Fin dag!

Hästarna var så lyckliga ute idag. Jag har dock lite ångest, så rädd att dom ska skada sig. Men samtidigt så måste dom få komma ut oavsett väder och man får tänka bort alla ”om” det händer & yada yada. Men det är ju sina diamanter och det är mycket värde vilket är känsligt för just mig- som är tävlingsryttare. Hur gör ni? Oavsett nivå? Vi kan ju redan nu konstatera att alla har häst på olika sett. Och där efter behandlas dom och man har olika syn på saker & ting. Om jag frågar er tävlingsryttare då, hur gör ni? Går era hästar ut i alla väder, rids i snön och får vara vild häst så mycket som det bara går på en normal nivå. Jätte nyfiken faktiskt!

Mina hästar får verkligen vara hästar. Men jag behandlar dom lite som porslinshästar 😉

70 thoughts on “Fin dag!

 1. Här uppe har det varit typ en meter snö hela vintern och det är en självklarhet att de får gå ute i hagen och tränas oavsett väder. Jag har travhästar så vi kan ju inte gömma oss i något ridhus direkt (tyvärr, haha). Älskar vintervägarna och alla fantastiska träningsmöjligheter det ger. Har mycket hellre så än barmark och is eller regn hela vintern.
  Däremot är jag rätt så försiktig med vilka hästar som får gå med vilka i hagen nu på vintern när brodden är i. Då får de hellre gå med en tråd emellan än att sparka på varandra med brodden.

 2. Våra hästar tävlas aktivt och går på lösdrift och så har vi haft det hur länge som helst. Början gick även mitt sto barfota men ömmade en hel del så valde att sko henne . Vi har inte tillgång till ridhus annat än någon gång vecka så dom rids ute större av tiden och trivs bra med det. Sen så den gravaste skadan vi råkat ut för har varit en hovböld, så skaderisken har inte heller varit större. Tycker att hästarna faktiskt ska kunna få vara hästar också, även fast dom tävlas

 3. Våra hästar har ridits på alla underlag, stått ute i alla väder och fått vara häst så mycket som möjligt 🙂 de sista åren har de hästar vi haft stått på lösdrift 🙂 jag tror på att skaderisken blir mindre om de få vara just hästar, för då får de utlopp för sina behov och så blir inte inte extra roligt om de får stå i en stor hage, att det snöar mm. Men det är min teori 🙂

 4. Är dressyrinriktad och tävlar på medelsvår nivå.
  Mina är ute i alla väder alla dagar om året. Ute 6-22 och ofta dygnet runt på sommaren.
  Rider mest ut och på alla underlag.
  Noll ridrelaterade skador och inga hagskador förutom nån spark pga lek.

  Förstår att andra har andra förutsättningar och vill ha det så.
  Jag vill dock ha det som jag har det. ☺️

 5. Har haft tävlingshästar på svårklass nivå sedan jag var 13 år och de har alltid fått gå ut ett par timmar oavsett väder. Självklart tar jag in mina hästar tidigare om det är snöstorm eller regnar mycket men ut får de alltid gå. Öven ridas i snö i lugnare tempo vissa dagar då mins hästar av någon anledning älskar snö 😊 jag har även turen att ha vindskydd i alla mina hagar så hästarna kan alltid gå under tak om de vill 😊 men även innan vi hade det så gick de ute i alla väder.

 6. Mina hästar står på lösdrift dygnet runt (vid farligt väder tar vi såklart in dom) dom är inte rakade under vinter halvåret och vi her på täcke vid för många minus grader. Jag bor i norrland där man är överlycklig om det är -5. MÅSTE jag rida så rids dom i allt väder och rider oftast ute i skogen under vintern. Jag tävlar mina hästar på La nivå och har funkar bra för oss att ha tävlingsponnys på högnivå men ändå ha kvar ”vildhäst” känslan.

 7. Våra hästar får gå ute oavsett väder, men de tas in ifall det pissregnar och blåser för då ser vi på de att de inte vill gå ute. Jag rider i snön, i vårat ridhus och precis som du säger, de får vara hästar men behandlas även som porslinshästar. Man kan ju inte köra all in o racea runt som en galning när man vet att hästar enkelt kan skada sig. Min ponny är av modellen jävligt pigg och vet inte hur man tar det lugnt, om han inte får komma ut blir han galen när jag ska rida. Så han måste ut i vilket fall. Fast han tas in tidigare om det är pissväder. Alltså, de måste få vara hästar men man måste ha det i baktanke att alltid tänka ett steg före innan man gör något!

 8. För mig är det en stark självklarhet att hästar oavsett nivå ska få vara häst, annars är det verkligen inte rätt hästhållning, jag tänker ju att ju mer man packar in hästen och pluttar med dom desto mer ömtåliga blir dom!!

 9. Mina hoppehästar går i flock (😅😅😅) men känner att jag får ut mycket av att de faktiskt får vara häst i hagen. Har många ggr tänkt ifall jag ska sära på dem men Nää, de får gå tillsammans alla 5 så slipper jag all överskottsenergi ☺️

 10. Mina hästar går yta varje dag oavsett väder i ca 3-4h då dom inte vill gå ute längre än så, tyvärr. Dom visar de väldigt tydligt genom att springa fram och tillbaka vid utgången och gnägga. Dock rider jag nästan aldrig mina hästar i snön då det är, enligt mig, en aldeles för stor risk för skador då. Så på vintern håller vi oss mest inne i ridhus och om vi ska ut så får det bli på dom plogade skogsvägarna:)

  • Om de springer fram och tillbaka efter ett visst antal timmar beror det säkert på att de enligt rutin får mat när de kommer in då.

 11. Fick hem en häst från Holland för 2,5 veckor sen. En fin tävlingshäst Som jag inte visste om han var van att gå i hage. På med benskydd och boots och ut i snön. Livrädd de första 30 min sen var det lugnt 😎 tycker väl att lite får man anpassa efter väder, är det snöstorm en heldag kanske de inte behöver gå ut, men annars så klarar de sig. Det är ju ändå hästar 😃

 12. Våra hästar får gå ut oavsett väder och får normalt sett vara ute från 06:00-17:00. Om det är riktigt stormigt etc så kan tiderna ändras men i det stora hela så är de ute så länge de kan.
  Är dock väldigt rädd om min häst då han är min tävlingshäst och jag har redan haft tillräcklig mängd otur. Så busar han extra i hagen får man ju lite panik, liksom hellre att han busar med mig på ryggen för då har jag ju iallafall kontrollen hehe..
  Men han har skydd osv så man gör ju det man kan för att minska risk för skador, så länge det inte påverkar honom negativt.

 13. Kul fråga! Gillar snö, är mer orolig för hal och djup lera 🙂 amatörtävlingshäst går ute 8-15 (hade önskat längre men står i större inackorderingsstall) med kompis. Skrittmaskin 20 min innan så att hon är uppvärmd. Undviker att rida i djup eller tung snö efterslm det är superjobbigt och lätt att överanstränga knän. Hon får ändå kämpa med snön i hagen. Rider hellre kontrollerat över cavaletti.

 14. Våra hästar är alltid ute på dagarna, däremot om det är väldigt dåligt väder kanske de får komma in lite tidigare. Har inget ridhus närmare än lite drygt en kvart med bil så eftersom mina föräldrar inte har tid att skutsa mig dit mer än de två dagar i veckan jag tränar där för tränare blir det mycket träning ute i snön. Får hästarna mycket snöstyltor eller om det är väldigt halt så brukar jag skritta istället bara så att de ändå får röra på sig. Tror iallafall att det är väldigt viktigt att hästarna får vara hästar. Vet inte hur det är med dina hästar men våra blir väldigt sura och rastlösa om de inte får komma ut!

 15. Hej! Rolig fråga då detta har diskuteras väldigt mycket i vårt stall de senaste. Jag har just nu 2 hästar på SM nivå i fälttävlan och dessa tävlas även i hoppning på 140-145 nivå. Jag har låtit hästarna varit ute nu under ”snöstormen” från 08-17/18. Tyckte det funkar super, har dock boots på dem nu när de är så mycket snö då de är lättare för dem att snubbla och trampa sig själva. De ligger ju inte riktigt inte i hästarns natur att vara i en box på bara några kvadratmeter, så tar ut mina så dem iaf får frisk luft och kan springa av sig då de älskar att springa i hagen. Dock kan de vara väldigt svårt att låta hästarna göra de alla gånger när man har dem på hyfsat hög nivå, man är ju så rädd om sina älsklingar och de är mycket pengar som står på spel.

 16. Våra hästar går på lösdrift m vindskydd och får nu när de är snö galopperas någon i veckan i snön, både för skojskull och även konditionsmässigt.

 17. Mina tävlingshästar går på lösdrift ihop med en flock på 10 hästar. Inte så vanligt men de trivs väldigt bra ihop – glada hästar är friska hästar 😉

 18. Mina tävlingshästar får vistas ute visst antal timmar varje dag trots dåligt väder. Viktigt för psyket och grundkonditionen på dom, samt att det faktiskt är hästens naturliga levnads sätt att vistas ute dagligen. Vid dåligt väder (snöigt och halt) kanske timmarna i hagen bara blir några stycken, men jag tror att det är viktigt med daglig utevistelse utöver ridning/longering eller övrig motion för både hästens välbefinnande men också deras kroppar osv!

 19. Självklart ska de få vara ute så mycket det bara går. Den där normen om att proffsryttare ej släpper ut sina hästar spricker mer och mer. Ja menar Malin Baryard hade ute sina hästar i stora steniga buckliga hagar och de hästarna ligger på flera miljoner. Sen finns det en mängd forskning kring att hästar som går ute lite och på för platt underlag får skador så jag ser inte vad man skyddar dem emot. Sen finns det ju även djurskyddslag kring att hästar i Sverige måste vara ute.. så ingen I Sverige får ju ha sina hästar på box iaf vilket är en himla tur..

  • Lagen säger väl att hästar måste få möjlighet att röra sig fritt i alla gångarter varje dag? Inget om utevistelse vad jag vet🤔 men minnas fel

   • Här finns lagarna om hästar.
    http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000913/1370040443839/DFS_2007-06.pdf
    Principen är främst – Hästar ska normalt sett dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.
    Dock faller det enligt på mig på många, att ställa ut en häst i en liten fyrkant 4 h per dag är inte att kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter. Det är skillnaden, om den kan röra sig i alla gångarter eller om den står i en fyrkant och glor dag in och dag ut.

    • Rent krasst så kan ”möjlighet att röra sig fritt i alla gångarter varje dag” innebära att man släpper hästen i ridhuset tio minuter om dagen, utevistelse är inte ett krav enligt lagen.

 20. Jag tycker det är så sjukt bra träning för hästarna i snön. Styrka, mjukt & bra underlag & kul! Jag blir ofta hönsmamma med min häst men har fått skärpa mig… hon går ute med två pensionerade lugna valacker som sällskap i hagen. Sen står hon inne ca 21-07. Hon vill ha det så. Fram mot sommaren kommer hon inte längre till grinden när jag kallar, och då får hon gå ute under natten 🙂

 21. Mina hästar får gå ut i alla väder, från ca 8 på morgonen tills att jag kommer hem från skolan vid 4. Lunchen lägger vi ut när dom får gå ut så att dom kan gå och åta som döm vill. Min tävlingshäst har självklart skydd, även fast han är det tråkigaste av alla, står nästan i samma hörn av hagen hela tiden haha. Rids även i stort sätt alla väder (ingen paddock eller ridhus)

 22. Jag tävlar min häst i både dressyr och hoppning och hon går i hagen med kompis ca 12h/dag, dygnet runt ute från maj-september om vädret tillåter 😊 Trimmas endast i ridhus två dagar i veckan och resten uteritter. Hon är pigg som en mört och jag tror hon hade varit totalt jäkla vild om hon gått mindre ute än vad hon gör idag. Trots mitt upplägg är hon ändå mer vild än tam vissa dagar, haha:

 23. Mina hästar har lösdrift. Vi testade att ha stallet och boxarna öppna så de fick välja själva då gick de in på stekheta dagar säkerligen för att slippa flugor sedan gick ut när det började regna och blåsa. Jag rider dem oavsett väder men är det allt för många minusgrader då får de endast en skrittrunda eller vila. På somrarna undviker jag att rida mitt på dagen när det är som varmast. Men i helhet är mina hästar ute dygnet runt större delen av året, barfota på vintrarna och friska som nötkärnor 🙏🙏😍

 24. Min häst går ute mellan 8-18 minst. Ibland är dom ute längre. I alla väder och temperaturer 🙂 kommer sällan in före 18. Han har rundbal i hagen och blir inte tjock 🙂 får fara ut och galoppera i skogen i snön. Brodd runt om

 25. Min tävlingsponny och tävlingshäst går inte ute i hagen varje dag under vintern. När det leriga och bucklig fryser så vågar jag inte riskera att ha de ute eftersom de är ganska spralliga i hagen. De rids istället minst 1 timme per dag och går i skritten 1-2 gånger per dag, det funkar bra för oss och hästarna trivs med det. När de är bra väder och inte frusit så går det ute från cirka 8:00-14:30 med benskydd.
  Jag försöker ju dock ha de ute så fort vädret tillåter😊

 26. Mina hästar går ute minst 12 timmae per dag oavsett väder. Och rids nästan 7 dagar i veckan oavsett väder.😅😅

 27. Mina tävlingshästar går på lösdrift med blandad flock i olika åldrar 🙂 friska o glada hästar som presterar bra på tävlingsbanorna. För mig o mina hästar funkar de bäst 😀👍

 28. Mina hästar, tävlas på lätt nivå, går på lösdrift! Stått inne totalt 2 nätter totalt i vinter pga av ena stod med vårvarmt omslag pga lymfangit. Annars e dem ute i alla väder! Märker faktist bara positiva saker med detta. Hästarna är alltid ”igång” i kroppen.
  Men innan när dem.stod på box var jag precis som du, mkt rädd om dem och de var lite som porslinshästar 😁 men jag har fått omvärdera och mina (nu utgår jag från mina och dömer inte hur andra gör eller inte gör med sina hästar!!!) Upplever jag vara mkt mer ”till freds”.

 29. Hej Nellie!
  Våra hästar får gå ute från 07:30-17:00 då dom tas in och rids. Rider i hagar nu under vintern + paddocken om den funkar då vi tyvärr inte har något ridhus. Vi har dom alltid ute på hagarna och är inte så jätteoroliga då vi (peppar peppar) har stora fina hagar som inte blir varken upptrampade eller buckliga.

 30. Har tävlingshästar som väl lever en mellanvariant. Går ut för det mesta, om det inte är storm eller mkt dåligt underlag. Får frukosthö i hagarna (grushagar höst och vår, gräs på sommaren och gräs nu ett par veckor när det är fruset). Släpps ej på ojämnt fruset underlag utan sparar jämna gräshagar tills det fryser. Går in och får lunch vid 12-15 beroende på väder. Om mkt blåsigt tidigare. Har boots i hagen.
  Rids mest i ridhus på vintern men går långpromenader i träns och lina varje vecka 1-2 gånger för miljöombyte och underlagsombyte.

 31. Mina hästar tävlas och dom går ute mellan 06:30 och cirka 18 på kvällen, sen beror det på väder, mina hästar står bara o trycker vid grindarna trots vindskydd vid regn eller snöstorm. Då tas dom in tidigare.
  Såklart det har skett skador i hagen men skulle inte säga att det har blivit värre vid snö, gegga eller plan, torr mark.
  Jag har två ponnyer som är riktigt bråkiga i hagen med hög rang, dom får hå själva i stora hagar och sen har jag en äldre ponny som går tillsammans med min ridhäst, funkar perfekt så länge dom vet vem som bestämmer.
  Sen rids dom absolut i snö och gegga, då vi inte har ridhus, sen föredrar jag snö före gegga, det är jätte nyttigt för hästarna att pulsa genom snö, mina hästar älskar det.
  Sen vet jag stall där hästarna endast är ute tre timmar om dagen, inget jag skulle göra, men jag tycker inte heller det är fel, det beror ju helt på vad man har förutsättningar och vad man har för typ av hästar.
  Detta är fungerande för mig så jag kommer att fortsätta med detta under mina förutsättningar, dvs litet stall, relativt stora hagar, en ridbana och mycket åkrar, backar och ridvägar.

 32. Hej mina två dressyr hästar har lite mindre vinterhagar då är dom ute så länge det är ljust alltså ca 6 timmar per dag, på sommaren har de lite större gräs rutor ca 8 timmar. Dem går själva i hagarna, jag har valt att ha det så då dem är värda så mycket pengar och hela mitt hjärta skulle gå sönder om det hände dem något.

  • Blev uppriktigt ledsen när jag läste din kommentar. 6 timmar och som mest 8? Pengar får aldrig aldrig aldrig gå före en hästs naturliga behov. Vilket sorligt liv för sådana fantastiska djur. Människans ego i sitt esse.

 33. Just nu är min fina dressyrponny på utbildning men när han är hemma går han ut i inprincip alla väder med undantag som åska osv.. Och såklart får han stå inne en stund när det spöregnar! Men han är ute och vill vara ute (förutom framemot efm/kväll när han vill in och sova 😉) Enda gången han står inne är när flugorna är förjäkliga på sommaren, då står han bara och sparkar och SKA in och studsar av ilska påväg in!

 34. Mina hästar går ute 12 tim/dag oavsett väder i flock. Jag har inga problem med att ha hästarna ute långa dagar utan det ger bra grundkondition tycker jag. Däremot är jag noggrann med vad det är för underlag i hagarna, det får inte vara stenigt eller liknande och jag brukar t.ex. plocka sten trots att våra hagar är ganska stora, minst sagt. På sommaren går de på bete vilket även det ger bra grundkondition. De som tävlas aktivt brukar dock sova inne några nätter i veckan inför tävling eller mer krävande träning.
  Att rida i snön nu tycker jag bara är jättenyttigt. Om det är riktigt kallt avstår jag från t.ex. konditionsträning men de tränas ändå på en lagom nivå. Ser bara fördelar med att rida i snön, såå bra träning för att inte prata om hur mysigt det är!!
  Jag är otroligt rädd om mina hästar och det är inte så att jag på något vis ”hoppas på det bästa” när jag har de ute utan jag försöker hålla skador borta så mycket jag bara kan men tycker också att det är otroligt viktigt att de går ute mycket. Förstår verkligen inte grejen med att ha sin häst inne för att det blåser eller regnar ute. Täck hästen och släpp ut den, man kan inte jämföra hästarna med en själv! Jag skulle t.ex. inte vilja ha järnskor fastspikade i fötterna haha.

  Sen finns de självklart hästar som inte vill gå ute i för dåligt väder, de som bara står och skakar trots 100 täcken, och då förstår jag om de får komma in lite tidigare. Men jag skulle aldrig vilja ha min häst inne hela dagen och bara leda den i ridhuset i 20 min på en hel dag. Det leder bara till stelhet och mina hästar skulle nog inte psykiskt klara av att stå inne så mycket.

 35. Våra hästar (mina ponnysar) går ute (vardagar) 06-typ 15/16 då jag tar in o rider båda sen går de ofta ut igen i hagen o käkar em mat. Helger:08/09-22. De mår de jättebra utav. Vi har stora hagar med både öppet och skogigt landskap. I tex snöstorm är det nästan alltid att de vill komma in o då får de de. Men hur kallt det än är går de alltid ute! Bara klippta fram på halsen. Den ena är väldigt känslig men hon mår Hur bra som helst utav De! O vill bara säga det. Små hårda frusna fyrkantiga leriga hagar förstår jag om hästarna alltid går vid grindarna o vill in. Hade jag oxå velat. Tycker att hästar verkligen måste få vara just hästar.

 36. Jag släpper ut om hästen får ut något av att vara ute, att stå en hel dag i ösregn känns liksom ganska meningslöst om hästen bara står stilla, med rumpan mot vinden och regnet för att hålla sig varm, en hel dag så är det bättre att dem står inne och kanske får en extra promenad eller något 😊

 37. Svarade på en kommentar ovan och kan skriva lite annat här med. Som jag skrev innan är det skillnaden på utevistelse och utevistelse, om den kan röra sig i alla gångarter eller inte. Tycker nästan det är värre att se en häst som står ute hela dagen i en fyrkant än att se en häst stå in i en box som rastas på annat sätt.
  Vi låter vara hästar vara ute länge, dock tar vi in dem tidigare eller tar in dem på sommaren när det är dåligt väder. Men då ska det vara skit väder verkligen, annars klarar dem sig. Maj-september går de ute dygnet runt. De trivs och mår bra. Min häst mår bäst av mycket utevistelse för hon får svullna ben när hon står inne i box för länge.

 38. Min häst går ute alla dagar, oavsett väder, ca 8-17 med sällskap. Händer att de tas in tidigt om det är riktigt pissväder dock! Rids i snön också, det älskar han! Har broddar på dygnet runt den här årstiden!

 39. ponnyn tävlas inte så högt ÄN men är ändå värd en del med fin stam osv.
  han & hans bästis går normalt i stor skogshage med sten & träd överallt från 05.30-19 varje dag utom sommaren då går de ute dygnet runt på bete 👌 ingen av dom funkar utan minst 10h utevistelse 🙂

 40. Låter alltid mina hästar gå ute i hagar absolut minst 6timmar om dagen och med andra hästar. Tycker att man måste se till deras bästa och dom är faktist djur som behöver få gå i flock och inte med staket imellan. Dom gör så mycket för oss och då är det våran skyldighet att se vad deras naturliga beteenden är och tillfredsställa dom

 41. Mina hästar går ute så länge de vill, står de vi grinden och vill in får dom de, trivs de o har kul får dom vara ute. En häst som står i box för att det är kallt blir bara hjärntvättad

 42. För mig är det en självklarhet att hästarna ska få komma ut och röra på sig. Dom står instängda i en box en hel natt och kan inte röra sig på samma sätt som i en hage och det är extremt viktigt att en häst får röra på sig pga många anledningar. till ex mage, blodcirkulation i benen/kroppen osv och då räcker det inte med ett ridpass och sen in och stå still i en box. Sen har jag turen att hästarna som jag har haft och har inte är allt för busiga och klumpiga i hagen men ibland sätter jag på benskydd för att undvika onödiga skador (till ex om det är dåligt väder för då vet jag att min häst kan bli lite extra springig och busig i hagen) Sen vet jag också att min häst inte tycker om kyla och nederbörd så om det till ex är snöstorm eller spöregn så kan jag ta in henne lite tidigare på dagen för då märker man att hon inte njuter av att stå ute:) Sen är det väl individuellt för alla hästar. Vissa hästar tycker inte om att stå ute och då tycker jag inte att man ska tvinga dom till det heller:)

 43. Mina hästar går ut runt 6-7 på morgonen och kommer inte in innan 19 på kvällen helst senare . De får frukost och lunch ute. På sommaren kommer de ut samma tid och in runt 21-22 eller ute hela natten 🙂 mina älskar bralla loss i snön men har brodd i hagen 😀 mina hade aldrig klarat av att stå mer än vad det redan gör idag på box.

 44. Hej! Jag tävlar ponny på nationell nivå och är jättemån om att mina ponnyer ska få vara ponnyer. Rider ut ca tre dagar i veckan och en gång brukar han bara få springa av sig och rensa huvut lite! The key to succés med honom är att hålla honom hopp! Dock går han bara ute ca 4-5 h per dag pga matbrist.

 45. Jag tycker att det är trevligt att hästarna är ute och tror det är bra for dom. Alla mina sticker ut 5-6 timmar om dagen om inte mer. kommer ann på vädret, dagarna med -10 och vind har dom stått inne. Jag är inte särskilt rädd att dom kommer att skada sig i paddock och jag gillar att se dom springa lite och sprelle så länge det inte är panik. Jag brukar inte benskydd ute, eftersom jag tycker om att de får slippe ”trycket”. Jag tenkar det är mer sannolikt att något går fel när man rider och hoppar. Allt jag är rädd för är vem de går ut med, jag är rädd for dom som sparkar ol. -det är riktigt läskigt. Försökte inte ”packa inn” hästen som kostade typ 4,5 m, den stod lika mycket ute som dom andra. Jag har aldri opplevd skadar i paddock (heldigvis), men jag hadde en som skadat sig på boks.. :/ så allting kan hända, men det går vanligtvis bra. 🙂 Och vi er vel lita for uroliga, ..

 46. Har ett halvblod efter Emmerton-Maraton som tävlar 145 hoppning och han går på lösdrift. Hade honom alltid inne om nätterna förr men pga överkänslighet för damm så var det bästa alternativet för honom att stå ute 24/7, vilket jag var väldigt mycket emot till en början eftersom ”han är ju tävlingshäst”. Han har aldrig varit så fräsch som han är nu och han har heller inte varit skadad under dessa åren. Och vänjer sig att stå ute gör dom efter bara några dagar. Finns det möjlighet att ha dom ute dygnet runt med stor lösdrift och stor ligghall så tycker jag man bör ta den chansen, för hästarna mår onekligen bättre av att vara ute. Även tävlingshäst 😉

 47. Är dressyrryttare, min häst går på lösdrift och lever livet! Dessutom så har vi inget ridhus så vi tränar endast ute på fält och skogsvägar. Fungerar väldigt bra, vi bara plockar rosetter just nu!

 48. Mitt sto som går intermediere dressyr står på lösdrift året om, i alla väder. Hon trivs super och är mycket lugnare. När hon stod på box så var hon så sur hela tiden och speciellt vid fodring. Slickade öronen bakåt oavsett vem som kom. Det är helt som bortblåst idag med extremt stor lösdrift samt fri tillgång av hösilage. Min ponnyvalack får dock stå på box då han är väldigt lättfödd och inte klarar av fri tillgång. Hagen är på ett par hektar och är stenig, backig, mycket skog och öppna ytor. 🙂
  Jag själv kan inte förstå hur du menar med att dina hästar får vara hästar. Utifrån bilderna ser det ut som dom går en och en i små platta hagar. Hästar är skapta för att vandra flera mil varje dag och är flockdjur, så jag förstår inte kopplingen där. Detta är ingen kritik, utan förklara gärna hur du menar. 🙂

 49. Mina 2 tävlingsponnyer går ute från 07-18 varje dag, tiderna ändras lite om det är träning eller tävling! Ända gången de har fått vara inne är nu när vi har haft -30, då har dom gått ut när solen tittat fram. Dom går i varsinn hage bara för att slippa trasiga täcken och att dom inte gillar varandra❤️ Rider ute på ridplanen hemma på veckorna och vi åker till ridhuset när det är träning.

 50. Min häst går ute ca 8- 16 varje dag, ibland längre och ibland kortare. Det svår är att jag står på inackorderingsstall där alla själva tar in sin häst, vilket gör det svårt att ha hästen ute jättelänge för de blir oftast själva då. När min häst är ute själv så brukar han börja springa vilket jag inte tycker är jättebra…. Ehhhh… Men jag skulle vilja att han skulle vara ute längre, men i så fall måste jag hitta någon kompis till honom där ägaren tycker det är ok om de får gå ute till ca 17-18 varje dag. Annars så försöker jag rida ut mycket och på varierat underlag i de flesta väder. Men jag rider såklart i ridhus oxå, hoppar framförallt inne nu då vädret är som det är… Kan tilllägga att jag inte riktigt tävlar på top-nivå men ska snart komma igång på riktigt!!

 51. Våra hästar går ute från 07.00 till 20.00 den tränars som vanligt.Vi hoppryttare och för oss är det viktigt att hästarna får vara hästar och bara leva livet ute i hagen. Jag är perfektionist och behandlar ponnyn som en porslins häst. Men det är viktigt att dom får vara häst och leva fritt i hagen.

 52. Hästarna är ute 5-19 varje dag, men får komma in tidigare vid riktigt skitväder. Jag har fördelen att alla hagarna har vindskydd. Jag är noga med att det inte går fler än 2-3 hästar i samma hage för att minska skador. Rids så mycket det går på en skottad slinga på ängen, rädd att överanstränga i den djupa snön. Jag låter mina hästar vara hästar med stora hagar och kompis i hagen, men vill samtidigt inte ta några stora risker🙈

 53. Har genom åren haft hästar från lätt klass till SM (alla hopp). Samtliga har alltid varit ute mer eller mindre och beroende på hur tillgängligheten på mark har sett ut. Mina går numera på lösdrift och det är suveränt, de blir lugnare, får bättre koll på kroppen och har en bättre grundkondition. Det jag har sett under alla år är att ju mer de är ute (då menar jag i hagar inte i små rutor där de kan ta tre travsteg) ju bättre blir de i huvudet och risken för skador i hantering och ridning minskar. De blir också mindre drama om de är vana med att vara ute dagligen. Å det där med snö… i stora delar av landet har vi snö flera mån/år, dessa hästar går ute även under denna tid. Att se detta som något problem är inte ett problem för en häst, det är något vi skapar i huvudet på oss. Något som många däremot missar är att se till så att hästarna har något att göra i hagarna, att slänga ut en häst några timmar/dag och sen hävda att de vill in eller blir galna är inte så konstigt, det skulle jag också bli efter några timmar i ett tomt rum. Låt de får något att äta på så håller de sig sysselsatta och nöjda.

 54. Tror alla hästar mår bäst av att vara ute så mycket som möjligt. Minst halva dygnet, det är ändå där ifrån de kommer och aveln har absolut inte ändrat deras naturliga behov. Många som har inne mycket beror på okunskap. Man förmänskligar sina hästar så otroligt mycket och att man inte behandlar dom som porslinshästar är inte samma sak som att inte vara rädd om dem. Skaderisken som många är rädda för beror på så himla mycket. Allt som inte är slätt och mätt med vattenpass ses som livsfarligt. Det ska inte vara en sten så långt som ögat kan nå. Att hästar skadar sig på detta är ju i grund och botten på grund av att de inte är vana, de har inte alla små muskler i hovar och ben som de får använda på ojämnt underlag. Snubblar på minsta rot ute i skogen för de har ingen aning om hur de ska ta sig åt och uteritter består för dessa mest av skrittrundor på skogsvägar. Att hästarna ”vill in vid 14” beror ju enbart på att de hör till deras rutiner. Ger jag min häst hö vid 06, 12 och 19, så betyder det ju inte att den inte vill ha hö vid 17. Är ju självklart att den inte kommer vänta på hö då, för det hör inte till rutinerna.

  Att hästar idag ”inte kan gå tillsammans” beror också på att vi förmänskligar dem. Fakta är att de är flockdjur. Självklart kan inte alla hästar tycka om varandra precis som vi människor. Stor flock i stor hage funkar i 9 fall av 10. Hästar som inte får gå tillsammans har ju ingen aning om hur det ska läsa av de andra hästarnas signaler och kroppsspråk. De har ju aldrig behövt tänka på att äta tillsammans eller vara nära varandra. Inte konstigt heller att hästarna brallar loss i hagen, de är ju överlyckliga över att äntligen kunna. Låt hästen gå några timmar varje dag och de kommer bli bättre.

  Jag förstår att man är rädd om sina hästar, speciellt när det i ditt fall handlar mycket om pengar. Men vi kan alltid förbättra villkoren för våra hästar. Man behöver absolut inte ha hästen på lösdrift men 6 timmar i hagen varje dag ska inte vara något man funderar på. Finns inte en häst som har dött av att gå ut i snöfall. Det kan alltid ända saker, riskerna kan vi inte radera helt och det bör vi inte göra heller. Hästen kan likväl halka på väg till ridhuset som i hagen. Även om risken ses som större i hagen, men vi måste alla ta risker ibland. Alla hästar bör få leva ett liv som häst.

 55. Våra hästar går ut senast åtta på morgonen och in omkring tio på kvällen. Stimulerade och nöjda. Går åt mindre strö när dom inte står inne så länge. Minimalt med skador, då de flesta skador uppkommer i box. Kan gå in tidigare eller senare om det blåser storm, kräksnöar eller spöregnar men är alltid ute omkring fjorton timmar per dygn annars, oavsett årstid 🙂

 56. Jag har en tävlingsponny som jag är extremt rädd om. Men vi har våra hästar ute från 6-21 oavsett väder (bor typ på nordpolen, haha) och de trivs väldigt bra med det, har inte gjort sig illa i hagen många gånger. Han mår mycket bättre av att stå i hagen än i boxen😊 Rider honom också oavsett väder!

 57. Mina hästar går ute i alla väder, lite kortare om det blåser eller regnar mycket från ca 6-18. De får vara hästar så mycket som möjligt, vi rider ut i snön så mycket som möjligt och då vi inte har tillgång till ridhus mer än 2 ggr/v så rider vi i paddock oavsett väder! Funkar super!☺️ Inga skador mer än små sår har vi haft hittills👍

 58. Mina hästar får gå i stora vinterhagar med kuperad terräng, rids ut i skogen mycket, då mitt sto behöver mycket varierad ridning så är det toppen då vi har många olika ridvägar. Trimmar i ridhuset när det är superkallt utomhus. Får gå på sommarbete när det inte är tävlingssäsong (rider fälttävlan så i mitten utav sommaren ungefär) och rids då aktivt på utebana, i skogen och om det är jättevarmt i det isolerade ridhuset. De lever livet och är lyckliga hästar

 59. Har ca 15 hopphästar på 120-140 nivå + lite unghästar. Våra hästar för VERKLIGEN vara hästar! Nu på vintern är dom ute från 5-21, går tillsammans i stoooora hagar. Så dem är inne 8h och då i stora boxar 5*5 på halm. Anser att halm är det bästa för magen (det är det bästa) bara det att det är vi ryttare som är lata och vill ha spån/torv, så fel! En häst ska stå på halm om den inte är allergisk då förstås:) på sommaren går dem ute dygnet runt i hagar stora som flygplatser om inte större. Inte haft en enda skada på våra hästar på 25år. Inte så konstigt ju.
  Jag tycker att en häst får inte vara häst om den är ute ca 4-6h om dagen & sen står på box… en häst måste tugga minst 18h om dygnet & röra sig annars blir det farligt för dem. Tråkigt att den gamla hederliga hästhanteringen nästan inte finns kvar, den är ju den bästa… Se bara på Peder han har alla hästarna på halm för han VET att det är det bästa. Det är bara lata & okunniga människor som har sina hästar på spån. 🙂 Mvh Pernilla

 60. Hej!

  Jag tävlar på den högsta nivån inom islandshästsporten och jag lät dumt nog min bästa tävlingshäst gå i flock. De är ett misstag jag aldrig kommer att göra om. Hon fick sitt ben avsparkat när hon var ute i hagen för en vecka sedan. De fanns inget att göra då hon inte kunde röra sig över huvud taget. Jag vet att de är bäst för hästen att gå i flock men är de verkligen värt att ta den här risken?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *