes inte alls som en uppkörning o jag hade faktiskt ganska roligt just för att han var som han var. Trots någon liten miss o en felparkering klarade jag mig. ”Allt kan inte vara perfekt, jag gör också fel ibland” sa han o jag gick därifrån med mitt körkort o gladare än någonsin.

  Verkar vara fullt med rötägg men ville bara berätta att det finns dom som är riktigt bra och som faktiskt bryr sig. Hoppas du klarar ditt körkort nästa gång o att du kör upp med någon annan! Blir så förbannad när man hör hur vissa upplevt sin uppkörning. Verkar som att många (tyvärr) inom det yrket njuter av att underkänna elever, usch!

 5. Jag hade med min pappa i bilen när jag körde upp, både som stöd för mig själv men också för jag hört historier från vänner om bilskolelärare/uppkörningskontrollanter som inte behandlat eleven rätt. För min del var det väldigt skönt att ha pappa med 🙂

 6. Efter att ha läst din blogg ett tag, så känns det som att du alltid har en förklaring till varför saker och ting har gått fel. Att det ALLTD är någon ANNANS fel. Och även om du kan skriva hintar om att du själv gjort fel ibland så är det största felet på grund av en häst, en människa eller en sak. Det är en hästjävel, det är fel tränare, fel stall, fel miljö, fel plats, fel, fel, fel. Man ba – jaha? Precis som du skriver så är 18 bara en siffra för inte mognade du mer bara för att du blev myndig -tyvärr. Du har så mycket att jobba på, din attityd till saker och ting bland annat och om man vill kommentera att jag är elak mot Nellie nu, så borde ni förstå att hon behöver läsa detta för att kunna bli bättre. Vi kan inte sitta och hålla med Gnellie hela livet det är en björntjänst).

  Nu klarade du varken teori eller uppkörning i detta fall. Du är inte tillräckligt bra på att köra bil eller kunnas saker om ämnet eftersom du blev underkänd. Du kan inte skylla på alla andra, på känslan, på svårighetsgraden. DU har ett VAL och du valde att acceptera att dom inte lyssnade på dina önskemål och fortsatta tillåta dig behandlas så istället för att byta köskola. Du valde att köra upp i Malmö som är en av de svåraste städerna att köra upp i (enligt vissa). Men sedan har vi dom som går på samma körskola som kör upp i Malmö med samma person- och klarar det!! De har gjort samma resa som du men de klarade båda momenten. Men så fort det är DIG det handlar om så är det såklart alla andras fel. Du väljer själv hur du vill känna och du väljer själv hur du lägger upp ditt liv, framförallt som 18 åring och ej går i gymnasiet så har dina föräldrar ingen försörjningsplikt längre (föräldrar har försörjningsplikt till 21 år om man studerar).

  Sedan förstår jag att det känns tungt att misslyckats med så mycket (enligt dig) som du misslyckats det senaste året. Men försök att tänk på att du själv är skyldig till dina misslyckanden (även om du berörs och styrs av andra). Men då är det ju det du måste träna på. Att va stark i dig själv, ödmjuk och inte suga åt dig som en svamp. Men sådant tar tid. Men det är bättre att börja NU så att du kan klättra uppåt och skjuta det mesta gnäll åt sidan (jag skriver det mesta för det är klart man måste få skriva av sig och vara deppig IBLAND), så att du kan fyllas med rätt saker och komma dit du ska. Vad kan DU göra för dig själv.

  • Tycker denna kommentaren är lite väl hård men jag håller med. Klarar man inte dessa två prov är det inte kontrollanternas fel. Det är ditt och/eller körskolans. Jag körde upp i Malmö och det gick bra. Det finns ingen som vill kugga någon bara för att eller för att det är en viss stad osv. Kör upp i en annan stad om du inte klarar pressen i Malmös trafik. Ta med din körlärare eller förälder som flera har skrivit. De kuggar INTE dig för att vara taskig utan för att du inte är säker nog i trafiken att köra själv ÄN! Träna mer och träna under pressade förhållanden så kommer du bli bra nog.

   Men generellt håller jag med om att du ofta ska skylla allt på andra eller vissa omständigheter.

   • Håller med i vad Amanda skriver. Du kan inte skylla på någon annan! Och det finns ingen mening med att gräva ner sig i det heller. 🙂 det är nåt som går att göra om, ej skrivet i sten att du aldrig får körkort! Nytt försök och öva mer innan bara! 🙂 det finns en anledning att det inte slå va för lätt att ta körkort och tack och lov släpps man först igenom när man kan det man ska kunna!

  • Självklart har Nellie saker att jobba på, precis som alla andra. Både du o jag har våra dålig sidor men jag förstår inte riktigt ditt inlägg. Tycker du att hon ska växa upp och bli bättre, och stör du dig på hennes sätt att vara – lämna bloggen. Jag håller inte med Nellie jämt och visst kan jag tycka att hon säger fel saker ibland och kan framstå som omogen vid vissa tillfällen Men jag tycker att hon har rätt i mycket hon gör också, så jag läser hennes blogg och bidrar till hennes inkomst – för att jag tycker att hon är värd det.
   För en sån negativ människa som du. (jag drar den slutsatsen av din kommentar, rätta mig om jag har fel) så borde det väl kännas bättre att sluta klicka in på bloggen för då tjänar hon ju inget på dig. Att lägga kommentarer innebär ju att Nellie genererar pengar i det du gör.
   Nja, jag har svårt att förstå varför man följer Nellie om man inte verkar tycka om något hon gör, och än mindre varför man läser hennes blogg och ägnar sin fritid åt att skriva en sådan kommentar. Kanske borde hitta ett annat intresse och släppa all negativitet i ditt liv?

   Som svar på din kommentar; Ja, att kugga på teorin är ens eget fel. Att kugga på uppkörningen är nästan enbart ens eget fel också, men nu var det ju upplevelsen Nellie skrev om. Några av mina kompisar hade surgubbar på uppkörningen, men de klarade den. Det förändrade dock inte att situationen var dålig för dem.

   Tack o hej för mig. Hoppas du får en fin och trevlig helg, och god jul på dig 🙂

   • Min kommentar var ärlig och andra håller med mig. Jag är ingen perfekt kommentator och ibland blir det för hårt men vill man förstå min kommentar så gör man det, annars reagerar man som du gör. Och det handlar inte om att sluta läsa en blogg eller inte, utan jag valde att kommentera inlägg som offentliga personer valt att publicera. Däremot får jag ju inte skriva elaka saker ”bara för att”, men jag har rätt till min åsikt ,precis som du, och jag valde att framföra kritik och förklarade orsaken bakom. Känsla eller inte så skyller Nellie ifrån sig enormt, så är det bara. Sedan är det tråkigt att hon är ledsen men det framgår aldrig att hon gjort fel och inte heller i detta inlägg. Så därför kände jag att nu är det dags att hjälpa flickan. Men jag ska inte behöva skriva en miljon bra saker för att få framföra det jag tycker är dåligt. Det är ju inte bara jag som ger henne kritik och om många hjälper henne att inse vad hon gör ”fel” så kan det hjälpa henne på vägen. Hon har ju själv skrivit att hon blir sur om någon lägger sig i men sedan har hon gjort som folk säger ändå. Jag gör också fel och säger fel, men det är ingen som kommenterar det då jag inte lägger ut det på world wide web. Jag ska inte behöva sluta läsa någon en blogg för det och framförallt inte för att du säger det. Du däremot hoppar på mig med att använda mitt namn, skriva ”älskade, ”god jul” och så vidare och inte av välmening. En sarkastisk ton ifrån dig redan från början. Du hoppar på mig med personliga påhopp. Du är inge bättre själv på den biten och du har lika mycket att jobba på gällande att kommentera negativt som jag har i så fall. Jag älskar Nellies blogg och kommentera fina saker och stöttar henne i motgång som framgång. Men jag vill inte stötte henne i något som kan bli hennes motgång. Väl mött.

    • Men bra där Nathalie! Gud vad stark du är som inte låter dig brytas ner av den personen som hoppade på dog och som kallar sig själv för ”till älskade nathalie” som inte ens kan gå ut med eget namn! Sluta aldrig läsa Nellies blogg för du skriver så bra saker också! Kram!

  • Vadå skyller på andra? Vadå alla andras fel? Hur vet du vad hon behöver läsa för att ”bli bättre” och på vad? Känner du henne? Nellie beskriver olika händelser och situationer hon hamnat i och att det fått henne att må dåligt. Tiden runt att ta körkort är en otroligt påfrestande period och upplever man besvikelser och obehagliga omständigheter längs vägen så är det inte till hjälp för måendet direkt. Att en person som bloggar dagligen och normalt annars skriver av sig om olika saker förstår inte jag att man vänder det till gnäll och måste kommentera om det? Passar det nu bara dig att Nellie bara får skriva av sig ”ibland” är det nog dags att sluta läsa bloggen, det här är hennes verklighet och upplevelser och det är hon som bestämmer vad hon vill publicera. För övrigt, vad jag vet så hyllar hon sina tränare, personer i sin omgivning och sina hästar. Så att hon skulle skylla på dem när något inte går som hon önskat är påhitt.

   • Man behöver inte känna en person för att veta att den behöver träna på saker, bättra sig och hur den är osv. Det framgår tydligt och speciellt när Nellie öppnar sig såhär. Nathalie har rätt i varenda ord hon säger, helt rätt! Vi säger ju inte detta för att vara elaka eller någonting utan faktiskt för Nellies bästa.

   • Fattar inte varför alla ska dra upp att tiden kring att ta körkort är sååå påfrestande?! Förlåt men klarar man inte av en fråga här eller där från andra hur det går så ska man är inte ge sig på att ta ett körkort. Det ska INTE vara påfrestande, då blir det bara så som det blivit nu. Vill man ta körkortet och vet om att man inte pallar av trycket från andra då kanske man ska knipa igen om det? Inte så svårt att inte säga något om att man håller på att ta körkort.. hela världen går inte under för att man inte säger något under tiden, det är bara till att berätta när man väl har kortet??

    Jag har själv tagit 4 körkort, klarat alla på första försöket för både uppskrivning och uppkörning. Och alla 4 gånger utan att gnälla om att det är påfrestande eller försöka skylla ifrån mina misstag på skolan eller någon annan. Det är trots allt en själv som sitter bakom ratten. Eller har jag fel?

 7. Jag kuggade första teorin med 1 poäng, andra med 2poäng, och efter ett totalt breakdown och uppehåll på 1,5månad så skrev jag en tredje gång och fick nästa full pott! Alla 3 gångerna kändes precis lika bra!….
  Uppkörningen kuggade jag första gången för min körlärare tyckte att jag inte skulle släppt ut bilen som kom paralellt med mig på avfarten vilket jag hade gjort genom att gå över i omkörningsfilen. Enligt mig och vad jag lärt mig gör man ju så.. andra uppkörningen kuggade jag för han tyckte att jag inte koncentrerade mig på min körning för att jag pratade om annat samtidigt?? Man ba Men vadå du BJÖD JU IN TILL DET!
  3:de uppkörningen som enligt mig gick likabra som de andra 2 klarade jag.

  Det tar tid och dom är oftast fruktansvärt orättvisa för att dom vill tjäna pengar och det gör dom genom att kugga som i sin tur är att bryta ner oss, Tyvärr…

  Lycka till Nellie! Ge inte upp för du kommer få körkortet snart❤️

 8. Hej Nellie!
  Hade samma otur i teorin. 1 Poäng ifrån suger. Andra försöket klarade jag det utan problem. 🙂 Jag fick köra upp 3 ggr. Andra uppkörningen kuggade de mig för att de tyckte att jag låg för nära en lastbil. De var de enda. Körde upp 2 dagar senare och då var det inga problem.

  Kom igen bara så har du det snart i handen 🙂
  Kram

 9. Så trist att du kuggade! Jag körde nyss upp för tungt släp och hade en liknande upplevelse som du låter det som. Liksom att jag kan acceptera att jag kuggade, men inte på det sättet. Jag kan helt enkelt inte fungera när någon hackar på mig och det gjorde ”min” förarprövare konstant. Jag blev jättestressad. Jag har bokat ny uppkörning genom annan bilskola i en annan stad (för att vara säker på att inte få samma prövare. Ska dessutom ha med mig bilskoleläraren i bilen oxå nästa gång.

  ”Låt inte inte personen trycka ner dig och ta din energi, hen är inte värd det” sa hon i receptionen på bilskolan. Kör igen när du repat mod och ny vilja! Hoppas att det går bättre för oss båda nästa gång!

 10. Kommer ihåg så väl när jag körde upp. Jag fick under hela körningen totalt 3(!) motorstopp men klarade det ändå. Anledningen var att jag inte stressade upp mig utan skötte motorstoppen lugnt och inte lät det påverka mig
  Man ska ha råd att göra små missar som du säger, och inspektören ska göra en helhetsbedömning.
  Hoppas du grejar det nästa gång!

  Ett tips (om du inte visste det), som min trafiklärare tipsade mig om. När du skriver teorin, läs inte bara frågan utan använd också hörlurarna som ska finnas och lyssna på frågan.
  Det kan hjälpa vad dom vill få ut av själva frågan.

 11. Ibland undrar man hur det går till på uppkörningarna….

  Såg ett avsnitt av Wahlgrens värld för ett tag sedan där både Bianca och Benjamin skulle köra upp.

  Båda gav väldigt nervöst intryck, verkade vimsiga, Benjamin själv sa att han typ inte alls var förberedd osv och ändå blev båda godkända. Jag kunde inte låta bli att undra om det berodde på att de är ”kändisar” faktiskt och båda verkade också jötteförvånade själva över att ha klarat det!?!?

 12. Jag kuggade min teori också. Fick precis likadant som du, en poäng för lite. Hade en timmes tågresa hem och ville bara dra täcket över huvudet och tycka synd om mig själv. Hemma dock var jag på helt annat humör. Uppkörningen hade jag dagen efter. Råkade få motorstopp på helt fel ställe! Körde ut från väjningsplikt och ut på landsväg där hastigheten är 60 km/h. Ska svänga till vänster och mitt där på vägen så får jag motorstopp. Hade en bil kommit så hade den kört rakt in på förarsidans dörrar. Men jag kollade av läget och startade bilen igen. Resten gick bra. Hade inte en tanke på att det hade kunnat sabba mitt körkort. Men i bilen med mig så hade jag en man som pluggade till körskolelärare och han berättade att det hade kunnat sabba för mig men jag blev godkänd för att jag bedömde situationen. Min moster fick motorstopp på sin uppkörning också men fick kortet.
  Två dagar efter uppkörningen så var det dags att skriva om teorin. Trafikverkets system låg nere just den dagen så dom som kunde skriva prov var dom som redan hade testat minst en gång. Alla nya fick vänta på att systemet skulle funka igen. Det var en oerhörd stor lättnad för mig! Jag visste att alla i rummet hade skrivit fel minst en gång och det hjälpte mig. På något sätt så fick jag ingen prestationsångest. Då klarade jag det och fick en poäng över gränsen! Och av alla jag hört så är det så det blir. En poäng under eller en poäng över.

  Så min historia kanske inte hjälper så mycket men jag kan berätta om min mamma. Hon tog sitt körkort i början av 80-talet så det var ett tag sen. På den tiden så var man flera i bilen samtidigt som skulle ha uppkörning. Teorin klarade hon på första försöket men hennes uppkörning krånglade. Första gången så fick hon en som var ganska känd för att godkänna en och kugga den andra och mamma fick oturen att bli kuggad. Andra gången så fick hon en som satt och ifrågasatte henne och nästan klagade på hennes beslut. Dom andra i bilen sa ifrån då han verkligen hackade på mamma! Efter det så gav mamma upp. Men sen så en dag så ringer hennes körlärare att han har bokat uppkörning till henne dagen efter. Och han visste att hon kunde köra så han skulle följa med denna gång och se om hon blev nervös eller något sådant. Så för tredje gången så gör hon en uppkörning. Hon gjorde den i en förort till Stockholm och ganska precis när uppkörningen är slut så ska hon bara köra tillbaka till uppkörningsstället. Hon råkade hamna i fel fil som ledde in till centrala Stockholm. Hon skulle svänga vänster egentligen. Men när dom som ska svänga vänster får grönt så blinkar hon till vänster, kollar om hon kan köra och byter sedan fil och svänger vänster. Kör över heldragen linje och säkert massa andra fel. När dom kommer tillbaka så frågar bedömaren ”hur tyckte du att det där gick?”. Mamma svarade såklart att hon visste att hon hade gjort fel med att lägga sig i fel fil och kört över heldragen linje. Bedömaren svarar då ”hade du åkt in i Stockholm och försökt vända där så hade jag kuggat dig på en gång. Lägga sig fel i filer kan alla göra men du bedömde situationen och gjorde det på ett säkert sätt så därför får du godkänt nu”.

  Ibland går det käpprätt åt helvete. Bytte körskola också då den läraren sa väldigt ofta till mig ”hur tänkte du nu?” på ett sånt där nedsättande sätt. Gör det som känns bäst för dig då det är din framtid det handlar om. Låta sig bli slagen och bara ta nya tag!

 13. Asså guuuuud vad jag var med om exakt samma sak….

  Jag är grym på o köra bil, körde hästsläp direkt o lastbil osv.
  Har alltid fått jätte mkt kommentarer att jag kör bra och har det naturligt i mig.
  MEN, jag körde upp FEM GÅNGER!!!

  Helt sjukt.
  Första gången va typ de värsta som hänt mig o jag blev för nervös gick inte alls och fick 1 ifrån på teori på min födelsedag.

  Sedan blev jag så förstörd så det tog ett halvår innan jag försökte igen.
  Klarade teori efter att ha skummat igenom hela boken och köde sedan upp 4 jäkla gånger.

  En gång körde ja för sakta, en gång kunde ja ej få alla lysen o lysa bak när ja gick ur bilen och dom ja körde med va så otrevliga så jag var totalt genomsvettig efter varje körning (svettas aldrig) och stormgrät när jag gick därifrån varje gång.

  Sen fick jag en så skön o trevlig kille som pratade om annat o fråga om höstarna o då vart ja mindre nervös o råkade en gång köra för fort o köra om o fick ändå godkänt. Vilket känns sjukt mkt värre än o köra lite för sakta???

  Det var den VÄRSTA tiden någonsin o jag hatade det varje sekund men det du skriver är exakt så ja kände också.
  Nu har ja haft körkort i 4 år o små skrattade (ej på ett elakt sätt utsn mer tack gode gud att jag gjort dedär) när jag läste detta o kände bara LUGN det kmr gå så bra!!!!

  Provet andra gången va helt annurlunda än första, kändes mkt svårare men ändå klara ja de.
  Tror det är jobbigt pga man blir så hårt bedömd o man är rätt ung o oftast har någon som håller en i handen, ja ville stt min mamma skulle vara med vid uppkörning helst! Haah o då är ja VÄLDIGT självständig ändå.

  Så blir man så hårt o kallt bedömd så tror det känns väldigt hårt o personligt fast dom blir säkert väligt avskärmade o opersonliga eftersom dom gör dedär 10 ggr om dagen.

  tro mig du kmr minnas dehär om 4 år o skratta åt den där hemska människan o när ja fick körkortet grät jag så mkt av glädje!

  Så släpp dedär nu o gör inte som jag som grävde ner mig totalt o tog 6 månaders paus.
  Sedan sa även min mamma att jag skulle ta bort lösnaglarna, va utan smink o inte ha märkesväska o dyr klocka när jag gick dit för hon sa att det kanske stack dom i ögonen o att dom direkt fick en viss inställning mot en.

  Vet ej om det påverkade men gick dit i typ regnkläder o bulle o osminkad sista gången.
  Människor funkar på konstiga sätt!

  Hoppas du får en mer avslappnad trevlig person nästa gång!
  Kram

 14. Jag kuggade också på uppkörningen och blev så fruktansvärt besviken för jag var 100 % säker på att klara det. Jag förstår precis hur du känner dig, men du kommer fixa det till slut och denna tiden kommer vara långt förbi, lägg inte för mycket negativ energi på det även om det är hela världen för dig nu, bara kötta på nytt!

 15. Håller med Nathalie. Nu är det såklart tråkigt att du kuggade båda men du är mästare på att framställa dig som ett offer. Ta lite eget ansvar.

  Gällande övningskörningen: Vissa körskolor suger och andra gör det inte. Känns det fel med körskolan så byt körskola för sjutton. Du har flera gånger skrivit att du är missnöjd med din körskola och planeringen – men gör någonting åt det då! Om körskolan suger så byt.

  Sen har du ett eget ansvar i att boka in körlektioner. Det är allmänt känt att det är långa köer till automat, både till körlektioner och till uppkörning. Här hänger det då på dig att boka in många körlektioner i förväg, och ta reda på avbokningspolicyn ifall du skulle behöva avboka. Nu kanske din körskola inte var ansluten till Körtkort nu med en app där man kan boka körlektioner, men du kan inte skylla på körskolan för att de inte planerat dina lektioner. Det hänger på dig att boka in lektioner, bara att ringa till dem och boka in körlektioner en eller flera månader framåt i tiden, vilket man kan behöva göra för automatlektioner. Att gnälla över att de inte lagt upp planeringen till ditt körkort som du gjort i tidigare håller inte, ta ditt ansvar!

  Gällande teorin, är du underkänd har du mindre än 80% rätt och behöver öva mera. I mejlet du fick kan du se hur många poäng du hade på diverse områdena. Läs teoriboken och gör alla tester på körkortonline, det borde räcka.

  Gällande uppkörning:
  Det är (tyvärr) känt att vissa provförrättare kuggar en för minsta lilla och är galna. Detta är inget som gäller enbart dig och du är inte mer offer än någon annan. Eller jag tror inte att provförrättaren kände igen dig och valde att kugga dig för att du heter Nellie Berntsson. Vill du ha sympati för att ha blivit felbedömd finns det många trådar på körkortonline och flashback med folk som blivit kuggade för struntsaker. Att du fick en otrevlig bedömare med förjävlig stämning i bilen är du alltså inte ensam om, och jag slår vad om att du inte blev annorlunda bedömd på grund av vem du är. Att klaga på provförrättaren håller inte på grund av att många andra också blir felbedömda. En eventuell anmälan lär heller inte leda någon vart då inte andra personers anmälningar heller gör det. Som sagt, du kan ha fått en dum bedömare, men det är bara att köra upp igen. Och vem vet, det kanske var du som inte körde tillräckligt bra och att personen gjorde rätt i att kugga dig.

  Gällande bokning av uppkörning:
  Genom att hänga på trafikverkets hemsida kan du ha tur och hitta återbudstider med kort varsel. Din körskola kan dessutom boka in dig på uppkörningstider som du inte ser om du bokar själv via hemsidan.

 16. Det gick att läsa mellan raderna, att det var körkortet som spökade, helt förståeligt, det är tufft!
  Teorin är ”bara” att mata tills den sitter, använd körkortsboken som ett uppslagsverk istället för läsebok är ett tips till slut sitter det. Min sambo fick också ett poäng ifrån, så jävla retsamt, det tillsamman med en fruktansvärt otrevlig man vid uppkörning som i princip sa rakt ut, du kan inte köra bil, trots att han kört så mycket via körskola och blivit släppt/godkänd ifrån körskoleäraren.. Han har fortfarande inte rört körkortsboken sen dess, alla tar inte motgångar så lätt och borstar av sig, han får ångest av körkortet idag och känner sig misslyckad.
  Sök dig till en mindre ort nära, både servicen uppkörningen har en helt annan attityd, en mer tryggare-vi-tar-hand-om-dig istället för jag-är-bitter-och-vill-jävlas-med-folk. Det finns alltid rötägg i alla branscher…

 17. Jag måste verkligen fråga. Jag är den som kommenterade om hur hemsk min körlärare var mot mig första gången jag körde upp när du la upp ett inlägg för drygt en månad sen. Jag körde också upp i Malmö och misstänker att vi kan ha fått oturen att få samma räliga snubbe. Jag har hans namn på mina papper, vill inte uppge dem här för din skull. Du får gärna maila mig (eftersom du ser min mailadress) med namnet på den gubben du kört upp med. Jag anmälde honom till trafikverket och du borde göra samma. Det ger ett större intryck om fler anmäler eller mailar trafikverket om det.

  Stort lycka till i alla fall. Jag hade turen att få en annan vid nästa uppkörning och då gick det jättebra och jag klarade det. Det gör du också!

  Kram

 18. Jag ser att flera redan tipsat om det, men be någon följa med när du kör upp. Jag tog med min lärare från körskolan och skämtade om att ”då ser ju du exakt vad vi behöver öva på när jag kuggar”. Det kändes skönt att hon var med och även om jag fick betala för den tiden hon var med mig så var det väldigt värt för jag klarade det.

 19. Förstår hur du känner. Jag klarade teorin men dock ej första uppkörningen. Jag bor i Jönköping och vi har en ”uppkörningslärare” som har ett rykte efter sig som ”kuggkerstin”. Alla vet vem hon är och att hon inte är speciellt snäll. Självklart när man redan är nervös för att köra upp så får man denna kuggkerstin… jag körde väldigt bra och var väldigt nöjd med min körrunda. Jag körde på en lantväg som det är 70/kmh på. Där körde jag i 60/kmh och hon kuggade mig för det. Alltså jag körde lagligt och blev kuggad. De vet att de har makt och utnjyttar gärna det till fullo. Inte nog med det så var hon otroligt otrevlig. Andra gången jag körde upp var jag tusen gånger mer nervös och hade inte en lika bra känsla som första gången. Men jag blev godkänd. Det beror mycket på vem man kör upp med!! Så ge inte upp hoppet, nästa gång kan det gå mycket bättre!!

  • Solklart att bli kuggad om man kör 60 på en 70 väg om det ej finns specifik anledning till det, som t.ex. halt väglag?

   • Jag bor på den vägen samt kört med min körlärare X antal gånger på denna väg och inget att påpeka på. Det var perfekt väder, inte en enda bil på vägen. Fanns ingen anledning till att kugga mig när jag gjorde allt rätt. Tillomed min körlärare ifrågesatte varför hon kuggade mig.

  • Kör du i 60 på 70-väg så hindrar du trafikens flöde och bidrar till onödig köbildning och folk som kör om. Håll alltid hastighetsgränsen, undantag ifall det är dåligt väglag eller väderlek.

   • Det var en lantväg, kör den vägen varje dag då jag bor där. Det var inte en enda bil på den vägen när vi körde där. Samt har jag kört ett X antal gånger med min körlärare, aldrig sagt något negativ om min körning på just sådan väg. Han ifrågesatte även kuggkerstin varför hon ens kuggade mig för det. Har sett många övningskörare som alltid är långt under hastighetsgräns inget ovanligt. Hellre under än över så att säga. Hon kuggade mig för att hon ville, märktes tydligt med hennes attityd mot mig. Jag ångrar att jag inte hade mig en vuxen, då lovar jag att jag inte hade blivit kuggad 🙂 på min andra uppkörning körde jag samma på samma väg o hastighet, blev inte kuggad 🙂 🙂 så det finns de som vill kugga en.

    • Men Johanna, bad spelar det för roll om du kör där varje dag? Gör det dig till självutnämnt bilproffs? Varför finns det ens hastighetsskyltar tror du? Råder det 70 på landsväg är det 70 som gäller PUNKT. Undantag finns alltid om vägunderlaget kräver anpassning av hastighet. Vad har du haft för anledning till att köra 60km/h? Om du tänker såhär istället, så blev det med all säkerhet kuggad pågrund utav att du bedömdes för nervös och riskfylld för att kunna ligga i 70 på en utnämnd 70 väg. Det ska inte vara ett problem om det som du säger, är fint väglag och ingen tragik att stressa dig. Suck blir så trött på folk som skyller på den man kör upp med, lite j*vla självinsikt får man bannemig ha!

  • Exakt, de vill ju inte göra det bara ”för att”. De gör det för de anser du inte är en tillräckligt bra föraren än, då är det bara bita i det sura äpplet och öva ännu mera.

   • Man kan fortfarande vara trevlig mot en elev. Det spelar ingen roll om man gör en miss de ska visa respekt i alla fall.

 20. Jag tycker inte att det är rätt tidpunkt att trycka ner Nellie i skoskaften, det blir hon knappast bättre bilförare av. Nu gäller uppmuntran!
  När det gäller teorin, så är det bara att kötta på, du var ju så nära!
  Visst finns det kontrollanter som borde ha valt ett annat yrke. Men i regel så kuggar de inte för sånt som man kan träna mer på sen, t.ex. fickparkering, backa runt hörn etc. När det kommer till trafiksäkerhet måste de vara hårda! Du gör dock rätt i att göra nästa uppkörning nån annan stans. Är personkemin helt fel så är den det. Du har klarat så mycket som andra i din ålder aldrig skulle klara, du kommer att klara detta också. Du ställer så höga krav på dig själv, inget fel i det, men besvikelsen blir desto större.
  Lycka till, snart har du ditt körkort i handen!

 21. Alltså köra bil kan/är väldigt farligt. Jag tycker därför det är bra att de är hårda och kuggar på uppkörningen ifall de anser att man inte körde tillräckligt bra. Ibland handlar de inte om vilka misstag man gör, utan hur man hanterar misstagen. För misstag gör vi alla, men hur vi sedan hanterar dom, speciellt när vi framför ett fordon handlar då även om säkerthet, för dig och alla andra omkring.

  Man kan vara en grym bilförare, men faran ligger inte endast på en själv utan (Tyvärr) finns de många idioter i trafiken som utsätter en själv och andra för risker.

  Sedan finns de såklart personer som bedömer en orättvist. Det är inte ok!
  Men hellre att den som bedömer ens körning är hård så de som inte förtjänar ett körkort får ett. Utan dom som kan framföra fordonet på ett säkert sätt får de så vi alla kan vara trygga i trafiken.

 22. Förstår verkligen din frustration! Klarade teorin på första försöket men uppkörningen först på tredje… körde upp med samma man två gånger, varav första gången ja kör helt perfekt, men han var riktigt dryg och satte mig en situation som han absolut inte får göra. Min körskollärare var minst sagt arg efteråt. Andra gången körde jag kasst då ja var så brutalt nervös och kände press av att nu måste jag klara det och över det faktum att jag fick köra med samma gubbe igen. Tredje gången gillt fick jag en helt fantastisk kvinna som visade stor förståelse och var bara helt amazing, vilket gjorde att pressen minskade och jag kunde prestera. Du kan göra bil, annars hade du inte fått köra upp. Känslan när du får det är helt magiskt, då är verkligen de gånger innan som man misslyckats med helt skitsamma. Faktiskt. Försök släppa pressen, tänk att det faktiskt inte är hela världen om du inte fixar det denna gången heller. Inte konstigt att man blir brutalt nervös när de beter sig så. Ush. Du fixar det❤️

 23. Du har verklige inget krav på dig att dela med dig av allt men oj vad starkt gjort!! Du år verkligen inte ensam om det här och tror det är många där ute som är i samma sits som blir stärkta av att slippa känna ensamheten.
  Oacceptabelt med dåligt bemötande och jag hoppas det blir en trevligare upplevelse nästa gång!!
  Låt det ta den tid det tar. Du kommer att fixa det!!

 24. Anmäl när du har ditt körkort. Råkade ut för samma sak första ggn när jag körde upp. Bra tips i ha med en förälder i uppkörningsbilen. Massor med kramar

 25. Det kan ju vara så att man blir kuggad för att man kommer med en väldig attityd av att ”jag är minsann skitbra på att köra bil” eftersom omogna förare som överskattar sin egen förmåga är farliga i trafiken. Har man dessutom inte klarat teorin så är man ju bevisligen inte tillräckligt kunnig kring trafikregler och förordningar.

  Ibland får man faktiskt bita i det sura äpplet och inse att det är ens eget ansvar att plugga hårdare och öva mer.

 26. Jag förstår att det är surt att inte bli godkänd när man är inställd på att klara det. Det är en pressad och stressande situation att köra upp, visst är det så. Men det är också en sjukt stressande situation att köra ensam i början. Uppkörningen är om inget annat en bra träning till vad som komma ska när du sitter själv i bilen i rusningstrafik i Malmö och ska fatta alla beslut på a split second. Ta nya tag. Du blev troligen inte kuggad för att de är emot DIG, du blev kuggad för att du inte anses ha kunskapen att lösa situationen i trafiken på egen hand.

  Jag kuggade på ett delmoment i min uppskjutning för jägarexamen. Ett skott missade jag. Jag kände han som kollade mitt träff-kort och som han sa, jag önskar att jag hade kunnat godkänna dig för jag vet hur bra du skjuter på träning, men du missade och jag kan inte släppa igenom dig.
  Tror att övriga jägare var ganska glad att jag inte blev godkänd förrän jag kunde klara en stressad situation. Som parentes kan jag säga att första gången jag satt på pass själv var sinnessjukt nervös, men jag hade satt uppskjutningen till slut och visste att jag kunde, men hellre 20 uppskjutningar än en ”första gång på pass själv”.

  Öva nu mer och kör upp igen. Hängen icke läpp

 27. Det är sånt som händer, på’t igen!

  I en gymnasiekurs skrev vi prov för traktorkörkort, det kuggade jag nog tre-fyra gånger innan jag gav upp. Det låg en enorm press på att klara det eftersom man annars inte fick godkänt i kursen (betyget korrigerades dock senare om man kunde visa upp att man klarat b-körkortet, men det visste jag inte då) vilket bidrog till mycket nervositet och att jag gjorde väldiga slarvfel.

  När det två år senare var dags för b-körkortet så hade jag landat mer i mig själv och hittat en strategi. Jag klarade då båda delarna på första försöket, och har ett tips som funkade bra för mig. Min inställning till både teorin och uppkörningen var att det är bara ett prov. Man får göra omprov hur många gånger man vill, det påverkar inget slutbetyg och ingen blir skadad. Det enda som händer är att det kostar lite mer pengar och tar lite mer tid om man får göra om, och vad gör det om några år? ”Jag gör mitt bästa, mer än så kan jag inte och går det inte så får jag åka hem och träna mer” var min sista tanke innan jag satte igång med frågor/körning. Då kändes det inte lika allvarligt. Och med ett lugn i kroppen blev det betydligt enklare att ta sig igenom frågor och trafiksituationer.
  Vid uppkörningen sa körläraren till och med till mig att jag verkade orimligt lugn (vi fick köra till närliggande stad för att köra upp, eftersom hemorten saknade trafikljus, körläraren var dock inte med under själva uppkörningen). Jag fick även tipset att tänka högt vid uppkörningen, så jag berättade hur jag tänkte när jag vid något tillfälle körde för långsamt (p.g.a. dåligt väglag på ett ställe, hus med barnleksaker utanför på ett annat), varför jag valde en viss parkering o.s.v. Då behövde inte testpersonen dra egna slutsatser om varför jag gjorde på ett visst sätt.

  Hade precis samma inställning när jag sen skrev teori och körde upp för tungt släp några år senare, det funkade lika bra då. Så kör igång med lite mental träning för att hitta ett sätt att fokusera och hålla lugnet, så kommer det gå strålande!

 28. Så många kuggar uppkörningen och/eller teorin minst en gång – du är inte ensam! Egentligen är det nog få som faktiskt är redo för sitt körkort när de kör upp första gången. På’t igen bara!

  Tipset ovan om att tänka högt under uppkörningen var ju hur bra som helst, det hade nog hjälpt mig mycket.

 29. Där jag bor så får man inte ens köra upp om man inte klarar teorin, utan uppkörningen bokas när teorin e klarad. Gissar att de tycker om man inte kan det i teorin så e man inte redo att köra upp i praktiken.
  Haft dock super lärare som varit väldigt roliga och förstående.

 30. Jag kuggade uppkörningen första gången också. Har liknande upplevelse om att bli dåligt bemött för som sagt borde de fatta att man är nervös och försöka hjälpa en att lugna ner sig. När jag väl tog körkortet hade jag tur att körgubben var supertrevlig och lugn så jag kände mig bekväm. Du är verkligen inte ensam om att kugga och du ska inte känna att det är ett misslyckande. Lämna det bakom dig och bevisa honom fel!!

 31. Nu vet ju jag inte vilken stad du har gått på körskola men välj att köra upp i Ystad eller Simrishamn istället för Malmö nästa gång. Malmö är en riktigt skitstad att köra i. Har haft all min körning i Ystad och aldrig tyckt det varit speciellt jobbigt. Simrishamn är ju också ett riktigt guldkorn, kör man där kör man nästan bara rakt fram på landsväg.
  Är nästan säker på att jag vet precis vilken man som du körde upp med då det finns få som är så ökända, dock brukar han godkänna tjejer oavsett hur dåliga de är på att köra.
  Tyvärr så jobbar de flesta som är i Malmö i resten av södra Skåne med så det finns en risk att man får samma oavsett om man byter stad.

 32. Nellie, jag vet exakt känslan. Kuggade uppskrivningen med också 1 poäng första gången och klarade uppkörningen på 4:e försöket.. Dels för att jag var så otroligt nervös och ville så gärna bara klara det att jag gjorde små missar istället, men körde även upp en av gångerna med en riktigt otrevlig man från Trafikverket i Malmö. Han hade bestämt sig redan när jag hoppade in i bilen för att jag inte skulle klara det och gjorde allt i sin makt för att hitta fel.. Han t.o.m sa att jag ”tittade för mycket i speglarna och att jag skulle strunta i det och bara köra”
  Kan denna människa ens köra bil själv eller har han tappat det helt..?
  Jag blev helt knäckt, jag tänkte ge upp 3:e gången jag kuggade och tänkte ”det är inte meningen att jag ska ha något j*vla körkort..”
  Satt och grät av ångest påväg till 4:e uppkörningen, då jag var så nersågad och rädd för att misslyckas ytterligare en gång och dessutom få göra om uppskrivningen (då den går ut efter 2 mån).
  Men 4e gången gillt blev det och jag är så glad och tacksam idag att jag inte gav upp!
  Har mina föräldrar att tacka för detta idag, en sådan befrielse efter en så otroligt lång och jobbig tid.
  Men det kommer ska du se, jag tror på dig Nellie! Det blir din tur snart ska du se. ❤️

 33. Är så jävla dåligt beteende av dem att göra så! Men nu har du bytt körskola och är redo för att göra om, kör hårt nu! Du är stark!!🔥💞👊

 34. Kör för trafikskolan i smedstorp pys in om det inte är det du valt. Fick mitt körkort direkt även med lite missar. Plus väldigt bra och trevligt bemötande. Dessutom enklare att köra upp i Simrishamn än Malmö 😃.

 35. Jag blev också kuggad av en sån där jävla gubbe… Nästa gång jag körde upp tog jag med mig min pappa, han satt i baksätet helt knäpptyst när jag körde upp och då klarade jag det!

  Nästa gång fixar du det, lycka till!

 36. På vilket sätt var inspektören på uppkörningen otrevlig?

  OM han verkligen betedde sig felaktigt så tycker jag absolut att du kan lämna in ett klagomål. Det borde inte påverka din kommande uppkörning. En vän till oss (18 år som du) hade en riktigt obehaglig man som körlärare på sin sista körlektion. När hon sedan skulle göra den där ”uppvärmnings-lektionen” man får precis före uppkörningen den dagen, fick hon samma man. Hon vägrade, mamman ringde och tjejen fick byta lärare. No hard feelings från bilskola eller inspektörer, hon klarade sin uppkörning. Så var inte rädd för att framföra kritik, gör det bara på ett korrekt och bra sätt. Lycka till! Du tar det nästa gång!

 37. vi fick teorikurs samt körning av skolan , där o då fatta ja inte varför j behövde körkort haha.. bodde centralt o min cykel tog mig överallt .. så ja chansade lite för mina föräldrar som tryckte på.. tog de på 4e uppskrivningen pga att ja inte öppnade boken förrän den sista gången och läste som en dåre en vecka innan.. ja missade de 3 första med 1-3 poäng så hade bra kolla ändå men missade några enkla saker som.ja inte lagt tid på helt enkelt.. men körningen satte ja direkt , han tom rekommenderade mig att satsa på ett yrke som chaufför ( de blev de inte hehe) ja skulle fyll 20 när jag tog tag i de.. låt känslorna landa och ladda om. du fixar de !

 38. Usch va trist! Förstår verkligen att du känner dig nere! Jag kuggade första uppkörningen och har aldrig känt mig så knäckt i hela mitt liv! Vet inte ens varför jag blev så besviken för det är ”bara att göra om” egentligen. Men kände att det va lite oklart varför jag blev kuggad. Fick liksom ett kärringstopp som enda ”fel” och visst verkade jag antagligen väldigt nervös men kollade alla vinklar osv, parkerade rätt o så….

  Även teorin var svårare än jag trodde trots att jag klarade den. Men den var typ lite knepig, många svar kunde vara rätt kändes det som så det va bara att försöka lista ut vilket svar som var mest rätt🤔

  Du kommer igen! 💪🏻 Skit i den gubbfan!

 39. Jag hade en körskollärare som höll min hand över växelspaken med väldigt subtilt opassande små runkrörelser. Jag var 18 och fattade inte hur jag skulle hantera situationen men jag körde en halvtimme med hans jävla gubbhand av och till på min och sen körde jag inte igen på 2 år. Idag hade jag definitivt anmält för ofredande.
  Att du inte klarade det är ingen big deal, det är många som kuggar och mycket nerver inblandade så det är inget konstigt. På det igen tjejen, du har tagit dig igenom värre. Du fixar det! 💪❤

 40. Där jag bor så får vi ta teori provet när vi är 15.5. Sen måste det gå 6 månader innan vi ens får köra upp. Kan du teorin så kommer du kunna ha det lättare när du kör upp. Tro mig, jag skulle aldrig blivit en bra förare om jag inte kunnat trafikreglerna i LA.

 41. Jag var inte nerös när jag körde upp, för om det inte skulle gå vägen så tänkte jag att det är ju bara att prova igen? 🙂

 42. Jag vet att du har höga förväntningar på dig själv, men det ÄR inte hela världen om man kuggar en uppkörning. Varför låta en sån skitsak bryta ner dig totalt? På’t igen bara 😀

 43. Bryt ihop och kom igen! Kuggade också med 1fel.. 2 gånger. Och uppkörningen 1 gång i Malmö. Klarade det galant när jag körde upp privat i Trelleborg! Ett tips! Lycka till, du fixar det!!

 44. Ta inte allt för hårt på stt du inte klarade teorin på första försöket! Du får tänka på att du är inte heller van att sitta o göra prov på det sättet eftersom det var ett tag sen du gick i skolan och tränade på att göra prov. Det krävs rutin bara för att göra prov så träna gärna på att utsätta dig för hur det ser ut under provet. Du har ju pluggat sjukt mkt känns det som utefter vad du skriver på bloggen, så nästa gång måste det bara gå vägen nu när du har lite rutin på att skriva prov! Tråkigt med uppkörningen, men dem är petiga, men som de andra säger ta med en vuxen om det går. Då kan den hjälpa dig att slappna av när du vet att du har stöd med dig. Sen är det faktiskt lång väntetid på uppkörningar och där har man eget ansvar att boka och kolla upp det anser jag. Jag gjorde teorimoment och halkan privat och körde därför bara ett fåtal lektioner för att lättare kunna köra upp när jag körde upp med en körskola ist för privat

 45. Jag förstår verkligen hur du känner. Jag hade samma dilemma när jag gick på körskola. I mitt fall var det dock en tjej som var lärare. Under varje körlektion tryckte hon ner mig och berättade hur dåligt allt var, att jag aldrig skulle klara varken teorin eller uppkörningen. Det var en så skön känsla efter att ha klarat både uppkörning och teori, att få bevisa för henne att man är bättre än hon sagt. Håll ut och kämpa på, det kommer kännas såååå bra när du väl är klar! <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.