Akut hjälp

Laissa har Sånt jäkligt skav precis där schabraket skaver. Och jag vet att det här är ett stort problem för mig den här årstiden då hon är så sjukt känslig. Så jag är alltid nervös mot vintern då hon ALLTID får skav överallt fast inte såhär grovt som hon har nu….

jag börjar med att skriva vad jag gör dagligen så vi inte skriver samma.

Jag rider med renskinn i princip varje dag under. Byter täcken sjukt ofta för att variera- just på henne också. Jag har smörjt med babyolja & pälsglans. Att stå naken är ju tyvärr inget alternativ då det är minus grader och hon är sjukt frusen av sig. … pälsen får ju inte chans att växa ut med tanke på att dom står med täcken hela tiden.. så jag sitter i en jäkla sits och på dagens ridpass så hade hon ont av det. Så jäkla tradigt. Jag kommer ju att få longera henne mycket mer SÅKLART för att slippa schabrak & hela den biten. Vila ryggen / skavet. Men ni fattar!

Jag behöver alltså tips på vad man kan göra utöver det jag redan gör? Någon smörja? Puder? Tillskott i mat? (Har redan kraffts tillskott ) men något heeelt annat som ni vet? Snälla hjälp majsan!

Skavet fram vid bogen… och ryggen/ där schabraket är värre…. Hon är rakad men inte där, men det har ändå skaft bort.

104 thoughts on “Akut hjälp

 1. Hade likadant med min, hade Mattes fårskinns-schabrak hela hösten/vintern. Känns bättre än renskinn då man ofta måste ha schabrak ovanpå (min erfarenhet) och då skaver kanten igenom liksom. Tips mot bogskav är att använda skrittmaskinstäcke! De sitter inte över bogarna alls, de brukade jag variera med för att inte ha saker som skaver på samma ställe. Utöver det vet jag inte :/ använde pälsglans men det gör ju du också. Så sjukt jobbigt hoppas du får många bra tips!

 2. Går det inte att ha sadeln liggandes direkt på? Ser urblåst ut och kräver mer puts osv. Men kanske kan vara alternativt? Alt sätta sporrskydd men förlänga det så att det ej glider bakåt? Sista tips, typ plåster för hästar/päls så att schabraket kan skava ovanpå detta då det blir som ett extra skin

 3. Hej! Min ponny är också väldigt känslig, skimmlar… Men framförallt så brukar jag ha pälsglans på bogen för att få täcket glida mer och pälsen mer ”slät”. Det fungerar suveränt på min ponny! Kanske fungerar det även vid schabraks-kanten. Hoppas det funkar på Laissa också. Kram

 4. Jag skulle ha använt en såndär typ sportbh för hästar. För bogen då, mot ryggen skulle jag nog försöka göra så som du tänker där.

 5. Har precis samma problem 🙁
  Funkar dock MYCKET bättre nu sedan jag började med att endast ha fårskinnspadd under schabraket, alltså närmast hästen 🙂
  Det är såklart olika från häst till häst, men har du inte testat det så kanske det kan vara ett alternativ 🙂

 6. Jag har samma problem med mitt sto. Jag rider med en gelepadd under schabraket för att inget ska kunna röra/flytta på sig. Med tanke på att schabrak och renskinn fortfarande kan skapa friktion tänker jag.. jättefrusterande men nu ca. 3/4 veckor senare är mitt lilla hjärtas skav nästan helt borta.

 7. Mitt skimmelsto är precis likadan, för henne funkar det att tillsätta foderjäst i maten och bogskydd under täcket. Lycka till!

 8. NAF msm salva gör susen på min häst som också är extremt känslig! Värt ett försök! Vit burk med grön/blå/rosa lapp på:)

 9. smörj in med fiskolja (torskleverolja funkar också). 2 gånger per dag och sedan på med någon mjuk salva som Hipposan. Fiskoljan går att köpa på apotek och är egentligen till för människor, men funkade extremt bra på mina hästar som fått extrema skav innan.

 10. Ge henne flytande b-vitamin. Hjälper till vid ny pälsättning och fällning.Använd fårskinnspadd direkt på ryggen sen schabrak och sen sadel. Köp en riktigt fluffig och stor padd som räcker bakom där skavet är! Bogskavet går väl inte riktigt att undvika nu på vintern, har en häst med exakt samma skav.

  • Ger man B-vitamintillskott tas 10% upp i levern och endast 1% går faktiskt ut i hästens system. B-vitamin skapar hästen själv i kroppen. Är det så att det finna en brist där iom att det börjar bli fällning kanske man istället ska kontakta veterinär om ex injektion istället så att allt kommer ut i kroppen?

 11. Har samma problem med min känsliga arab.. själv brukar jag köra med fårskinns schabrak och ev e. fleece filt mot hästen samt baby puder precis vid skavet

  Alltid lika jobbigt med denna perioden längtar till sommarn och sommarpälsen 😉

 12. Babypuder är klockrent! Pudra på rätt rejält, det gör att friktionen minskar. Prova rid med endast en fårskinnspadd (utan schabrak o dyl). Tycker fårskinnet är snällare än renskinn.
  Hoppas något av det hjälper!

 13. Kanske värt att pröva en sån strumpa/bogskydd+spraya med pälsglans! https://www.hooks.se/hast/hastutrustning/hasttacken/bogskydd-shoulder-guard-fairfield Har funkar bra på min. Vet också att skav kan bro på att hästen puttar över sadlen på ena sidan, så lite att det knapt märks. För mig funkade det toppen att lägga lite extra fyllning på ena sidan av padden då hästen inte länge kan putta över så lätt. Tex hästen puttar sadlen till höger lägg i lite extra på vänster så blir det svårare för hästen att skuta på sadlen

 14. Jag brukar B vitaminboosta vid pälsfällning för att det ska hjälpa pälsen. Då kanske det hjälper vid skav med? Mamma brukar även göra ringblomssalva som hjälper bra vid skav.Finns nog att köpa oxå. Lyssnade på ridpidden häromdagen och pälssättning tar mycket protein så det kanske kan behövas extra för att hon ska ”orka” sätta ny päls där det skaver? Hoppas det löser sig för dig och din fina häst.

 15. Prova St. Hippolyts Linustar, har en i stallet med en häst som har haft stora problem med skav och de försvann efter att hon gett det ett tag. Min häst får också lätt skav så ska prova med Linustar åt henne nu också! 🙂

 16. Sluta med olja då det bränner av det och förvärras. Du kan väl ha henne utan täcke så mycket som möjligt iaf, måste ju göra fruktansvärt ont..

 17. Har samma problem själv.. brukar köra på fårskinnsschabrak och ev en fleece filt underst!
  Babypuder är min bästa vänn under denna perioden, har puder överallt under skydden under sadeln under täcket osv.

 18. Har inga super-tips men vet bara att man absolut inte ska använda olja för att det kan börja fräta eller något liknande. Hur som helst så gör det skavet mycket värre så det kanske är det som har hänt?😊

 19. Testa att rida med en gelepad (finns att köpa på typ hööks). Rid med bara den, alltså inget schabrak eller liknande samtidigt.

 20. Hitta en bra padd som ovan nämner, och testa rid utan schabrak, eller vojlock som någon redan skrivit. Om hon har stora problem med skav så kanske testa en annan klippning nästa vinter? Så lämna en större ruta för sadeln eller gör en halv eller jaktklippning? 🙂

 21. Jag har fårskinnspläd under schabraket, tycker att det är lite mjukare än renskinn. Du kan också prova fårskinnspadd under sadeln eller fårskinnsvojlock:)

 22. Detta kommer kanske låta lite skumt, men jag kan (nästan) lova att det funkar! As you know sitter vi groomar inne på en hel del ”hemliga” knep, och det allra bästa för att påskynda läkningen av skav är hemorrojdsalva! På riktigt, skynda till apoteket (om ni inte har hemma redan)! Det förhindrar inte skav, men gör så det försvinner fortare. Extra bra effekt får du om du köper e-vitaminolja och blandar med krämen. Smörj efter ridpass! Sen innan brukar det funka att _blanda_ vaselin och pälsglans och smeta på rikligt innan ridpass/täcket läggs på. Skrittmaskinstäcke kommer nog tyvärr inte hjälpa, är de känsliga (som min) får de bara skav högre upp i stället. Ett tips som ibland kan funka mot bogskav är att lägga en dubbelvikt yllefilt under innetäcket som då ”lyfter” upp det lite vilket gör bogarna lite friare. Lycka till!

 23. Min gamla häst hade samma problem, och för att slippa just schabraken köpte vi en vojlock i fårskinn just för att slippa kanten på schabraken. Funkade bra för oss ☺️ Inte så snyggt men den fyllde sin funktion 😉

 24. Babypuder på pälsglans, mjuk fårskinns padd under schabraket, mjuka puffiga ”lind paddar”
  Rena B & E vitaminerna från kraft är super!:)

 25. Har samma problem med min häst. Det jag tycker fungerar bäst är att använda fårskinn (renskinn borde ju fungera på samma sätt), pälsglans alltid innan något sätts på som täcke eller schabrak, och så finns det en salva som heter Effol Skin Repair. Den är ganska fet och lite ”halkig” liksom, egentligen till för små sår och liknande men.det är faktiskt vad som hjälper bäst på min häst! Det både läker och skyddar på samma gång liksom. Dock blir det ”äckligt” ganska fort eftersom det är en såpass fet salva, så man behöver tvätta området regelbundet. Eller om man inte kan/vill tvätta av nån anledning så går det att få bort det ”gamla” med en magic brush och lite tålamod också.
  Billigt också, tror en tub kostar runt 100 kr, så det är ju ingen jätteförlust heller om det inte hjälper.

 26. Detta kanske är basic grejer du redan gör eller sagt men det är allt vi gör med vår skimmel: ludd på allt samt fårskinnspadd UNDER schabraket från hösten till våren samt sån gördel som motsvarar skänkelskav (måste börja med den innan de har minsta lilla skav dock för annars skaver den typ mer tycker jag), sprayar med k9 aloe Vera spray på alla utsatta ställen och låter det torka innan jag lägger på täcke – aloe Vera lugnar huden så jag tycker att det är bättre än vanligt pälsglans. Ger B-vitamin och ser till att fodra mer hö så att han inte smalnar av föe då får han skav på höftknölarna. Sen är mitt bästa tips back on tracks bogskydd! Vanliga bogskydd tycker jag trycker för hårt och så men back on tracks puffas liksom upp med paddar så det funkar toppen. Har inte ullskrittäcken heller eftersom de ruggar pälsen mer. Små enkla tips men något kanske var nytt eller kan hjälpa.

 27. Har hört att det finns egentligen inga studier som säger att b-vitamin hjälper hästen med päls och sådär… Men laissas hud är antagligen torr nu också speciellt vid vintertid så jag tänker att bra vitaminer och bra kraft precis som vi vänniskor behöver. Min häst har också mycket skav nu på vintern och har tänkt att byta foder till hippolyt då jag blivit rekommenderad, och en jag känner, hennes häst har blivit mycket bättre i pälls och hull efter att ha börjat äta hippolyts foder. Hippolyt har alla naturliga ingredienser och mycket prisvärd då man inte behöver ge lika mycket av det till skillnad mot andra foder.

 28. Min skimmel fick också skav på ryggen under en period. Inte så illa att hon påverkades lika mycket som Laissa verkar göra men då red jag iaf endast med en teddypad under sadeln och inget schabrak alls 😊

 29. En häst jag hade hand om hade problem med skav oxå, vi använde Back On Tracks bogskydd under täcket. Det går ju inte under schabraket men det kan ju avlasta övriga tiden som hon går med täcke på. Funkade bra för oss!

 30. Jag har också en skimmel som kan få lite skav. Jag sprayar med pälsglans där skavet är. Bogskydd kan även fungera! Jag har även en fårskinnspadd så man kan rida med den och inget schabrak. Tror även att det finns någon slags smörja (typ tjär aktigt) eller något som man kan smörja in med… sedan är det ju bra om hästen kan stå utan täcke inne osv men det kan ju också vara svårt beroende på vad man har för stall och rutiner:)

 31. MTG-olja! Inte en lösning på skavet direkt, men den är sjukt effektiv för att få pälsen att växa ut snabbt! (och mot massa andra åkommor för den delen också) Har haft världens problem med envis mugg på min ponny, började med oljan och det är det enda som hjälpt, både för sårläkning men den har också gjort att pälsen som jag såklart snaggat bort har växt ut jättefort igen. Kan i allafall vara värt att prova, en flaska kostar inte många hundringar och är jättedryg. #tipstips Bifogar länk om nån är nyfiken, (och ja det finns säkert på andra ställen med, bara att googla! #ejsponsrad ;))
  https://xn--pbettet-exa.se/sv/m-t-g-mane-tail-groom-2.html

 32. Hur hemskt det än låter.. låt henne stå utan täcke, speciellt inomhus även om det är lite kallt, hästar är fantastiska på så vis att pälsen växer fortare om som fryser lite.
  ge massor med hö så hon kan äta sig varm..

 33. Kanske inget snyggt eller kul. Men att man inte klipper där hon får skav 😊 utan låter pälsen va kvar på de värsta ställena. Inte de snyggaste men bästa för henne kanske 😊

 34. Har själv problem med slav och använder mig av emins aloe vera gel som finns att köpa på hööks och city gross vad jag vet.
  Jag smörjer efter varje pass och vid kvälls fordring beroende på när passet var men en daglig insmörjning har hjälp för mig!
  Det har funkat bra för mig och hoppas det hjälper.

 35. Kan man inte använda ett sådant skavskydd? En typ” tröja” som man tar på hästen och kan ha under sadel, täcken osv? Har själv ett sådant till en av mina och det funkat jätte bra☺️ Hoppas allt löser sig

 36. Silvertejp har jag använt för hästar med skav. Alltså jag tejpade då den del av utrustningen som ligger mot skavet (insidan av täcket vid bogen eller manken eller schabraket). Tillsammans med pälsglans på hästen blev det ingen friktion.
  Tråkigt dock o tejpa utrusning om den blir sämre av klistret. Så använde slitosläng grejer till detta.
  Hoppas det löser sig!!!

 37. Fårskinnspadd under schabraket! Viktigt att den äe av äkta fårskinn för annars blir det lätt friktion av syntet! Har räddat min otroligt känsliga ponny för skav! 😊

 38. Alva lander skrev om några droppar på IG häromdagen som hon använder till sin dressyrhäst herbie som är skavkänslig. Det är igentligen till för hundar, men fungerade tydligen toppen även på hästar, och ska få pälsen att växa ut, värt att kolla iallafall! Kolla hennes typ senaste inlägg så hittar du nog🙂

 39. För mig funkade det att bara ha renskinn under sadeln. Dr schattes örtmix gjorde att han slutade få skav året efter så då behövde jag inte ens använda renskinn. Fårskinn har aldrig funkat för mig mot skav av schabrakkanten. Att sätta en fluffig benpadd längt fram i bogen på det understa täcket funkar också bra då det skapar utrymme för bogarna. Att ge linfröolja i maten är också ett tips då inte huden blir lika torr. Täcken med halvhals tycker jag även ger bättre bogfrihet än andra täcken och såklart täcken som är fodrade med glansigt tyg i bogen är bra.

 40. Det finns som ett sorts ”plåster” du sätter på skavet som gör att schabraket kommer upp en bit och inte ligger ann direkt mot huden/pälsen.

 41. Köp täcke i större storlek!
  Min unghäst får väldigt lätt skav och denna säsongen är första som han går med täcke ute eftersom han jobbas.
  Jag köpte täcken som var en storlek för stora, då spänner det inte åt runt kroppen på samma sätt.
  Han har inte ett enda krökt hårstrå på kroppen mer än där grimman sitter.

  Är hon en fryslort kan du köpa större fårskinn och sy på inuti täcket över bogpartiet, rygg och rumpa. Min ponny hade vi det så på. 0g regntäcke med extra fluff på insidan. Funkade toppen!

 42. När min häst hade de som värst med schabrakskavet så körde ja bara utan schabrak och smörjde sadelns undersida noga efter varje gång den va använd. Funka bra!

 43. Min häst har likadant men är inte lika farligt detta året då jag visste vad som hjälpte för henne och det var att jag antingen hade ett fårskinn-schabrak eller en fårskinns paff som man kan lägga ett skabrak över, liksom att man man har först padden sedan shabraket och sedan sadeln. Detta funkar för min häst, hoppas du hittar något som funkar

 44. Det hjälper inte att klippa henne annorlunda? Jag tänker kanske halvklippning på något sett så man sparar ryggen och rumpan. Jag förstår att det kanske inte är det optimala när man har en sport och elit häst, men tänkter att det kanske är värt det om det är så att det faktiskt funkar och du då inte missar massa viktig tid på hennes rygg:)

 45. Hej! Har samma problem med mina hästar och har alltid haft… Provat mycket olika metoder/paddar men det som funkat bäst är att ha en acton padd under sadeln/schabraket. Sadeln ligger helt still och skaver INGET.
  Hoppas du hittar något som funkar för dig och Majsan! Kram❤

 46. Hej. Testa probavet lotion. Den använder jag till mina hästar när de får själv och har gjort det i flera år. Den funkar super bra för mig. Hoppas det löser.

 47. Jag använde Ekholm nordics superkräm.
  Jag hade en höst som hade soleksem så beställde sånna medel därifrån och så fick jag med en superkräm en gång.

  Provade att sätta på den på lite skav och sårskorpor som uppstod ibland som inte har med eksemet att göra.
  Funkade super bra. Säkert för att det är så mycket aloe Vera i.
  Så prova den tycker jag 🙂
  Eller annan aleo Vera kräm då det är väldigt lugnande och läkande för huden.

  Här är länken till superkrämen iallafall 🙂

  http://www.ekholmnordic.se/produkt/prob-superkram-med-aloe-vera-40-ml/

 48. Fårskinn använder vi på vår skavishäst. Sen ger vi linfrö och mash för att hålla magen i form samt fyller på med b-vitaminer. Sen det du redan gör, variera utrustning, se till att den verkligen är ren. Kolla också att schabraken ligger bra så att det inte blir något kan som skava.

 49. Min häst kunde inte ha fårskinn, blev inge bättre. Testade ha filt istället för schabrak (eventuellt under schabraket) och det blev genast bättre. En filt har ju ingen ”hård kant” utan ligger mest bara där. Framme vid bogen har jag inte haft problem kring tidigare, men bogskydd? Funkar sånt?

 50. Tycker du ska fundera till nästa vinter om du verkligen behöver klippa henne. Är det för att hon blir helt SJÖblöt eller är det mest för din egen skull / snyggt?

  Jag helklippte alltid min ridhäst förut för hon var 1. Jäkligt stressig och blev då jättesvettig så vart såklart enklare för mig att ha henne klippt 2. Snyggt

  Gick sen över till en halvklippning för typ 3 år sen och efter det har jag inte klippt henne nånting. Vilket har resulterat i NOLL SKAV. Och hon fick skav överallt innan. Av schabrak, mina skänklar , tyglarna, täcken etc.. hon har haft tunt täcke sen i höstas då det började bli kallt och har såklart tjockare nu vid behov, men det jag vill komma till är att pälsen anpassar sig den är kort och lättskött nu! Och Gud vad skönt att slippa stå med klippmaskinen x antal ggr för dom ser ut som raggugglor efter ett par veckor igen. 🙂 och hon går ORDENTLIGT, inga söndagspromenader. Tror din häst skulle anpassa sig bra med om du ger henne chansen.Lycka till.

 51. Testa en gelpadd mellan ryggen och schabraket, ha bogskydd under täcket och tillsätt solrosolja i maten! 🙂 hoppas ni får ordning på det. Juste tänk på att ha material som inte glider runt och skapar frikton!

 52. Min tränare sa att dom av en slump sett att cornucresine (den svarta geggiga smörjan för hovar) hjälper pälsen växa ut snabbt på ställen där dom fått skav. Har inte testat själv än men har samma problem med min häst men började med en fårskinnspadd närmst hästen och ska absolut testa cornucresine om inte fårskinnet hjälper 🙂

 53. Iom att hon är klippt är hon extra känslig och utsatt för skav, dels står håren rakt upp och man påverkar även huden. Sen som många skrivit är nog skimlar mest känsliga för skav. Som många skrivit kan man köpa bogskydd eller täcken utan tyg vid bogen. Däremot måste hon få stå under perioder utan täcke, hur kallt kan det vara inne i stallet? Om hon alltid har täcke får huden och pälsen aldrig vila vilket leder i skav i längden. En klippt häst brukar inte ha problem alls att stå i stall ner till ca +5 om de har ordentligt med foder i boxen och de får en chans att fluffa upp den lilla päls den har. Ju mer man täckar osv desto mindre kan hästen använda den egna värmeregleringen. Vi behöver inte förmänskliga hästarna för mycket, visst står hon och skakar av kyla klart hon skall ha täcke men tvivlar lite på att det är så sålänge det inte är minusgrader i stallet och hon inte får mat

  • Min häst är oklippt över ryggen med får ändå skav av schabraket. Vissa har helt enkelt ”dålig vinterpäls”. Och även som Nellie skrivit att hästen är frusen, när jag tar in min häst i gången för att göra i ordning inför ridpasset tar det typ 3 minuter innan han står o skakar i gången. Då brukar det ändå ligga runt 5+ i stallet. Alla hästar är olika känsliga precis som människor. Jag skulle ALDRIG låta honom stå utan täcke även om hela boxen va full med hö.

 54. Testa med att sätta silvertejp på schabraket där det skaver, glider då lätt över ryggen. Detta har vi gjort i flera år, funkar toppen! Billigt o bra!

 55. Hej Nellie! Hade precis samma problem med mitt skimmelsto, också otroligt känslig och fick lätt skav.. Jag fick sagt till mig att undvika pälsglans på de ställen där hon ofta fick skav då det kunde ge motsatt funktion, alltså mer skav! Måste säga att det var det mest effektiva efter allt vi prövat innan. En stor rekommendation 🙂

 56. Hej Nellie, jag har skummat igenom alla svar här ovan du fått. Många bra svar och många idéer, men jag skulle rekomendera att du avstår från oljor, speciellt på hästens rygg där sadeln ligger. Det är super om du inte tänker rida, eller har en nakenfis utan täcken… Men tänk dig själv olja mellan två material som rör på sig och samtidigt ett tryck från sadeln, en friktion och värme blir till och gör då att det bränner och skaver bort pälsen… Prova istället en kväll när hästen är renborstad K9 Aloe Vera Nano Spray (räcker med bara nått spray), låt det torka i 10-15min och lufta innan du återigen borstar av henne och lägger på täcket. Nästa dag innan du rider så spraya återigen och borsta sedan ut det efter någon minut. Upprepa efter ridturen. Sedan skulle jag tippa på att de räcker med att göra de bara någon gång i bland, jag gör det två kvällar i veckan enbart. Bogskavet, vad har du för täcken? Insulator täckena från Horseware och Amigo serien i stalltäcke, samt en ”mini filt” från Back On Track vikt över spännena funkar för mig. Min häst är breeeed i bogen så att rekomendera nått ytterliggare är att använda Horseware Amigo Bravo täckena, då Bravo serien är bredare- vilket i alla fall behövs om man har stalltäcke, filtar med mera under och hästarna ska kunna röra sig ute. Räcker inte det? Då skulle jag återigen rekomendera en chest extender på yttertäcket så du får mer luft mellan täckena och mer rörelsefrihet. Hoppas detta var till ytterliggare något tips, man vill ju inget annat än att få bort dem fula fläckarna, jag tycker de funkar för mig med dessa ovanstående tips- så nu hoppas jag att det funkar för dig! 🙂

 57. B-vitamin och Olja i massor förbättrar pälskvalitén och minskar därmed risken för skav avsevärt. Utrustningsmässigt tror jag redan att du gör allt du kan, renskinn är det absolut mest effektiva att ha om de får skav av schabrak eller sadel. Pälsglans på utsatta områden. Även bogskydd under täcket. Hoppas det blir bättre 🙂

 58. När jag jobbade i England använde vi honung på burk och kletade på, funkade sjukt bra och pälsen kom tillbaka snabbt 🙂

 59. Hej!
  Min kille har liknande problem, han får skav av exakt allt nu på vintern. Så vi gör allt för att försöka förhindra det. Ger B-vitamin, använder pälsglans och alternerar både sadel, schabrak, täcken, you name it. Sedan köpte vi ett renskinn som vi nu har som ”schabrak”, har funkat galant. Vi har inget schabrak eller padd på det utan kör endast med renskinnet. Dock är han ju självklart livrädd för renskinnet men i övrigt har de funkat super på hans skav. Har även sytt fast en del av renskinnet i ett av hans täcken så nu får han heller inge skav av de täcket. Att leka detektiv känns som en vardag när man har skimmlar, hahah. Hoppas de löser sig. Ha de gott!

 60. Min skimmel har också problem med skav på bogarna, gjorde så att jag har täcken som är 5 cm förstora (dvs 160 ist 155 på honom) och så viker jag en tjock padd på mitten och sätter vid knäppet på det understa täcket så täcket inte sitter så tajt, sen sätter jag på de andra täckena utanpå padden helt så det hålls fram! Billigt och funkat super på min, lycka till!

 61. Aldrig testat detta på häst så direkt men jag vet att när man får skav själv så är det bra att använda typ bäbis pullver eller potatismjöl för att undvika skav, vet inte alls om det kan hjälpa på häst men vet att det funkar på människor!

 62. Kör med en wash som heter vetadine efter ridning. Svampa av med det och vatten på området det behövs på. Det körde dom med på ett tävlingsstall i NZ där hästarna fick avslagen och irriterad hud pga täcken osv på vintern. Det hjälpte jättemycket verkligen! Det borde finnas å köpa i Sverige?

 63. Blue hors sine B Express B vitamin er gull verdt på gnag. Har selv skimmel hoppe som veldig lett for gnag og dette har hjulpet oss. Det skal i maten til hesten. Andre B vitaminer er ikke like god.

 64. Min förra häst var också extremt känslig och provade allt, det ända som hjälpte var RAPSOLJA i maten samt fårskinnspadd underst, direkt mot ryggen, sen schabrak över och sist sadel. Varierade även storlek på schabrak så att kanten inte hamnade på samma ställe.
  Smörjde med bästa salvan neonderma när skaven var så illa att all päls i princip var borta. Hoppas det kan hjälpa dig, och måste även säga att jäklar vad fin hon blivit! Språngkurvan så mycket finare och ni ser verkligen ut att trivas ihop. Good work!!

 65. Hej! Förstår inte exakt vart på ryggen hon har skav, men om det är mitt på ryggen, så kan du klippa hål i en tjockare padd, den kan du fästa med en gjord under täcket, och även under sadeln när du rider ( om inte sadeln blir helt knas av en padd) , så blir det luftigt och läker fortare, gjorde så med min när han fick skav ☺️

 66. Kan du inte prova att sy fast renskinn i täckena hon använder? Över hela ryggen och sedan vardera sida av bogen? Finns även tryckavlastande dynor att köpa på apoteket, det ut som skumgummi typ, och är självhäftande. Möjligt att det fäster ganska bra på pälsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *