Ur min telefon

Bild från idag, fotade för Tessie

Egot= jag. Hittade ljuset med kameran

Boss & Bernard som är vackra!

Här om kvällen när vi åt lite kex, oliver & frukost. Fett j*vla gott. Då hetsäter Nellie!

Flaggorna i topp, Absolute horses. Dom anordnar fem tävlingar i år. Missa inte det!

Jag & Lux i Hbg. Efter ett nedslag i 1.35. Fina hästen, älskar hans inställning!

Någon som kan relatera;)…?

Såhär ställer sig Laissa när hon har vart lös i ridhuset, när hon är klar tycker hon!

Jag gillar att ha mycket bilder i min telefon. Jag har sjukt mycket bilder men glömmer också av att jag har tagit bilder. Lite tankar & idéer ovan. Är det någon här som har precis fyllt 18 år? Alltså jag känner sådan jäkla stress. Egentligen varför? Men LILLA JAG får liksom bestämma lite själv, köra bil, köpa mig en bil. Och jag tror att jag är lite stressad över att jag inte kanske lägger tid på att plugga till körkortet nu. Det kommer gå så jäkla snabbt nu framåt och vips så är dagen där. Jag vill ta mitt körkort på dagen, jag vill ha köpt en bil på dagen, jag vill göra allt haha. Min vardag kommer att se så mycket roligare, planerande och olika ut då jag slipper att vara beroende av andra. Någon här som precis tagit körkort? Är det som en helt ny värld som öppnas upp? Var det svårt. Let me know !!

20 thoughts on “Ur min telefon

 1. Nu är det kanske fem år sen jag tog mitt men ja, det är en helt ny värld! För mig var det främst möjligheten att kunna köra till festivaler (istället för att åka tåg) och att kunna åka själv till stallet, när jag vill.

  Det var svårt för mig då jag var så extremt nervös men egentligen är det ju inte så svårt. Det är ju bara att följa trafikreglerna! Se till att övningsköra och plugga på körkortsböckerna ordentligt så ska det nog gå bra.

  Jag avskydde att övningsköra då jag var så orolig hela tiden, men det är verkligen så värt det. Jag cyklar mest nu men det är fortfarande skönt att KUNNA ta bilen om det behövs.

 2. Jag kan verkligen tipsa om bonniers trafikskola online, försökte läsa boken men tyckte den var enormt tråkig. På Bonniers kan man göra flera provtest och så går man igenom alla steg i en guide. Efter varje steg är det ett litet deltest. Det är inte kul att sitta och lyssna MEN man lär sig och toppen med testen efter varje del. Jag lyssnade igenom guiden några gånger samt gjorde provtesten som de hade flera gånger. Laddade även ner appar med vägmärken och regler och dylikt för att testa mig själv när jag hade tid. Bonniers provtest är väldigt lika det riktiga testet och någon/några frågor kom på det riktiga provet. Det fixar du 🙂

 3. Jag tog körkort för 1,5 månad sedan(fyllde 19 i slutet av januari). Det är en otroligt stor frihets- och ansvarskänsla som infunnit sig efter att jag tagit körkort eftersom jag nu kan åka till stallet när jag vill, sålänge ingen annan i familjen behöver bilen. Viktigt att tänka på är att det också är ett bäldigt stort ansvar och att halka till exempel inte är att leka med. Det har jag som tog körkort på vintern verkligen fått erfara även om jag kör väldigt lugnt.

  Vad gäller svårighetsgraden på provet så tyckte jag att inte att teoriprovet var några problem alls och läste in allt själv, men då har jag också lätt för att plugga. Det viktiga där är att man tänker på att man inte pluggar till provet utan för att man ska kunna det hela livet sedan.

  Körprovet var svårare på så sätt att jag blev mer nervös och det gällde att ”visa upp sig” under 30 minuter. Självklart måste allt inte vara perfekt och det säger de också när man kommer dit, men det går ju inte att missa en högerregelssituation och sen skylla på att man ”kan det egentligen”, så på det sättet är de hårda.

  Jag tror i alla fall att det kommer gå superbra för dig! Jag är själv inte en särskilt praktisk person men åker nu runt i en manuellt växlad bil och känner mig i de flesta situationer helt trygg, så du som är så van att arbeta praktiskt kommer säkert klara det galant!

 4. Jag har inte tagit körkort men jag relaterar till din känsla angående att fylla 18. Jag tänkte typ att mitt liv skulle börja på riktigt. Kunna göra vad man vill, bestämma själv, vara vuxen etc. Kändlan av att vara myndig och vuxen ”på riktigt”. Men alltså.. utan att förstöra för dig för mycket men ingenting händer bara för att man fylla 18.. haha. Mitt liv ser typ exakt likadant ut förutom att jag betalar för mig själv (bor dock hemma). Det var roligt att gå ut på krogen dom 5 första gångerna men sen inser man att hemmafester ändå är lite bättre. Visst kanske det är roligt med körkort, men hypen släpper också efter några veckor haha. Det bästa med att fylla 18 var väl att kunna internet shoppa utan föräldrars tillåtelse haha Jag fyller 20 i år och det är som vilken dag som helst. Jag kan (äntligen) handla på systemet men jag vet att det bara kommer vara spännande dom första gångerna, sen är det som vilken dag/ålder som helst.

 5. Hej Nellie!
  Jag fyllde 18 år i slutet av 2016. Vill bara säga att det inte är så stor skillnad från tidigare. Visst var det en stor grej att man kunde köra bil på egen hand osv men det blev ganska snabbt vardag. Så var inte stressad, det var jag och nu i efterhand så var det verkligen inte värt det. Jag stressade över körkortet som jag skulle ta på min födelsedag, skolan och pengar till lägenheten jag köpt. Men nu i efterhand så var det VERKLIGEN inte värt all stress. Självklart är det alltid lite bra med LITE stress för då får man saker gjort exempelvis körkortsteori osv. MEN STRESSA INTE. Allting vänder inte bara på EN dag för att du blivit 18 år. Du har all tid att fundera på vad du vill göra. Ta det lugnt, allt löser sig och försök bara se positivt och härligt på det 🙂
  Lycka till! Kram

 6. Jag övningskörde väldigt mycket innan jag tog kortet, första gången jag satt i bilen helt själv var en frihetskänsla utan dess like! Dock kände man sig som en brottsling hela första året när man blivit så van vid att ”bara” vara en övningskörare 😅 Rekommenderar sig att ta utökat b körkort också så du kan köra med hästtransport, det ska jag göra den 20e februari 🙂

 7. Fyllde 18 för snart två månader sedan men het ärligt känns precis som förr förutom det faktum att jag får ta körkort nu (och ska inom en månad) och dricka alkohol lagligt annars är allt detsamma! Studerar visserligen fortfarande så bor hemma och kommer fortsätta med det ett bra tag framöver heh inte råd å flytta hemifrån än… Kan dock lova att jag har stress inför teoriprovet då jag inte börjat plugga än och skriver som sagt ganska snart… laddade ner appen ”ta körkort” från app store för 199kr och den var såå värd pengarna! orkar själv inte läsa boken men denna app går igenom det viktigaste och tillkommer med mängder små prov efter varje ”kapitel” vilket jag tycker är skitbra!

 8. Eget körkort och egen bil var verkligen en ny värld för mig, sån frihet! Bara att kunna sätta sig i bilen och veta att man kunde åka precis var jag ville var sån lättnad för mig. Jag tyckte inte att uppkörningen eller teoriprovet var speciellt svårt, men allt beror på hur mycket du har övat såklart. Kör upp när du känner dig trygg vid ratten skulle jag säga – övningskör mycket och ta gärna ett par lektioner så att du kan få konkreta tips för backa runt hörn, fickparkering, eco driving osv. Min pappa hade åtminstone inte så bra koll på dom delarna. Lycka till 🙂

 9. Underbart att ha körkort. Värt varenda minut som man pluggat till körkortet och suttit i bilen. Ungefär som timmarna i sadel 😉 Nä men det är lite som en ny värld, jobba jobba!

 10. Mitt tips är att inte berätta för folk att du ska köra upp på din födelsedag… jag planerade hela mitt liv att jag skulle ta kortet på dagen men så kom dagen. Jag var jätteförberedd, klarade teorin på morgonen, utan problem. Det var lixom teorin jag hade varit nervös för, köra visste jag att jag kunde, hade övat sen jag var 16 varje vecka och kände mig redo att köra upp innan jag fyllde 17.
  När jag väl skulle köra upp blev jag så jäkla nervös, det var bara detta lilla steget kvar och sen skulle jag kunna säga till alla att jag tog mitt körkort på min 18-års dag. Tyvärr ledde nervositeten till att min körning blev sämre (antar jag) + att jag hade en jävla surgubbe som provvakt så jag klarade det inte. Jag åkte hem jävligtbesviken till släkt och vänner som frågade ”är det ett eller två grattis”. Dagen efter sadlade jag om och körde upp igen och klarade det utan problem, så jag tror mest att det var surgubbens fel att jag inte klarade det första gången… så nu kan jag stolt säga ”jag tog körkort dagen efter jag fyllde 18”. Men det var så sjukt jobbigt att veta att alla visste att jag kuggat när jag kom hem där på min födelsedag. Därför skulle jag bara vilja tipsa dig om att inte säga det till folk, för även hur bra man är på att köra så kan en suris förstöra den stora dagen.

 11. Jag flyttade hemifrån när jag var 17 och blev nog lite mycket på en gång. Fick en hel del problem med panikångest och var nog både ängslig och vild på samma gång, många känslor liksom och förväntningar att man skulle klara sig själv som nog gjorde mig nervös och kanske hanterade jag en del genom att festa lite väl häftigt. Det släppte efter ett tag med allt och jag hittade balansen igen. Men visst är det jobbigt när man står för större förändringar och förväntningar.. jag är ingen person som i grunden gillar sådana heller men det förstod jag inte riktigt då. Jag pratade med en terapeut ett tag och efter det blev allt mer balanserat , jag behövde någon som hjälpte mig att sätta ord på vad jag kände och hade inte det stödet hemifrån. Men det gick bra ändå ☺

 12. He he jag insåg precis att jag har haft körkort i 22 år i år… Nu funderar jag dock på att köpa häst, då nu blir det till att sätta sig i skolbänken och ta BE-kort. Vill inte ta utökat B bara, lika bra att ta i på en gång. Min bil får dra mycket på B, men det är enklare om jag och min kompis kan åka ihop med våra hästar i så fall och båda köra hennes tunga transport.

 13. Ett tips bara, tänk på att den inre och yttre säkerhetskontrollen av bilen -måste- sitta som ett rinnande vatten! Det kan lätt hända att man kuggar på det! Själv hade jag förmånen att köra upp för den, i min lilla stad, ökända ”Kugg-Erik” och jodå, jag hade missat någon liten grej i den inre säkerhetskontrollen och sedan var det att jag inte körde upp tillräckligt fort till 70 när det varit 50, och bilar som hade eld k baken höll på att köra om(tyckte det var smartast att vänta med att gasa tills de kört om, men tji fick jag) så det var ju bara att möta pappas förväntansfulla blick med tårar i ögonen och en skak på huvudet. Andra gången hade jag också Kugg-Erik, men då kunde han inte hitta något att klanka ner på! Så, my point! Ta det lugnt, gå igenom allting i tur och ordning, se till att du kan din säkerhetskontroll, att du är trygg i din körning och, med risk för att låta cliche, ha kul! Se det som en rolig grej snarare än något stressat måste, så tror jag att det är lättare att hantera!

 14. Tips. Du kan skriva in dig på körskola etc redan så att säga så ser dom till så att du får uppkörning och uppskrivning precis till din 18års dag :)! Vet MÅNGA som
  Gjort det.

  Själv kämpade jag i 5,5 år med mitt och tillsist hade jag råd o lägga ytterligare 30k nästan för o kunna ta en intensivkurs. Det räddade mig . Har nu haft mitt körkort i 7 månader & precis köpt mig min egna första bil! Det är så enorm frihet & sååå skönt med körkort o bil. Speciellt nu när jag precis har tagit över ett helt stall bl.a. 🙂

  Ps jag mailade dig för MÅNGA månader sedan om en stor och viktig sak ! Men du har inte svarat på det !

 15. Jag fyllde 18 förra veckan, och tog körkortet ett par dagar efter jag fyllt. Helt ärligt kändes det inte så knasigt. Vad mer än att jag fick gå ut på nattklubb liksom? Körkortet var nog det som kändes mest!

  Pluggade teori ganska mycket från december, så egentligen bara två månader. Använde mig av något som heter elevcentralen och kan rekommendera det! Det går snabbt, och du som har så mycket att göra kanske ska börja lite försiktigt snart.

  Ha inte för höga förväntningar bara. Det är bara som en vanlig dag 😉

 16. Tog körkort för ca 4 månader sen och nej, i min åsikt var det inte alls svårt. Tror många skrämmer upp varandra med teorin och uppkörningen men teorin var helt ärligt skitenkel, tror att jag började plugga typ 3 dagar innan provet och det var inga problem. Gör bara alla onlinetester och läs genom boken en gång så du får ”djupare förståelse”. Uppkörningen var kanske lite nervös men ta det bara lugnt, du kör ju på körskola innan och bokar dom in dig på en uppkörning så anser dem ju att du är redo, så då finns det ingen anledning att stressa upp sig. Tycker att du kan lugna dig med att köra på körskola tills ca 4 månader innan du tar ditt körkort, annars är det lätt att du får ta alldeles för många lektioner, och som alla vet kostar det jävligt mycket pengar. Alternativt att ta en lektion innan du börjar köra seriöst hemma så att du lär dig rätt först och vänta med resten. Körkort är helt klart en befrielse speciellt för mig som pluggar i en annan stad och måste ta bussen annars, bara att kunna köra till gymmet har förenklat livet sjukt mycket för mig. Lycka till, detta fixar du!

 17. Jag är 24 och har haft körkort sen jag var 18, men ska ta itu med BE-kortet nu också. Jag skulle helst velat ha det redan igår och är så otålig 😂

 18. Här kommer några tips från mig som tog körkort för snart 7 år sedan. Jag har så mycket att tacka mitt körkort för. Jag är idag yrkesförare på ett företag där jag trivs så bra. Jag har behörighet för B(bil) och även D(buss) där det även krävs ett YKB(yrkesförarkompetensbevis) så jag kör även tung yrkesmässig trafik. Håller även på att ta C(lastbil) för att utöka mina möjligheter till roliga arbeten. Ska på sikt även ta tungt släp för alla dessa kategorier. Men åter till mina tips.
  TA GOD TID PÅ DIG!!! Det är ingen idé att hetsa fram bara för att man ska ta körkortet på sin 18 års dag. Tänk istället att du vill vara en säker bilförare som har goda kunskaper inom både det teoretiska och det praktiska. Du vill ha djupinlärning i stället för ytinlärning.
  Desto mer du kör desto säkrare blir du, men man ska ALDRIG överskatta sin förmåga. En olycka händer lätt och vara vållande för någon annans skada är inget man vill. Så kör mycket hemma och ta även en del körlektioner och fråga mycket frågor. Är du osäker på något så ställ frågorna. Inga frågor är dumma.
  Och det viktigaste av allt kanske är att du håller hastighetsbegränsningarna på vägarna och inte fipplar med den förbannade telefonen. Det är väl ganska uppenbart egentligen kan man tycka men jag som har vägen som arbetsplats får dagligen se devärse skräckexempel som får en att fundera på om dessa människor fick sina körkort i ett flingpaket. Och man får även se en hel del olyckor som troligtvis kunde unsluppits om hastigheten hölls och man hade koncentrationen på vägen. Skulle kunna skriva om detta en hel dag, men summa på det hela är att ha trafikvett och tänka på att det är inte bara du som färdas på vägen.

  Angående proven kan jag tycka de är för lätta och en del släpps igenom för lätt på uppkörningen. Såg i kommentarerna över att någon hade klagat på en surgubb som inspektör och det blir jag lite lack på. Antingen körde du tillräckligt bra eller inte, finns inga ursäkter. Typiskt barnsligt beteende.
  Tycker även det borde införas att man efter ca 5 år får gå en fortbildning av körkortsteorin så minnet på trafikregler och hänsyn frächas upp. Det kommer ju nya regler titt som tätt. Detta koncept används för oss som har YKB. Vill vi behålla vårt yrkeskompetensbevis måste vi gå en fortbildning på 30timmar var 5e år.

  Hoppas min kommentar har hjälpt dig lite och lycka till med övninskörningen
  Mvh en 24 årig tjej som kör tung yrkestrafik

 19. Jag tog mitt körkort för ca 5 månader sedan och kan starkt rekommendera att ta intensivkurs! Jag började på vanlig körskola, men det var alltid svårt att få tider för körlektion så efter ett tag tröttnade jag på bristen av tider, bytte till en intensivkurs och fick körkort på 3 veckor. Stressa inte över proven, teorin är lätt om man tränar på testerna online och läser boken någon gång & uppkörningen är exakt som en vanlig körlektion, skillnaden är bara att man ska göra en av kontrollerna & kör med en annan person. Rekommenderar också att köpa bil fort som möjligt när du tagit kortet, jag köpte min bil under tiden jag pluggade till körkortet och när jag fick kortet vart det STOR skillnad – man är som mest självständig när man har egen bil och inte behöver samsa med de andra i familjen om bilen. Lycka till med körkortet! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *