Vet ni?

Märkte att Lux har fått dom utslag på ena sidan? Inte båda utan en sida bara. Vad kan det vara ? Eller vad är det? Det ser inte ut som något svamp liknade.

Vita prickar liksom endast på en sida. Inte knottror.

Jag är i stan right now med mamma. Ätit lunch, kollat i butiker och fikar nu. Hittade att par sjukt snygga skor. Kan visa sen. Jag hann inte rida Joe imorse så han får trimmas ikväll.

Men snälla hjälp mig med ovan!

När man inte dricker kaffe!

40 thoughts on “Vet ni?

 1. En häst i mitt stall hade sådana prickar fast på mulen och det var något med protein, typ proteinprickar eller något sånt. Den hade fått något nytt kraftfoder med mycket protein i typ.

 2. En häst i mitt stall hade sådana prickar fast på mulen och det var något med protein, typ proteinprickar eller något sånt. Den hästen hade fått något nytt foder med mycket protein i.

 3. Min häst fick liknande, gissar att det var en relation på soja som jag började ge henne. Det försvann efter en vecka av sig själv. Det kan även vara en reaktion på tvättmedel som inte riktigt sköljts ur schabrak och dylikt. Vissa hästar kan också reagera på någon ändring av foderstat eller ökad proteinmängd i fodret. Hoppas det löser sig för dig!

 4. Min systers häst fick också som prickar vid ryggen, våran veterinär sa att det var som finnar, (nu är den hästen några år yngre) men hon förklara det lite som tonårsakne. Kan vara något sådant.

 5. Regnskållor.
  Tvätta med klorhexidinshampoo (står instruktioner på flaskan) spraya även med äppelcider vinäger imellan. (Vanlig från mataffärerna)
  Använd rena shabrak, täcken och sadelgjord och använd inte samma saker på de andra hästarna 🙂

  • Regnskållor ser inte ut sådär, samt att Nellie skrev att det inte ör som knottror, vilket man ska säga att det blir av regnskållor, för det blir ju som skorpor.

 6. Kan vara herpes virus, el reaktion på svett- tex pm schabrak som varit svettigt andävnds igen utan att tvättas, el om man inte duschat hästen när den vart svettig- blir massa hud skrafs som kan irritera då

 7. Svårt att säga från ett foto.

  Fråga din veterinär för att få ett snabbt och säkert svar.

  Skulle kunna vara svamp.
  Eller ett allergiskt utslag, tex nytt schampoo, nytt schabrak eller täcke. Är den nyklippt? En del reagerar på det och oljan från klippmaskinen. Eller nytt foder?
  Hoppas du får bort det fort!

 8. Min häst fick liknande utslag på ryggen, oxå bara på ena sidan. Vår veterinär trodde de kunde vara värmeutslag som hästen lättare kan få under vinterhalvåret när det är blött och fuktigt ute, det kan oxå bildas när hästen är fuktig och har täcken på och blir varm. För mig försvann det genom att min häst fick gå i ett tjockare täcke istället för två och vid mildare väder ett tunnare täcke. Har även hört att det finns ett schampoo som ska ta bort/förbättra sådana där utslag, vet dock inge vad det heter

 9. Min har också endast på en sida, liknande utslag. Slutade tvätta schabraken med tvättmedel och efter det minskade det. Fortfarande några få kvar men betydligt bättre. Jag tror inte det är svamp eller regnskållor… Flera olika veterinärer har kollat men ingen vet…

 10. Min häst hade så troligen för hon fick för mycket protein när vi gav henne mindre protein och gav henne lite B – vitamin och biotin försvan det☺️

 11. Min valack fick liknande utslag. Förmodligen en reaktion när han klipptes. Är din nyligen rakad? Min har blivit klippt i alla år och inte reagerat men i pr såg han ut exakt så där dagen efter klippning. Skumt! Gick bort på en vecka eller två i alla fall. Lycka till. 😊

 12. Har så på mitt sto med jämna mellanrum. Beror oftast på foderbyte där nya typer av mängder protein tillkommer. Kan även vara något så enkelt som att höet/ensilaget som ges varierar i de olika balarna & att den senaste haft annorlunda fodervärden gentemot de andra.
  Många hästar från egna erfarenheter regerar inte alls på sådant här, men finns undantagsfall..
  Mitt sto kan bli så pass känslig att prickarna utvecklas till små sår som gör ont, vi har använt mjukgörande salvor & tvättning för att hålla rent dom & för att få bort dom innan de blir för stora eller för besvärande.
  Lycka till!:)

 13. Min häst hade sådana efter en flytt, i samband med byte av hö och kraftfoder.
  För mig så ökade det och försvann sedan efter ett tag men jag har en teori att det berodde på en växling av miljö och protein och vitamin intag.

  Men ett tips är att aldrig låta han stå och vara fuktig under täcke under en längre tid så att alltid försöka få honom så torr som möljligt efter varje pass!
  Hoppas det försvinner inom kort!!

 14. Han kanske har haft något svettigt/smutsigt schabrak så att utslagen bildats. Med tanke på att dom sitter precis vid schabraket.

 15. Vi har haft flera hästar som haft liknande utslag nu i vinter när vädret ändras hela tiden, och det har varit värmeutslag. Det kan komma om de blir varma eller fuktiga och det sedan blir instängt. Jag har bara varit noga med att hålla dem rena och torra efter varje ridpass och se till att de inte har för tjocka täcken eller blir fuktiga så har det med tiden försvunnit 🙂

 16. Det ser iallafall INTE ut som regnskållor eller ringorm. Knappast reaktion på protein heller, det brukar kännas som små knölar/bulor under huden, främst i sadelläget. Brukar inte vara sådär långt ner.
  Är han nyklippt? Kan ju isåfall vara att det är därför prickarna ser vita ut, annars vet jag inte riktigt vad som kan ge det utseendet förutom svamp.
  Men spontant är min gissning antingen att han varit för varmt täckad och reagerar på det, vissa är jättekänsliga så. Eller att det är någon allergisk reaktion. Något nytt foder eller tillskott? Nytt strö? Nytt tvättmedel för täcken/schabrak?
  Jag skulle prova några dagar att tvätta med klorhexidinschampo eller liknande, smörja med nåt antibakteriellt och se till att hålla honom torr och med helt rena (nytvättade) schabrak och täcken, och egna (helst nya/tvättade) borstar. Ser du ingen klar förbättring den här veckan hade jag kontaktat veterinär i början av nästa vecka.
  Självklart tidigare om han ömmar, får feber eller på annat sätt verkar allmänpåverkad.

 17. Tror de kan vara något typ av nässelutslag. Ser lite ut som det. Tror de är bra o rådfråga någon. Kanske reagerat på något foder som Lux fått utslag av.

 18. Är det utslag eller vit päls? Svårt att se.
  Kan vara alltifrån fällningsrelaterat och bero på mer aktivitet i hårsäckarna samt vårhormoner, till en reaktion på tvättmedel/matrtial utrustning eller liknande. Är det torra utslag så prova kokosolja varvat med helosan .
  Kolla också så det inte är mjällkvalster för att vara på säkra sidan.
  Är det vita prickar alltså av päls kan det vara birdcatcher spots (googla) 😊

 19. Har ej tittat på övriga kommentarer någon kanske har skrivit samma
  Jag tror att det är Sk regnskållor ( utslag) prova att massera in Hibiscrub tvål eller klorhexidinschampi o låt sitta i ca 10 min o skölj ur
  Gör det dagligen i 4-5 dagar o därefter varannan dag o sedan kan du glesa ut
  Lycka Till!!

 20. Kan det vara birdcatcher spots? SKa vara nån hingst som ger såna åt vissa hästar. Systrarna Elfstrands ena häst får såna. Minns att de tagit upp det i nån video.

 21. Min häst fick exakt likadna strax efter att jag klippt henne och han ser väldigt nyklippt ut. Ingen aning var det var, men tror det kan komma ifrån smutsiga rakblad som de på något sätt reagerat på. Jag hade problem ganska länge, tvättade hela hästen noggrannt några dagar i rad samt gav olja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *