Ja, jag är rädd om min häst(ar). Är det okey för dig?

Idag la min mamma ut en bild på Tore i hagen. Han vart nyss riden av mig, fått tunna vårtäcket på sig och rullade sig sådär gott i en torr hage. Bakom han står Majsan och kikar på han, i sin egna hage. Alla åt lunch i solen & gottade sig till max. Det var varmt i solen men blåste riktigt mycket, vinden var kall.

Såklart kom kommentarer in som alltid. Synd om hästarna att de inte får gå ihop eller att grimmor och täcken ska av för att hästarna skulle må bättre. Okey, let`s start this!

Jag blir såååå trött på denna eviga diskussion om andras hästar. Är det inte bettlöst som är the shit så skall det helst hoppas Nations Cup i repgrimma (hallå FEI är det godkänt 🙂 Eller ens att komma med förslag om saker som man inte är insatt i och varför jag eller nån annan har för plan om sin häst eller hästar.

Jag tycker också att hästar ska gå ihop OM det fungerar ihop med hästens mentalitet & användningssätt. Alla hästar är olika individer & jag kan mina utan & innan. Alla hästarna går bredvid varann med bara en planka mellan. Det går dom ibland för att klia varann om de skulle behövas, men de kan även gå därifrån om de skulle vilja.

Majsan har en extrem hög auktoritet & svår personlighet. Hon hade blivit vettskrämd om jag släppte in ex Lux till henne. Lux skulle försaka klättra & betäcka henne i tid och otid, då han är väldigt hingstig inperioder. Tornado är inte snäll mot andra hästar förutom Joe. Zamina skulle säkert kunna gå med någon men efter hennes skadeperiod är jag inte sugen på en sparkskada.

Vi säger såhär. Jag köper en ny häst. Säg att den kostar 1 miljon kronor . Det är en ren tävlingshäst som stått i en miljö där tävling & träning är vardagsmat . Hage kanske inte var en självklarhet som många stall i Europa har det. Ska jag då vips klä av han täcket (han är klippt) och släppa in han med mina 4 andra hästar? De är med klippta och som sagt olika individer.

När Joe kom till Sverige fick han stå i flera månader och tappa utbildning pga en sparkskada i hagen av annan häst.

Jag tycker verkligen inte det är okey att kritisera andras hästhållning om man inte vet innebörden varför man nyttjar den. Hatten av för er som inte klipper era hästar för ni ev motionsrider eller kan ha dem ute i flock till klockan 20 på kvällen eller dygnet runt. De passar säkert era hästar och deras individer. Mina hade på riktigt blivit skräckslagna om jag släppte ut dom i 4 grader, klippta utan grimma och täcke med 12 andra hästar.

Mina hästar är extremt lyckliga. De har fina sommarhagar med gräs att gå i på sommaren (ensamma, bredvid varann), de får all kärlek och lite till de eftersöker. Daglig omsorg med allt va det innebär.

Tror inte att Tores dag är förstörd för han hade grimma på sig i hagen!

Vad anser ni. Hur tänker ni med era hästar? Förstår ni mitt resonemang? Kul att vädra lite åsikter kring detta!

79 thoughts on “Ja, jag är rädd om min häst(ar). Är det okey för dig?

 1. Såna kommentarer tyder ju på ren okunskap. Antar att det är Stina 9 år som kommenterat. Frågan är om hon tycker det är bättre att låta tävlingshästar va oklippta och därmed släppa ut dom svettiga efter ridpasset i hagen utan täcke? Tycker det är tragiskt att du ens ska behöva försvara/förklara dig!
  Kan trösta dig Nellie med att mina hästar har oxå grimma o täcke på i hagen…. 😉

  • Är man tvungen att ha grimma så säger det väl sig själv att det ska vara Lädergrimma om man inte vill ha en häst som fastnar och skadar sig rejält. Dessutom var det inte kommenterat något om grimmor och täcken utan bara att det var synd att hästarna inte fick gå tillsammans. Och det är ett naturligt beteende som man såklart måste ta hänsyn till innan man skaffar häst = flockdjur. Finns det inte ex tillräckligt med mark för att ha en flock tillsammans kanske man inte ska skaffa häst förrän man löst problemet. Att man tävlar behöver ju inte vara på bekostnad av hästen hela tiden, de perioderna man är hemma och inte tävlar kan man låta hästarna gå på lösdrift eller i stora hagar tillsammans från tidig morgon till sen kväll. Har inget med täcke eller klippning att göra! Hästarna vilar lika bra i hagen Eller i sin ligghall. Har man sin häst inne fler timmar om dygnet än ute så är man riktigt på fel spår. Och har man inte ett rejält vindskydd/ligghall när det är dåligt väder ”o därför inte kan släppa ut hästarna” jaaa då fixar man det innan man skaffar häst!

   • Jag förstår vad du menar och jag håller med dig om grimmorna, är själv en som alltid tar av grimman på hästen när den går ut i hagen.
    Vid vårat stall har vi både och, hästar står tillsammans i vissa hagar och vissa är ensamma. Det beror bara på vilka individer de är och hur de kommer överens med varandra. Det beror också på vad hästen är van med. Vi har haft hästar som inte har kunnat gå med andra på grund av att dom haft en dålig attityd mot andra hästar av någon anledning och det har slutat med sparkskador.
    Vi har även haft lösdrift med vissa hästar medans vissa fått komma in på natten.
    Det jag vill säga med detta är att det beror så mycket på vad hästen är van med sen innan och vad den trivs med.
    Jag håller helt klart med om att hästen ska få vara ute mer än vad den är inne, det är något jag helt klart står för!
    Men jag tror att Nellies hästar kommer ursprungligen från tävlingsstall där hästhållningen har varit så att de inte fått gå tillsammans och om hästen är van med det från början kan det göra mer skada en nytta om den plötsligt ska börja gå i hagen med en annan häst.
    Kram, Amanda

    • Enda gången det är nödvändigt att ha grimma på i hagen är väl om hästen är svårfångad, eller om det finns risk för att den rymmer, tex på tävling.
     Sen kan man alltid hitta en match för hästen, vet många som har köpt en shetlandsponny för att gå med sin häst. Min hingst går året runt med min vallack, klippta som oklippta. Både i liten grushage och stor lösdrift beroende på väder och tävlingssäsongen. Så anser att allt går om man vill.

     • Kan säga att lösa hästar (kan hända vilken häst som helst, när som helst och pga nästan vad som helst) utan grimmor är bland de jobbigaste som finns. Vi har haft lösa hästar i mörkret utan grimmor springandes på vägen. Numera har vi 9/10 gånger ALLTID grimma och vi har faktiskt vanligs grimmor. Aldrig haft lädergrimmor i hagen. Idiotförklara mig hur ni vill👍🏽
      Min häst går utan täcke när vädret tillåter, han är just nu oklippt men har också väldigt tunt med päls. Han går själv pga 2 sparkskador på 1 1/2 vecka, han är tävlingshäst, älskar att tävla och ha honom ståendes med skador är inte optimalt därav får han gå själv. Jag anser att de är absolut vettigaste beslutet. Annars har vi alltid haft våra hästar ihop, dem har gått ute hela dagarna. Sen märker jag på min tävlingshästar som gått ute dygnet runt att dem sovit sämre och de märks i ridningen och deras sätt att vara, därav får dem gå in och sova x-antal dagar innan tävling och skulle aldrig slänga ut dem på en lösdrift vintertid faktiskt. Där går våra åringar & äldre hästar!😁
      Man känner sin häst bäst och jag TVIVLAR på att Nellie skulle göra något som hennes hästar mår dåligt utav..

 2. Anser att dina hästar och alla andra ,mår bäst med hästliv. Oberoende vad man har sin häst till så kan den vara häst. Lösdrift med flock är optimalt för alla. Inga hästar väljer ensamhet o box. Mänskliga känslor som rädsla o annat vad hästen vill läses in enligt eget behov. Förstår ju att har hästen kostat mycket så kan man inte riskera,men det är på bekostnad av hästen. Hästar som gått i flock sedan små mår bäst. att vänja en häst som aldrig levt normalt hästliv vid det kan ta tid men att säga att hästen inte kan eller vill det är bara ägarens egna känslor….

  • Håller med! En kan iaf facea att en prioriterar tävlandet före hästen, tävlandet är alltid på bekostnad av hästen. Sen att jämföra med att det är bättre än i många andra länder är ett icke-argument, sant men har ingen betydelse för hur en själv hanterar sina hästar.

   • Det Nellie menar med hästar utomlands är ju om man köper en häst från utlandet som aldrig fått vara i hage, så kommer den troligtvis aldrig trivas i hage utan bara bli stressad. Jag har en häst från Holland som ändå bott i Sverige i 15 år men han kan fortfarande inte stå ute för länge i sin gräshage med sina kompisar, för då river han staketet. Vissa saker går inte att vänja av hästarna, hur mycket man än försöker.

  • Min häst som får total panik när där är en häst i hans hage då? Jag har försökt släppa ihop honom med andra, men efter att han hoppat ut ur hagen och kommit upp på stora vägar tycker jag nog min häst mår bäst av att stå själv i sin hage.

 3. Jag har 3 hästar (2 valacker och 1 sto) min häst blev sparkad av min andra häst på bakbenet på kota. Nu till sommaren har det gått 2 år och han har haft jättemycket problem med de benet sedan dess. Men mitt sto kan gå med alla hästar dock är vissa snällare än andra men hon står med en av våra valacker som är snäll mot henne. Men jag hade lätt velat ha dem i varsin hage om jag hade kunnat de. Jag tycker starna får mer ”space” och de får njuta av tiden de är ute i hagen utan att behöva tänka på om någon kommer jaga dem osv. Så nej Nellie du helt rätt jag hade gjort exakt som du. Sen hellre en häst som är för varm än för kall. Mina hästar har täcke på sig nu när det blåser så mycket för jag anser att dem hellre ska vara för varma än för kalla. Sen om de står en hel dag och är kalla så blir de så spända och så fryser dem. Så att nä är med dig 100%

 4. Jag personligen har ingen förståelse till varför man väljer att ha sina hästar som du har. Anser att det är att förneka hästens natur genom att vägra låta dom gå tillsammans eller i tillräckligt stora hagar för att kunna sträcka ut i en lång galopp. Har varit i olika stall och haft häst i 10 år och på dom har jag sett en illa sparkskada & haft två hästar som absolut inte funkat ihop (den ena ville mörda den andra). Att vissa valacker inte kan gå med ston är väl självklart, min ena kan inte det för han klättrar på dom, så istället går han med 3 andra valacker och mår super. Mitt dressyrsto e: D-Day vars avkommor är kända för att ha mycket blod och är svåra går på lösdrift och är världens okomplicerade numera. När hon stod på box var hon alltid skitsur vid fordring och generellt inne i boxen, Kunde inte stå still när man gjorde iordning henne och var en relativt svårriden häst som gärna stod på bakbenen. Då var hon ändå ut 8-17 i stor hage med kompisar. Idag skulle ett barn kunna rida henne.
  Får aldrig hästarna gå ihop förlorar ju de sin sociala förmåga och då är det ju inte konstigt att det går dåligt när man väl släpper ihop. Samma sak med stora/små hagar,- är de inte vana att kunna röra sig fritt så blir det självklart värsta chocken när dom kan göra det. Ge det lite tid och jag lovar att det kommer funka. Extremt få hästar funkar absolut inte ihop eller på stor hage.
  Att lägga sig i eller inte är ju en annan femma och du får gärna ha dina hästar på ditt sätt, men att säga att det är en naturlig hästhållning (nu menar jag inte att du säger det, utan mer generellt) är fel. Det finns mer än tillräckligt mycket studier på det. 🙂

 5. För min del så är det en självklarhet att hästarna ska ha minst en kompis i samma hage och inte benskydd på sig i hagen!
  Benskydd i hagen= stor risk att smuts kommer in och ger skav och sår.
  Tyckte det är helt sjukt att ha hästarnai olika hagar, visst de ser varandra men vadå? De är flockdjur, föreställ dig själv att vara i den situationen. Går där, endast ser människor och aldrig få den där fysiska kontakten!
  Då tycker jag bara att man prioriterar tävlingarna än hästens välmående!
  Tycker detta inlägget innehöll allmänt dålig argument tyvärr!

  • Benskydd i hagen = mindre chans för skador på benen. Allt har fördelar och nackdelar, och har man hästar som kostar upp mot miljonen så kanske man tar tiden att borsta benskydden varje dag hellre än att stå med skadade hästar.

   Sanningen är att dem flesta hoppstall har hästar i separata hagar efter dem rids in. Därför lär sig inte hästarna att förhålla sig med andra hästar –– det är en enorm risk att släppa ihop dem med andra då, och då kanske det blir något man tar sig tid att göra efter dem är pensionerade istället för när dem är i mitten av sin karriär.

 6. Håller helt med dig och sen får man ju individanpassa också. Jag har tre hästar, två av dem går i hage med andra hästar och trivs superbra med det. Men mitt ena sto GÅR inte att ha med andra hästar, skaderisken är alldeles för stor. Jag har försökt ha henne med andra hästar i perioder men det har bara resulterat i skador på benen för hon är för hög i rang, och därför tycker jag inte det är värt det. Därför står hon själv i en grusad hage och jag tycker absolut inte det är något fel med det!

  Herregud man måste ju också ha i tanke att det är dyra djur vi håller på med. Kan man släppa den tanken, grattis, men jag har ”inte råd” att mina hästar ska stå skadade en hel säsong för att jag vill att de ska gå i en stor lösdriftsflock! Never ever. Jag anpassar min hästhantering så gott som möjligt för att mina hästar ska få ”vara häst” så mycket som är möjligt efter deras förutsättningar, men att ha mina hästar oklippta i en flock tillsammans kommer aldrig funka 🙂

  Så håller helt med hur du tänker Nellie!

  • Absolut, men då ska du också vara ärlig med att du prioriterar tävlandet och din egen framgång framför hästarnas bästa! I dag är de flesta hagarna för små vilket såklart gör det svårare med att ha fler hästar ihop, de måste ha utrymme att komma undan vilket idag ofta inte finns.

 7. jag antar att dom som sitter och kritiserar andra vad som är bäst för hästarna. Har ingen aning vad som är bäst för någon annans hästar. Själv så har jag 4 hästar hos min morfar och alla går ensamma på grund av att dom inte klarar av att gå tillsammans. Vi släppte ihop dom i början men det blev bara kaos och det blev skador gång på gång. Tillslut så tog vi beslutet att dom får gå ensamma men nära varandra som dom ser varandra och kan klia varandra när det behövs.

 8. JAG anser att MIN häst ska ha minst en kompis. Det är ju vad jag vill och anser. Jag har jobbat i stall som vissa hästar går inte ens ut från sin box om de inte ska ridas. Alla har olika syn på hur det ska vara. Jag tycker inte något är rätt eller fel så länge hästarna inte kommer till skada.

  Jag tror att hade det gått för din hästar hade säkert någon av dom gått ihop, men det är svårt på den nivån och vissa hästar är svåra att hitta kompisar till. Och ser absolut inget fel i din hantering, folk borde tänka såhär: du kunde lika väl lämnat dom inne på grund av deras värde. Du låter dem vara hästar och få se dagen ute!

 9. Hej!
  Vi hade en ponny som älskade att gå med andra hästar, gärna en snäll.
  Sen blev han sparkad och hela sommaren i box och sjukdage. Och hela säsongen borta med SM.
  Vi höll på med fälttävlan då.
  Ja, dom är flockdjur men man ska akta sig för att dra alla hästar över samma kam. Vår ponny var suoerfrusen, hatade långa dagar i hagen, älskade sin kära box, ville inte sova ute på natten när det är sommar. Vi hade 2 ponnyer brevid varann, i enorma hagar. Jag är på riktigt övertygad om att dom gillade sitt liv, kärlek, mat, stora hagar och inte ha ont.
  Tror också att vi människor inte borde ha svårt att förstå detta och valen hästägare gör åt sina kusar.
  Nellie, dina hästar ser ut att ha det bäst och du behöver inte förklara dig, fast jag förstår att du ändå vill. Stor Kram från gammal ponnymorsa

 10. Jag har inga som helst synpunkter på hur du har dina hästar. Tycker de verkar fina liv med mycket kärlek från alla håll och kanter. Men när du tar upp det här med grimma i hagen så tänker jag att det om något kan innebära en skada. Jag har varit med om en häst som skulle klia sig på huvudet och fastnade med benet i grimman. Benet bröts och hästen avlivades. Efter det tar jag alltid av grimman eftersom jag inte riktigt ser syftet med att ha en grimma på hästen i hagen. En sak om den är rymningsbenägen men om den inte är det så tar jag av grimman. Kanske har du grimman väl åtspänd så det inte är möjligt men jag har sett flera med grimmor där hästen lätt kan fastna med ett ben.

 11. Jag läste om ett äldre sto som gick på lösdrift i Norrland.. Det var så mkt snö att den stackars hästen inte hade ork att ta sig upp på benen. Hon fick typ skottas fram.. ”Naturlig hästhållning” Nej tyckte det var fruktansvärt att läsa.. Jag köpte en unghäst från Holland, och snäll som jag var fick han gå ihop med min äldre tävlingshäst. Bara det att den äldre tröttnade på att bli nypt i rumpan hela tiden av den yngre så han skickade ut en snabb bakhov.. Unghästen bröt kotan och fick tas bort i hagen.. Jag hade honom mindre än ett halvår och 250.000 kr åt skogen.. Jag kan säga att jag har inga tävlingshästar ihop idag.. Har ni läst om dom magra vildhästarna i Holland, där skjuts dom av för att vissa är i för dåligt skick.. Naturlig hästhållning? Lösdrift och flock är inte alls för alla, så som Mia skriver..

  • Nej det är inte för alla, och dem det inte är för dem ska inte skaffa ett flockdjur så enkelt är det! Vilka löjliga jämförelser du hade, sunt förnuft har man kanske hört talas om. Att man låter hästarna leva så naturligt som möjligt men tar in på box de nätter det är storm/snöstorm det är ju också en möjlighet liksom..

 12. Håller med några av de tidigare kommentarerna, att Jag anser att hästar ska ha vänner i hagen. Gällande täcken lämnar jag helt den diskussionen, men tycker väl att så länge vädret godkänner det så kan man köra utan eftersom jag anser att det är snällare mot hästen och dennes päls. Men å andra sidan anser jag att det är upp till var och en att skapa den bästa miljön för sin häst/hästar. 🙂
  Grimma i hagen dock, har också varit med om olyckor i hagen orsakade av just grimmor så de åker av, i princip oberoende häst!

 13. Håller helt med dig på den punkten! Anser inte att hästarna MÅSTE vara ute i hagen VARENDA dag ifall det är väldigt dåligt väder.
  Är det kallt, fruset i marken och regnar så mår min hästar bäst av att vara inne. Ute i hagen har jag både grimma, täcken och benskydd på alla ben, min hästar mår prima😀

 14. Jag har själv två hästar. En stor häst och min gamla ponny. De är båda pensionärer och rids inte längre, bara njuter av det goda livet. Det är de värda alla dagar i veckan! Men de fungerar inte ihop, de trivs inte ihop i samma hage. De står och kliar varandra över staketet och äter alltid bredvid varandra men på varsin sida av staketet. Det fungerar toppen! Till för en tid sedan hade jag en tredje häst som jag red, tränade och tävlade. Den hästen fungerade med både min stor häst och ponny och han gick med båda ibland. Men ponnyn har en stark integritet och vill ha sitt space och utrymme! Vilket gjorde att min tävlings häst ibland gick med ponnyn men oftast med min gamla stor häst. Jag känner mina hästar bäst och det har ingen med att göra. Skönt att få sköta sitt eget utan att någon lägger sig i! Skulle min ponny och stor häst gå ihop en längre tid då hade det blivit slagsmål och jag vill inte ha några skador därför är allt topp när de går bredvid varandra. De är lugna och trygga och nöjda med det liv de har!

 15. Det finns lika många rätta sätt att handhållna med hästar som det finns människor🤷🏼‍♀️! Tror generellt att hästmänniskor måste sluta peka med pekpinnar på varandra och acceptera att varje ägare vill sin häst sitt bästa! Alla sätt är bra utom dem dåliga!

 16. En fråga till alla er som har era hästar på lösdrift, det är ju jättebra, ni förespråkar det bästa för hästen, å det ska vara så naturligt allting…… Rider ni inte på dem heller då eller?! Det om nått är ju inte naturligt ?? O om ni bara har dem gåendes på lösdrift och tittar på dem så kan man ju undra varför? vad går det hela ut på då…?

  Tycker bara det är löjligt o säga att hon prioriterar tävlandet före hästarnas välmående…. helt seriöst?
  Så länge hästarna ser ut att må bra?? Vad är problemet?

  INGENTING vi gör med våra hästar är väl ändå naturligt, om man tänker efter…

  • Väldigt konstig kommentar. Bara för att man gör vissa saker som inte är naturliga betyder väl inte det att inget annat ska vara naturligt? Det är väl klart att man ska sträva efter att vara så bra som möjligt och att skylla på och säga att bara för att man gör vissa saker mindre naturligt så ska andra saker inte heller vara det känns väldigt konstigt.
   Tror dessutom att de går utmärkt att göra andra saker än att stå och titta på dem i hagen bara för att de går på lösdrift…
   Alla gör ju som dem vill och man kan diskutera vad som är bra o inte men att säga att bara för en sak är dålig/onaturlig så gör det inget att andra saker är dåliga köper jag inte

  • fast va? förstår du konceptet av lösdrift? min häst går på lösdrift, tränas minst 5 dagar i veckan och tävlas året om med fina resultat? bara för att det är en lösdrift betyder det inte att hästen bara går där? nu är detta en islandshäst men när jag hade ponny också så gick den också på lösdrift, samma koncept och den mådde toppenbra av det. För vissa hästar funkar det, andra inte… måste man kasta sten på alla som inte gör exakt som man själv??

 17. Jag håller med dig till 100% .

  Min störta kärlek (Gamla polle) blev dessutom sönderslagen av andra hästar i hagen. Jag kämpade med honom i 1,5 år – ut och in på klinik men han blev aldrig bra, jag kommer alltid älta det och skylla på mig själv. 1,5 år med i princip noll ridning. Bara hopp, besvikelse och massvis med tårar. Denna häst som i min lilla värld var dyr, denna häst som jag skulle satsa med och framförallt den hästen jag älskade. Veterinären sa att det aldrig sett en sådan sönderslagen häst, han var extremt låg i rang och han SKULLE inte ha gått med någon. Han passade inte för det. Jag blev tjatad på: ”Skärp dig, hästar är hästar och måste gå ihop”. Jag lyssnade inte på magkänslan och det resulterade i en triangelmärkt ponny. Snälla hästSverige, jag vet inte om min text går att förstå, brukar inte kommentera såhär då jag kanske inte formulerar mig topp men så länge hästarna får kärlek (inte utsätts för fara och vanvård) kan man inte bara sitta ner i båten och ”mind your own business”?

  P.s menar självklart ej att lägga hagolyckan på någon annans axlar då det var en OLYCKA menar endast att det finns exempel där alla hästar ej klickar precis som att vissa människor ej klickar haha. Levande varelser? Pluuus… Come on, Nellie har koll🙃😁💜 D.s

 18. Men hahahaha hålla alla ni som skriver att man ska erkänna att man sätter tävlandet först och att dee är för ens egen skull inte hästens? Klart som fan det är för ens egna skull. Alla som har häst har den för sin egen skull. Å hästens bästa skulle vara att få vara fri, vild och springa runt på ängar å slätter…….. Men det är inte så världen funkar längre. Släpp gärna ut era hästar att bo fritt å vilt i skogen och se om det funkar…. Varför har ni ens häst?

 19. Det jag kan reagera på är att dina hästar går i så små hagar. Det är ju nästan sjukhagar.. en häst ska väl åtminstonde få ströva som deras naturliga instikt kräver. Kunna gå ordentligt i alla gångarter utan att skada sig eller skapa spänningar på grund av att hagen är så liten.

 20. Tack för inlägget! Är oxå otroligt trött på alla som anser sig veta vad som är bäst.
  Get a life people!

 21. Nja, ja håller inte riktigt med dig

  Du har en generellt fin hästhållning och tycker inte den bör klagas på, men nu när det är öppet för synpunkter så:

  Det är få hästar som inte klarar att gå med andra. Jag menar kolla på typ unghästarna som släpps ut 15 ihop, alla är ouppfostrade och klarar det utan problem: för vi människor har ännu inte vart inne och petat, tagit bort deras sociala förmåga genom att låta de gå själva i flera år- klart de blir elaka mot andra hästar då.

  Eftersom att många hästar hästar alltid gått ensamma så går det ju såklart inte att släppa ut alla ihop och se hur de sparkar sönder vardandra och sedan säga- ja kolla jag hade rätt de kan ej gå ihop. Det är ju för att vi människor ändrat på deras beteende.

  Jag har full förståelse för att man ej kan riskera dyra hästars karriärer på massa kompisar, men jag kan tycka det är synd att man inte kan få ihop det typ valack+valack för det löser sig ofta till slut.. att gå ihop i hagen är inte att jämföras med att tävla i repgrimma i 1,30 😉
  och hästar ÄR flockdjur- inte ensamdjur!

 22. Jag anser definitivt att hästar ska ha en kompis i hagen. Hästar ska få vara hästar oavsett vad vi väljer att göra med dem. Tycker det är så konstigt idag med människor som säger ”Min häst kan inte gå med andra hästar” ”Min häst vill komma in klockan 3 för då står den vid grinden och gnäggar” blablabla. 1. Hästar är flockdjur av naturen och det naturliga är att de går tillsammans med andra. Jag köper att det kaaanske finns några få individer som absolut inte klarar av det men det är ju undantag! Sen är det ju självklart att alla hästar inte kan gå med alla hästar men man får ju anpassa det. Sen att du skriver ”ska jag släppa ut han utan täcke med fyra andra hästar?” Nej det är ju självklart inte så du ska göra det första du gör! Man får ta en liten sak i taget. 2. Ja, din häst står vid grinden klockan 3 och vill in eftersom att du tog in den klockan 3 igår, i förrgår och dagen innan det och gav den troligtvis mat. Hästar är vanedjur men jag kan i princip garantera att 99% av de hästar som finns i Sverige mår bättre av att gå ute i hagen så mycket det bara är möjligt, bara de får en möjlighet att anpassa sig,
  Om jag tar min häst som t.e.x, jag köpte henne för 4 år sedan. Hon var importerad från Holland från ett stall med 250 hästar. Hon hade i princip inte gått ute över huvud taget och troligtvis aldrig med andra hästar. När hon kom hem till vårt stall där det fanns tre andra hästar släppte vi ut henne i en hage bredvid de andra. Hon hade panik, stod i andra änden av hagen och efter ungefär två timmar stod hon och ville in. Självklart hade jag då kunnat säga att ”Min häst kan inte gå med andra hästar och hon vill absolut inte gå ute i hagen mer än 2 timmar om dagen”. Men det gjorde jag inte, små steg i taget utmanade jag gränserna och idag, 4 år senare, går hon tillsammans med 3 andra hästar från 06-18 (minst) och jag får mer eller mindre släpa in henne i stallet då. Visst, risken är kanske större för skador (under mina 15 år med hästar har jag än så länge varit med om EN skada som kunde kopplas till hagvistelse) men jag anser att det är värt det om jag kan gå och lägga mig om kvällarna i vetskap om att min häst får leva ett i princip så bra hästliv jag kan erbjuda.
  Sen säger jag inte att dina hästar är olyckliga, de har det säkert bra. Men anledningarna du ger mig är inget annat än undanflykter (enligt mig) och då tycker jag det är bättre att säga som det är. Du tycker helt enkelt inte det är värt riskerna.

  • Dessutom är många skador hos hästarna orsakade pga ridningen så jag tycker heller inte det riktigt håller med argumentet om risk för skador (klart det finns en risk för skador i hagen men det finns stor risk för skador i ridning också).

 23. Mitt sto har gått med 2 olika valacker och har inte funkat med någon av dom, den första hon gick med så var dom helt ointresserade av varandra, hon åt upp all mat när de fick hö vilket gjorde att hon gick upp och han gick ner i vikt, andra valacken jag provade sätta ihop henne med började rymma extremt mycket och var inte snäll mot henne, så hon passar bäst att gå själv för tillfället. Och hon mår bra av det, omringad av hästar runt om henne. Hon är klippt och fryser ute, men nu bor ju jag i Norrbotten där vi har väldigt kallt ännu så utan täcke är verkligen inte ett alternativ ens, då hon har kort päls och skulle frysa ihjäl då. Grimma i hagen är även ett måste, då vi i stallet har joursystem alla kvällar så är det inte alltid jag själv som tar in henne och de flesta kan inte få fast henne då hon en gäng blivit skrämd vid ingången, har tränat på det pch det går bättre, är de inte nog med ström i hagen så kan de hända att hon traskar ut, oftast på eftermiddagarna när hon tycker att hon ska komma in 😉

  Alla har ju sin hästhållning på olika sätt och ingen känner sin häst bättre än en själv, jag hade önskat att jag hittade en kompis till min häst, samt att jag kunde låta hon få utan grimma i hagen, vilket jag ibland gör om jag vet att det är jag som kommer ta in henne samma dag 😊 Utan täcke är inte ett alternativ. Hästar ska få vara hästar absolut men de är ju faktiskt helt klart skillnad på häst och häst! Dina hästar mår superbra, för du känner dom bäst och vet vad dom mår bra av och ingen annan svårare än så behöver ingen göra de!

 24. Jag tänker som så att dina argument inte riktigt håller. Jag förstår hur du tänker, dina hästar har kostat stora summor pengar, de är en stor del av din framtid och om de blir skadade är det såklart inte kul och det påverkar dig väldigt mycket i ditt liv och i din satsning. MEN det går ut över hästen, när du väljer att ha de så som du har de. Det ligger i hästarnas natur och i deras grundbehov att få röra sig och söka föda den största delen av dygnet. De vill ha sällskap av andra hästar för att utföra sina sociala beteenden. Att stå på box och gå själv påverkar hästen negativt. Det spelar ingen roll om det är en tävlingshäst på högsta nivå eller en skogsmullehäst. De har samma grundliga behov. Och de du säger att dina hästar hade blivit rädda pm du hade de mer naturligt, ja de hade såklart varit ovant, men något de lär sig och som gör de mer tillfreds. Jag är helt övertygad om det.

 25. Helt rätt tänkt! alla våra hästar går ensamma men går i hagarna bredvid varandra och kan pussa på varandra om de vill. Vi har tidigare haft vissa tillsammans där man verkligen vet att de funkar tillsammans, men det är en sjuk skaderisk att ha de tillsammans. så har man möjligheten att ha de isär så tycker jag verkligen att man ska ha det!

 26. Min häst är idag 24 år och gott nästan hela sitt underbara liv ensam men som sagt ändå bredvid andra hästar med staket bredvid , han är inte elak på något sätt och mår verkligen inte dåligt det heller men som sagt vi har haft honom med några hästar innan och tyvär hände något man inte vill ska hända , jag tror inte han skulle må bra över att ständigt jaga andra hästar i hagen och sparkas bitas osv , grimma i hagen har han och nu när vi inte gör så mycket med honom är han ej klippt men när han va det jo självklart hade han täcke , vem vill stå i kjol och Linne i detta väder ? Inte jag iallafall … Han mår bra och verkar verkligen njuta i hagen den lilla gamlingen och hade vi kunnat ha honom med andra så visst men ,” hästar får inte gå själva i hagen ” , men tror inte att man vill offra sin eller någons annan häst med massa skador osv ? Eller

 27. Håller med dig på ett sätt och på ett sätt inte. Vi har travhästar som under många år har tävlat i Sverige-eliten och vi har experimenterat med lösdrift och icke-lösdrift på hästar som är födda på gården och i vårt ”mönster” men även på hästar som tidigare i hela sitt liv fått gå ute i hage högst 3 timmar per dag. Travhästar, galopphästar och fälttävlanshästar är de tre hästsorter som anstränger sig mest i maximal styrka och uthållighet inom hästvärlden. Att raka dessa (och andra) hästar som växer så pass tjock päls att det påverkar tränandet och tävlandet är förståeligt, det gör många men inte vi för vi täckar hästarna vilket gör att pälsen inte växer sig lika lång. Våra hästar går på lösdrift i grupper av två, tre eller fyra beroende på storleken på hagarna som finns (de äldre hingstarna går själva). I varje hage finns ensilagebalar och ligghallar som alltid är halmade. Vad jag och ägaren av gården märkt är att under de 15 år som hästar har stått här har alla olika sorters hästar fungerat bäst av just detta förhållningssätt istället för att ha hästarna inne på box. Vi har haft extremt få skador under de år vi har haft hästar och ändå har antalet hästar varit stort, cirka 25-35 st. Föl, unghästar, gamlingar, ston, valacker och hingstar. Då de få skador som skett har skett är när ytan där hästarna kan röra sig på har varit för liten, exempelvis i hörn på vintern då det blir stora snövallar. Vi har varma täcken på hästarna och vissa går med bandagerade ben, precis som dina! Inget fel med det. Min häst har hett temperament, blir lätt rastlös och känner sig inträngd i box (vilket är förståeligt då att vara instängd mellan 4 väggar är onaturligt för hästen), han skulle aldrig klara av att bo inomhus. Men vi rider/kör inte utan sadel, träns och sele. Vi tävlar i eliten och jag är extremt mån om honom och har skydd, blingbling och alla möjliga sorters grejor till honom. Hästen skadar sig 1000 gånger lättare när människan lägger sig i och ska träna/tävla med den än när hästen går i hagen och är sig själv. En häst känner sig själv bäst och att den blir rädd av att vara ute är för att den inte är van med det. Men det går fort att lära bort och det har jag erfarenhet av. I don’t blame you, tycker du tänker rätt i mycket men här är just min bild av det hela! Kram

 28. Blir som du irriterad på folks olika åsikter om vad som är rätt och fel i hästhållning, om det förstås inte handlar om grov misskötsel som att hästen inte har mat eller vatten eller ngt liknade..
  Jag har haft ganska länge och har haft häst på box, egen hage, lösdrift med många hästkompisar, lösdrift med några kompisar och vissa har vissa saker fungerat jättebra med och andra helt kasst. De är individer och senast blev min häst så mobbad först av en häst att de inte alls kunde gå i samma hage, nya sår varje dag på ngn av dom. De gick bara inte ihop. Båda vana med att gå med kompisar i hagen, men gick verkligen INTE ihop, prövade ett tag men höll inte. Vart ska man dra gränsen för vad som anses vara rätt och fel? Vi kunde inte se på det mer att ngn av dom skadades och de gick på stort grönbete i lösdrift.
  Tror alla borde tagga ner och låta andra hästägare få hålla sina hästar som dom vill. Sluta upp med att peka finger och visa varandra hänsyn istället.
  Jag e verkligen ingen tävlingsryttare, men tycker det e helt okej att andra tävlar. Jag vill inte blanda mig i ngn annans hästhållning för det e inte mina hästar och jag känner inte dom som individer och vet vad dom trivs med. En del hästar blir tokiga på box och andra hästar e tvärtom.
  Tror man istället ska börja se vad som förenar oss istället, jo kärleken till hästarna. Tror ingen som har en tävlingshäst eller har en motionskompis eller ja vilken häst som helst, inte skulle göra allt för den just skulle ha det bästa möjliga, utifrån deras hästs synvinkel sett.

 29. Jag håller med dig N! Alla hästar är olika. Mitt ponnysto kan i princip bara gå med valacker för hon är för elak på andra ston. Hon har fått gå själv, stått inne hela dygn, gått ute hela dygn osv. Jag tror jag har provat ALLT gällande hur man ska ha häst och så. Har äntligen hittat det som passar mitt sto (lösdrift i stor hage med tillgång till box). Förut hade jag en annan häst som funkade bäst om hon var ute mellan 12-16 timmar per dygn och resterande på box, med hälften av ridpassen hårda på ridbanan och hälften lugnt ute i skogen. Men det är ju hur mina funkar. Jag känner flera stycken som har små hagar med max en häst i varje och flera andra som har stooora hagar med ca 3-15 hästar i. Allas hästhållning är olika och alla tycker olika. Jag har mött på så mycket olika folk under mina hästår så det är helt sjukt. Jag blev tillsagd att jag skulle rida si och så och jag fick inte mata min häst så och dittan å dattan. Sköt du dina hästar som du känner är bäst Nellie! Det kommer alltid finnas folk som försöker påverka en och ska säga hur man ska sköta sina djur, framförallt hästar tycker jag. Kämpa på för din sak och dina åsikter!

 30. Fast såhär har det varit med hästfolk så länge jag kan minnas, alla andra vet bättre än du hur du ska sköta dina hästar. Jag klarar fan inte av vissa hästmänniskor, jag menar, kolla bara hästforum på Facebook… Gör exakt som du vill med din hästhållning, oavsett vad kommer det alltid vara någon som inte håller med.

 31. Men oj vad mycket åsikter. Grimma har vi inte i hagen om de inte är väldigt svårfångade pga risk att fastna. Vi har våra 2 och 2 nu men har haft hästar som måste gå själva. Väldigt många skador i hagar så där känner man sina hästar bäst själv anser jag. Om man inte har så stora hagar så de mest luftar sig ute så är det nog inte så dumt m skrittmaskin. El om man inte har det skritta lite mer själv.

   • Fast om man inte har möjlighet att ha sina hästar hemma utan måste stalla in någonstans, så måste man ju tyvärr anpassa sig efter regler ibland. Vissa stallägare har begränsad mark och har därför mindre hagar så att alla hästar kan vara ute samtidigt. Då brukar de också bestämma att det är en och en i hagarna som gäller. Passar det inte så får man se sig om efter annat

 32. Jag tycker absolut att man ska ha hästarna minst med 1 annan häst! Dom förlorar sin sociala del helt annars och det kommer bli svårt att släppa ihop om dom är ifrån andra hästar för länge.
  Min häst blev sparkad för 1 månad sen ungefär och blev väldigt halt men när han blev bra igen släppte jag in han där igen, jag kan inte tvinga honom att gå själv bara för att han KANSKE får en skada. Det är naturligt för dom att bråka för att visa vem som är flockledaren. Sen kan dom gå på olika hårt.
  Ska man ha grimma i hagen ska man bara ha lädergrimma, annars riskerar man att hitta en död häst i hagen!!

  • Så min häst som attackerar och försöker slåss med alla i sin närhet och tillochmed attackerar sin egen spegelbild i ridhuset ska gå med en annan häst i hagen tycker du? Är inte så sugen på att köpa en häst till bara för att den ska bli skadad och tror inte nån av mina inackorderingar vill offra sina.

 33. Hästarna är mer anpassningsbara än vad vi tror. Nellies hästar är vana, avlade och uppväxta för att ha den vardagen de har.
  Hade dem däremot aldrig blivit drillade för att tränas och tävlas på den nivån som dem gör kanske dem också hade mått bäst av att gå ute länge i flock? Men nu är så inte fallet och på samma sätt som hästarna anpassar sig måste vi göra det också för att ge dem bästa möjliga trevnad. Många av Nellies hästar är hetlevrade och har mycket nerv, precis som min häst. Det gör att dem skulle antagligen bli extremt stressade om man vips ändrade på deras rutiner. Nellies hästar tror jag inte lider på något sätt, tvärtom, dem har rutiner mellan träning, tävling, mat, kärlek, utevistelse och box och är nog hur lyckliga som helst:)

 34. Hästar är individer som du beskriver. Vissa mer frusna osv oavsett om de är klippta eller ej.. dock är min personliga åsikt, att hästar är flockdjur och mår bäst av att ha en kompis att umgås med ute. Vissa går inte av olika anledningar… men de flesta hästar kan absolut gå i flock. Har under mina år med hästar (20) varit med om sammanlagt en häst som inte gillade att gå med andra.. jag hade haft mina hästar ihop oavsett nivå. Tror att man som ryttare tjänar på att hästen får ett mer rikigt naturligt socialt liv utanför det mellan ryttare o häst. Dessutom är stora ytor heller aldrig fel..men det är bara min åsikt 😊

 35. Vi köpte en tävlingsponny från Sverige där han stod med 200 hästar och fick gå ute ensam max 4 timmar. (+ridning alla dagar, ägarna var ju verkligen måna om hästen)
  Stallet var väldigt mörkt o livat. Han var väldigt fin men sur i hanteringen.
  När vi tog hem honom till vårt ljusa öppna stall med 2 andra ponnyer. Där han fick gå ute många timmar i hagen blev han mkt gladare.
  Sen på sommarn när vi reste bort några dagar hade vi dem ute dygnet runt. Vi hade såklart hästkunniga människor att titta till dem flera gånger per dag.
  Men sen när vi kom hem hade ponnyn helt inflamerade ögon (eller vad man kan säga, ögon var iaf irriterade av flugor,fast han hade haft flughuva till o från) Svansen var sönderkliad oxå.
  Sen fick ponnysarna stå inne på nätterna resten av sommaren.
  Så människor som säger att det bästa för en hästar är lösdrift för det är mest naturligt.
  Det passar ju inte vissa hästar. Allt är ju individuellt.
  Såklart så finns det bättre o sämre. Kanske han skulle tåla att gå på en riktigt bra lösdrift.
  Det skulle vara kul att kunna testa att ha de andra ponnyerna på lösdrift men vi har nt tillräckligt med hagar.
  Nellies hästar är värda mycket pengar och hon satsar ju verkligen. Det är självklart att hon är rädda om dem!
  Man vet oftast bäst själv, vad som passar ens häst.
  (Förlåt för en dålig kommentar)

 36. Min häst går hemma på sommaren tyvärr då hon inte kan hålla sig ifrån att skada sig när hon går på bete. När man lägger oerhört mkt pengar på träningar och tävlingar så har man inte råd att ha en häst ståendes skadad och då får hon stå själv då de andra är ute. Våra hästar har grimma på sig då vi har vissa som gärna smiter ut från hagen i samband med intag. Ser inga problem med det.

 37. Eftersom att hästhållningen är ett ämne som intresserar tänkte jag skriva min syn på det hela.
  Till att börja med tycker jag det är fel att kommenteras andras hästhållning på ett negativitet sätt. Tycker man något, kan man ta upp det som ett diskussionsämne istället för att säga ”det är fel”, ”hästarna mår inte bra” osv. För vi hästmänniskor har ALLA olika syn på ridning och hästhantering. Vi kanske har mer likadant tänk, men ändå finns det något som skiljer ryttarna åt. Jag tycker det är viktig att vi påminner oss själva att det inte finns något facit för hur hästar fungerar. Alla hittar sin ”lösning” på ”problemet” och är princip redo att gå ut i krig för att bevisa att ”mitt sätt är rätt”. Vilket är knasigt, för det är precis som i skolan. Alla hittar sitt egna sätt att plugga som fungerar för dom individerna, och alla väljer att satsa på olika saker. Till skillnad från skolan tycker jag det är omöjligt att sätta ett betyg eller omdöme på hästar, ekipage osv.

  Hästar och hästhållning är ett intressant diskussionsämne och det som är så fascinerade med ridning och det som gör att det är just vi ryttare som håller på med det. Det finns inget rätt eller fel, inget facit som säger ”såhär gör man”. Alla har sitt sätt för att nå deras version av framgång.

  Jag tycker dock att man vid hästhantering ska utgå från det som ligger i hästarnas natur så långt det går. Lång utevistelse med andra hästar. Och jag tycker egentligen att det inte finns något som hindrar, hästarna är byggda för det. Vad jag sett från nyhetstidningar så har exempelvis Peder har hans OS och EM häst All in, ute i en stor löstdrifts hage. Ridningen, jag vill ha mjuk och härlig ridning där man som ryttare princip är så lat som möjligt. Jag vill kunna rida med bara halsring och jag vill ha så bra kontakt och ”uppfostran” på min häst att jag inte tvivlar på att när jag sätter mig tillbaka, så stannar hästen. Jag vill ha 100% kommunikation med min häst och att jag utbildat hästen så jag inte behöver vara orolig för att det ena dagen inte ska fungera.

  Men som sagt, förståelse för andra sätt att se på det också, och då är jag väldigt öppen för diskussion och vill veta hur andra tänker! Vill också bara skriva att jag har full förståelse för ditt sätt att hantera hästarna. Det finns ryttare som inte ens släpper ut sina tävlingshästar… Du gör allt för att dina hästar ska ha det bra Nellie!

  Kram

 38. Jag anser kort och gott, så länge en häst kan röra sig i alla naturliga rörelser ute i hagen och ha hagkompisar. Det står i djurskyddslagen att en häst ska kunna röra sig i alla rörelser ute i hagen, det är A och O. Sedan är om de går ensamma så de inte når varandra på något sätt är inte är okej, men om de går ensamma men fortfarande når varandra och kan liksom ”prata” med varandra är det okej. Då får det lite social kontakt ändå.
  Vi hade en av mina hästar ensamma innan för hon var så pass elak mot alla och hennes attityd smittade av sig på de andra i flocken på ett negativt sätt, men jag skulle aldrig förespråka att sätta en häst ensam.
  Visst, alla hästar är olika men samtidigt har de ett grundbehov och det ska vi se till efterlevs.

 39. Dina hästar får ut och galoppera i skogen, rida på utebanan så mycket som går, får pussar på mulen varje dag och skulle aldrig bli tex slagen av dig. Vad finns det att klaga på? De går ju bredvid varandra?! Min häst (valack) blev sparkad på flera gånger när vi såg på av stoet i hagen och det funkade INTE. Inflammation i leden och sår hela tiden… Fick inte alltid äta sitt hö ens. Det mår ju inte hästen bra av, då mår den ju bättre av att gå själv. Bara dem får busa av sig och har chans att vara häst också och inte bara tävlingsmaskin (som jag vet att dem får hos dig) så är det lugnt.

 40. Tycker det är intressant även om alla gör som man vill. Men kul att se inom travsport där vinstpengar är mycket mera än inom hoppning och de flesta miljontravare som sprungit in miljoner går ihop med flera hästar i flock. Så vet inte om jag köper det där med att hopphästar är värd mera pengar, och inte kan gå med andra hästar. För det visar ju sig alldeles utmärkt inom trav….

 41. Jag har haft hästar i 30 år, alltid en i var hage med grimma och täcke, har aldrig haft några skador, tack vare att de går själv….:)

 42. Hästar är individer och man måste anpassa. Men med en anpassning kan det också innebära att man måste träna hästen för den nya uppgiften, tex att stå i hage längre än 2 h, att en hage som är över minimimåtten inte är en galoppbana osv… Alla mina importer genom åren har fått tränas på att vara häst, ingen av de har inte gått att rehabilitera till att vara häst.
  Jag vill också visa på ett bra exempel på hur man kan göra https://nouw.com/brieditiseventing Här är en sund inställning till hästarna och jag skulle vilja påstå att dessa hästar både tävlar på en tillräckligt hög nivå för att det ska vara jämförbart och även har en hyfsad prislapp.

 43. Det finns inget i vår hästhållning som är naturligt oavsett vad alla säger! Däremot är vi som hästägare alltid skyldig till att försöka att ge våra hästar det bästa som vi kan efter det förutsättningar vi har! för att göra deras liv så bra som möjligt. Och i den bästa av dom bästa världar skulle alla hästar få ha flera hektar stora hagar, lösdrift med i stort sett fri tillgång på naturligt bete en stor del av året. En flock utan problem och konflikter, få vara barfota utan problem, var oklippta och utan grimmor, inte veta vad ett täcke är och själva välja om dom vill umgås med oss människor eller inte.

  Men handen på hjärtat, hur ser det egentligen ut ? Vem av oss som har svarat ang denna frågeställning har detta att erbjuda sina hästar ? Inte jag i alla fall, och ska jag vara ärlig så vet jag bara en enda människa på många många mils radie från där jag bor som har allt detta att erbjuda sina hästar och sina inackorderade. Resterande ( typ 90 % ) av alla hästägare inom detta område, har samma förutsättningar som Nellie har och som dom flesta av oss andra har.

  Så om vi frångår vad som är naturligt för hästen, dvs INGET av det vi ger dom i dagsläget! och i stället för att peka finger åt andra och slå sig själv för bröstet i tron att ”min” väg är den enda sanna och rätta vägen så kanske det är så att vi alla borde ägna den energi som läggs ner på att klanka på hur andra gör och har det , lägga den energin i stället på att hjälpas att åt att försöka ändra hela hästhållningstänket i grunden! UTAN att peka finger, ge dåligt samvete eller få andra att må dåligt!

  Det spelar ingen roll och gör inte att det blir någon form av utveckling genom att tala om hur dåligt andra gör och har det i sitt ”hästliv och hästhållning” vi vet alla att vi alla har helt olika förutsättningar och det är där vi ska lägga lite energi i stället för att trycka ner andra.

  Våra hästar är inga vildhästar längre, vi har haft dom som tamdjur så otroligt länge att den gränsen suddats ut för länge sedan. Därmed säger jag inte att vi inte ska försöka att göra det bästa för våra vänner, vi ska fortsätta att jobba för en ännu bättre djurhållning, mer ”naturligt” om någon vill uttrycka det så. Forskning går hela tiden framåt, vår möjlighet att kunna utvärdera olika former av ”hästliv” och få ökad kunskap går hela tiden framåt. Det är där vi ska lägga ner all den energi som ofta ( INTE alltid ) ägnas åt helt fel sak i frågan, nämligen att tala om vad som andra gör dåligt och fel. Vi vet alla att det är onaturligt för ett flockdjur att gå en och en i en hage, men de hästar vi har i dag får sällan och aldrig ens den möjligheten som litet föl att leva ” naturligt” så hur ska vi då kunna förvänta oss att det ska fungera med vuxna individer att stänga in dom, flera stycken på en minimal yta, den yta som dom allra flesta stallägare har att tillgå i dag? Nu menar jag inte att det är ok med för små ytor, minimal tid ute, mer kraftfoder än grovfoder osv osv. Men ska det bli någon som helst förändring för våra vänner hästen så måste vi jobba alla åt samma håll, nämligen att göra om de regelverk och de riktlinjer som finns i dag. Det är där ska vi sätta in all vår energi och all vårt power, inte genom att tala om hur illa någon annan gör i sitt hästägande för en grimma!! Eller tala om att han/hon inte är djur/hästvän pga för små hagar. Det vet vi alla, att den största delen av alla hästägare har små hagar, om man inte har egen gård med en massa hektar med mark. Men så ser inte verkligheten ut för det flesta. Den stora delen av alla hästägare får nöja sig med att vara uppstallad i ett stall med helt andra möjligheter!!

  Vi vet alla att det vi gör med våra hästar inte är naturligt! Oavsett om din häst står på box, lösdrift, barfota, med skor, rids , trick tränas, med sadel eller utan, bett, bettlöst eller vad som. Om hästen fått välja i vilken som helst av alla dess situationer hade den aldrig valt någon av dom frivilligt! Och vi vet alla att människan kommer alltid att vilja ha hästen i sitt liv. En del för att tävla, en del för att skogsmullerida och en del bara för att. För jag tror att ingen av er som har häst frivilligt skulle välja bort den trots att ni alla vet att hur ni än har er häst i dag så är det mer eller mindre onaturligt för er vän, oavsett vad du tycker! Så välj bort att klanka, välj bort att tycka så mycket om andra ( OM!! det inte är djurplågeri vill säga, då är du Skyldig hästen att anmäla! Men då pratar vi inte om en grimma i hagen eller en mindre yta att röra sig på kontra en större lösdrift ) Utan välj hellre att lägga den energin på att försöka förändra tänket runt hästhållningen till ett långsiktigt och hållbart liv för våra vänner. Gör någonting konstruktivt i stället för att slösa energin på huruvida en grimma är på eller inte. Huruvida ett täcke är på eller inte ( så länge det inte är 20 grader ute och ett varmt täcke på, ni förstår alla vad jag menar! )

  Vi har alla samma intresse. Vi har alla samma kärlek till hästen. Vi vill alla väl efter de förutsättningar och den kunskap var och en har. Om vi hjälps åt, om vi lär ut på ett konstruktivt sätt i stället för att kritisera, ja då pratar vi om att förändra och förbättra och då kommer vi också att komma någonstans. Och det, kommer att leda till att våra vänner får det bättre. Det kommer inte att hända i morgon, eller i övermorgon. Men vi sätter igång en tanke, som leder till handling som lede till en förändring och som sedan mynnar ut i ett ännu bättre liv för våra fybenta vänner.

  Tack för mig ♥

 44. Kan man någon om etologi och hästars beteende så vet man att hästarna inte mår bra av att gå själva och stå på box.. Men när pengar och okunskap är inblandat så förbises hästarnas behov..

 45. Jag är inackorderad i ett stall med 11 hästar av olika raser med olika inriktningar.
  Problemet hos oss är att vi har en stor mixad flock med valacker och ston.
  Hade mina hästar i flocken förut men eftersom min valack alltid skulle busa och även bråka när stona blev brunstiga så valde jag att ställa honom och mitt sto tillsammans i egen hage. Stoet funkade klockrent i flocken, men min valack hade alltid massa småsår, lårkakor, heltrasiga täcken osv när dom gick i flocken, vilket är ohållbart. Fick ställa in flera lopp pga ”småskador”. Däremot tror jag att det hade funkat bättre att ha separerade valack och sto-hagar. Upplever att det oftast är valackerna som blir skadade pga rivalitet för stona, rang osv. Stona verkar mer acceptera den plats dom får i flocken.
  Han har gått ihop med bara ston sen jag flyttade från flocken och det har funkat klockrent!

  Hade inte velat ha hästarna själva, tror dom hade tyckt att livet skulle vara himla tråkigt då när dom är vana att ha kompis!

 46. Inte kul alls med sådana kommentarer. Varför ens skriva något sånt. Fattar inte personen som skrev detta till dig. Håller med dig o tycker att de e rätt av dig att ha hästarna ensamma i varsin hage. De e ju också väldigt nära varandra ändå. Så håller faktiskt mes dig Nellie.
  O ni som inte håller med Nellie snälla kommentera inget sånt ändå. Kommentera något bra istället o glöm de negativa ni tycker. Kan inte alla skriva något bra nu…..

  Thess

 47. Förstår helt ditt tänk och förstår också att det finns hästar som inte kan gå med andra. Men det är egoistiskt att begränsa en hästs liv för att man själv vill använda den till tävling. Hästen ska få leva ett så naturligt liv som möjligt, eftersom det är det som de är gjorda för både psykiskt och fysiskt. Tävlingsryttare använder just dessa argument att hästen kan skada sig, det förstör tävling och träning, det kostar pengar. Ja det gör det, men hästen lever inte för ryttaren och hens pengar. Hästen lever för sig själv och jag anser att alla hästar ska leva på det sättet som de mår bäst av – med andra hästar och i stora hagar där de kan röra sig obehindrat. Att sedan argumentera med att de är ovana med det och det inte funkar tycker jag inte är ett fungerande argument. Folk måste sluta isolera unghästar och uppfostra dem i flock-miljöer så skulle de sociala problemen försvinna. Dessutom så är det naturligt för hästen och därför kan de flesta hästarna komma in i det sociala spelet igen och förstå det ganska snabbt. Som sagt så förstår jag att alla inte fungerar så också.
  Vad jag ville säga är att jag anser att människan inte har rätt att begränsa ett hästliv pga egoistiska skäl som att man vill använda hästen till en egen hobby eller försörjning som tävling. Hästens psyke och välbefinnande ska alltid gå först. Sedan är jag säker på att du älskar dina hästar Nellie och jag är säker på att de mår bra! Men jag håller inte med i fråga om storlek på hagar eller isolering av alla hästar i egna hagar.

 48. När jag hade häst så ville jag gärna att han skulle få ha sällskap i hagen, men i stallet jag stod i så fanns det ingen hage som var tillräckligt stor och då min häst vill ha lite utrymme i hagen (han funkar inte med alla hästar och jagar bort de han inte gillar) så fick han istället gå själv. Sen till sommaren fick han gå ute dygnet runt i en kilometerstor hage med unghästar på 2-4 år och ta hand om dom vilket passade jättebra! Det är det mest ”ofarliga” sällskap man kan ha för dom bebisarna vågar inte göra någonting mot min gamla farbror, där är det han som bestämmer. Och dessutom fick han röra på sig så mycket dygnet runt så han har aldrig varit så fin och mjuk i kroppen som då. Då mådde jag riktigt bra i själen också av att se det!

 49. Men shit vad okunniga och oproffsiga vissa är! Att äns kommentera på något sådant. Du sköter ditt och de sköter sitt, thats it lixom. Tycker det är ganska lätt att förstå men tydligen inte för dem som ”måste” påpeka något. Visst att man får ha åsikter och så men de kan man hålla inom sig tycker jag. Vi hade tex en ny häst i stallet som funkade ganska bra i gruppen. Men det fanns ett problem och det var att det var en häst som hade något emot den nya hästen. Jagade den, sparkade den, bet den, osv. Då är det väll klart att de inte kunde gå i samma hage då?! Vi försökte släppa ihop dem flera gånger men det blev bara samma sak varje gång. Det slutade så illa att de hade bokat tid att avliva hästen då den ”gamla” hästen skadat och jagat den nya hästen så mkt så att den fick skador hela tiden. Men som tur är kunde den räddas.

 50. Håll dig till Sanningen Nellie !!
  Joe har inte haft någon sparkskada och stått i flera månader etc etc. RENA LÖGNER. Skärp dig nu.
  / Ida Nilsson som importerade Joe och hade honom i närmare 1 år innan Andra Ida köpte honom och hade honom i några få månader.
  Tröttsamt…

  • Hej Ida .
   Vad konstigt att jag fått den infon av säljaren (som inte är du). Har det nedskrivet med av säljaren och vet intyg på det.
   Tala in om för mig att jag ska skärpa mig och lägg dig inte i min affär med en häst som jag köpt , men inte av dig. Lägg mer fokus på i skicket Joe var när han levererades istället. Det är tröttsamt och tragiskt om nåt!

   • JAG importerade Joe, INTE Ida Linder!
    Hon hade honom i ca 4 månader totalt. Jag i nästan 1 år.
    Jag vet väl mer om hästen än dig uppenbarligen!
    Jag blir lack när du skriver saker som inte är sant !
    Jätte tråkigt att Joe var i det skicket, men det var han inte hos mig. Jag filmer kvar om du vill se. Du får det att låta som han haft sämsta livet ever? Dom 4 månaderna kanske inte var bra, vad vet jag. Men hos mig hade han det fantastiskt !
    Blogga inte om saker som inte är sant. Det förtal, bara så du vet.

 51. För egen del, som rider på hobbynivå, så är mina hästar oklippt och går tillsammans. Täcke, javisst! Men då jag inte rider inomhus mer än nån gång i veckan under vintern så klipper jag inte. Ocjbdet är makalöst skönt att slippa stalltäcken. Jag resonerar som så att det måste vara skönt för dem att slippa täcke och kunna röra sig, därmed har jag bara regntäcke/50 g/ 200 g. Vet själv hur axlarna känns efter en dag i tung vinterjacka.

  Huruvida hästar tillsammans eller inte -huvudsaken är att de får gå ute och i ordentligt stora hagar. Skulle föredra att de går iallafall 2 tillsammans, men det finns nog lika många åsikter som hästägare. Men jag ser ju elitryttare i direkt närhet som har mästerskapshästar ute, tillsammans, och det går utmärkt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *