Nån ordning får det vara!

Tänk ändå att vi har tagit hästar från att vara vilda till att kunna ha dem inne, stå på lastbil eller transport, gå piaff eller hoppa hinder. Får hingstar att dämpa sitt hingstbeteende ihop med ston eller vi slår på järnskor på deras fötter. Det är mäktigt imponerande tycker jag. Det ska göras med respekt anser jag. Äger du djur ska du ta hand om dem. Punkt. Se över miljön de bor i & respektera att hagar & stall är deras hemma miljö. Det ska finnas vatten i hagar & det ska få gå ute.

Sen fine behöver det inte vara den fasligaste stallinredningen, de är inte där de sitter om hästarna trivs eller inte. Tycker verkligen att jag visat att jag inte stått på nyaste ställena men att de funkar. Jag stod ute & tvättade min häst innan jag åkte till SM, då spolspilta inte fanns vid de tillfället.

Vi har vart ett sjukt gott gäng under den tiden jag stått i mitt gamla stall.Det vart lucia fika & vi ordnat pay n jumper ihop. Alla inackorderade oavsett nivå samsades & var goa & glada. Det var försäljningstall med svårklassryttare till ponnytjejer & killar. Sen tyvärr flydde folk från stallet en efter en pga olika anledningar som hörde med stall & ägare till. Man blir ledsen när man ser på nära håll ovänskap och tråkigheter. Ett stall ska vara ett ställe där hästar & människor trivs. En trygg punkt för tjejer & killar som brinner för sporten. En god ton ska hållas. Till sist ekade boxar tomma, ingen ville står där. Länstyrelsen var på besök x antal gånger, katter sköts på gårdsplan & ibland inne i sadelkammare. Sen när jag fick reda på att höet på stället var 3 år gammalt kände jag, nu räcker det. Mina hästar MÅSTE få må bra. Jag kräver att de ska prestera på tävlingar & de minsta jag kan begära är ju att de ska få vatten & hö som är inom rimliga gränser till bra värden? Alla som flyttat därifrån har en god kontakt idag & flera av dem erbjöd mig & mina hästar plats på deras anläggningar. Sån underbar go gemenskap. Med hjälp av dom hittade jag mitt nya drömstall där jag bara ler av lycka varje dag att få stå i. De behöver inte vara nymålat eller nyputsat, men en sund hästhållning MÅSTE det vara. Jag kan inte stå bakom gap, skrik & hur man utnyttjar personer & inte minst utfodrar hästar med gammal mat? Stallmiljö ska vara säker för hästarnas välmående & vatten bör finnas i hagen vid 30 graders värme för hästarna. Inte ens om jag sköter mitt egna & har mitt egna stall. Jag är för mkt djurvän för det. Blundar jag för det skulle jag inte kunna sova på nätterna!

De handlar inte om att jag utnyttjar min makt för att prata ner nån. De handlar om sunt förnuft & djurhållning. Ska man äga hästar, hålla på med hästar eller hyra ut till hästägare – då SKA det värnas om djuren – Punkt. När djur far illa, då sätter jag ner foten. Likaväl människor.

Men allt har en mening. Jag har fått lära känna underbara ponnyfamiljer, och andra ryttare som stått där. Har underbar kontakt & följer varandras resa med våra hästar. En av dom står jag hos nu!

T R Ä N I N G

Var ju hos Hannes idag & tränade. Ursäkta mig, men får jag skryta lite? Shit vad jag red bra idag. Fegade inte med galoppen utan vågade hålla den. De märks att jag rider i större ridhus nu. Man vågar liksom utnyttja galoppen INNAN jag måste svänga 🙂 Majsan blir jätte lite osäker när man ber henne öka, lite som Bambi på hal is. Men nu redan på några dagar vågar hon öka & fortsätta vara stabil & rak. Gå på båda tyglarna utan på dubbla spår!

Joe var en stjärna han med. Nu ska han gå ner och hoppa 1.20 i några starter för att smälta alla intryck av utbildning & 1,30 klasserna som han gjort så galet bra!

Nu ska jag åka tillbaka till stallet (hemma och äter lunch). Laissa ska gå i skritten idag och sen få ett borst manikyr pass i 30 minuter som hon älskar. Enda tjejen i stallet nu så viktigt att vi gör tjejer saker ihop jag & hon. Ensamma… 🙂

49 thoughts on “Nån ordning får det vara!

  • På vilket sätt då menar du? Hon tar hand om sina djur, säger till att de är glada o nöjda o att de trivs i deras hem. Nellie förtjänar beröm ist för hat, o om du nt klarar av att säga ngt positivt kan du lika gärna sticka härifrån för ingen mår bra av hat. Btw älskar dig Nellie, du gör ett sjukt bra jobb me dina hästar, sociala medier mm❤️

 1. Om höet var så gammalt borde det väl ha märkts, ingen häst som reagerade på det, ni eller någonting? Märkligt.

  • Och det gjorde det? Hästarna slutade totalt äta och jag fick den sista perioden köpa eget hö. Laissa började man se revbenen på, då har det gått för långt. Och med tanke på hur hästar sköts runt om, gården sköts om så var det super att den här anläggningen fanns tillgänglig på kort varsel för mig:)

    • Det behöver inte märkas. Det behöver (tyvärr) inte alltid synas på höet att det är gammalt och då är det heller inget direkt farligt att ge det förutom att det inte innehåller ett skit som hästarna behöver.

     • Fel, det enda som kan minska vid lagring är vitamininnehållet, näringsvärdet är detsamma.

    • Jo såklart vi gjorde. Men står man inackorderad ska man hålla tyst. Men jag vägrar rättfärdiga osund djurhållning.

  • Då jag jobbat med Krafft och har gjort i år har jag 3 gånger om året de på besök där de går noga genom hö analys och foderstater. Därav tvungen att köpa eget hö! Tack för kommentar !

   • Hej igen! Att jag kommenterade höet är för att det är något jag kan någonting om. Vet att det är extra svårt att bevara hö i bra skick nära kusten p g a luftfuktigheten vintertid. I år hotar brist på vallfoder och då kan det vara bra att ta analys på överlagrat hö för att se hur det ligger till. Därmed inte sagt varken att jag misstror Krafft/foderrådgivare i allmänhet/dig eller är för kattplågeri. Det är faktiskt att hårddra mitt svar en smula. Diskuterar gärna mer, du har ju min e-post.

 2. det märks ofta väldigt tydligt när det du skriver inte stämmer. Tänker inte på detta inlägget, utan tänkte på när du skrev att du enbart flyttar för att det var dålig ridbana. Om någon påpekar att det låter märkligt så blir du väldigt otrevlig, men nu kommer det ju fram att det var av andra orsaker. hoppas det blir bättre på nya stället i vilket fall 🙂

  måste bara fråga, var detta något som började på senare tid? tänker på höt och det… med tanke på att ni har pratat innan om hur himla fin Joe har blivit och vilken skillnad det blivit i kroppen på honom (det håller jag med om, han har blivit jättefin) så antar jag att de inte har fått värdelöst hö hela tiden? o vatten i hagen, gav inte du det som har sånt stort kontrollbehov och gör allt med dina hästar själva och jobbar med det? eller fanns det inget vatten o ge? eller ingick det i priset att de skulle ge? låter lite märkligt alltihopa. låter mest som att ni har blivit ovänner eller att stallet var bra från början, men har blivit dåligt?

  • Där har du lite fel. Jag sköter mina egna hästar till fullo. Alltid gjort. Men reagerar illa då hästar i min närhet sköts illa.
   Höet var okey i början men gradvis värre och värre. Joe har gått upp bra tack vare rätt träning och grymt bra foder av Krafft . Som sagt, köpt eget hö! Tack för kommentar !!

 3. Helt rätt och jag som jobbat en hel del i olika stall och sett exakt detta du beskriver på fler än ett ställe (som ofta profilerar sig stenhårt och skamlöst som superfancy och proffs medan häst efter häst stryker med pga bristande djurhållning). Blir väldigt lättad att det finns fler som väljer att bojkotta dessa ställen och vågar vara ärliga med vad man bevittnat och vägrar rättfärdiga det.
  Big up till dig och du gör helt rätt. ❤

  • Jag känner också lite så. Tystas det ner så är man lika stor kålsupare man själv. Jag höll själv på att bli det när jag stor där & såg alla brister. Det är inte OKEY nånstans. Jag vägrar rättfärdiga osund djurhållning. Tragiskt att folk mer lägger vikt på att man faktiskt kan ge gammalt hö än att ex stackars oskyldiga katter sköts i sadelkammare? Tack för klok kommentar!

   • Det låter helt sjukt .. tyvärr har jag sett samma saker och även lämnat sådana stall på sekunden, det finns en hel del fullkomligt omdömeslösa hillbillys här ute har man fått lära sig.. katter är inte vatten värda och sterilisera de man själv valt in som stallkatter är det ingen som bemödar sig om. Även anmält en gång till länsstyrelsen i ett sånt läge.
    Ett annat ställe jag var på hade fest varje helg, söp och rökte i sadelkammaren i stallet om nätterna och utgav sig samtidigt för att vara ett proffsstall med dräktiga ston och tillridningar som människor i god tro lämnat där för dyra pengar till en människa som saknade såväl erfarenhet som sunt förnuft. Inget friskt hö eller vatten fanns heller att tillgå och varje gång en häst blev sjuk eller fick avlivas stod stallägaren som en fågelholk, fiskade sympatier men gjorde inte ett skit för att förändra något utan blev i stället arg när man poängterade alla brister som borde ordnas upp innan hen ens tog in en enda häst i verksamheten. Att ägaren var bakfull och försov sig varje morgon och inte kom upp för att fodra eller släppa ut de som stod på stall var en annan parameter som fick mig att gå i taket (hen skyllde på upprepade fall av magsjuka men flaskorna i stallet avslöjade ju snart sanningen). Blir galen. Sen ser man unga fantastiska tjejer som du som sköter allt så himla fint och har både hjärta och hjärna på plats, det är en himla tur så att inte allt hopp om en bättre värld rinner ur en. Så tack själv bästa du , vi som ser klart på verkligheten får göra vad vi kan för att förändra den till det bättre ❤

  • Det pratas väldigt snabbt om dåliga inackorderade men sällan om hur dåligt vissa stall sköts. Tråkigt & det ska tystas ner

 4. Tror att Vi är ganska många som kan intyga det Nellie skriver 👌🏼! Vi fick flytta vår häst i vintras pga viktnedgång och till slut slutade vår häst äta! Köpte hö av grannstallet och då började hon äta igen! Fick sen info om att det var tre år gammalt! Detta var bara höet… finns så mycket mer …

 5. Gud vad hemskt! Och att skjuta katter i sadelkammaren! Den som äger det stället kan ju inte vara helt frisk i huvudet….
  I det förra stallet jag stog i stog en kärring som ägde stallet och en mamma som hade sin dotters ponnysar och skrek….när det barnet stog där emellan. Herregud!
  Och att höet var gammalt, varför gav hen sånt! Speciellt till dina tävlingshästar! Nu menar jag absolut inte att andra hästar som inte tävlar ska bli sämre behanlade men du fattar nog!

 6. Märkligt att ingen reagerar på att skjuta katter!

  Fokuserar mer på drama än lagbrott och djurplågeri USCH!

  Credd till dig Nellie som sätter ner foten.

 7. Känns lite som att du blundat för det tills nu. Jag menar, Laissa hade väl gräs i hagen? Då tar det rätt lång tid innan man ser revbenen om hästen har varit med gott hull innan… Hon måste inte ha ätit mycket hö på flera veckor? Men bra att du säger till nu iaf!

 8. I år har det varit katastrofsituation vad gäller hö i hela landet. Många har varit oroliga för att måsta ta bort djur pga höbrist. Utifrån denna situation kan jag förstå om stall inte kunnat få tag i topphö hela året. Kanske ska man vara glad att hö funnits…

  Jag uppfattar dina inlägg så att ni flyttat i all hast, omedelbart. Vilket får mig att tro att en konflikt ligger bakom. Så kan det vara – men tur att du hittat bra uppstallning nu.

  • Här i Skåne har det dock inte varit några problem att hitta bra grovfoder. Vi kunde ganska enkelt köpa upp över 100 balar hösilage med riktigt bra värden och kvalitet.

   • Samma här, fick byta leverantör och åka en bit extra men det har absolut gått att lösa med lite engagemang. 3 år gammalt hö är rätt gammalt. På riktigt.

 9. Jag har svårt att föreställa mig att det ens är lagligt att skjuta (katter) inomhus. Det rör sig ju inte direkt om livsfarliga tigrar som hotar folk till livet. Att skjuta inomhus med hagelgevär (??) låter direkt livsfarligt – kulorna kan studsa tillbaka åt alla tänkbara håll. Gå genom fönsterrutor och träffa intet ont anande. Har man katter i sin sadelkammare är det enkelt att fånga in dem med burar. Du store tid, det här hade jag definitivt anmält! Låter som en dålig westernfilm.

 10. Haha har man inte stått hos T i svarte så vet man inte vad man har att göra med. Skönt du kom där ifrån. Har ju varit likadant i flera år.

 11. Jag har min häst på ett naturbruksgymnasium och vårt hö är från 2015. Det är stor höbrist så vi hade inget annat val. Alla hästar äter av det och de thar aldrig varit några problem. Om de skulle få tag i bättre ha så hade de gjort det.

 12. Måste bara säga om höt, att det är ABSOLUT INGEN FARA att ge tre år gammalt hö så länge det förvarats bra så det är bra hygienisk kvalitet på det. Enda som sjunker är vitaminerna. Mj, smrp, mineraler osv är detsamma som när det slogs.
  Därmed inte sagt att det var ett bra hö, jag har ju ingen aning om hur analysen ser ut och om det förvarats rätt. Men just att det är tre år gammalt är i sig inte ett problem, och om kraffts foderrådgivare sa det till dig gör det mig riktigt bekymrad och bedrövad faktiskt! De borde veta detta.

   • Ja och är analysen inte bra så är det ju inte kul, vet hur det är då vi haft väldigt låg proteinkvot i år, inte kul! Men de värdena hänger inte på hur gammalt höet är.

 13. Jag kan inte tänka mig att det är tillåtet att skjuta katter inomhus, i ett stall dessutom. Finns katterna i en sadelkammare är det bara att fånga in dem med burar etc och sedan låta en veterinär avliva dem på ett korrekt sätt. Djur, om de ska avlivas, ska avlivas korrekt och enligt djurskyddets bestämmelser.

  Du store tid…..

 14. Att T inte har fått djurförbud / näringsförbud än är hemskt!!
  Enda skälet till att det sköttes okej innan var för att pappan tog hand om allt, när han gick bort så har de bara barkat rakt åt fanders med det stället!

  Vet där fanns två märrar som var så hemskt misskötta och stod i en och samma Box i den stalldelen som Nellie hyrde.. pappan bokade avlivning, men T bokade av den två (!!) ggr för han tyckte de var synd och avliva dom…
  Det hade varit mest humant och göra det!

  Därför ska man ALLTID kolla upp referenser på stallet / ägaren innan man bestämmer sig för att hyra..

  • Jo tack. Det är lätt att vara efterklok. Kan nu efterhand inte fatta jag stått ut så länge. Hemskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *