Tornado – info

Ni gillade ju inlägget om Lux, om ni inte har läst det så kan ni läsa det HÄR

Nu kör vi Tornado aka Tore som är hans smeknamn. Han är ju relativt ny för alla oss, jag har ägt honom sen sep 2017. Tore har förändrats en del sen jag köpte honom och jag har upptäckt MYCKET personlighet.

* Tore har olika dagar då han är antingen vanlig valack- som han dessutom är. Han har en dag då han tror att han är en hingst. Han har en dag då han är en en pensionär och det märker man bara av att komma in i stallet. Hur märker du det? Jo, när jag kommer klockan 09 på morgonen kan han ha dragit in alla grimskaft i boxen, alla grimmor ligger på golvet och han är jätte upprörd över det. Då är han tydligen hingst den dagen. ”Jätte tokigt” enligt honom. Han är dessutom väldigt dominant mot stona just den dagen. Pensionär, då orkar han knappt finnas, KNAPPT trava och allt är bara så jobbigt. Han bara flåsar som att han ska dö, men är inte ens svettig eller speciellt trött…Valack. Ja, då är han ju Tornado, den han ska vara helt enkelt. Varken hingst, pensionär utan en vanlig häst. * Tornado pruttar otroligt mycket, fis på tvären 24/7.*När han blir upprörd över något är det tuffaste han kan göra att ” teasa” för att kicka i boxen. Men han skulle aldrig kicka. Han i ett nötskal haha… * Tore ÄLSKAR hö. Sopar boxen 24/7. Mat i övrigt men just hö är mums! * Han har ett hjärta av guld. Han hade seriöst funkat med vem som helst tror jag. Senior , yr/ Junior, children osv. Bäst. * När man hoppar honom känns det som att man kan hoppa hur stort som helst. Jag tror att han har ett stort register! * Varför jag fastna för just honom var för att jag flög av honom när jag provred. Hehe… ett missförstånd endast, han hoppade men sen la vi en volt efter hindret. På plats fick jag ju verkligen testa honom om han är en chicken som bangar efter den lilla olyckan. Men nej, han hoppade typ bättre. Där av gillade jag hans inställning & mod. Att han hoppade bra var ett plus. * När man ska lasta honom så vägrar han ALLTID första gången. Då får man lägga en liten volt och komma igen, då går han på. Vet inte vad grejen är men han gör alltid så. * När man sitter upp på T måste man ställa nacken/ halsen in mot bogen tight, sen hoppa upp. Samma sak när du hoppar av, annars blir han rädd. * Tore krubbiter tyvärr, lite trökigt. Men så är det. Han gjorde inte det dom första dagarna hos mig men nu gör han det. Ingen häst har tagit efter det * ta i trä*. Ingen fara men det är ju lite jobbigt såklart. Hoppas du gillar inlägget!

40 thoughts on “Tornado – info

  • Kan lova dig att den stress det innebär med en rem är långt värre än krubbitning i sig. En oroligare själ är alltid en oroligare själ, det är inget man bör straffa. De flesta högintelligenta individer är just lite oroliga själar som tänker och känner mkt. De man begränsar med tvångsmedel kommer hitta andra vägar att hantera sin stress.. om de måste ha rem kommer de utveckla andra (kanske värre) olater istället och som grädde på moset kommer de börja tycka sämre om dig.
   Att djur liksom barn kan utveckla tics i samband med miljöombyte är inget som är märkligt heller.

 1. Hej Nellie,
  En fråga till dig. Förr har du haft attityden att valacker kan man ”stoppa en femma i, så gör dom det du vill”, nu har du bytt ut i stort sätt hela stallet mot ston till valacker, hur kommer det sig? 🙂

  • Det är ganska sannolikt så att Nellie väljer sina hästar utifrån deras individuella personlighet och för att de ska komplettera varandra och de andra hästarna i så hög utsträckning som möjligt. Tvivlar rätt kraftigt på att hennes val av hästar handlar om att de är ston eller valacker, såsom du verkar anta. Sen att valacker, hingstar och ston på vissa sätt har särdrag som beror på deras kön resp. olika hormonella uppsättningar- är ju en helt annat ämne liksom.

    • Jag svarade dig pga att jag fullkomligt avskyr narcissistiska troll som syr ihop egna ekvationer på äkta härskarteknik-maner. Jag anser att sådana som du är extremt genomskinliga och behöver många konkreta svar av flera olika människor för att det beteendet du uppvisar ska stävjas. Vi är en del som får hjälpas åt med sådana som dig som sitter och kokar ihop egna slutsatser som används för att subtilt försöka sänka andra människor, exakt på det vis som du väldigt subjektivt försöker ge Nellie en liten klump i magen medan du tror att ingen är fiffig nog att genomskåda din fattiga kommentar. Lär dig tänka rätt och håll snattran om du inte har något trevligt och helt konkret att rapa ur dig. Lycka till.

     • Hahahaha men jag dör
      Egna slutsatser? Det är nellies egna ord när hon beskrivit hur hon ser på olika kön på hästar å jag undrar varför hon helt plötsligt har hela stallet fullt i valacker, när hon i princip sänkt dom å beskrivit dom som nybörjardjur medan ston minsann är något att rida och inte bara åka med.
      Lägg av för fan, jag vill ha svar från Nellie, inte nån jävla tönt som inte ens kan namnge sig själv.
      Lägg din energi på en fråga till dig istället.

 2. Haha Otroligt rolig beskrivning av Tore, vad rolig han låter
  Ang krubbitning, prova att byta box och i den nya boxen ge honom fri tillgång till hö så att han aldrig behöver fundera över att lille munnen ska användas till annat (detta kan man såklart dra ner på med tiden), ignorera ev krubb-bit totalt, låtsas som att du inte ser alls. Undvik stärkelse och socker i fodret.
  Man måste såklart inte göra det här och det är inte alltid det har effekt heller, men ville tipsa om vad jag sett funka åtminstone för en häst jag känner. Funkar det inte får man nog bara se på det ungefär som att vissa människor biter på naglarna eller har mindre tics. Egentligen är det ett högst intelligent sätt att hantera stress på. Vissa är bara lite mer oroliga i sig själv än andra, det bara är så ibland​. Han har väl ett rikt inre liv herr Tore

  • Aa kan rekomendera att se över fodret. Min häst krubbet och hade problem med kolik. Kraffts foder innehåller mkt socker och stärkelser. Vi bytte foder samt lät han få mkt mer utsevistelse = mindre stress. Han slutade krubbita helt och ingen mer kolik!

 3. Hej. Krubbitning ”smittar” inte, hästarna tar inte efter en häst som krubbiter. Så va inte orolig för dina andra 🙂 kram

  • Hej! Det kan dem visst göra eftersom dme kan bli stressade av att en annan häst stressar och sen börjar dem och så är det igång, tyvärr.

   • Det kan definitivt påverka hästen på olika sätt, lite beroende på hur mycket den krubbiter/luftslukar. Jag hade en häst som krubbet/luftslukade oavbrutet och förutom att framtänderna var nästan helt nedslitna till tandköttet (som var svullet och ömt) kunde hon ibland bli helt uppsvälld i buken av all luft. Så mycket att vi vid ett tillfälle knappt fick ut henne genom boxdörren! Inga remmar eller andra manicker fick bukt på det hela. Hennes underhals var bredare än två utbredda handflator, muskler hon byggt av att spänna halsen och dra i sig luft. Hon var en fd travhäst som skaffat sin ovana pga stress i sitt tävlingsliv. Att ge henne massor med hö hjälpte inte – hon luftslukade med hö i munnen

    Vid ett tillfälle stannade hon under en ridtur och luftslukade mot en fönsterkarm på en villa!!

    Nu tror jag absolut INTE att Nellies häst har ett så gigantiskt problem som min hade, det var mest ett svar på frågan här ovan. Bäst är väl att se till att hästen är sysselsatt och harmonisk så problemet inte eskalerar så som på min häst.

    • Nej. Då beror det på att ni inte hade något hjälpmedel för hästen. Man kan ha hjälpmedel så dem inte kan bita.

     • Sorry Anonym men det är inte så enkelt. Det finns hjälpmedel men bara för att det finns betyder det inte att det funkar för alla vilket det verkligen inte gör heller.

     • Vi hade alla tänkbara hjälpmedel, tro mig! Bl.a. En lädertratt där hon inte kom åt att sätta tänderna mot kanter. Då sög hon luft genom att skeva med käkarna så hörntänderna tog i. Vi hade även rem kring halsen på henne men man kan ju inte strypa hästen helt. Hon var ett skräckexempel, OBS, och inte typisk hoppas jag.

 4. Fisarna kan komma från krubb bitning samt hans besatthet av hö. Vi har nyss buköppnat en häst som krubbiter pga krubbitningen. Vet ej hur han haft det innan osv men ibland kan det hjälpa att ge en en magsårs medicin kur. Ge han hö med lägre värde så att han kan äta mer = mindre krubb bitning. Eller strö höet runt om i en del av boxen så han får leta för att äta = tar längre tid att äta. Bara att prova olika och prova sig fram vad som funkar bäst för just tore 🙂

 5. Han är verkligen superfin! Angående krubbitning, att han pruttar mycket och byter personlighet från vanlig till seg eller irriterad – kolla upp hur magen mår. Lycka till med tävlingsåret 2018, hejar på dig!

  • Såklart ska det komma en kommentar helt omvänt…. om han så skulle få ännu mer en vad han ska ha är boxen sopad. Han älskar mat:)

    • Herregud men häst får 13 kilo om dagen. Och det är bra hö. Men ja han sopar också efter varje lite strå när han är klar. Provade att dra upp något kilo för ett tag sen MEN han åt inte upp det utan strödde ur det i boxen. Därför är detta helt lagom för han han ätet upp allt och sopar varje strå efter sig.Så det kvittar nog hur man gör. Man känner sin häst bäst och vet hur mycket den behöver

 6. Hej nellie!
  Undrar om du skulle kunna göra en ”What i eat in a day” fast här på bloggen. Att du lägger upp bilder på det du äter på en dag och skriver lite om din kost och dina matvanor. Hade varit väldigt kul. <33

 7. Hej fina nellie! Undrar om du skulle kunna göra en ”What i eat in a day” här på bloggen. Där du lägger upp bilder på vad du äter och skriver lite om din kost och dina matvanor. Hade varit väldigt kul att läsa<33

 8. All in krubbiter ju också, vilket beteende peder också hatar.. Han sa också att han inte använder rem för vem skulle vilja gå med en rem 24/7.. Detta sa peder i allan filmen, en av världens bästa ryttare.. så ni tidigare som kommenterat och tror att man måste ha rem, sluta gnäll för faaaan.. Kolla på den filmen där peder pratar om det..

 9. Jag personligen är inget big fan av krubbittarrem.
  Förstår att det inte går att ge honom med hö om han ska tävla och vara fit, men fisarna beror garanterat på att han krubbiter. Pröva ge honom fri tillgång på halm! 🙂

 10. Roligt och bra inlägg!
  Ang krubbitandet och hela hans personlighet så låter det som magen absolut inte är i toppskick. Rekommenderar varmt att ta kontakt med homeopathuset.se. Skicka in en mananalys och du kommer få såå bra hjälp med Tores problem! Lycka till!

 11. Min häst krubbet som tusan när jag köpte honom. Vi har plockat bort krubban och alla föremål han kan ta stöd mot, han går i hagen minst 12 timmar per dygn, och får fri tillgång på hö. Är dock inte typen som blir fet, snarare svår att hålla i hull.
  Iallafall så krubbiter han inte idag, inte ens om jag ställer honom i en box med ”full inredning ”.
  Det är ju så olika beroende på hästen, olater kan vara ett helsike att bli av med.

 12. Hahahah jag dör så kul, kändes som du beskrev min valack för han är PRECIS lika dan som Tore! Ena dagen största segot som knappt orkar knata på ordentligt när man skrittar, för att sedan nästa dag vilja ta bettet och bara gallopera iväg och sen på tredje dagen känns han som en ängel! Äter ALLT han kommer åt (han stod på halm en kortis men halva boxen försvann varje natt såå ah…), krubbiter i nya situationer, vägrade gå på transporten på första försöket de första två åren och kastade dessutom av mig på provridningen hahah. Men asså hästar med personlighet är kul, och Tore verkar ju ha mycket av det! Jag hoppas att det kommer gå bra för er, du förtjänar verkligen det bästa! <3

 13. Hej Nellie.
  Jag bara måste få skriva nu och hoppas att jag inte låter som en beserwisser eller liknande för det är inte min mening.
  Allt du skriver om hur Tore är, är ju hans försök att berätta att han har ont magen. Snälla ta honom på allvar och vänd dej till någon som verkligen kan hästens tarmsystem för att få hjälp.
  Själv hade jag gett honom fri tillgång på stråfoder, tagit bort socker (alltså inte gett pelleterat foder) och stärkelse samt gett magbalsam.
  Var inte rädd för att ge fri tillgång på stråfoder, med rätt stråfoder så blir han varken tjock eller bukig.
  Och, se till att han rör sej mycket när han är i hagen, lägg tex massa tussar hö I hela hagen så han strosar runt och äter.
  Tar du honom på allvar nu så kommer han nog sluta med allt du nyss skrev om med tiden och kunna fokusera 100% på att hoppa bra (vilket han dock redan verkar göra så tänk hur bra han blir om han slipper det mag-onda).
  Lycka till med din fina häst 🙂

 14. Om du inte redan har det, kan du inte testa att lägga hans hö i småmaskigt nät i boxen, så han får samma giva som nu men att det tar lite längre tid? Tänker att mer ättid = mindre tid att krubbita?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.