Summering av Hammarö

Sitter i lastbilen påväg hemåt. Jättelång resa vilket suger. Önskar att det var lite närmre. Dagens summering:

Lux kändes redan på framhoppningen ganska så trött i kroppen. Det är fortfarande en testperiod för oss. Vet ju inte riktigt vad som är bäst för honom. En klass innan eller två. Det här meetinget hade det räckt att bara hoppat 1.40 på fredagen. Men nu vet jag det tills nästa gång. Han rev en linje, i början av banan och resten av banan var super bra. Jag är väldigt glad över att han är en krigare, oavsett trötthet eller annat vill han alltid ta oss i mål. Samt att han hoppade super bra gör mig glad. Synd med nedslagen helt enkelt.

Bild från igår , middag med allihopa. Trevligt och gott!

Laissa idag. Ja, väldigt tråkigt. Jag vet helt ärligt inte om vi två passar. Hon har hur mycket kapacitet som helst, men är galet svår. Jag har kämpat med henne sen jag fick henne och kommer ALLTID att tro på den hästen. Men nu är vi här, upp på större höjder. Kan jag ta upp den svåra hästen dit? Jag vet inte. Kanske en ryttare med mer rutin, jag är forfarande bara 17 år gammal. Hmm, svårt. Hoppade bra till en början och var super fin på framhoppningen. Men det är svårt för mig att kunna påverka 100% och veta exakt hur jag ska göra. Jag vet ärligt inte hur jag ska rida henne. Ledsamt men ärligt.

Smilla och Tore har gjort super rundor här. Felfria igenom hela meetinget. Smilla har ridit super och Tore har hoppat helt fantastiskt! Verkligen roligt. Hon kom trea idag i fhs kvalet. Först felfri en stilbedömning, sen felfri omgång två och gick vidare till omhoppning och var felfri samt snabb i den. Vilket resulterade i 3e placering. Vi trodde såklart att hon var kvalad och var super glada. Men nu i efterhand visar det sig att reglerna har ändrats tydligen. Det är iallafall inte samma som när hon kvalade sen innan och när jag kvalat. Så nu är hon tyvärr inte med. Super tråkigt , verkligen. Kan inte fatta hur man inte kan gå vidare efter den prestationen.

Haft det super bra och fått mer rutin på kontot. Lärt känna Lux ännu mer och kommer att vara starkare tillsammans tills nästa tävling. Nu 9 h hem, suck!!

30 thoughts on “Summering av Hammarö

   • Fast det är ju visst de 3 främsta som går vidare? De 3 som är bäst i båda omgångarna totalt går vidare. Bara att gilla läget att de andra är minst lika bra och att man måste vara ännu vassare.

 1. Alltså va? Det står ju i propositionen som ligger uppe nu: ”Till final i ”Childrens Challenge” går 12 ekipage, de 3 högst placerade ekipagen från varje tävlingsplats för kvaltävlingarna” och Hammarö är ju en av dessa… Hur kan de hux flux anse att hon inte är kvalad med sin tredjeplats?

 2. Ingen kan nog svara på frågan om Laissa är rätt för dig, förutom du. Du har gjort ett MAKALÖST bra jobb med henne, det krävs talang för att göra den resan ni gjort och det ska du ha beröm för!

  Fortsätt att rida henne inför fler tränare, ta in så många råd du kan men låt alltid beslutet komma ifrån dig själv.

  Kämpa, huvudet stolt upp, du är grym!

  Kram / Josefine

 3. Vad var det som hände med Laissa? Jag förstår att hon är svår men vad var det som händer egentligen? Hon ser inte ut som en häst som stannar men det kanske hon är?

 4. Hej
  Ang Smillas Falsterbo kval så räknas båda klasserna ihop och de totalt tre bästa går vidare.
  Det är här inverkanspoängen kommer in och får stor påverkan vilket är ok så länge det är en jämn bedömning gjord av erfarna domare som är vana att döma klasser.
  Vi satt på sidan idag och tittade på klasserna och det var mycket länge sedan ( har sett många inverkansklasser) vi såg en så spretig ojämn fördelning av inverkanspoäng tyvärr blir det bara ett stort skämt.
  Ta bara de felfria ryttarna 11 st där skilde sig poängen 8,7 poäng mellan högsta och lägsta det brukar vanligtvis bara vara ett par tre poängs skillnad på de felfria ekipagen.
  Ryttare som felbedömde avståndet och hoppade rakt igenom hinder fick högre poäng är felfria ekipage.
  Jämn galopp där ryttarna red på det antal galoppsprång som distanserna stegades till premierades inte tvärtom det var helt ok att både klämma in fler galoppsprång eller som andra gjorde ta bort språng! Vart tog idén om jämn rytm vägen?Hade domarna ens gått banan?
  Vi säger inte att fel ryttare vann/ kom högt placerad men poängskslan användes mycket konstigt!!!

  • Tittade också på inverkansklassen för Childrens och en sak är säker det var inte någon inverkansridning som bedömdes möjligen stilbedömning. Där domarna satte höga poäng på ryttare som inte vågar använda galoppen och som ”åker” runt banan i tung sits.
   Ryttare som visade att de kunde inverka på sin häst genom att rida både framåt och ta tillbaka dömdes låga poäng.
   En till sak som tyder på att domarna är oerfarna att döma var att de tog väldigt lång tid på sig mellan ekipagen att sätta poäng.

 5. SÅFORT det går dåligt med nån häst på en tävling så ska du direkt säga att ni två ej passar och börjar snacka om att sälja. Det har alltid varit så. Ta det på rätt sätt men det går inte alltid bra och så är det.

  • Känner det med…. dessutom har ju inte laissa varit ute mycket den senaste tiden och idag var sista dagen och dessutom en 140 klass så bara att bita ihop och ge det tid. Tänk om alla kunde sälja och köpa ny såvitt det går dåligt hahah

   • Känner mer att det ligger i att Nellie har lite väl lätt för sig att dra snabba slutsatser och dömma situationer utan vidare eftertanke. Förut skrev hon ut att zamina var halt igen, men att hon INTE ville dra snabba slutsatser och ta det lugnt med åtgärder innan man visste mer. SAMTIDIGT kom det ut på hennes Facebook där hon fråga efter tips på hingst till henne. Snabb att dömma ut hästar generellt helt enkelt, men håller helt med er också. Motgångar dealar hon inte sansat och eftertänksamt med.

    • Eller så kanske man vill vara förberedd kanske?

     Veta vilken jongst som passar när beskedet väl kommer.

     • Precis ”dressyrryttare”, dra snabba slutsatser. Borde man inte vänta på eventuellt besked innan man dömmer ut en häst och letar efter hingst?

    • Men lägg av, Zamina har de ju kämpat med i stort sett hela tiden sen de köpte henne så vadå snabb att döma ut. Såklart man får tankarna på att betäcka när det har hänt igen, dessutom är det ju mitt i betäckningssäsong så det är väl klokt att förbereda sig på det och vara beredd och verkligen inte alls ett konstigt beslut om det skulle bli så. SEN så är det, tro det eller ej, HENNES häst så hon bestämmer helt och hållet vad hon gör med den, konstigt eller hur 😉
     Att det kommer upp sådana tankar ang Laissa är väl ändå inte så konstigt, det är en speciell häst som besitter mkt kapacitet, men är annorlunda än många andra hästar, annan språngkurva tex, det blir svårt men Nellie gör det med bravur, men att man tvekar och funderar så efter sämre resultat är inte konstigt och nog något de flesta tävlingsryttare gör någon gång, men det är nog svårt för er läktarproffs att förstå faktiskt. Det är mkt moget och klokt att tänka så som Nellie gör vill jag säga, så tänker proffsen, de lägger inte onödigt med tid på en häst de känner att de inte passar med, MEN vad man passar med vet man inte när man är så pass ung, det visste säkert inte Roffe och Malin då heller i den åldern, nu känner de nog det mer direkt. Såklart vill man heller inte ”ge upp” för fort, det är en fantastisk häst, och jag tror nog Nellie kan lösa detta och hon har ju faktiskt tagit henne hela vägen hit med smart vägledning och hjälp. Att hon funderar i dessa banor är helt normalt och LÅT HENNE få göra det, det är inte ett lätt beslut att ta på något håll!
     Nellie, jag är säker på att du kommer fatta rätt beslut, vet också att det är inget du hastar fram som folk verkar vilja tro. Smilla, grattis till en fantastisk helg med superresultat, skit med Falsterbo, hoppas det kommer fler tillfällen! 🙂

     • Suck. Drog bara zamina som ett exempel. Nellie väljer att skriva ut hur hon med allt tar sig tid att tänka. Medans i bloggen ser vi ofta hur hon svingar beslut hit och dit. Efter en tävling ska hon sälja. Efter att en höst blir halt ska hon betäcka and so on. Finns såklart mycket som döljer sig bakom skärmen men såklart reagerar vi läsare när kappan vänder efter vinden hela tiden. Nellie ville sälja laissa förut efter att en tävling gått dåligt men bestämde sig efter att flera hört av sig att behålla henne. För oss som inte är runt om kring henne vill ju såklart veta mer än det vi får läsa om. Så därför kan jag tycka att Nellie kan hålla sådana här saker inne och fundera på ett tag eller att skriva ut tankarna direkt men förklara situationen etc. Jag skiter fullständigt i vad Nellie gör med sina hästar, det är inte min business. Men kan tycka att det är frustrerande och förvirrande att Nellie drar slutsats efter slutsats och ändrar sig titt som tätt, det är vad vi får läsa iaf. Anna & Nellie hoppas ni kan ta detta som konstruktiv feedback och inte hat som iaf du Anna verkar vrida det till. Det är vi läsare som gör detta möjligt och nu kan ju Nellie ta för sig av vad jag skrivit och dedikera ett inlägg till att förklara läget runt sina hästar.

 6. Grattis till Smilla och dig! Angående Laissa så är min åsikt att du borde låta henne gå. Jag har aldrig gillat henne och kommer aldrig göra. Jag hade fokuserat mitt allt på Lux och se till att lära känna den hästen så att ni kan bli lyckosamma tillsammans! 🙂

 7. Så trist för Smilla när det gått så bra!
  Förstår din fundering med Laissa, men du är duktig och med rätt hjälp kan det ju gå. Men det ska kännas rätt för DIG, annars är det inte lönt.
  Kram

 8. Åh hoppas du behåller Laissa, lätt den hästen jag gillar bäst i ditt stall. Och det har ju gått bra förr, det kan ju vara en svacka bara och då är det synd att ge upp, men såklart vet du ju bäst om ni passar ihop eller inte…

 9. Ang Laissa. Jag tror du är inne på rätt spår. Sälj.
  Fick jag bestämma skulle du behålla Tore och Joe och Lux.

  Lycka till med allt!

 10. Hej Nellie! Jag har nyligen börjat rida en väldigt orutinerad häst. Han kan skritt och trav, tar emot yttertygeln och går i någorlunda form. Ägaren har galopperat på honom men då ”springer han in” i galoppen. Har du tips på hur man enklast lär en häst grunderna i alla gångarter?

 11. Hej Nellie, tråkigt för Smilla att det inte räckte hela vägen fram men hon får gneta vidare precis som du… det är en tuff sport och alla förståsigpåare här i kommentatorsfälten har säkert en massa bra tips och råd (ja några av dom i alla fall). You go girl!

 12. Har följt dej och Laissa ett tag och ja det verkar verkligen inte vara en lätt häst och du har verkligen kämpat med henne.
  Minns nu bara hur svår Hilda var för dej och du tog henne och dej långt och nu e det samma med Laissa, du tvivlar på din förmåga att ta hästen längre.. Ibland kan det va bra att kämpa sig igenom en storm, vet att du har haft många med henne men nu e hon uppe på högre nivå, vågar du ge henne och dej en chans så tror jag ni klarar det tillsammans, ta mer hjälp av Royne kanske? Jag e ingen expert, tänker bara högt..

 13. Du gör rätt i o bereda dig för försäljning av Laissa.
  Det syntes i sista starten att er kommunikation inte alls funkar när det är skarp läge. Jämfört mot Lux som även om han är stark ändå ”hör” vad du säger. Känns som att Laissa rätt offta väljer att köra sitt race och där tror jag du är en för ung ryttare för att parrera och få till det.

  Lycka till med ditt val, å kom ihåg att du har 3 kalasfina hästar som matchar dig riktigt bra!

 14. Du själv känner efter vad som är bäst. Om jag själv hade känt efter så lång tid att man fortfarande inte riktigt klickar så hade jag sålt och satsat på de 3 andra fina hästarna du har helhjärtat.

 15. Hej!
  Gå in på Hippson och lyssna på intervjun med RGB. Han säger en del kloka saker ang. att låta saker och ting ta sin tid…

 16. Tror att du tänker helt rätt med Laissa, dels verkar hon oerhört svår på ett väldigt svårt sätt vilket känns inte alls kul att försöka reda ut som junior. Dels är jag, och har alltid varit, tveksam till hur långt hon kan gå. Hon är _så_ flashig o kan säkert hoppa hus, men den mentala biten känns svajig (utifrån era resultat etc). Visst kan det vara kul med utmaningar men den hästen har inte varit annat än en stor utmaning sen du köpte henne. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *