Svar på era frågor

Precis hemkommen, lång dag och lite trött. Ska packa mina ridkläder och privata kläder inför HBG innan läggdags, men innan det besvarar jag era frågor tänker jag.

Dett var en del och jag svarar på det som jag kan svara på. Då kopierar jag min kommentar från förra inlägget.

Hur menar du med betala för honom? Betalar du mat, bensin, tävlingar, veterinär, stallhyra osv? Eller är det de kostnader du har investerat i honom du menar? Tycker det är sjukt snällt och moget av dig att ge syrran en sån chans

Jag betalar box, tävling, skoning, eventuella veterinärkostnader, massage och träning. Så det mesta helt enkelt. Eftersom Smilla är så ung och inte jobbar ännu kan hon varken köpa eller betala för en häst i dagsläget.

Hur mycket kostade Tore? Tänker om du köpt en häst för några hundra tusen, är det inte mkt pengar för att inte kunna nyttja själv?

Jag behöver inte gå in på vad han kostar, för det är inte relevant. Men ja, det är det väl. Men samtidigt för eventuell försäljning i framtiden så har han ökat i värde på bara de han åstadkommit hittills i sin karriär, på väldigt snabb tid. Så det kommer ju att gynna mig i framtiden om han håller sig frisk!

Undrar just över frågorna vad betalar du själv och vad betalar du för Smilla osv.

Eftersom jag betalar allt själv inom min sport så är det som en häst till liksom. Det jag betalar för mina hästar, från vardagliga saker till tävling och underhållning är Tore inkluderad.

Vad står dina hästar nu och tycker du att du betalar en rimlig summa för vad du får på ”köpet”? Vad ingår?

Mina hästar står en bit där ifrån jag bor, Ystad. Om du menar vad som ingår i stallet jag står i så är det hö och manege, banan ute och skrittmaskin som jag får nyttja fritt. Sen har jag eget foder och underlag/pellets för hästarna av mina sponsorer. Så jag betalar alltså stallhyra för sex hästar. Tror jag besvarat frågan rätt nu om jag inte är för trött. Tycker det är värt pgr av avståndet till hästarna och super bra ridmöjligheter samt skritt. Men klart det är en stor summa oavsett.

Mogna beslut! Tror det sticker i mångas ögon att du ”ger bort” en såpass fin häst till Smilla. Många hade nog velat vara i hennes värld och få lika bra chanser. 😉 Men nu till frågorna. När du flyttar till Danmark så kommer Tore stanna i Sverige med Smilla som jag förstått det. Men kommer hon/era föräldrar betala mer för Tore då? Hur ser planen ut om du bestämmer dig för att bo kvar utomlands längre än vad det ser ut nu? Kommer Tore stå kvar i samma stall eller flytta? Är det aktuellt att sälja Tore om Smilla tröttnar? Väldigt bra kämpat med alla dina hästar iallafall! Så tråkigt med dina motgångar, men jag tror att du kommer komma ut ur denna svackan ännu starkare än tidigare! Lycka till med allt!! ❤️

Tack!! Ja, det är nog lite olika åsikter om det där, jag tar inte så illa vid mig då jag har tre andra fina hästar just nu. Men sporten är orättvis, jag kan också tycka det är orättvist med familjer som tex har en stor plånbok och kids som får hästar som gått det största, det är ju också kanske en snabb genväg så att säga. Så det beror ju på hur man ser på det. Vi har inte kommit så långt ännu i diskussionen ang Danmark. Eftersom mina föräldrar är vanliga knegare som jobbar med vanliga jobb, så hade de aldrig kunnat bekosta sex hästar, inte ens två tror jag på den nivån jag vill vara på. Så länge jag tjänar bra med pengar och kan hålla min lilla verksamhet i styr finns det ingen anledning till att dom ska jobba ännu mer plus betala vårt hem och andra kostnader tex. Där av betalar jag ALLT själv och har gjort i alla åren. Jag behöver ju tex inte betala hyra, mat och annat hushåll. (såklart när jag flyttar hemifrån men det är ju inte nu liksom) Mina päron bidrar ju med sin tid och fulla engagemang istället.

Sälja Tore är inte på tal nu, tror inte Smilla har några planer på att lägga ner heller. Om fallet skulle vara så tävlar jag gärna honom också så det finns på pappret att han går bra med två olika ryttare (som han redan bevisat dock), men större då. Sen sälja och tjäna de pengar han är värd då. Men det är ju framtid och inte nu. Eftersom det är en sån nära familjemedlem har vi inte det på kontrakt eller ens pratat om. Vi kör på det som är nu. Men eftersom jag betalar allt och kommer göra i några år till får ju jag en större katt på priset när han säljs om några år helt enkelt.

Sådär, tagit de frågor som liknar varandra och kommit upp mest, inte alla men de mesta var samma. Här kommer lite svar. 

35 thoughts on “Svar på era frågor

  • Hon betalar för för sin systers häst/ hobby som egentligen är föräldrarnas sak att pröjsa så det går väl ganska jämnt upp!?! Är ju värt x tusen…..

  • Det är inte alls ovanligt eller konstigt. I vissa/de flesta familjer hör det till det normala. Sen är det en fråga kring ekonomi. Jag tror inte Nellies föräldrar har det dåligt ekonomiskt med tanke på att Nellie betalar helt för hennes livsstil och hobby samt betalar för sin systers hobby. Så varför är det så konstigt att de betalar för maten? Asso va xD

  • Hon har precis blivit 18 år ta det lugnt jag tror säkert hennes föräldrar har koll på saker och ting även deras barn 🙂

  • Jag är 20 och jag betalar inte heller något hemma. Betalar dock också mina hästar själv och har gjort sen jag var 13. Tycker inte det är så konstigt att man bor hemma gratis, det är väl upp till familjen hur man vill göra.

    • Är väl inget fel med det. Jag har själv 3 barn och så länge ekonomin håller kommer jag aldrig ta betalt hemma. Då kan barnen spara till ett eget boende när det är dags att flytta hemifrån. Prioriterar hellre att barnen har en kontantinsats till ett eget boende. Det säkrar framtiden istället för att bo i hyres OM man ens får tag i en. Det är ju inte så att de skulle festa och shoppa upp sina pengar utan med ansvar. Nu har ju inte alla familjer denna förutsättning att kanske kunna ha sina barn boende grattis hemma efter de fått jobb. MEN det är som sagt var upp till varje familj hur man vill göra finns inget rätt och fel! Alla familjer ser olika ut😊

     • Ja, jag kan förstå hur du som mamma tänker men samtidigt är man 18+ bör man betala en slant hemma oavsett men jag förstår hur du resonerar. TACK för en bra kommentar också. 😊

    • varför är det dåligt att hon inte betalar hemma? Avis ? känns lite så! många föräldrar låter sina barn bo hemma gratis speciellt vid hennes ålder. Många familjer låter sina barn bo gratis så länge dem bara inte sitter hemma utan gör något vettigt med sin tid. Och har man en idrott på hög nivå som tar upp all ens tid samt om man bekostar allt själv så tror inte jag att ens föräldrar vill att man även ska betala hemma. Nu har ju Nellie betalt hela sin satsning själv länge och nu även sin systers. Så varför är det konstigt att hon inte betalar hemma?

    • Haha, är du medveten om att din hyra du betalar åt dina föräldrar på knappast mer än 60.000kr/år. Är en lite piss i havet av de Nellie betalar åt sina föräldrar för Smilla. Hästen lär ha kostat en bit över 500.000kr, plus alla tävlingar, försäkringar, underhåll av hästen, stall, mat osv. Som säkert landar på minst 300.000kr/år. Så jag tror nog det kan anses okej att inte betala hyra hem då.

     • Så kan man också se det. Tycker dock det är helt fel att hon står och betalar en häst som hon knappt har någonting med att göra längre. Tyvärr så har ju inte Smilla råd själv och det däremot är helt förståeligt.

  • Jag hatar dig anonym, verkligen. Samma trista kommentarer hela tiden som du inte kan argumentera för. Lyser verkligen igen hur avundsjuk du är och försöker hitta fel i allt, fel som inte finns. Eftersom att Nellie betalar sin syster dyra intresse, behöver hon inte betala mat. Det blir liksom betalningen för mat och hyra. Ännu mer än så faktiskt. Fyfan för sånna som dig. Får väl tillbaka en kort kommentar där du som en treåring bara repeterat vad du redan skrivit.

   • Håller med! Tycker Nellie borde blocka den här personen, för hen kommer aldrig komma med några relevanta eller vettiga kommentarer någonsin för den här bloggen.

   • Självklart skall alla dra att man är avundsjuk. Nej, det handlar inte alltid om det. Det handlar om rätt och fel. Resten tänker jag inte svara på för det är skitsnack.

    • Många 18-åringar går fortfarande i gymnasiet? Det är väldigt svårt att betala hemma när man fortfarande går i skolan och antagligen inte har ett fast jobb, lön eller säker ekonomi.

 1. Men herregud.. Det är väl var familjs egen sak. Jag känner ingen som betalar nå destu mer som betalar för att bo hemma som är över 18.. Suck.. Är 23 o betalar ej hyra.. Omg.

 2. Vad säljer du dina hästar efter mest, kärleken till dina hästar eller pengar. Förstår ju att när du gör ett val att sälja en av dina hästar så är det pga din satsning. Men jag undrar om du tex skulle sälja Tore så säger du ju att han har ett visst värde i sig från att du köpte honom. Kommer du då sälja honom för att han är värd mycket pengar och du ska kunna försörja dina hästar eller säljer du honom när du känner dig redo för det?❤️Älskar din blogg!!

 3. Att driva & ha 6 hästar som 18 åring är i mina ögon väldigt coolt & bra, inte många 18 åringar som kan säga det & fram för allt kan stå för kostnaderna själva.
  Tycker Nellie är sjukt mogen & duktig som klarar av det. & att hon inte betalar något hemma är väl upp till hennes familj & att ha 6 hästar är en VÄLDIG kostnad & fram för allt om man ligger på en så hög nivå som Nellie, då kanske man inte kan hjälpa till med kostnaderna hemma på samma sätt.

  Samt att vi/ni har inget med att göra vad eller hur Nellie & sin familj spendera & lägger sina pengar på!!

 4. Jag är 18, har hästar och jag betalar ingenting för varken häst eller hemma. De är inget konstigt. Min familj har bra ekonomi ser hellre att jag sparar mina pengar än att betala hemma. Inget konstigt med de?

 5. Alltså Nellie jag tycker att det är sjukt att du ens ska behöva göra sådana här inlägg! Hur ni gör i er familj har inte andra med att göra, du behöver inte rättfärdiga ert sätt att leva på internet.

  Vilken otroligt fin sak att kunna göra för sin syster! Jag önskar att jag hade samma möjlighet!

  All lycka till både dig och Smilla!

  Kram

 6. Vilka kommentarer… Det är väl ändå inte vår ensak huruvida Nellie och hennes familj sköter sin ekonomi? Vi har ingen rätt i att ifrågasätta något så personligt. Allt ska handla om pengar… Finns viktigare saker att sätta sig in i än att diskutera om Nellie betalar hemma eller inte 🙂

  Tycker du gör ett enormt bra jobb med allt Nellie!

 7. Alltså jag hatarrrr folk som ”anonym” som bara kan se saker från en sida och allt annat än dennes sätt är fel. Jag har aldrig behövt betala hyra eller mat hemma, det har inte gjort mig bortskämd eller lat MEN däremot gjorde det att jag kunde köpa en lägenhet själv för MINA egna tjänade pengar när jag var 20 år gammal. Det hade jag inte kunnat om jag fått betala hemma varje månad. Alla familjer gör olika och det finns inget rätt och fel så ge fan i att klanka ner på andra bara för att de inte är som du.

 8. Alltså väntas nu, är det här en svensk grej eller nåt, att samma sekund man fyller 18 så ska man betala hyra för att bo hemma? Skämtar ni eller? 😅😅
  Aldrig hört om en endaste familj i Finland där barnen behöver betala hyra för att bo hemma en stund före man hittar hyresbostad/köper eget. Never. Istället bidrar man som alltid gjort, hjälper till med hushållsarbete osv. Ne fan heller att vuxna skall tycka att barn slutar vara något man tar hand om samma sekund de blir myndiga. 😂

  • Nej nej det är ingen typisk svensk grej. Har aldrig varit på frågan att jag skulle betala något hemma och jag skulle aldrig få för mig att kräva pengar av min artonåring heller. Tycker själv det låter helt otroligt.

 9. Jag hade en jättefin häst som jag inte hade möjlighet att rida och utveckla själv så jag tog hjälp av en tjej som hjälpte mig. Hon fick åka på träningar och tävlingar med min häst och jag betalade ALLT och jag skötte om hästen till vardags och var med på alla träningar/tävlingar som hästskötare. Inget konstigt med det då jag ju skulle tjäna på det vid en ev försäljning sen. Jag tror folk hakar upp sig på att det är din syster bara och blir lite trångsynta. För ingen hade nog reagerat på om du hade tagit in en annan ryttare som red din häst och du stog för alla kostnader.
  Det hade ju faktiskt varit konstigare om era föräldrar betalat för Tore och Smilla med tanke på att han är din häst.
  Summan av kommentarsfältet: Folk tycker banne mig att du ska betala för att bo kvar hemma eftersom du är 18år, men samtidigt tycker dom att dina föräldrar ska betala för din häst🤷

 10. Jag är mamma till en 19 årig grabb. Han har fast jobb och tjänar ganska bra. Jag och min sambo har bestämt att han inte ska betala hemma. Ser inget konstigt i det alls. Tror inte han lär sig mer ekonomiskt ansvar eller blir bättre vuxen av att betala hemma. Tror att jag ger honom en chans att spara pengar, en chans att kan få en bra ekonomisk grund att stå.på den dagen han väljer att flytta hemifrån.

  • Håller helt med, snarare hjälper ni honom till att förbereda sig för att skaffa eget boende med kontantinsats och allt vad det innebär.
   Jag bodde gratis hemma tills jag började plugga ett år efter studenten. Under min studietid hade jag med mig hästen men räknade noga så att jag hade råd med stallhyra etc, jobbade extra så mycket jag hade möjlighet till men mamma och pappa hjälpte mig ändå och betalde min stallhyra. När jag var hemma över sommaren för sommarjobb bodde jag också gratis samt efter examen flyttade jag hem till de under tiden jag letade egen lägenhet.
   Nu har jag köpt hus, 25 år gammal, men det hade aldrig varit möjligt om jag inte haft dessa möjligheter att spara pengar till kontantinsats mm. För att kunna spara extra har jag bott i kollektiv flera av mina år hemifrån… Så att man bara blir bortskämd och slösaktig för att man slipper betala hemma stämmer inte alls.. Tror Nellie om någon 18-åring är väl medveten om pengars värde med tanke på att hon bla betalar för flertalet hästar.
   Och tack till alla föräldrar som stöttar sina barn med boende, mat etc. <3

 11. jag betalde aldrig hemma innan jag flyttade hemifrån som 19 . men jag jobbade från jag var 16 och stod för de mesta som var till mig själv. kläder skor busskort till fritiden osv ..men för boende mat osv behövde jag aldrig betala,fick även extra ibland eftersom ja inte fick månadapeng iom att jag tjänade tillräckligt själv. men de flesta andra i vår krets fick göra.. tkr de är löjligt..de fick betala några hundra av sitt stora studiebidrag för att få käk boende duschatteraljer osv.. mina föräldrsr var vanliga arbetare om man säger så.. kommer SJ inte låta min unge betala hemma sen..

 12. Säger samma som tidigare nämnt, är det där någon svensk grej att man ska betala hyra för att man fyller 18 å bor hemma? Bor i finland och här är det nog mera ovanligt än vanligt att betala hyra åt sina föräldrar. Har dock även bott i sverige men aldrig stött på det här då. Mycket förvånad över att läsa hur flesta här tycker det är självklart att man skall betala hyra!

 13. Jag började betala hemma och köpa egen mat när jag var runt 18. Är dock inget jag skulle införa om jag själv skaffar barn eller ens ser som särskilt rimligt. Det är väl bättre i så fall om man har möjlighet att låta barnet spara ihop till en kontantinsats istället för att behöva betala hyra redan innan man flyttat till eget. Jag ser inte det som något konstigare än de föräldrar som väljer att sätta undan pengar till sitt barns sparkonto när de växer upp. Man vill väl ändå stötta sina barn till den mån man kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *