Körkort time

Gick bra på skolan, fick bokat en del (det som fanns), ganska uppbokat var det. Men har en del lektioner i augusti & sep samt fem onsdagar går jag på teorin. Hört att många skippar att gå på teorin i skolan utan pluggar hemma & kör tester men om jag ändå kan så åker ja ändå dit och lär mig mer. Hjälper mig säkert i plugget sen också. Fått lösenord till centralen för att göra online testen osv. Känner mig taggad, är ju inte alls långt kvar nu. Var nästan lite tight att få in så många lektioner som jag egentligen ville pgr av tiden. Men kör ju på dubbel lektioner, så det blir bra. Mest plugget jag är nervös för, vet ju inte i vilken ordning jag ska börja ? Jätte svårt ju…

Frågor till er, något ni var extra noga med i plugget att fokusera mycket på som ni märkte hjälpte er sen på teori provet ? Kan tänkas att de flesta har samma uppfattning om provet, det har mina vänner iaf. Men uppkörningen beror det lite på vem man får köra med tycker många. Men vad tycker DU var svårt där och vad var dom extra uppmärksamma på som kanske gjorde att du fick godkänt ? Ge mig gärna tips, men speciellt till teorin.

39 thoughts on “Körkort time

 1. Körningen: uppmärksamhet (döda vinkeln, kolla speglar osv) och eco driving var det jag upplevde att de fokuserade mkt på.

  Teorin: Använde Bonniers trafikskola online, började läsa teoriboken men alldeles för segt sätt att lära för min fel. Online gjorde jag alla stegen i deras ”skola” 2-3 gånger samt gjorde alla test några gånger. Klarar du testen klarar du provet, typ samma frågor bara formulerade på lite olika sätt (ibland exakt samma frågor). Tror att folk failar antingen för att de blir nervösa eller för att de struntat i att plugga för det är inte svårt, mycket ”common sense” i trafiken.

 2. När jag gjorde mitt teori prov tänkte jag att jag bara skulle plugga från datorn så jag gjorde bara tester där vilket hjälpte jätte mycket men dagen innan kände jag att fan jag borde nog ändå läsa boken så då gjorde jag det på en kväll o hade jag inte gjort det hade jag aldrig klarat provet för det kom jätte mycket från boken som inte alls kommit på testerna massa konstiga markeringar etc… Tips att verkligen gör mycket tester men även läs boken! STORT TIPS lyssna på körkortsboken nä du är i stallet, ute o springer eller så- som en podd fast lite tråkigare 👍🏼

 3. När jag pluggade in teorin så använde jag mig bara av onlinetesten. Viktigt är att inte bara sitta och chansa utan leta upp rätt svar i boken direkt du är osäker och försök förstå varför just det svaret är rätt då frågorna kan komma med en annan formulering eller andra alternativ. Så satt jag tills jag hela tiden hade alla rätt varje gång och då kände jag mig redo för provet.
  Lycka till 🙂

 4. Jag satt och pluggade teori vääääldigt mycket. Och tragglade. Körde en del också men pluggade mest teorin för jag har väldigt svårt med all teori. Men jag klarade teorin på första och kuggade på körningen 1 gång. Men jag har haft mitt körkort i 2 år nu och man har alltid 2 års prövotid med körkortet. Allt lilla man gör och polisen ser det inom son prövotid så kan man bli av med den och får göra om allt, riks 1an och 2an och göra uppkörning och teoriprovet.
  Puss

 5. Hej Nellie!
  Jag tog mitt körkort för typ en månad sen. Jag kände precis som du att teorin skulle bli svår men körningen skulle gå bra. Körskolan jag gick på erbjöd teorilektioner men kände att jag pluggar bättre själv och när frågetecken uppstod så tog jag hjälp. Därför pluggade jag igenom allt och pappa hjälpte mig med mycket men de frågor som ändå bestod och som jag tyckte va kluriga (allt räknande på alkoholhalter och sånt) frågade jag körskolan om. Sen körde jag igenom alla testprov där fanns tills jag typ började få samma frågor och då kände jag mig ganska redo. Väl på provet, som jag tog i ystad så gick man in i ett litet typ klassrum där folket runt dig sitter asnära och kan kolla på din skärm. När personerna runtomkring började resa sig och gå blev jag jättestressad, men där är obekväma hörlurar som man kan lyssna på frågorna med. Hursomhelst så tog jag på dem för att filtrera bort ljudet, och det är verkligen ett supertips! Ett annat tips väl inne på provet är att svara på alla frågor även dem du är osäkra på, men alla osäkra markerar du så du kan gå tillbaka och dubbelkolla/ändra ditt svar.
  Ett tips till uppkörningen är att prata med kontrollanten, och om du glömmer, typ blinka när du vänder på en grusväg där det inte är några bilar för tillfället så förklara att ”jag blinkade ej eftersom här inte var några bilar som påverkades av det” Allt som allt så gör du något knasigt så berätta hur det egentligen ska vara så de vet att du kan egentligen. De har överseende eftersom de oftast vet hur nervösa förarna ibland kan vara.
  Lycka till och tro på dig! Du klarar det. Och om det skulle skita sig så gör ett nytt försök, det är faktiskt inte hela världen. Stora kramar

 6. Jag läste boken en gång sedan gjorde jag massa massa tester. Var det samma frågor jag failade på (för mig mest om vikterna för vilken transport man kan köra, jag och siffror funkar sådär..) så kollade jag upp det i boken, läste på lite om just det sedan tester igen. Var klar först på provet och hade typ ett eller två fel. Så det är mitt tips!

 7. Jag använde mig av olika körkortsappar med frågor som liknade dom som kom på provet, läste även hela boken en gång mest för att få lite grundläggande koll på allt. Kollade även en del på Youtube om tex tips hur man fickparkerar osv. Jag klarade både uppkörning och teori på första försöket, så det funkade bra för mig!

 8. mitt bästa tips är att plugga alla skyltar. (veet en del 7 åringar kan dem, men, det gäller att inte bli osäker på nån skylt) Sen vilka körkortsklasser som gäller för vad, och hur en motor funkar. 🙂
  du kommer fixxa det läätt!

 9. Jag skulle säga att det inte alls spelar roll vem man kör med (men att det är en bra bortförklaring om man inte klarar det på första, vilket inte jag gjorde obs). Det jag misslyckades med var stt ha tillräcklig uppmärksamhet på vägen när jag backade runt ett hörn då jag tyckte backningen var bland det svåraste och helt fukuserade på att backa rakt. Teorin var lättare, men man bör ha läst igenom hela boken och inte bara göra testerna.

 10. Han jag körde upp med sa att många kuggade på säkerheten innan man kör iväg (testa allt som har med bromsar o ljus att göra). Så lär dig en rutin så du inte glömmer någon sådan ”enkel” sak.

 11. Vilken körskola kör du på? Bor själv nära Ystad och har beslutsångest om vilken skola man ska välja

 12. Ecodriving och uppmärksamhet kollar de extra mycket på. Håll lugnet på uppkörningen och kasta inte ut dig i exempelvis rondeller. 🙂

 13. Nu var det längesen jag tog körkort men ett tips är att plugga teori och ta körlektioner samtidigt. Då blir det teoretiska du läser konkret då du kör. Det blir liksom en helhet istället för att tex börja köra och sen plugga teori 😊

 14. Mitt största och bästa tips är att plugga/övningsköra som om du vill bli en så bra bilförare som möjligt, INTE för att du vill ha ditt körkort så fort det går!! Förstår faktiskt inte varför många unga nuförtiden vill köra ”hellre än bra”…

  Angående pluggtips så rekommenderar jag att du läser teoriboken från pärm till pärm, antecknar och hela tiden bekräftar att du lärt dig det du läst. Samt använd inte korttidsminnet!

 15. Jag pluggade MYCKET online tester men marioten av proven på teorin är utifrån boken och de sa min uppkörningsläre. Så läs några sidor varje dag och läs ordentlig sen några dagar innan så läser du igenom boken igen lite snabbt och fokusera på dem sidorna du känner dig osäker på. Proven är väldigt konstigt formulerade och några handla inte ens om hur man kör bil. Lääärr dig formlerna för bromssträcka+stoppsträcka+ mönsterdjup+ bränsleförbruknings formel, alla regler som finns om bilen.

 16. Gå in i allt med inställningen att bli en bra, kunnig och säker bilförare, då tror jag att det löser sig av sig självt. Anledningen till att jag skriver som jag gör är att jag var handledare åt någon som jag ganska snart märkte hade helt fel fokus när vi övningskörde. Hen frågade återkommande om saker som när på dagen jag trodde det var minst trafik = enklast att klara uppkörningen, vilken av städerna A och B det var enklast att göra uppkörningen i, då kunde vi kanske bara köra där, osv… Alltså, det gjorde mig mörkrädd och jäkligt irriterad. Såpass att jag till slut sa att jag inte tänkte övningsköra med hen något mer om hen inte ändrade inställning till körkortet och det ansvar det faktiskt innebär att köra bil.
  Lycka till med körkortet nu!

 17. Boken ”Pluggis” räddade mig helt klart! Är så tunn så att man kan läsa den innan man går och lägger sig och de är typ ”visste du att” saker som står i den. När jag kunde den klarade jag provet med glans. Öppnade inte de andra böckerna pga lathet. Så mitt tips är helt klart pluggis!!

 18. Körning: Blicken!! Kolla speglar hela tiden, sen var det mycket trafik på min uppkörning så han kollade även mycket på min placering och hur jag flöt in i trafiken bra, hittade luckor vid vänstersväng osv. Ta det lugnt bara så går det bra.

  Teori: jag pluggade endast på elevcentralen, läste igenom alla kapitel en gång, sen gjorde jag 25st sluttest och hade över 60 rätt på ca 15-18st test och klarade sedan teorin galant.

 19. Hej Nellie!
  När jag tog mitt körkort så läste jag igenom boken en gång sen pluggade jag bara på elevcentralen. Min körskollärare sa till mig att om man kan alla frågor/svar på elevcentralen så klarar man provet. Sagt och gjort så körde jag igenom frågorna tills jag i princip kunde dom utan och innan och fick alla rätt på alla kategorier. Fick 63 rätt på provet och frågorna var nästan identiska med elevcentralen. Sen lär man sig på olika sätt självklart så det som passar för mig kanske inte passar för någon annan!
  Önskar dig ett stort lycka till, det fixar du galant!

 20. Jag pluggade inget mer än gjorde frågorna. Är samma frågor på testerna som i provet, men alternativen är med luddiga. Så upplevde jag och många av mina vänner det. Du fixar det💪🏻

 21. Jag läste boken en gång, sen gjorde jag endast testerna på elevcentralen och leta upp svaren i boken! Men med testerna klarar du dig!

 22. Läs igenom boken, skriv egna sammanfattningar och anteckningar om varje del/kapitel, gör övningsproven och be någon att förhöra dig ur boken. Och om du ska övningsköra med din mamma eller pappa kan ni ha som rutin att före eller efter varje körning så går ni igenom något i boken och stämmer av att du förstår just det. Det kommer gå toppen, försök få in en rutin att plugga in något nytt varje dag (och kontrollera sen att du kommer ihåg infon också). Heja dig!

 23. I teorin är det oftast att tänka realistiskt då många sv frågorna är väldigt lika varandra med små små skillnader

  Ta det lugnt , stressa inte 🙂

 24. Hej Nellie!

  Tog körkort för 3 veckor sedan på första försöket och detta är mina tips för teorin. Uppkörningen är ett lotteri, får du någon bra bedömare som inte är sur och som anser att du kör bra kommer du klara det. Du kommer vara skitnervös innan men så fort du sätter sig i bilen och börjar köra kommer det att släppa. Teorin ligger dock i dina egna händer. Jag änvände appen ”Ta Körkort” och fullständigt ÄLSKADE DEN! Den kostar typ 180 spänn men asså så värt. Då sammafattar appen hela teoriboken åt dig. Man läser ett kapitel och gör sedan frågor om det kapitlet. Man kan också göra teoriprov om man vill, vägmärkesprov, de har tips och tricks inför uppkörning, går igenom säkerhetskontroll osv. Mitt tips är kör igenom alla lektioner i appen (det är en hel del) och sedan har du ”läst” hela boken. Efter det, träna på att göra teoriprov. Du kan teorin, måste bara vänja dig vid provformatet. Elevcentralen är grym för det!

  Lycka till Nellie! Du kommer klara detta bra! Gör 20 minuter plugg varje dag, då kommer du kunna allt!

 25. I teorin läste jag igenom hela körkortsboken, och skrev ner de sakerna som jag inte kunde och lärde mig de.
  Sen är de där online testerna så bra! Kan du de frågorna så klarar du teori provet! Kommer i princip samma frågor bara att de är lite omformulerade 🙂

  Lycka till!

 26. Kör testerna på nätet massor av gånger, läs boken flera gånger. Be dina föräldrar/syskon/kompisar/K läsa boken och ställa frågor. När du är ute och kör är där något du ser våga fråga din körlärare. När du är ute och åker bil med familj/kompisar så ser du något du undrar över kom ihåg frågan och ställ den till din körlärare. Lyssna intensivt på teorin och våga ställa frågor om du är minsta osäker!
  Fick 60/65 på detta sätt.

 27. Vad kul att du är på gång!
  Mitt bästa tips under teoriprovet är att LÄSA FRÅGOR A FLERA GÅNGER. och verkligen läs varje ord, för formuleringarna kan vara lite kluriga. Och ta god tid på dig.
  Under uppkörningen tyckte jag mest att dom fokuserade på döda vinkeln, avstånd till övriga trafikanter och planera körningen. Lycka till med körkortet! Jag tog också automatkort, är snart 4 år sedan och har aldrig haft bekymmer med bil 😉

 28. Alla gånger jag kört upp (bil/mc/tungt släp) har det varit mest fokus på awareness(speglar/trafikbild/anpassa hastighet e förutsättningar), högerregel, gårdsgata och 30/hastighetsbegränsning så mitt tips är att köra så mkt innan att själva körningen inte tar kapacitet från det som sker runt omkring.
  Det kommer gå bra!! I värsta fall blir det bara omprov, inte hela världen!

 29. Jag klarade teoriprovet med en poäng från full pott. Det som hjälpte mig var att göra de där online-testen om och om igen. Frågorna är väldigt liknande det på faktiska provet så när de satt väldigt säkert var provet inga problem alls.

  Klarade körningen på första också, gjorde någon liten miss, typ höll lite för låg hastighet precis i början när jag missade en skylt för hastighetsökning. Så det behöver absolut inte vara kört för en sådan grej. Så länge man upplevs trygg och lugn i sin körning har man vunnit många pluspoäng är min upplevelse. De vänner jag har som fått köra om några gånger upplever jag har en väldigt ”hackig” körstil. Dvs. hårda inbromsningar och snabba hastighetsökningar, ryckigt och lite aggressivt, även nu när de väl klarat körkortet.

 30. Körningen: Var väldigt noga med hastighet, kan räcka med att du kör i hastigheten som skylten visar men skulle kört långsammare pga vilda djur osv. Kolla döda vinkeln VARJE gång du ska byta fil/svänga osv. Tänk inte så mycket på att du knte hittar, jag missa min avfart men klara mig ändå.

  Teorin: Läs på om allt. Glöm inte släpvagnar, VIKT, högerregeln osv. På provet är det svar som liknar varandra så se till att läsa igenom alla först innan du svarar. När du gör testerna på hemsidan, lär dig inte i vilken ordning de rätta svaren är. Frågorna återkommer ju och för mig blev det att jag lärde mig att på den frågan var svaret C.
  Lycka till!!

 31. Jag började med att läsa böckerna och göra frågorna till dom. Sen gjorde jag lite tester online. Dock till moppekort…

 32. När jag gjorde teoritesterna på nätet så använde jag boken varje gång jag fick fel på en fråga. Alltså om en fråga om vänstersvängar kom och jag fick fel på den, så läste jag sidan med vänstersvängar i boken för då vet jag konkret vad jag kan och inte kan. Ingen idé att lägga massa tid på att läsa hela boken när du kan alla frågor om stoppljus tex. LYCKA TILL!

 33. Jag använde mig mest av onlinetest men chansa inte på svar utan använd boken och läs hur man räknar ut t.ex bromssträckan. Får du fel svar på testet så läs i boken så att du förstår varför det blir som det blir.
  Slarva inte med teorin för du kommer få tillbaka det på testet sen.
  Lycka till 🙂

 34. Det jag tyckte var svårast var skillnaden mellan högerregeln och utfartsregeln, rondeller och byta fil mitt i, och backa in i en parkeringsruta 🙂 Och det är bättre att nöta lite extra på de svåra sakerna för man vet aldrig om just det kan komma på proven 🙂 Jag gjorde både frågorna i böckerna samt proven på elevcentralen, satt minst 2 timmar om dagen och pluggade 😉 För mig funkade det bäst iaf 🙂

 35. Hej! Jag gick också på teori lektioner och de var jätte bra. Medan de andra var tvungna att öppna boken och läsa den så satt jag och lyssna istället på allt de viktiga och gjorde sedan bara online testen på elevcentralen. Så gå på lektionerna de är bra 🙂

 36. Jag sitter just nu och tragglar med testerna, frågar mycket om saker jag är osäker på. Letar fakta på bl.a youtube och googlat en del. Boken läser jag i emellanåt, men sitter mest framför datorn på nätterna när jag jobbar så det blir enklare att sitta och googla och läsa där 🙂
  Frågar min sambo som är lastbilschaufför heeeeeela tiden om framflrallt frågor som har med vikt att göra!

 37. Läste knappt i teoriboken, bara om det var något som var väldigt oklart när jag gjorde testen. Testen däremot gjorde jag väldigt många gånger, klarade provet på första försöket tack vare det med marginal 🙂 Lycka till Nellie, räcker att du kör hälften så bra som du rider så klarar du dig 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *