Ta upp skolan igen

Jag får nästan dagligen frågor hur min plan ser ut ang skolan. Likadant om jag träffar nytt folk så är frågan e ”vad pluggar dudå”? Nä jag pluggar inte blir svaret då. 80% blir dom flesta människorna paffa ser jag men kanske inte riktigt vågar visa det till fullo och skippar att fråga mer.

Sen finns det dom andra som har lite bättre koll på mig kanske som redan fattat vad jag vill göra och satsar på, vad jag tjänar pengar på osv, som förstår att skolan tar stryk om jag måste välja. Jag förstår verkligen att det inte är så vanligt att man hoppar av skolan. Finns mycket som spelar in men alla har ju olika förutsättningar lix. Sen kan man kanske tycka att jag har bra förutsättningar och skippar skolan ändå.

Men mitt svar är ju att jag redan i tidig ålder vet vad jag vill, jag har ju skapat mig en relativt bra trygghet både inom karriär och ekonomiskt. Fast på ett sätt där jag absolut inte kan slappna av, jag måste utvecklas hela tiden för att det ska bli intressant, måste ge väldigt mycket av mig själv hela tiden. Jag går ju inte heller till ett jobb som där tryggheten finns att jag får en lön, jobbar och knegar men vet att jag får min lön som avtalat  liksom. Hos mig är det ju bara JAG som bestämmer hur mycket jag vill och kan dra in som människa. Så även fast det ser flashigt ut varje dag så är det återigen bara jag som drar in min trygghet, jag jobbar varje dag. Kan inte ta semester tex som många gör nu.

Sen har jag hästarna som jag inte ännu ser som ett ”kapital” i framtiden , har ju inte det tänket ännu då dom är mina bästa vänner. Men där måste jag ju också alltid helst vara på topp för att dom ska stanna i ett bra värde inför framtiden..

Skolan hade jag inte haft tid med just nu, inte nästa år heller. Hade haft tiden om jag bara hade haft hästarna eller bara socialamedierna . Men nu har jag valt att köra på båda sakerna och då finns det inte mkt kvar som jag hinner med. Kan ta upp skolan när jag vill, kanske surt att plugga upp gymnasiet då, men samtidigt så har jag fått uppleva mycket på vägen som man kan lägga på CV:et och förmodligen ett bra kapital bakom mig. Jag känner mig nöjd just nu utan skolan.

Men ni som pluggar, vad pluggar ni nu och vad är er plan inför framtiden ?:)

20 thoughts on “Ta upp skolan igen

 1. Jag är en sådan som valt skolan framför allt.
  Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet. Tog studenten 2010.
  2010-2011 läste jag komvux, mot undersköterska.
  2011-april 2013 läste jag på lärarutbildningen (blev inte klar pga jag blev mammaledig).
  april-september 2015 läste jag återigen på komvux för att slutföra undersköterskeutbildningen. Våren 2015 läste jag även en enskild kurs på högskolan om utvecklingsstörning.
  våren 2016 läste jag en butiksäljare-utbildning på komvux.
  september 2016-februari 2017 läste jag en starta eget kurs på komvux.

  Satsar även nu på att komma in på förskolelärarutbildningen 2018 på högskolan.

 2. När jag läste gymnasiet valde jag mellan natur och natrubruk. Jag valde då naturbruk med naturvetenskaplig profil. Tyvärr missade man de mer intressanta delarna av naturbruk (djur i park och liknande) då man valde till naturvetenskap. Jag bodde på internat, vilket var givande. Jag både betalade för mat samt köpte och lagade mat själv (fanns ett elevhem där det var möjligt). Därefter pluggade jag webbdesign (för svårt och avbröt) och sjuksköterska (försökte rädda mina poäng efter dåliga resultat från webbdesign, men valde att avbryta). Pluggade sedan till undersköterska och jobbade ett tag. Jag har haft nytta av att ha studerat till undersköterska, men har insett att det är inte jag vill jobba med. Jag började då läsa till receptarie, vilket gick bättre, men kemin var för svår så valde att avbryta. För två år sedan hittade jag äntligen rätt i arbetsterapeutprogrammet. Jag valde även att åka på utbytesstudier i Sydafrika en termin. Om allt flyter på är jag klar om ett år.

 3. Tycker du gör HELT rätt! Ta upp plugget senare i livet i så fall, du gör ett grymt jobb i nuläget och du kommer komma ännu längre, garanterat! KRAM fina ♡

 4. Går just nu Teknikvetenskap på gymnasiet. Mina planer för framtiden är att plugga vidare, kanske inom design och produktutveckling eller något helt annat. I framtiden vill jag jobba med något annorlunda, tex naturfrågor och djurfrågor. Om inte det faller mig in så vill jag fortsätta med produktutveckling, alltså utveckla och designa (helst tekniska) produkter. Det är så mina tankar är nu, men sen så kan allting ändras!

 5. Hej Nellie!
  Först och främst måste jag ge dig cred för hur grym du är som person. Wow! Så ung, så cool, inspirerande och du kör ditt eget race. Wow! Power 2 You! <3

  Jag har haft ett stort intresse för gymnastik och höll på med det i några år. Det fungerar nästan som ridsporten, att man måste utvecklas och utmana sig själv för att det ska bli intressant och roligt. Det räcker inte att man står på samma trappsteg, självklart kan man men om man verkligen vill satsa så måste man klättra upp några trappsteg och utmanas för att utvecklas. Men. Under denna tiden med allt fokus pp gymnastiken förlorade jag väldigt mycket tid för skolan och min dröm går inte att nå utan den skolgången så jag fick tyvärr välja bort gymnastiken. Men. Jag var också med om en olycka som gjorde att jag inte kunde fortsätta. Då kändes skolan och min dröm number 2 en självklarhet, att det är det jag ska satsa på. Så det jag gör nu är att jag satsade fullt ut på skolan för att jag så småningom ska nå min dröm som då är att bli en utbildad ambulanssjuksköterska då jag jobbar några år i Sverige och sedan tar mig vidare ut i Europa och så småningom i hela världen. Att hjälpa de som inte har den möjligheten som vi i Svergie, thats my dream.

 6. Jag läser till hudterapeut & Massör på Drottning blankas gymnasieskola. Ska börja mitt sista år nu så förhoppningsvis till sommaren 2019 är jag utbildad hudterapeut & massör. Min plan i framtiden är att jobba på ett spa eller alternativt en salong där behandlingar som jag är utbildad i finns. Efter det så har jag tänkt mig att skaffa eget företag då både jag samt min mamma som också är utbildad massör vill driva det ihop, och sista punkten som jag har drömt om är att jobba på en stor kryssning med olika behandlingar inom det jag är utbildad i. Längtar verkligen!

 7. Tja bästa Nellie, jag är en 14årig tjej som hatar skolan, grovt! Mitt liv består mestadels av hästar och jag vill blir tränare när jag blir stor. Iomed att jag hatar skolan så var inte gymnasiet ett självklart val för mig. Jag hade bestämt mig att jag INTE skulle gå, oavsett vad folk sa åt mig. Mina lärare var och är inte på min sida och anser att jag mer eller mindre inte har en särkilt stadig framtid utan gymnasieexamen. So what? Bara för att dom är mina lärare kan dom inte spå min framtid? Men jag blir så velig nu när det finns ryttargymnasium. Men jag vill heller inte visa mina lärare att dom hade rätt. För det vet jag att dom inte har, när dom är gamla och gråa kommer det vara jag ”eleven utan stadig framtid” som kommer rida de högsta klasserna och ha stadigare framtid än de själva. Dom ger mig bara mer och mer anledningar till att inte gå gymnasiet och satsa fullt ut på hästarna. Dom kan inte stoppa mig!

  • Ett tips till dig Kajsa är absolut att välja ryttargymnasium, jag läste själv på gymnasiet med inriktning specialidrott ridning. Även om skolarbetet i sig inte alltid var så kul, så fick jag chansen att träna och utvecklas via skolan. Åka på tävlingar upp till 140 cm, göra praktik på Strömsholm mm. Otroligt givande! Det öppnade dörrar för mig som inte funnits om det inte vore för min gymnasieskola.
   Sedan är jag otroligt tacksam att jag fick högskolebehörighet på sidan om, min ridkarriär fick jag tyvärr lägga på sidan i vintras pga en allvarlig knäskada som kräver lång konvalescens. Så nu kommer jag läsa till Socionom i höst och samtidigt långsamt träna upp mitt knä igen. Jag hoppas att jag kommer kunna rida som vanligt en dag, men tills dess pluggar jag och får en utbildning att falla tillbaka på om allt annat skiter sig.
   Vi väljer alla olika vägar, men än hur jobbigt jag har haft det i skolan så är jag tacksam idag och inser vikten av en utbildning, har du en gång läst den där jobbiga mattekursen så behöver du aldrig göra om det igen!

 8. Jag har alltid varit en sånär elev som gör allt för att få godkänt men inte ett öre mer. I efterhand så ångrar jag ingenting förutom att jag inte läste högskoleförberedande. Eller tja, inte hoppade av kurserna när det blev försvårt. Nu är jag 21 år gammal o läser till matten o svenskan i hopp om att jag ska komma in på någon rolig o givande utbildning i framtiden. Jag planerar att söka Logistiker och arbetsledare inom bygg och anläggning. För mycket ansvar, det vet jag att jag vill ha på min framtida arbetsplats.
  Och nu några år efter studenten så har jag insett att kunskap är så lätt att bära när man är villig att ta in det till sig. Så att ta några år o inte plugga kan ge mycket!

 9. Hej!
  Jag gick ut nian sommaren 2017 och har nu haft ett sabbatsår innan jag börjar gymnasiet. Först ville jag inte alls gå gymnasiet, var så himla skoltrött och ville spendera all min tid i stallet. Efter ett tag kom intresset för skolan upp igen och jag kände mig mera och mera taggad för att plugga. Nästa vecka börjar jag gymnasiet och ska gå handel och administration. Jag är så glad över detta ”lediga” året som jag har haft. Jag och min familj flyttade till Skåne då min mamma fick jobb på flyinge, så under detta året har jag lagt all tid och fokus på att bli en bättre ryttare och jises vad det har gett resultat. Att vara på flyinge omringad av duktiga ryttare och inspiration har varit super nyttigt! Nu kommer jag kombinera gymnasiet med hästarna. Kommer se till att plugga på skoltid och raster så att jag kan rida och vara i stallet på fritiden. Lycka till med din framtid & grattis lite i förskott!
  Kram på dig!:)

 10. Du gör precis vad som känns rätt för dig, och om för någon anledning ditt nuvarande jobb går surt finns det alltid som tur är chanser att läsa upp sig, lägg inte mycket tankar på det tycker jag! 😁
  Jag pluggar själv IB, engelsk natur fast med en svårare twist antar jag? Jag brukar beskriva det bäst så. Jag kommer 90% plugga utomlands och flytta iväg och helst bo utomlands med familj men fortfarande med starka band i Sverige. Jag har själv bott utomlands som liten och ser det som en självklarhet att mina barn ska få samma upplevelse.
  Har fortfarande inte helt hundra bild på vad jag vill plugga vidare till/(inte plugga alls?)/jobba med, men är väldigt kreativ av mig och tycker om att rita och skriva, så kanske en blandning mellan de två möjligtvis. Designer eller dylikt.
  Hoppas du har en bra dag ❤️

 11. Utbildning på pappret är inte det viktigaste! Jag har visserligen själv gått gymnasium och pluggat ekonomiprogrammet på högskolan och driver idag eget företag. Visserligen beror det oxå på vad man vill jobba med men för mig när jag anställer går jag helt på hur personen i fråga fungerar i den befintliga gruppen, vilken vilja som finns och färdigheter som ett betyg från utbildning inte kan ge. Jag har en anställd som inte har gått gymnasiet och heller inte har slutbetyg från grundskolan men hon ör fantastisk på det hon gör! Jag själv kan dock tycka att det är skönt med lite ekonomi i grunden när jag driver eget företag så jag har lite koll på bokslut, resultatrapporter och beskattning även om jag lejer bort det till redovisningsbyrå😊 men jag förstår vad som står i rapporterna och kan se endel själv.
  Men jag tycker du gör helt rätt! Och vilka fantastiska föräldrar du har som låter dig gå din egen väg och finns bakom dig i allt, det kommer du långt på bevisligen😉

 12. Jag läser naturbruk på gymnasiet med inriktning på häst, men vet dock inte riktigt om jag vill jobba med något hästrelaterat i framtiden. Jag känner mest att jag vill ha roligt under gymnasetiden och så får jag fortsätta fundera på vad jag vill jobba med.

 13. Jag hoppade av skolan i våras, gick då på ettan i gymnasiet. Jag hoppade av för att satsa på hästar, flyttade hemifrån och började jobba med galopp hästar på helttid. Väldigt nöjd med mitt val och roligt att läsa om andra som gjort liknande. Tycker man ska leva livet exalt som.man själv vill! Heja dig, hoppas du lyckas med allt i framtiden!

 14. Hej Nellie!
  Jag slutade nian i mitten av juni och ska om sex dagar börja gymnasiet, Häst-NA (Naturbruk-Häst m NA-kurser alltså). Jag drömmer om att bli läkare i framtiden, ett jobb med mycket plugg bakom. Det gör också att jag har fått lägga drömmarna om eliten på hyllan. Jag drömmer såklart inne i hjärtat fortfarande om ärevarvet på hästryggen inne på en av de stora arenorna. Det är bara det att det finns andra saker jag vill så mycket mer, jobba, resa, rädda världen m.m. Drömmer också om att vinna ett Nobelpris i medecin någon gång (lite knäppt, jag vet). Jag har lagt mycket energi på skolan och insett att min drömmars häst inte är ett fashigt svart dressyrsto som kan de höga skolorna, jag drömmer ju om en bred hästrygg, tjock man och svans, kraftiga ben. Jag drömmer om en bred, varm harflingerrygg där jag känner värmen från ryggen genom ridbyxorna, jag känner alla långa pälsstråna. Jag drömmer om en solskensgalopp på stubbåkern eller en riktig vinter ridtur där det biter i kinderna av kyla. Det är nu min hästdröm. Nackdelen med att jag börjar skolan om en vecka är den att jag nu måste säga hej då till min älskade häst, jag har aldrig ägt en egen häst men haft turen att få ha många hästar som mina egna, nu har jag haft en friser och ett halvblod varje dag i sju månader. Det är inte ens ett år men ändå gör det så fruktansvärt ont. De har ju varit mitt liv de senaste månaderna, de jag gått till när världen utanför blivit för jobbig. Hela hjärtat slits ut och jag sitter nu och försöker blinka bort de salta tårar som rinner ner för kinden. Men någonstans inser jag också att man måste stänga en dörr för att öppna en annar, hur ont det än gör💔

 15. På gymnasiet läste jag samhällsprogrammet med inriktning på beteende och efter studenten valde jag att direkt läsa vidare och valde då psykologprogrammet på Uppsala universitet. Precis som du hade jag en gansk klar bild på vad jag ville göra i framtiden och just nu försöker jag nå dit.

  • Hej!
   Jag har oxå nyss tagit studenten och gick samhäll-beteende. Jag har sökt in till psykologprogrammet också nu & har fått väldigt bra reservplats till Linköping & linneuniversitetet. Men jag funderar på om det är för tidigt att börja läsa till psykolog som 19 årig? Vad är dina erfarenheter, eller har du precis som jag tagit studenten nyss?

 16. Jag hade gärna pluggat resten av livet ifall jag fick välja 🙂 Älskar att lära mig nya saker och det finns så många spännande områden som jag vill lära mig mer om!
  Läste naturvetenskapligt på gymnasiet och började på universitetet hösten efter studenten. Efter en masterexamen (6 år på universitet) gav jag mig ut i arbetslivet för att efter några år gå tillbaka till universitetet för en forskarutbildning. Efter 5 års forskarstudier har jag nu skrivit en doktorsavhandling och är tillbaka i arbetslivet igen. Men eftersom jag ständigt vill lära mig mer så har jag anmält mig till en språkkurs och en universitetskurs på distans nu under hösten. Detta kommer jag göra samtidigt som jag arbetar 100%. Kunskap är roligt!!!

 17. Jag läste samhälle på gymnasiet, jobbade sedan två år efter studenten. Pluggade tre år vid Lunds universitet. Redan efter 6 månader med min ”nya” utbildning i bagaget sökte jag till polisutbildningen och kom in (jobbade totalt 1,5 år mellan universitetet och polisutbildningen). Jobbar nu som polis och älskar mitt jobb!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *