Om jag fick tillbaka min ponnytid igen

Kul med så mycket frågor och kommentarer ang ponny & ponnytiden. Det är ju några år sen jag red ponny och mycket har ju förändrats såklart. Medveten om det & jag utgår bara från min egen resa & hur jag skulle se på det idag. Man kan ju inte sola tillbaka ponnytiden tyvärr, men jag kan försöka pusha andra att tänka rätt. Eller ialafall nån därute 🙂

Med erfarenheterna du har idag och facit i hand. Tror du att du skulle ha haft det olika ponnyerna som du haft eller hade du tänkt annorlunda kring dina val idag. Det jag menar är med erfarenheterna du har idag tror du att du skulle ha valt en annan ponny under ponnytiden eller hade du gjort samma val?

Den enda redbara ponny jag suttit på av mina egna är Elvis. Ridbar menar jag en som går att få ut en bra ridning av i alla gångarter & som man kommer på ett trevligt sätt fram på hinder. Det var som att rida en liten storhäst. Sen fine, självförtroende deluxe på Bellman. Vann de mesta & fick mycket erfarenhet. Men själva ridningen & påverkan av ridningen kanske inte va den bästa, haha. Tack & LOV han hoppade i alla lägen. Annars hade jag fart åt helskotta 🙂 haha

Tycker du att ni någonsin köpte en för svår ponny för dig? Eller var du helt matchande i nivn med alla ponnys du hade?

Thonna kanske inte va de bästa köpet. Ett surt sto som hade mer vilja än jag själv har nu. SÅ ska man försöka sig på det när man är typ 12? Hmm, nja inte bra val av ponny för mig då!

Jag har tyvärr precis fått ta bort min ponny efter skada…. letar lite sakta efter ny. Vad tycker du är viktigast hos en ponny (eller häst) oavsett gren man ägnar sig åt?

Gud va tråkigt. Hoppas du hittar en ny fin, ta bort en häst måste va det värsta . Det absolut viktigaste är att ponnyn ska vara TRYGG. Då menar jag i alla lägen. Den ska vara snäll att rida ut & på banan. En riktigt kompis är så viktig anser jag. Inte gå på att köpa en flashig lite svår snygg ponny. Som matchar din outfit hemma. Skönheten på ett djur (människor med) kommer inifrån. TRYGG med stora bokstäver.

Hej grymmaste Nellie! Först av allt vill jag passa på att ge dig lite extra beröm, främst för att du har lyckats så jäkla bra och för att du ger så mycket till oss läsare och följare. Ett stort tack ska du ha! Nu till frågan, tycker du att man ska ”hålla ut” på ponnytiden och vänta med att gå över till storhäst? Självklart gör alla som dom vill men om du hade kunnat gå tillbaka till din ponnytid, hade du väntat med att gå över till storhäst eller gått över direkt när du hade kunnat? Lycka till med flytten till Dk, det kommer blir jättekul att följa med dig dit och hänga med på nya roliga äventyr:)

Hej, tack för en underbar kommentar. Blev helt varm i kroppen av att läsa den ! Jag är lite kluven i den frågan. Jag tycker att man ska rida B ponny så länge man kan. Sen kanske inte så trevligt att benen släpar i marken bara för man vill rida sitt sista SM. Men inte stressa upp på C ponny för man ska växa i sin ponny. De är det största misstaget jag hör just med ponny. Köpte en D ponny för min 10 åriga dotter ska ha nåt att växa i. Man ska hellre växa ur ponny än i ponny. Sen är det högt att hoppa C ponny. Vill man tävla stora klasser så är 1.20 högt . Sen är ju chiffrens klasser på häst såååå roligt. Har man möjlighet att rida det så GÖR det. Man får så sjukt bra ridning med sig just från storhäst. Men njut av er ponny tid, stressa inte & väx inte i er ponny. Väx ur, pussa den på mulen & låt en liten ryttare ta över tyglarna!

Hur ser du på de såkallade ”ponnymammorna”? (Både ont & gott) . Lade du märke till något sånt som barn när du tävlade? Även ifall du inte tävlar ponny nu, märker du av det ändå?
Vill också ge dig beröm för att du fortfarande kämpar för vad du tycker och tänker även ifall du hade många emot dig! You go girl<33

Ridsporten är speciell i mycket. Ja det var & är mycket ponnymammor. De försvinner poff när man går upp på storhäst. Sönt!

Hej Nellie!
Skulle du eventuellt kunna göra ett inlägg om tankar vid köp av storhäst? Speciellt om man ska gå över från ponny? Skulle vara jättekul att få lite tips inför framtiden eller helt enkelt bara få veta hur du tänker kring ämnet!

Att köpa storhäst! Kanske det roligaste tiden i just hästeriet. Det är så stort & en helt ny tid börjar . Nya tävlingar & nya människor. Jag skulle lagt mitt fokus åter igen på att hitta en trygg häst. Kolla resultat. Jämna resultat som inte är för mkt uteslutningar. Om de finns kolla varför isåfall. Hellre 1 eller 2 ner men att komma runt banan & i mål. En häst som kan hjälpa till om de behövs . Hellre en häst som går lite tryggt på låga klasser en en svår häst som hoppat 1.50 med ”tidigare ryttare”. Överlag gillar jag inte ”tidigare ryttare”. Alltid trevligt med bra resultat med ryttaren du köper ifrån. Självklart finns det anledningar varför nuvarande ryttare inte ev har hoppat högt eller tävlat. Sikta inte för högt direkt. Är du 12 år och ska köpa häst, kanske det räcker att hästen går 1.20. Vad ska man med en 1.50 häst då? Men åter igen, trygghet är viktigt.

Om du vore 13 år idag, vad hade du köpt för ponny då? Strl, utbildningsnivå, en som gått ”allt” dvs tex em, Falsterbo, eller en grön, temperament, personlighet osv

Hmm 13 år, då skulle jag köpt en C ponny. En lite grövre modell, inte för het som springer på tvären. Mer ridbar, kanske lite tyngre modell. EN som jag kan påverka framåt & som bromsen fungerar på. Behöver inte gått de största men om den tuffar LA är det bra!

Just nu letar jag ponny. Om du jämför med dina hästar idag och de ponnys du har haft. Vad tycker du man ska kolla efter. Resultat, personlighet, ålder, nivå mm.
Jag har själv ridit på ridskola i 11 år och känner att jag inte utvecklas så mycket längre och har därför valt att äntligen få mim dröm att gå i uppfyllelse. Jag söker en välutbildad D-ponny i hoppning, men som även kan lite dressyr. Detta är då mitt första hästköp och trots att jag har läst på vet jag inte vad man ska förvänta sig vid provridning och liknande.
Skulle vara väldigt roligt att få höra dina tänkar och åsikter om letandet och provridningen

WOW grattis. Du står för de roligaste framåt, få din första egna häst/ponny. De viktigaste tycker jag är att LITA PÅ DIN magkänsla. Ta gärna med hästkunniga vänner på provridningar, men låt ingen ta ditt beslut. Du sitter på hästen så din känsla är viktig. Sen bli inte kär i första hästen bara för att, prova & jämför. Ställ massa frågor & sök upp resultat. Prova gärna på annan anläggning med. Stort lycka till, hoppas verkligen du hittar en stjärna!

Hej! Vad tycker du om att köpa ungponny till ett barn/tonåring, så att den ska utbilda ponnyn själv? Vad ska man tänka på när man köper ponny? Btw precis kollat klart på din serie, så grym du är!!!

Svar NEJ. Barn ska inte utbilda ponnys helt själv. Har man en mamma som kan hjälpa att trimma / rida till så super. Men att lämna ett utbildningsjobb i form av tillridning av ungponny till en typ 10-13 åring? Nej. Låt andra sköta den biten. Satsa hellre på läromästare!

Minns att du fick väldigt många kommentarer angående din längd när du hade Bellman och att du i stort sätt skulle lära dig rida för att det ”såg förjävligt” ut med mera. Kan du förstå och hålla med om det nu?

Jag var absolut för stor för Bellman anser jag nu. Det var ingen vacker ridning. Finns många sånna ekipage bland ponny nu med. Inget jag förespråkar och det såg inte vackert ut när jag red B ponny heller, tyvärr. Tur man ändras med åren och får lite perspektiv!

10 thoughts on “Om jag fick tillbaka min ponnytid igen

  • Nellie är en satsande ryttare. För att få rida utomlands får man vara max 16 på ponny. Hon valde att ta steget vidare och satsa mer på ponny. Välfördtåligt beslut, om man själv tävlar & kan förstå. Sluta vara så negativ!

   • Nej du får rida utomlands på klubbtävlingar osv men du får inte rida större tävlingar och uppått över 16 år pga fei regler men i sverige får du tävla stort tills du är 20 år och det ser ut att bli så för fei också sen kan du alltid tävla ponny som vuxen i sverige så länge det är ett probetioneligt ekipage❤️

    • Haha Malin nu får du ju tänka till. Varför skulle man åka itomlands för att tävla klubbisar. Det är ffuktans ärt dyrt att åka iväg och tävla utomlands. I Sverige kan du rida max SM. Hon har redan ridit det och skulle säkert vilja ta steget bort från Sverige precis som hon gör med sina hästar, Arezzo till exempel.
     Du kan inte göra 20% så stora framgångar hemma som utomlands. Och varför skrutta runt på ponny när världen är så mycket större för Nellie?

 1. Såg att några letade ponny i frågorna till nellie! Jag säljer min välutbildade d-ponny. Välutbildad i både hoppning och dressyr med endast tävlad i hoppning pga mitt intresse. Och ponnyn är verkligen snäll och trygg! Vid intresse maila: idapalsson1997@gmail.com

  • Namn på hästen? Ålder? Gått för klasser? Inte så informativt då ponnyn kan ha gått både MSVA och LC i din beskrivning, då blir prisspannaet mellan 40 och 300 tusen;)

 2. Heejjan, Jag är så chockad att ingen har tagit upp Ozzy, saknar den ponnyn här på bloggen även fast det var några år sen nu 😛

 3. Så bra inlägg!
  Man blir ju lite nyfiken på vad dina gamla ponnysar hittar på idag, följer du dem eller får updates?
  Kram ❤

 4. Om du svarar på fler frågor, skulle du kunna lägga till bilder på alla dina ponnys? En lite #tb så att säga;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *