Viktigt när man köpet första storhäst

Vad jag tycker är viktigt, ganska passande också eftersom jag hjälper min elev att hitta en lagom första storhäst för henne. Såklart spelar budgeten in. Man får ju leta där efter i den kategorin. Man får se över vad för häst man vill ha för dom pengarna & vad som finns osv.

Men som min elev, hon har en maxbudget för denna gång när hon ska köpa. Jag tycker det är viktigt att hitta en häst som såklart passar hennes ridning. Det kollar man ju först. Sen vill jag att den ska vara hjälpsam. Jag tycker inte ( om man inte vill & behöver ), som i detta fall ska hon inte behöva utbilda vidare. Den får gärna vara ung, sexåring tex. Men den ska vara noggrant inriden & vart ute på en del tävlingar så att hon kan fortsätta ge den rutin, men inte utbilda för det är hon för ung för. Jag var också egentligen för ung för att utbilda Hilda, facit i hand så missade jag mycket kul på vägen. Men erfarenhet rikare att kunna utbilda bra. Så man får se det åt båda hållen.

Väldigt viktigt att testa alla hindertyper. Hästen får inte stanna. Punkt. Den får gärna slå ut en eller två bommar men inte stanna. Den historiken kollar jag av direkt. Sen SÅKLART kan en häst stanna för många olika anledningar också. Men den får inte vara feg och ful. Första storhäst man köper ska man verkligen lära sig på tillsammans, ha kul, ut och tävla, träna och utvecklas på en lagom tid. Jag tycker verkligen det. Den ska vara ridbar med hög kvalite. Den ska vara lagom i ålder, ok plåtar så man kan sälja den vidare sen om man kanske vill ha något vassare i framtiden.

Nu vill jag att ni ska ha i åtanke att många köper hästar för olika syfte. Du kanske nöjer dig med en som du kan tävla då & då på, rida hemma. En schysst häst som är ridbar skulle jag säga då. Nästa person kanske vill ha en riktig tävlingskompis som iallafall hoppat 1.30. Ridbar, tuff & erfarenhet skulle jag säga då.

Det ser olika ut & olika vad man gillar & har för budget. Det är en dyr sport & mycket energi / tid man lägger. Då ska man vara noggrann så man verkligen hittar rätt

🙂

4 thoughts on “Viktigt när man köpet första storhäst

 1. Hej Nellie,

  Erik heter jag och jobbar på en mediebyrå vid namn PHD i Stockholm. Vi vill gärna komma i kontakt med dig/din agent för en kampanj med en av våra kunder. Återkoppla gärna till min mail nedan.

  Med vänliga hälsningar,
  Erik
  Digital Planner
  PHD

 2. Håller med dig i varenda punkt. Innan jag köpte storhäst hade jag ridit ponny upp till lb hoppning, inget mer med de liksom. Hade aldrig några dyra värstingponnys helt enkelt. När vi köpte storhäst tänkte vi dock om och valde att de köpet som en investering i min ridning. Valet landade på en trygg valack som gått 12-130 senaste åren med stabila resultat. Nej, ingen 145 häst men en jävligt schysst häst att sätta ridningen på. Ja, han river om jag lägger honom tokigt/gör fel men det är så han lär mig, han stannar dock väldigt sällan vilket har gett ett enormt självförtroende. Vi köpte honom för 150 000 kr och de får jag tillbaka i kärlek och rutin varje dag! Han har tagit mig från 90 cm till 115 cm på ett halvår, wow vad jag är glad över att ha köpt en första storhäst som utbildar mig och inte tvärt om.

 3. Bra och värdefulla tips! Apropå att hästen inte bör stanna vid provridninh. Jag minns att min tränare sa till mig en gång till mig att när du provhoppar ska du endast styra på ett hinder, bra väg och rätt tempo men sen bara sitta still och inte inverka på något sätt – hästen ska ta tag i uppgiften på egen hand. 😃✌🏼

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *