Update ang Laissa

Hatten av för veterinär Uwe Bublitz i Helsingborg. Så noggrant han gick genom Laissa.  Både att vi pinade henne & jag fick göra ridprov & verkligen visa när hon beter sig onormalt. Eller jag behövde inte visa, det visade sig av sig själv! Han lyssnade noga och hjälpte mig från marken hur hon skulle ridas på ett bra sätt i traven. Utöver det kollade vi äggstockarna. Han sa att det var mycket problem med just ston nu. Allt från brunster, äggstockar till pälssättning. Laissa var inget undantag.

Vi hittade hennes spänningar (vid skavet) och hjälpte henne med med, behandling! Inget allvarligt men släppa de värsta spänningarna för henne.

Jag fick med mig massa ny info om hur han tyckte hon skulle ridas. En häst som hoppar så extremt som Laissa gör behöver underhåll och ridas rätt så mycket det går mellan varven. Såklart är det så med alla hästar men Laissa som är lite strutsig så behöver hon verkligen jobbas i låg form. Ser hon ett löv som flyger förbi 7 km bort så tar  hon en anledning att strutta runt & spänna sig. Nu får hon magnesium, stressrelief från Krafft och sen har jag börjat med Oestress från NAF. Allt för att få henne lugn och kunna lägga fokus på rätt saker & inte fokus på att vara just pigg och struttig.

Uwe öser beröm över henne och ser verkligen hennes potential. Så gott att jag gick på magkänslan och kollade upp henne en extra gång ordentligt! Ska lägga MYCKET fokus på markarbetet på henne nu. Få henne lugn och avslappnad. Lättare at verkligen jobba på det hemma än på en framhoppning liksom med 20 andra ekipage 🙂

Ska lägga om hela hennes träningssäsong och hur hon ska tränas med. Hon skiljer sig så mycket rån de övriga hästarna och hon behöver sin tid och sin egen lilla planering.

Min älskade Majs <3

Hur ofta vet checkar ni era hästar? Vem har ni som veterinär & varför är hon/han bäst? Eller har ni kanske flera veterinärer? Berätta gärna, nyfiken på hur ni gör 🙂

27 thoughts on “Update ang Laissa

 1. Jag har väl egentligen ett gäng med veterinärer sådär 3-4 stycken för olika områden, tänder, ben och mage (har en kolikhäst). De alla är bra på sitt sätt. Vi kör väl en vetcheck om året ifall inget känns knas. Har dock slutat med det i år på min äldsta häst (19) då han aldrig har vart skadad på sina 19 år och det känns onödigt, jag känner han så väl och mina tränare är väl utbildade inom hältor/rörelsestörningar så det känns inte som om jag behöver åka in för att kolla om något ä fel med han. De andra hästarna får sin check om året ifall det är någon rörelsestörning om är missad.

  Jag har också gått från att köra böjprov till enbart longering och ridprov. Detta är både för att böjprov är slitsamt för hästen samt ytterst kritiserat. Både att det ger felutslag åt båda hållen (missar hältor och visar hältor som ej finns) och flera länder har slutat utföra böjprov så det känns ej rätt längre.

 2. Jag har haft Uwe som veterinär i några år och han hjälpte oss att hitta en skada som ingen annan veterinär ens lagt märke till innan men som lett till ett flertal kotledsinflammationer… Uwe har verkligen varit outstanding men vi var hos honom 3 gånger under en kort period då vi verkligen inte tyckte att vår häst rörde sig som normalt och det enda han kom fram till var att vi skulle rida lätt och inte anstränga för mycket. Vi kunde inte nöja oss med detta eftersom hästen inte alls kändes bra så vi valde att åka till Saxtorps hästklinik som där gjorde en detaljerad undersökning och hittade att båda gaffelbanden i bakbanden var helt utslitna och att hästen hade ont konstant… Vi fick såklart ta bort honom…

  Nästa häst hade han sett flera gånger och vi hade påpekat en minimal rörelseförändring vilket han påstod inte var något men som senare visade sig vara en ligamentskada och en diagonal gaffelbandskada(även det upptäckt av veterinären i Saxtorp). De sa även det att denna skadan var långt ifrån ny utan var mellan 3-4 år gammal, vi har haft hästen i 3 år, och Uwe har sett hästen regelbundet .

  Jag tvekar inte på att Uwe är en riktigt bra veterinär då han många gånger upptäckt saker som ingen annan veterinär gjort, han bryr sig verkligen om hästarna men detta blev tyvärr för mycket då ingen av dessa skadorna var små och vi har verkligen varit på med vad vi känt och sett men utan resultat…

  All heder till Saxorps Hästklinik som inte lämnar minsta lilla åt slumpen utan lägger sin själ på att reda ut minsta lilla detalj <3

 3. Hej! Jag har varit med min ponny hos Uwe 3 gånger! Han ör verkligen grym och ser minsta lilla fel.
  Kollar min ponny genom vet:check 1 gång i halvåret då vi tävlar på gabska hög nivå! Hoppas det blir bra med lassia! Kram <3

 4. Hej!
  Jag har 1 veterinär för hela hästen och har haft samma från jag fick min första ponny.
  Hon hjälpte mig när min häst fick en tumör och enligt alla andra veterinärer så skulle inte detta gå och hon skulle med 90% bli utdömd. Då kom min veterinär och sa ” Jag får prova, vi har ju ändå 10% chans att lyckas? varför slösa 10%?” och hon lyckades, sen dess har jag aldrig släpat taget om henne och jag kommer aldrig göra det heller:)

  Jag vetcheckar mina hästar var tredje månad just för att båda har haft lite småproblem, vill jag kolla dem så ofta som det går så att det kan hålla sig på den nivån vi är på.
  Jag erkänner, det låter sjukt att checka dem så många gånger när det aldrig är fel men eftersom min veterinär kommer ut med all utrustning osv så är det jäkligt smidigt. Vår gård är en gammal privat klinik så här finns så att hästarna kan springa upp på både hårt och mjukt underlag.

  Min veterinär kommer ändå alltid spontant med kaffe och bullar till vår gård och granskar träningarna och ”checkar” dem på plats.
  Jag skulle säga att det räcker med en gång i halvåret kanske och om man ”bara” har en häst som man tex bara har som skogsmulle häst hade jag ändå kollat dem en gång om året så allt stämmer och att dem är tipp topp:)

 5. Hej! Jag har precis låtit en av mina bästa vänner somna in. Hon hade tarmvred. Jag är såklart jätteledsen och saknar henne redan. Har du nått tips för att komma över sorgen snabbare/eller så man klarar av att gå i skolan vilket jag inte gjorde idag?
  Jag undrar oxå om du rider med väst även när du bara rider hemma?
  /hjärtesörgande 12åring

 6. Jag använder mig av Jonas Tornell och det säger ju sig självt att den bästa veterinären är landslagsveterinär så därför jag har honom, känns så tryggt. Dock bor han ca 6 timmar bort så har en hemma veterinär Emma Lindell heter hon också väldigt duktig samt samarbetar med Jonas. Jag checkar dem ca 4/5 gånger per år beroende på hur de känns osv.. har även ut Equiteraput varannan månad till mina två hästar

 7. Jag vetchekar min pålle ca 2/3 gånger om året. Använder mig av grymma Katja Gustavsen och Helena på ATG .

 8. Sanningen är att peppar peppar är i princip aldrig mina hästar sjuka eller halta. Har haft en hälta på min 23åriga ponny, hade även en kotledsinflammation på min 6åring. Rider endast mina hästar rätt och ger dom en ärlig chans att vara friska och fräscha. Dessutom är båda mina föräldrar hästkunninga och skulle snabbt se om något var fel.
  Så vi har endast ute veterinär när vi ser att hästarna är sjuka. Det har gått bra alla år jag har tävlat alla sorters ponnyer. Unghästar som gamla, upp till LA hoppning.

 9. Jag brukar göra en vet-check en gång per år för att se så att allt är bra. Men sen åker jag alltid iväg om något känns fel. Har två veterinärer som jobbar på samma ställe så tar den som har en tid som passar. Men dom är bra för att de berättar mycket hur dom tänker och förklarar för att jag också ska förstå. Tror att ha en eller flera veterinärer som man litar på är ganska viktigt för att kunna ha en hållbar häst!

 10. Vi har en kiropraktor som kollar igenom våra hästar inför/efter krävande tävlingar etc. Han ser helheten på hästen vilket är kanon, sen om något är fel som han inte kan fixa söker vi oss till vet. Men han sätter nålar och knäcker till om det är ”knackigt” någonstarns. Håller vår 16-åriga C-ponny med världens längsta kropp i toppform. Så nöjd!

 11. Jag har samma veterinär till allt och det är Enar Tollig och vi checkar ponnyn precis innan säsongen börjar

 12. Jag besöker florians hästklinik och där har jag haft florian, Cecilia och Louise!
  Är supernöjd med alla tre och har verkligen hjälpt mig mycket.
  Fick för några veckor sen en tråkig skada på min tävlingshäst så fick besöka veterinär.
  Tidigare veterinär påstod att min häst hade fått en stengalla men de va jag säker på att det inte var och då besökte jah florian igen och visade sig vara två frakturer i bäckenet…
  Så nu står min häst på Strömsholm i 7 veckor i hängmatta!

  Brukar annars göra vetcheck två gånger om året.

 13. Hej Nellie! Bra att du kollar upp dina hästar när du känner något fel!!

  Jag har en fråga, jag har en storhäst på 9 år som måste jobbas i låg form men får inte riktigt ner henne, hon vill antingen krulla ihop sig och gå och bita sig i bogen eller gå med huvudet högt. Förbjudet att hon gör så enligt veterinär men har verkligen ingen arning hur jag ska få ner henne?? Hjälp mottages tacksamt! (Och ja, dom flesta säger att jag ska ta hjälp men inte acktuellt just nu)

  • Lyckas du inte få ner din hästs huvud borde du söka hjälp av tränare. Men du kan rida med halsförlängare. Band som spänns när hästen drar upp huvudet, och blir lösa när huvudet är nere

   • Med min kille så red jag ut flera dagar i veckan på halvlånga tyglar. Då sökte han automatiskt sig neråt självmant och balanserade upp sig själv. Det gjorde att min häst musklade sig jättemycket + att han blev lättare att få ner i den lägre formen på träning. Det var det som fungerade bäst för oss efter att provat på lite andra tips. Men det är ji olika från häst till häst, så mitt tips är att ta hjälp av en tränare 🙂

 14. Jag kollar upp vid behov. Men iom att jag inte satsat sjuka summor i min pålle så kör jag på sunt förnuft och is i magen. Jag vill påstå att många förstorar upp saker och ting helt i onödan.
  När det gäller veterinärer så här jag två alternativ. Gäller det småsaker som fixas hemma som ex vaccination, tänder, besiktning osv så ringer jag Enar Tollig. Riktigt bra kille som är lugn men jäkligt effektiv.
  Gäller det lite större saker som ex hältor så åker jag till Husaby Hästklinik i Götene, främst Anna-Karin Sandberg

 15. Hej!
  Jag tror och vet att många av oss här som läser din blogg har många olika förutsättningar och ambitioner. Måste därför berömma dig för att du kan få alla som läser dig blogg att relatera till det su skriver. Oavsett om man som jag har en häst som jag tävlar stadigt 90-100 eller om man är som dig som verkligen lägger ner sin själ i sin satsning.

  Jag är ett år yngre än dig så har alltid växt upp med din blogg och även om det är mycket vi tycker och tänker olika, tror jag att du hjälpt mig med att stå upp för mig själv. Du är verkligen ett bra exempel på en powertjej, sånna vi behöver i dagens samhälle. En tjej som kan visa vart skåpet ska stå och inte är rädd för att göra sin egen grej. Tack för att mina småsystrar får växa upp med dig som sim förebild. Med vänliga hälsningar Emma

 16. Så himla bra du har jobbat med Laissa! Hon har verkligen utvecklats! Jag älskar hur du verkligen lägger ner ALL din tid på hästarna – precis så vill jag ocksp bli. Verkligen driven och vet vad du vill. Ger dina följare så mycket inspo (iaf mig) Professionell som ryttare, företagare, person. Engagerad. Det måste jag ge dig trots bakslag försätter du kämpa- wow det är starkt! Hoppas du läser detta och förstår att du är en bra förebild för unga tjejer och killar👑

 17. Vetcheck vid årsskiftet av samma veterinär som jag haft ett tag, hon funkar bra med min ”viktigaste” häst och tar hennes humör för vad hon är 😉 den veterinären är även kiropraktor. I april vaccineras dom av hemmaveterinär och då kollar vi över om det är något, sen brukar det alltid hända något med någon (har fyra) så vet får komma ut :).
  I övrigt har jag en grym hovslagare som påpekar om jag fått förändring i muskelbyggnad och känner av om de är mer spända sen sist osv, skor var 7e vecka. Är det någon som känns stel (muskelrelaterat) ber jag min tränare (hjälper mig med allt) känna igenom i kroppen i första hand och så tar vi diskussion därifrån, hon känner både mig och hästarna väldigt väl. Ang träningsupplägg, vila och tävling bollar jag med min hopptränare som jag träffar 1-2 gånger i veckan! 🙂

 18. Min häst är såld nu, men jag vetcheckade honom alltid vår och höst när han blev äldre men ändå tränades ”som vanligt”. I förbyggande syfte kan man väl säga, är det någonting så ser man det tidigt och då brukar det bli lättare att rehabilitera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *