Viktigt i all ridning

I allt, då tycker jag såhär :

1.

Ha kul. Såklart, det måste väl vara som nummer ett. Om du inte har det kommer du inte heller utvecklas, hantera dom punkterna som kommer nedan strax. Sen är det ju ingen mening att göra något som du inte tycker är kul.

2.

Skänkeln. Hästen måste svara på dina hjälper och det är två saker. Gasen- Skänkeln & sätet hittar du gasen. Det ska int ta 15 sek innan hästen svarar för skänkeln , det är alldeles för sakta & nonchalant. Detta behöver du i all ridning tycker jag. Allt från hemma ridning, ut i skogen, tävling , hoppning etc. vad tror ni kommer sen då?;)

3. BROMSEN. Så det hör ju samman, gas & broms är super viktigt i all ridning. Hästen måste vänta med dina signaler. Allt från att du tar i tygeln, sträcker upp dig i överlivet eller pratar med hästen. Det ska inte heller ta allt för lång tid innan hästen väntat på dig & bromsar upp.

Hur gör man för att förbättra detta nu då, gas & broms i allmänhet eller något utav dom. Din häst kanske är den sega varianten eller så är den piggare.

För att hitta gasen & just att hästen ska ta din skänkel snabbt är avbrott bra. Från trav till galopp eller galopp till trav. Men en favorit övning är om du rider på en volt, galopperar tio steg , på det tionde steget saktar du av till trav & travar i fem steg. Därefter ska hästen ta skänkeln direkt & fatta galopp & där gör du samma veva igen. Det blir ett högt tempo vilket man vill komma åt. Du ska vara snabb men samtidigt långsam i dina rörelser. Hästen ska vara snabb för DINA signaler. Om den inte skulle ta skänkeln gör du halt- stå helt stilla & sen klapp & jobba vidare. Därefter kommer jag lova att bara du nuddar med skänkeln på det nionde steget kommer hästen vilja ta galopp & är väldigt framme för skänkeln 😉

För att få tag på bromsen är det verkligen upprepande övningar som gäller , konsekvent & noggrann. Gör tre halter på ena långsidan. Sen gör du halvhalter på nästa långsida & gör så i tre/ fyra varv i varje.

12 thoughts on “Viktigt i all ridning

 1. Hej Nellie! förlåt för helt irrelevant fråga men behöver din hjälp.

  Du och andra influensers har snackat om att ni har ett företag fast ni är under 18. Jag har försökt att hitta något svar på detta men det ända jag hittar är UF företag, och om jag har förstått rätt så har ni ej något alls med dessa att göra.

  Hur startade du ditt företag fast du var under 18? hur gick du till väga och till vilket bolag/vilka hjälpte dig?

  jag utbildar mig till träningsinstruktör och många efterfrågar mig på gymmet jag jobbar på och jag vet inte hur jag ska ta betalt? jag vill ju inte ta svarta pengar, utan vill göra de regelrätt men UF företag känns inte så mycket för mig heller.

  Tacksam för svar MVH Jonna

  • Hej! Jag tar mig friheten att svara här hehe 🙂 du kan ansöka om enskild firma, det är ofta ett bra första steg i företagsvärlden tycker jag. Är du minderårig behöver du underskrift och godkännande från målsman. Kolla hos skatteverket och verksamt.se och läs på där är mitt tips 🙂

 2. Alltså, grejen är att om hästen är lösgjord, arbetar genom kroppen och med bakbenen under sig, så är allt det skriver inte ens något man behöver ”jobba” på genom att göra halter osv. En häst som arbetar genom kroppen från sina bakben fram till handen med en jämn kontakt tar minsta lilla signal utan att man behöver göra massa halter. Sen kan övergångar absolut vara en väg för att få hästen att sätta sig och därmed bli mer bärig, men att mena att man ska jobba på att hästen ska ta en förhållning i tygeln o ta skänkeln är felaktigt beskrivet, för grundproblemet ligger i att hästen inte är lösgjord och därför inte framme för skänkeln och känslig för ryttarens hjälper.

  • Det behöver inte stämma. Hästen ska kunna bromsa och gasa för skänkeln och vikt utan att ens vara lösgjord. Rider western.

   • Han inte skriva klart. Det behöver inte stämma. Hästen ska alltid kunna bromsa och gasa för skänkeln och vikt utan att ens vara lösgjord. I passets första minut, sekund ska det gå att bromsa och gasa och hästen ska lyssna och även på rösten. Rider western.

    • En häst som är väl grundriden tar dessa hjälper från första minuten. Gör den inte det krävs det mer arbete med lösgjordheten, simle as that. Vet att det är jobbigt att höra om man har en häst som inte är där, har själv flera hästar som absolut inte arbetar genom kroppen första minuter, men också hästar som gör det, och hästarna som inte arbetar genom kroppen direkt behöver därför mer markarbete helt enkelt, och sånt tar tid.

 3. Jo, en häst som går grand prix dressyr är med största sannorlikhet lösgjord direkt när du sitter på den. Att många hästar däremot inte är lösgjorda enligt grandpix kriterier är en helt annan sak. Men ska man prata om lösgjordhet och samling tex är det ju grandprix nivå som är den högsta och därför ”facit”, även om majoriteten av alla hästar aldrig kommer komma dit, dvs, inte är fullt lösgjorda. Själva poängen med det hela var att du får inte din häst att bli lydig genom att göra halter o va sträng med skänkeln, utan genom att lösgöra den. Går inte att argumentera mot det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *