Klar med morgonen

Hej & hå, vilket liv det är bland kommentarerna. Jag förstår inte hur det kan vara så konstigt att jag inte betalar något hemma? Om du gör det så är det så, det har du & din familj kommit överens om. Vi har aldrig behövt lyfta ämnet om ”när jag blir 18”, så ska jag betala hyra hemma. Neh, då flyttar jag hellre hemifrån. Mina päron tycker väl att det går jämnt upp med tanke på att jag betalar själv min sport eller om jag vill ha något annat till mig själv. De vill nog att jag ska kunna utöver det spara så jag snart inom snar framtid ska kunna flytta hemifrån. Mitt nästa mål är att spara ihop till en kontantinsats till något eget.

Men lägg er inte i andras beslut , det tar bara energi jag lovar. Eftersom de inte kan pröjsa min dyra sport ger de sin tid, engagemang , resor & utflykter till annat som vi kanske vill göra:)

Idag åker jag till SM iallafall. Mitt sista som junior. Känns ju lite tråkigt för i den formen Lux var i & kändes så såg jag mig själv på prispallen. Jag ska inte ljuga att jag är lite besviken för att han inte är med. För Laissa är det ju hennes första SM någonsin. För henne är det ju bara ren rutin. Men om bommarna ligger kvar så har jag en stor chans med henne också. Hoppa är ju det minsta problemet & formen känns otroligt bra just nu. Passen vi haft nu innan har känts topp!

Joe & Fia åker också med för att hoppa kring klasserna. Väldigt taggad må jag säga, nu jävlar!

33 thoughts on “Klar med morgonen

 1. håller med dig angående betalningen 🙂

  men angående SM, förstår att du kan ha en bättre känsla med Lux, men angående rutin så hade det ju varit hans första SM någonsin också. han hade ju inte gått massa stora klasser när du köpte honom. Tror Laissa kan gå minst lika bra 🙂

 2. Angående betala hyra så är det en fråga som verkligen ser olika ut och det måste man ha förståelse för och inte skapa egna regler att applicera på andra. Jag själv anser att föräldrar (med god ekonomi) som anser att ens barn ska betala hyra vid 18 år är snåla. Det är deras barn, herregud. Varför ska man aktivt strypa ens barn framtid ifall man istället Har möjligheten att ge dem ett större saldo att bygga deras liv på? Det tycker jag är fk’ed up.

  Jag är så glad och tacksam över att mina föräldrar vägrade låta mig ta lån att betala för. Det har gett min pengar till att ha en god utbildning, kunna skaffa en fin lägenhet utan större lån så jag kan redan spara till hus och fortfarande vara aktiv och tävla i min sport som även är min livsstil. För mig är det bra föräldraskap.

  • Mina föräldrar hade mig aldrig att betala hyra, men jag betalade maten jag handlade åt oss att äta, men fick bensinen betald då vi alla delade på 2 bilar. Solkräm och apotel grejer jag inhandlade åt hela familjen betalade jag också själv. Tycker närmast barnen är snåla om de börjar kräva ersättning av sina föräldrar för sånt. Hyra kan jag hålla med om att är lite onödigt, men då kan man iaf bidra med att köpa mat och göra en del av matlagningen, tvättandet och andra hushållsysslor och itne förvänta sig månads eller veckopeng för det. När jag gick ut gymnasiet och tog ett mellanår jobbade jag och då var det ofta jag som handlade och städade hemma varje vecka för att bidra. Har en bror som flyttar hem varje sommar för ett sommarjobb och vill ha ersättning för t.ex. att köpa solkräm. Det tycker jag sen igen är snålt. Nellie o hennes föräldrar har sina överrenskommelser, men jag personligen skulle känna mig lat om jag bara skulle sitta hemma och låta mina föräldrar betala allting. I Nellies fall betalar hon ju sin sport själv, mrn hon tjänar ju en hel del penhar också så att bidra lite till matkassan skulle väl inte vara så illa? Bara ett förslag från egen erfarenhet. Och nej mina föräldrar betalar ingen extra sport åt mig, kläder eller liknande. Bor dessutom för tillfället utomlands så här gäller det att fixa allting själv. Och nej jag har inga hästar som kostar, men jag tjänar inte heller samma månadslön som Nellie

   • Ja fast många föräldrar blir rent av upprörda ifall man skulle börja betala för saker som de själva känner är deras ansvar. Jag själv som studerar 10h om dagen kan inte jobba och därmed inte bidra ekonomiskt ifall jag inte tar lån. Istället hjälper jag till med alla sysslor samt jobbar på huset då det är i renovering.

    Men som jag sa till min mamma för några jular sen, att jag inte önskar mig något. Hon blev ledsen och började gråta och sa ”Jag jobbar för att jag vill ge er saker, ska du verkligen ta det från mig?”. Det är deras största önskan att kunna ge mig en sån god framtid som möjligt och de anser att jag kastar bort det ifall jag tar lån och börjar lägga pengar på saker de inte alls behöver hjälp med då de har mycket gott ställt ekonomiskt.

    Så med andra ord Alla familjer ser väldigt olika ut. Jag kan som sagt mycket väl tänka mig att Nellie föräldrar inte skulle uppskatta att Nellie la sina pengar på saker som mat när hon jobbar så hårt och lägger sina pengar på andra viktiga saker.

    • Absolut och älskar att ni hittade ett sätt som passar er, och du hjälpte till emd sysslor vilket jag tycker är jätte fint och absolut ett super alternativ om föräldrarna känner att de inte vill att man bidrar 🙂 skrev säkert lite flummigt menade bara att jag personligen inte skulle känna mig bra om jag inte gjorde något överhuvudtaget för att bidra även om det bara är något så smått som att plocka upp lite ibland och kanske storstäda huset ett varv eller laga mat en kväll

   • Alex, har du missat dom två senaste inläggen där hon skrivit att hon betalat Smillas asdyra intresse. Hon köpte en häst för runt 500 tusen, betalar mat & hovslagare & stallplats för runt 7 tusen i månaden. Sen även meetingplats och startavgifter för runt 10 tusen per meeting. Det är liksom rätt mycket pengar om du tänker efter;) Om du inte såklart lagt en halv mille till sin syster och betalar hennes intresse, det vet ju inte jag;)

 3. Min dotter flyttade hemifrån när hon var 20 år. Hon betalade inte mat, hyra mm hemma. Däremot betalde hon tex sina kläder, smink och så själv.
  Tycker det är var och ens ensak om vad man väljer, har man råd så ser jag hellre att hon sparade sin pengar till sin lägenhet vilken hon även köpte helt solo. Tycker ni verkar ha en jättefin familj som verkligen backar upp varandra. Allt handlar inte om pengar. Stort Lycka till på SM!!!

 4. Är man 18+ och bor hemma bör man ju faktiskt betala en slant. Du har själv valt att hålla på med ridsport och ha så många hästar och att köpa saker till dig själv är ditt val så det är en ren självklarhet att du betalar det så därav kan man fortfarande betala hemma. Du har själv sagt att du inte lagar mat eller någonting heller. Att betala en slant när man är 18+ och bor hemma borde vara en självklarhet. Väldigt märkligt att alla inte ser det så.

  • Men det är ju vad DU tycker? Du får det verkligen att låta som att om man inte tycker som du är man helt bakom? Alla gör det som passar bäst för dem!

  • Jag håller med om att även om Nellie betalar Smillas fritidsintresse som jag inte personligen tycker är rätr om det inte känns rätt. Känns det rätt så absolut. Att bidra till matkassan är inte mycket sist och slutligen med tanke på vad hon har för inkomster. Eller om pengarna ska sparas gör något hemma. Fattar att hästarna är hennes jobb och tar tid, men hon bor ändå hemma så tycker att det minsta man kan göra är att laga mat några dagar i veckan (t.ex. 2 dagar) eller städa huset en gång i månaden. Inte mycket som behövs för att göra en stor skillnad. Alla gör olika men skulle personligen känna mig lite snål om jag inte betalade något hemma överhuvudtaget och lät mina föräldrar göra allt. Jag började jobba efter sista studentskrivningarna och då slutade jag villa ha ersättning för någonting jag köpt inklusive mat och apoteksstuff och samtidigt sparade jag till min drömresa. Städar också huset varje vecka och tömmer och fyller diskamaskinen varje dag. Känner mig mycket bättre om jag bidrar på något vis.

  • Hon betalar minst 100 tusen mer i månaden (och betalade hela hästen för typ 500 tusen mer) för Smillas intresser än för hyra. Betalad du din syrras asdyra sport och hyra eller? Väger mer att betala till Smilla än att betala hyra. Använd hjärnan och tänker utanför boxen darling.

   • Okej måste ba kommentera detta… tror inte Tore kostade 500 tusen eller mer. Och utgifter för en häst är inte 100 000 per månad, snarare 10 k

    • Jo för tävlingshästar på den nivån är månadskostnaden närmare 100 k! Foder, veterinärer, stal, tävlingsavgifter, tränarel mm. När jag jobbade som showgroom så var snitt kostnaden för en häst (gick grandprix) 125.000 SEK/mån

    • En häst på grandprix nivå kostar mellan 100-200.000 I månaden. Det är mat, tränare, tävlingsavgifter, equiterapeuter mm. 10.000 skulle knappt täcka maten för en av hästarna i toppstallen

 5. Det är som du säger helt olika . Den dagen våran son blir stor så tycker jag han ska gå jobba å spara dom pengarna för framtiden, bygga upp ett konto även om han får ett sparkonto som vi lägger undan pengar på varje månad sen den dagen han föddes.

  Men jag Kmr absolut ställa krav på att hjälpa till hemma så som städning , matlagning , tvättning osv. Fortsätter han bo hemma för att han är bekväm trots fastjobb osv , då får man ta det efter det. Men självklart bo hemma å spara så mkt han kan så att han aldrig behöver sitta ekonomiskt illa.

  Men som sagt det är olika för alla

 6. På vilket sätt är det du tjänar pengar på din verksamhet? Är det via samarbeten osv eller hur går det till? Är nyfiken då jag själv är intresserad av att jobba med hästar i framtiden! 🙂

 7. Jag har aldrig betalat något för att bo hemma. Flyttade ihop med en kille när jag var 18, tog slut när jag var 19, så jag flyttade hem ett år. Mellanlandade hemma i tre eller om det var fem veckor när jag var 22 mellan två lägenheter. Dock köpte jag och lagade min egen mat men det var snarare för att jag är så kräsen än att jag var tvungen 😅

  Lycka till på SM!

  http://nouw.com/sjosefine

 8. Nu är det ju faktiskt så att man som förälder har ett lagligt försörjningsplikt tills dess att barnet fyller arton ELLER går ut gymnasiet (är klar med sin skolplikt, dock som mest till 21 år).

  Nu har ju Nellie valt att inte fortsätta skolan, men för mig låter det märkligt att kräva hyra av en artonåring som (i de allra flesta fall) fortfarande går i skolan? Sen att artonåringen betalar sina egna nöjen, vissa kläder och hjälper till hemma är ju en annan sak.

  Har man en svår ekonomisk situation så kan det såklart vara annorlunda – men man har absolut ingen rätt att KRÄVA hyra av en artonåring som fortfarande går i skolan.

  • Jag tycker att det är en helt annan situation om man går i skola men Nellie jobbar och tjänar en hel del mer pengar en folk i hennes ålder så i hennes situation skulle jag iaf hjälpa till hemma och bidra med matpengar om inget annat.

 9. Alla gör olika, men känner du dig int elite snål när du inte betalar en del av maten eller vad jag förstått alls hjälper till hemma? Sure du jobbar med hästarna till ca. Kl. 17 ibland men jag jobbade också långa dagar till samma klocktid och kände mig snål om jag inte bidrog hemma med att göra hushållsysslor som alla helt bra kan dela på och så bidrog jag också till matkassan genom att inhandla mat och inte villa a ersättning för det. Du sparar förstås men det gjorde jag också och tjänade betydligt mindre än dig. Tror nog du har råd att sätta några tusen kronor på matbidrag per månad och så kan du ju hjälpa till hemma. Du är stor nog att laga mat, tömma/fylla diskmaskinen, tvätta kläder och städa huset. Blir ju stor shock för dig också om du flyttar hemifrån o aldrig har reflekterat över vad mat kostar. Som sagt alla familjer gör olika och du sponsrar smille så kanske du inte rätrvist ska bidra med matpengar men hur är det med hushållssysslor? Är inte mycket begärt. Är bekvämt att inte göra något annat än det man vill, men någondag kommer livet ikapp, senast när du har egen lägenhet. Och dina föräldrar verkar underbart stöttande, så varför inte visa tacksamhet med att frivilligt göra lite mer hemma så de efter en lång arbetsdag kan ta det lugnt en stund. Så lite som behövs för att undrrlätta för alla så fundrra på saken iaf. Och vem betalsr hundarnas veterinär räkningar? Ena hunden är ju din, betlar du hans mat och omsorg? Att ha djur är inte billigt och att du betalar för DINA hästar utesluter ju inte det faktum att du har en hund också som kostar pengar. Är inte tänkt att låta bitter eller nödvändigtvis dömmande men du är 18 och envisas med att vara vuxen, varför inte visa det också åt världen?

 10. Säger bara: Lycka Till med tävlingarna nu. Och bara en liten reflektion – precis som många kloka personer redan sagt: varje familj bestämmer själva hur de vill göra i betalningsfrågan när barnen blir stora. Det är starkt av dig Nellie att orka förklara och förklara hur det ser ut, hos just er. Tycker ju att ekonomiska frågor tillhör saker man inte behöver redogöra för till vem som helst, om man inte vill.

  Sedan tycker jag det är roligt att Smilla trivs med Tore och han med henne. Du är en jättefin storasyster som låter henne få denna chansen. Önskar er båda framgång och glädje i livet så väl på hästryggen som i andra delar av det. Kram!

  • Tycker jag med. Sen att vi läsare och följare i olika sammanhang bidrar till att Nellie tjänar pengar är också coolt. Nellie, lycka till på SM. Jag tror det kommer gå riktigt bra. Tråkigt dock att Lux inte kunde följa med denna gång.

 11. Lycka till! Önskar att du gör ett inlägg i vad du rider på vintern (utomhus) samt vilka ridbyxor du anser är bäst!! Gärna budget och lyx 🙂

 12. Kan inte alls förstå hur folk kan tycka det är konstigt att du inte betalar hemma, hur många andra 18åringar betalar en elitsatsning själv OCH står med häst till sin syster.
  Dom som tycker att det är konsigt kan inte ha en aning om vad det kostar att ha hästar på den nivån, dina föräldrar hade fått lägga ner väldigt många mer tusen i månaden om dom skulle betala det än mat och rum.
  Dessutom säger det väl en hel del om hur dom lyckats med din uppfostran som är generös nog att låna ut en av dina bästa hästar på heltid till din lillasyster.
  Sen är det självklart så att alla familjer har olika upplägg, men kan verkligen inte förstå hur någon kan reagera negativt på detta 🙂

   • Hej ANONYM.
    Förmodligen inte så många eftersom att många 18åringar inte lägger ner så mycket energi och tid på att jobba så mycket som Nellie gör.
    Poängen med kommentaren var att det finns ganska många ungdomar där föräldrarna betalar deras elitsatsning och det är väldigt mycket dyrare än dom flesta ungdomar betalar för att bo hemma.
    Att Nellie dessutom står för häst till sin syster som inte är 18år och myndig tar också bort en stor utgift.
    Så tror att man som förälder är ganska nöjd med att bara behöva stå för husrum och mat till sin nyblivna 18åring.
    För om man gör en sån satsning som Nellie gör och har gjort i flera år och nu även hennes syster så är oftast hela familjen med på den satsningen.

 13. Förstår inte varför alla är så negativa? Det är ju upp till varje enskild familj hur man väljer att göra med hyra eller ickehyra. Det är inte så att exempelvis min familjs beslut skulle passa bra i alla andras.
  Jag betalade ingen hyra från det att jag fyllde 18 år. Däremot har jag precis som du alltid fått skjuta in pengar i den sporten jag har hållt på med, därmed kan man också säga att det går lite ”plus minus noll”
  Tror att många inte har förståelse för det beslutet också för att alla inte förstår hur mycket pengar som investeras i sporten och dina hästar varje månad.

 14. Herregud vad negativa alla här. Det ser olika ut för alla och det finns väl inget direkt rätt eller fel i frågan. Känner mest det är omoget att ens diskutera om det är rätt eller fel att betala hyra när man är 18 år. Kan helt ärligt säga jag tycker det är värre hos personer som är runt 25 år och att deras föräldrar fortfarande betalar t.ex deras häst, det tycker jag är värre för att säga något

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *