Oglamoröst

Viktiga saker eller delar i stallet till hästarna. Som är A&O tycker jag.

No 1är såklart olika slag av täcken. Nu skriver jag utifrån mig själv och MINA hästar. Om du vill att din häst ska gå utan flugtäcke vid mycket flugor, ok. Utan täcke i regn, ok. Jag lägger inte min vikt i det. Men för mig är olika täcken av olika slag viktigt. För olika väder.

Tex:

Flughuvor är iaf super viktigt. Elakt att hästarna ska få ägg och äckligt i ögonen. Finns super billiga.

Dessa är dock lite små. Men skydd. Så mycket ytliga sår & skador jag säkert sparat pgr av det lilla. Super!

Hovolja i olika slag. Både för glans men mest för förebyggande syfte. För att minska risken till dåliga hovar.

Återigen täcken. Allt från filtar, tjocka täcken, tunna innetäcken.

PUTSMEDEL. Ja tack! Detta är lite så basic saker i stallet. Puts, skydd & täcken. Tre enkla viktiga bas grejer tycker jag som inte har med ridning att göra

19 thoughts on “Oglamoröst

 1. Va anser du om forskningen kring hur senor o ligament tar skada av användandet av benskydd eftersom det blir för varmt? Och min undran är då användandet av skydd i hagen. Att man har skydd när man hoppar anser jag också är behövligt.

  • Skydd i hagen är något jag inte har själv pga anledningen du nämnde, men att benskydd vid hoppning skulle vara ”bedrövligt” är lite komiskt. Jag kan hålla med om att många hobbyhästar nog skulle klara sig utmärkt utan skydd vid dagligt arbete, men vid svårklasshoppning måste du ju ändå förstå att skaderisken är tusen gånger större än vid vardagsridning. En del hästar går ju faktiskt utan skydd bak även vid högre klasser för att det inte passar dom, men där måste man utgå från individen.

   Min häst, tillexempel, tävlar upp till 1.40 och har unghäst skydd bak och benskydd helt i läder fram. Detta är inte bara för att skydda från bommar och dylikt, men också för att tävlingsmiljön kan vara väldigt hetsig med många spända hästar (jag var faktiskt rätt glad att han hade skydd på sig den gången när en lös häst galopperade in i honom i full fart under en prisutdelning) vilket leder till en större skaderisk än vid tillexempel markarbete på ridbanan hemma. Det krävs faktiskt bara en enda olycka för att en häst man investerat flera hundra tusen, kanske miljoner, i ska bli relegerad till livet som promenad häst alt. ”skogsmulle” vilket den, om den går svår hoppning, antagligen inte har temperament för.

   Som sagt, jag håller med ang. skydd i hagen, men det är ändå ett val många professionella ryttare gör. Du får nog mer effekt om du faktiskt länkar till forskningen du talar om, samt exempel på ryttare på ELIT nivå i hoppning som kör utan skydd i hagen.

 2. Nu tävlar inte jag så min blir inte klippt på vintern, men här behöves ett regntäcke och i princip inget mer (bor långt söderut så det blir oftast inte dunderkallt på vintern). Flugluva på sommaren, men sen är vi ekiperade och klara. Har en uppsjö av andra täcken, men de är nerpackade och används sällan. Min häst är väldigt enkel när det gäller täcken. Enklare än andra jag haft.

 3. Har haft så olika hästar, vissa som nästan aldrig krävt täcke (bara vid hällregn, efter ridning på vintern eller i snöstorm) till såna som vart sura och tvära vid lite småregn och lugnat sig direkt täcket kommit på.. Alla hästar e olika även om det bara e hobbyhästar!Flugtäcken ett måste mot alla dessa äckliga flyginsekter som det finns!

 4. Min svärmor rider jakt i England – riktig jakt, dagen lång, över rejäla naturhinder typ stenmurar etc. Där används ALDRIG benskydd på hästarna! Dels samlas grus och annat elände under skydden och orsakar skav. Dels lär sig hästarna inte att hoppa ordentligt/röra sig ordentligt om där finns skydd som dämpar och tar bort känslan.

  Hurivida detta går att tillämpa på svenska hästar i svenska hagar vet jag inte. Hennes hästar lever ett ganska tufft, men lyckligt, liv 🙂 Jag har ingen åsikt, ville bara dela med mig av hennes erfarenhet.

 5. Precis som vi är hästar olika. Vi har haft hästar som klarat nästan allt till att stå och skaka vid vid sommarregn. Vi har haft hästar med en benställning om gjort att skydd ej behövts på ngt vis och vi har haft hästar som konstant skrapat sig på benen även i hagen. Självklart var det skönast, enklast och minst jobb med det hästar som likt en murvel fixade alla väder utan att vi egentligen behövde tänka eller planera.

  De vänner som vi har haft som varit känsliga på ett eller annat vis gav lite mer bekymmer. Inte då bekymmer som i merarbete utan ett bekymmer i att tänka, planera och förutse hur ev vädret skulle bli. Att skydda för mycket käntes ju aldrig bra i hjärtat. Men samma lika var det ju också om vi hade missbedömt väderleken och det stod en vän i regnet eller kylan och bra skakade för att den frös.

  Hästar Är olika, och jag tycker att det är viktigt att vi som hästägare verkligen respekterar och förstår det! Sen att gå till ytterligheter åt vardera håll, ja det är aldrig Ok. Men det är till syvende och sist endast hästens ägare som känner sin vän som vet var den hästens bekvämlighetszon är någonstans när det gäller utevistelse med eller utan täcke. Det är också endast hästägare som vet hur, var och ofta den är skadebenägen och i vilken grad det uppstår. Det är också endast hästägaren som vet Hur dennes vän reagerar på ev småsår som kan uppkomma i hagen. En av våra hästar fick tex 9/10 alltid! lymfangit vid småsår på benen och det i sådan form att det vi hälften av gångerna ( minst) krävdes veterinärvård. Resten av gångerna upptäckte vid det så snabbt att det räckte med att kyla, linda och promenera i timmar för att klara av att häva det.

  Sen är det superbra att forskningen går framåt. Alla vi som håller på med hästar har ju samma gemensamma intresse, nämligen denna möjlighet som vi har att få vara med dessa underbara djur. Och det är för deras skull som det är viktigt att vi aldrig slutar med att försöka att göra deras liv med oss så bra som det bara går! Och om vi tittar i bakspegeln så har hästhållningen verkligen förbättras på alla plan! Därmed inte sagt att det inte går att förbättra ännu mer.

  Och det är där som det verkliga arbetet kommer. Hur gör man för att sprida ny och viktig kunskap ? Hur gör man för att lyckas att förändra ett tänk som är gammalt och beprövat? Gör man det genom att hoppa på andra, ge skuldkänslor, genom att döma andras sätt att vara? Eller gör man det genom att lyfta ny forskning och kunskap, peppa, visa på andra sätt….UTAN att vara ful, dryg elak eller en negativ bessewisser ?

  Vill man hästarna väl, ja då är det genom att göra det på ett Bra sätt. Är man bara ute efter att visa sig på styva linan och peka med pekpinnar i tron att man kan och vet allt och gärna vill sätta andra på plats, ja då har man aldrig hästen i det främsta rummet utan bara sig själv och sin egen möjlighet att få ”glänsa” en stund i rampljuset ( Oavsett om det är i en kommentar på en blogg, i ett stall eller någon annan stans )

 6. Sluta ha skydd i hagen för dina hästar. Läs på om vad som är bra och dåligt för hästar. Tycker ni överdriver väldigt mycket angående hästar – täcken, skydd osv. Massor.

 7. Jag citerar ovan: ”läs vad som är bra och dåligt för hästar”. Ack, tänk om det vore så enkelt! Hästar är olika, precis som vi. En klippt tävlingshäst kräver annat även en lurvig nordsvensk. Etc. etc. Rent generellt tycker jag dock att man inte ska förmänskliga djuret. T.ex., jag går ut på morgonen, det småregnar och blåser. Jag fryser. Då får hästen dubbla täcken. Sen slår vädret om och det blir varmt som tusan mitt på dagen. Under täcket kan det bli upp till 60 grader enl. forskning. Förhoppningsvis kan jag vara där och ta av täckena i tid. Om inte är det inte schysst mot hästen. Försök att se saken ur hästens synvinkel så mycket som möjligt. Ovanstående exempel har jag sett många gånger på den tiden jag hade häst.

   • Det är väldigt lustigt att alla ni som har negativa, fula, dumma och dryga kommentarer med noll substans i, ni är alltid anonyma. Är det för att ni är fega med noll självkänsla/självförtroende eller är det för att ni har otroligt dålig kunskap och bara är avundsjuka ?

    Har än aldrig läst någonting som vare sig förtydligar eller belyser det som ni anser att det som många i allmänhet, och Nellie i synnerhet, gör galet eller fel.Men å andra sidan så är det väl det som verkligen påvisar okunskap, elakhet men ännu värre den avundsjuka som ni alla bär omkring och som verkligen måste gnaga i er självkänsla.

    En trygg och säker person har inga som helst behov av att vara elak eller dum, så enkelt är det! En person som är trygg i sin kunskap och i sig själv som individ är inte dömande mot andra, utan tvärt om.

 8. Neo Derma är en sårsalva och inte en lädervårdsprodukt dock 😄
  Det vet du säkert men ser lustigt ut bland putsgrejerna

 9. Alla gör som de vill med sina hästar tycker jag. Pekpinnar hit och dit bryr jag mig inte om alls. Men en sak jag tycker är både billigare och riktigt bra är att smörja hovarna med naturliga fetter istället för svindyra i hästaffären.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *