Det är tomt

Hej!

Jag känner mig ganska tom. Jag åkte till stallet igår på kvällen för att rida resterande hästar. Det var som en ny chock för mig att komma till stallet med en box längst in som var tom. Hilda tog så himla mycket plats, det är verkligen så som jag kan beskriva henne. Hon bankade på boxdörren när man kom in, hon bet i luften och ville ha all uppmärksamhet. I fem år har jag kommit in i stallet och haft mina ögon först på Hilda, alltid. Gick alltid fram till Hilda först. Red alltid Hilda först, jag har liksom inte kunnat släppa in någon annan häst känslomässigt före Hilda. Ni måste förstå att jag är ledsen och känner mig tom. Ni kan inte sitta och kommentera mitt beslut i kommentarsfältet, för ni har ingen aning. Jag presenterade för er några veckor innan hur tankarna hade gått. Mitt beslut har tagit lång tid kan jag lova er. Jag har vart i tankarna och satt mig i känslan och bara fått panik. Sista veckorna när jag tagit beslutet har det känns ok för mig. Hilda har vart i min ägo i fem år. Jag har utbildat henne helt jävla själv, 17 år gammal från 125 hoppning till 1.45 topphäst. Det har tagit lång tid, endast två senaste åren har vi kunnat tävla dom klasserna, av fem år. Hon är svår och just därför jag har tyckt om henne så mycket och verkligen kämpat. Beslutet låg lite i att jag kan inte helt själv ta upp henne till 1.50, hon är nu tio år gammal. Nu är tiden rätt och det hade känts samma för mig om hon hade sålts om två år och jag hade kanske försökt. Hilda är den jag haft längst, den hästen som jag kan få kapital för att köpa en annan OM JAG VILL. Kanske dax för mig att kunna köpa en färdig häst , för det har jag aldrig gjort.

Iallafall, jag blir väldigt sårad av er okunniga människor som tar förhastade slutsatser och som till och med påpekar att jag inte älskar Hilda, okej. Tatuerat in hennes namn på min handled, hon har fått alla bästa förutsättningar här och jag har ALLTID satt henne och hennes välmående i första hand. Hon har vart med här så länge, min första storhäst, Klart som fan att det känns, kom inte och säg något annat.

Jag gråter fortfarande när jag tänker på på henne. Lite paus här ifrån och inlägg kommer, kanske ikväll , kanske om en timme, kanske imorgon kanske om en vecka. Det bestämmer jag.

Men till sist, jag tror att vi alla saknar henne, lika stort tomrum som det är i stallet kommer det att vara här med antar jag.

 

51 thoughts on “Det är tomt

 1. Hej Nellie,

  Att du älskar Hilda, är så solklart att det gör ont att läsa ditt inlägg. Ingen annan kan avgöra om det är äkta eller inte. Ni två har gjort en fantastiskt resa, du har gjort ett makalöst bra jobb att utbilda henne.

  Jag är övertygad att du har valt Hildas nya hem med omsorg och att det är rätt beslut för er.

  Skickar många styrkekramar till dig. Strunta i bloggen om du inte orkar, du är mänsklig och behöver inte göra något du inte vill.

  Kramar från Josefine

 2. Bry dig inte om dem! De förstår inte hur det är att ha detta som yrke, o hur det är när man själv måste skapa sina förutsättningar för ett liv med djuren man älskar. Så många hästar man vinkat av, när det känns som en del av en själv har klivit på ngn annans transport o åkt. Men man gav i alla fall hästen möjligheten till ett bra liv, iom att man gett den en bra start<3 Det kommer nya hästar som behöver en, o man kommer tyckavom dem alla, o vissa kommer man bli helt förlorad i. En dag kanske man kan få ha kvar en av dem man älskar, men den tiden är inte här för dig än.

 3. All styrka till dig. Jag hade inte kunnat gå upp ur sängen om inte min ögonsten var kvar i stallet..

  Sen kan det inte stämma att du har ägt henne i 5 år.. jag har inte följt dig så länge och du köpte väl henne när du var 14 och inte 12? Om jag minns rätt samt kollar inlägg/ youtube videor samt tävlingsresultat så stämmer det att du köpte henne 2014. Du måste ha ägt henne i 3.5 år. Det kanske känns som längre dock o det kan man ju förstå.

  • Hösten 2013 träffade hon High hope och så är det väldigt snart 2018 kan vara så hon tänker. 29 september fyller Nellie så hon kanske inte var tolv

 4. Att älska och äga är inte samma sak! Man måste inte äga för att älska – det är viktigt att veta. Du vet det! Kram! <3

 5. Hej Nellie!
  Vill bara sända en jättekram till dig! Jag har själv aldrig ägt en häst och kan verkligen inte sätta mig in i hur detta känns för dig, men förstår verkligen att du behöver tid till att smälta allt.
  Vill även önska dig ett oerhört stort lycka till i framtiden! Go get them tiger! <3

 6. Det kommer tyvärr alltid finnas idioter som är okänsliga och som bara skiter i ens känslor Nellie. Lägg inte någon energi på dom som inte fattar. Du gör det du gör bäst själv. Klart som sjutton du kommer sakna Hilda det vore konstigt annars. Ha det bättre.

 7. Förstår att det känns tomt, eller jag kan inte ens vara i närheten av att förstå hur det känns för dig just nu. Och man förstår ju självklart att det ligger mycket tanke, diskussion ochplaner bakom beslutet att sälja henne.
  Att köpa en mer ”färdig” häst känns som ett klokt val, för att ge dig rutin på större klasser samtidigt som du jobbar framåt med dina yngre förmågor.
  Skickar massor av kärlek och tanke till dig nu Nellie. Du är en klok tjej och med kloka människor omkring dig.
  Stor kram <3

 8. osäker på om min kommentar kom fram eller inte. Men fina Nellie, såklart det är tomt, det var ni i 5 år och den resa ni har gjort är helt fantastisk. Låt saknaden ta tid och vara där, hon kommer ju alltid finnas med dig i hjärtat och du får se det som att du gett henne allt du kunnat och hon gett dig minst lika mycket tillbaka.
  Det känns absolut inte som ett förhastat beslut du tagit att sälja henne utan snarare ett klokt och geonmtänkt beslut för vad som är bäst för er båda. Att köpa en mer ”färdig” häst kanske är klokt, så du får rutin i de högre klasserna under tiden du matchar dina yngre förmågor.
  Stor kram <3

 9. Klart som fan att det känns! Jag tror ingen av oss vet hur det känns när vi inte varit där själva, och jag håller med dig att, klart man blir sårad när någon ska bestämma hur det känns eller om man ens älskat sin häst. Jag har följt dig här ända sen du skaffade Hilda, sett dig på Youtube när du tränade henne. Vilken framgång ni har gjort! Jag rider inte själv men jag kan ändå se kärleken du har för henne och den kan ingen ta ifrån dig.

  Ta den tid du behöver för att smälta detta, det går ju inte över på en dag liksom ♡♡ Många kramar!

 10. Hej Nellie!
  Mycket respekt till dig att fatta ett så pass svårt beslut efter år av utbildning med o även o motgångar tillsammans med din fina häst.
  Ingen respekt alls för/ till dom som kommenterar o lägger egna värderingar i ditt svåra väl genomtänkta beslut.
  Stort varmt lycka till i framtiden med hästarna du har o kanske kommer att köpa.
  Många kramar till dig o din familj i denna svåra stund som det är att skiljas från en kär vän.

  All lycka till dig <3 nu och i framtiden

 11. Sänder dig en stor Kraaaam! Jag vet hur det känns, rakt igenom! Jag lever med samma sorg och smärta efter min fina stora kille som åkte för snart två månader sedan… Jag kommer också att sakna Hilda här, hon är amazing! Kramar om fina du! Du har gjort ett fint jobb med henne. Kram!

 12. Hej Nellie!
  Du och Hilda har gjort en sån sjuk resa och jag kan förstå att det är väldigt känslosamt runt henne just nu…
  Så coolt att du lyckades ta dig och henne hit med dig som utbildare enbart, är verkligen häftigt och någonting som jag hoppas på att du är väldigt stolt över

 13. Vad är de som gör att du kanske ”måste köpa en ny häst” röker inte hästarna i stallet? Om du nu vill högre upp i nivån/ höjderna o inte hästarna du har idag är där varför då köpa dem? Varför inte tänka lite lite längre o köpa nån häst där DU är i satsningen o inte där dina hästar du köper är. Mycket handlar tyvärr om pengar i denna sporten o de e bara sjukt. Som tex vad är skillnad att köpa en sadel för 35k o uppåt när en på tex hööks ( för nån annan lite billigare) funkar lika bra?! Vad e skillnaden mer än utseendet.
  Ska dock inte lägga mig i, men hade aldrig själv tatuerat in ett namn på min kropp som alltid(!!?) kommer sitta där….. men ha de bra o ta hand om dig!

  • Har du ridit i nån sadel för 35 000 o uppåt? Det är inte ens jämförbart med en billig sadel. Funkar en billig sadel så toppen, men det är ljusår i skillnad på både kvalité, stöd, material och funktionalitet på en billig o dyr sadel. Har en för 12 000 o en för 28 000, det är enorm skillnad att rida i den dyrare på alla sätt och vis.

  • Det är givetvis jättetråkigt att ridsporten är en pengasport men i ditt exempel håller jag inte med dig alls. Det finns en stor kvalitetsskillnad mellan dyra och billiga sadlar, även utformningen av dem och hur de ligger på ryggen (generellt, tänker inte på individuella behov hästarna har). Högt pris innebär inte automatiskt bättre (och vice versa) men bra läder, hög kvalitet etc. kostar och då är det, i mina ögon, ganska givet att prisnivån höjs.

   Tyvärr har jag inte själv råd att köpa de dyraste sadlarna men man borde som ryttare se en sadel som en investering eftersom den i högsta grad både kan hjälpa och stjälpa. Därför är det viktigt att ta hjälp av sadelprovare osv så att man inte orsakar smärta, stör rörelseapparaten så lite som möjligt och som även ryttaren kan inverka bra i.

  • Nellie får väl själv välja hur mycket pengar hon satsar på både sadel och häst och vilka hästar hon köper och vad hon satsar på. Inte för att vara taskig men du har väl inget att säga till om hennes val i hennes liv..?

  • Tror du har missuppfattat prisklasserna på hästarna på den nivån Nellie rider på. Det är inte bara att köpa hur som helst utan ofta behöver man satsa pengar på en mer grön häst att bygga upp under längre tid. Det om något är ju att tänka lite längre.

   Genom att sälja Hilda har hon möjligheten att göra just det du frågar – köpa en häst på samma nivå som hon befinner sig på, om hon nu skulle vilja det. Men ambitionen är ju inte alltid att vara absolut bäst heller – ibland drivs man av att utbilda yngre hästar och ta dem till en högre nivå från grunden.

   Säger som kommentaren innan, det är visst skillnad på hööks-sadel och sadel för 35 lax. Testa sitt i en så ska du se! 🙂

  • En sadel för 35k är en droppe i havet jämfört med vad Hilda troligtvis såldes för. Vi pratar inte några hundratusen, dra på en nolla till kanske vi är på rätt väg.

 14. Nellie, jag har följt dig sedan 2012 och har de senaste dagarna känt att det här inlägget ska komma. Jag kanske inte hade tagit det här beslutet om jag stod i dina skor, men tycker du resonerar vettigt och jag kan förstå dig, för Hilda är svår. Men ni har verkligen gjort en bra resa och ni är inte samma ryttare/häst som ni var när ni träffade varandra för första gången! Ibland får man ta ett sånt här beslut, och det är inte direkt som du ”slänger och säljer” henne, du har ju trots allt haft henne sedan 2014 – och kämpat sjukt mycket. Jag är säker på att du har ordnat ett bra hem och ryttare åt henne, och det är det viktigaste.

  Det är ingen tvekan om att du älskar Hilda. Folk är generellt väldigt oförstående när det kommer till ridsporten. De drar slutsatser, utan att ta reda på all fakta, och då drar man inga bra slutsatser. Jag tror att det grundar sig på att de har lärt sig att se genom andras ögon. Jag förstår att du är ledsen och du har rätten till att vara det, för det är såklart en bit av ditt hjärta som du inte kan ha nära dig längre. Du kommer inte sluta älska henne bara för att hon inte står hemma i boxen längre.

  Always together,
  never apart.
  Maybe in distance,
  but never at heart.

 15. Hej Nellie!

  Det går inte att undvika folk som är elaka eller inte förstår.. tyvärr! Men det finns alltid mer av dem som bryr sig och är där för en oavsett vad! Din och Hildas resa har varit fantastisk! Att du som ändå såpass ung utvecklat och tränat henne till den hon är idag gör mig mållös! Jag äger inte häst själv men jag rider en annans häst alltid när jag har tid. Jag har ridit den nu i 4 år och vet ärligt inte vad jag skulle göra om den skulle säljas.. första ponnyn jag nånsin red på och därifrån allt började avlivades i april p.g.a. fång och det svider ännu i hjärtat.. även fast mina ”händelser” inte är samma sak som ditt beslut att sälja Hilda förstår jag ändå på sätt och vis vad du menar och går igenom. Jag saknar henne också fast jag bara har sett henne på dina sociala medier. Och de som säger att du inte älskar och saknar henne har verkligen inget hjärta! Klart du älskar henne då du sålde henne för hennes eget bästa (som jag förstått det som förlåt ifall jag har misstolkat) och klart som fan du saknar henne då hon var din första storhäst och du spenderat 5 år till att utveckla henne. Varje dag i 5 år har hon stått där i stallet. Om man inte saknar henne då är man ju inte mänsklig. Och det är du! Du har fötterna stadigt på jorden och är en målmedveten och stark tjej! Du vet vad du vill och du jobbar för att få det så! DET om något är Girl Power! Du har valt Hildas nya hem med omsorg och både jag och du vet att hon kommer ha det bra där. Stora kramar och lycka till i framtiden!❤️❤️

 16. Visst fäller man en tår när man läser. Det är så himla tydligt att du och Hilda tyckte om varann. Känns nästan lite magiskt mellan det, ni hade nog det som alla ekipage söker med sin häst ❤️ Fan vad stark du är!!

 17. Folk passar alltid på att sparka lite extra på de som ligger när de får chansen. Folk har också alltid väldigt förutfattade meningar om andra och är duktiga att lyssna på vad andra har att säga om människor runt omkring. Bara klicka dig förbi det, vi förståndiga som vet vad hela denna process innebär och som kan tänka ett eller två steg längre vet precis vad det är du går igenom. Kram och lycka till med allt som komma skall!

 18. Några tänkvärda ord som man får tänka på när man sålt en häst:
  Du är ledsen som har sålt din häst men det finns en köpare som är väldigt glad att ha köpt din häst.Tänker man så blir det genast lite lättare

  • Ja det är som ägaren till min medryttarhäst, hon har inte tid att ta hand om honom så mycket som han behöver och därför letade hon annan ryttare till honom som kan ge den glädje hon har haft av honom i många är❤️

 19. Ta inte åt dig av de kommentarerna. Säkert en del yngre ryttare som endast ser kopplingen nellie-hjärta-hilda. Sök upp Amanda Gullström som sålde sin älskade Valence och senare Ramius om du vill se någon i liknande situation. Amanda sålde slutligen Valence som hon utbildat från fyraåring till placeringar i 150. Inget lätt val men ibland är det så.

 20. Vet du vad? Jag har aldrig sålt någon av mina hästar. De är mina vänner och jag skulle ALDRIG sälja dem. Därför har jag ingen förståelse för ditt beslut.
  Men vet du en annan grej? Jag respekterar ditt beslut. Vi tycker inte samma, vi delar inte samma åsikter i den här situationen. Precis som flera andra. Men man måste kunna respektera varandra. Vet inte vad de som klagar har att klaga över. Det var ju inte deras beslut och de hade inte kunnat påverka det. Det enda de kan göra är att välja att respektera eller sätta sig emot och vissa väljer tyvärr det sistnämnda.

   • Eeeh ursäkta va..?

    Du måste ha missförstått hela min text. Dessutom har du nog också missförstått hela grejen med att ha hästar.

    Men det är lugnt. Jag ska förklara för dig. Ibland förstår man inte allt som händer, kanske har du ännu i ditt liv inte varit med om det. Man kan bara utgå från sina egna, och på så sätt individuella, livskunskaper som man samlat på sig genom åren.

    Jag och Nellie har helt olika liv så jag jämför mig inte med henne, för det tjänar inget till. Jag får tycka något som hon inte tycker och jag får också uttrycka det, så länge jag inte kränker någon.

    Min kommentar bör inte uppfattas som kränkande för någon part, och jag behöver inte stå till svars för något sånt här. Men nu förstod ju inte du, och det respekterar jag samtidigt som jag inte kan förstå hur du kunde missuppfatta den

    Och nej, mina hästar är inte värda ett sjusiffrigt belopp, men de efter flera SM-placeringar och EM så är de värda ett sexsiffrigt belopp. Men jag resonerar ändå på ett annat sätt med mina hästar. Och vet du vad ”Karin”? Det är okej att ha delade åsikter. Men man måste ha respekt för varandra.
    Puss

    • Haha! Du skrev att du aldrig skulle förstå, och skickade en rejäl känga till Nellie genom att med versaler förklara att du inte skulle kunna med att göra något så fruktansvärt, även om du respekterade det. Hon har tydligt undanbett denna typen av kommentarer och ändå måste du?

     Och ja jag heter Karin, du kan säkert få mina kontaktuppgifter av Nellie om du vill.

 21. Fattar inte grejen med att du ska låta aggresiv i det du skriver? Valet var ditt och ingen annans. Oavsett nivå i ridsporten säljer folk sina hästar, även om det kan bero på olika anledningar. Vad är det du vill få ut av inlägget? Att det är synd om dig som fått sälja sin häst? Folk gör det hela tiden, väx upp.

  • Du kanske missat att Nellie driver en blogg. Det brukar då innebära att de som läser bloggen vill läsa om vad som händer i Nellies liv och därav inlägget antar jag? Tror inte hon ville få ut någonting av inlägget mer än att uppdatera sina läsare. Som bloggare gör. Bara en reminder till dig

 22. All min respekt till en sån mogen tjej! Låt inga okänsliga kommentarer påverka dina beslut. Jag önskar dig allt gott!

 23. Moget och oerhört tufft beslut för dig. Jag kan inte säga att jag har varit i närheten av något liknande. Jag är säker på att du har hittat ett grymt nytt hem till henne och det är så oerhört tydligt att du har gjort detta för Hildas bästa. Den som säger något annat har inte koll för fem öre.

  Ta den tid du behöver för att komma tillbaka till bloggandet. Du har redan stjärnor i stallet men jag är säker på att du kommer hitta en ny snart. Klart att ingen kan ersätta Hilda, hon är one of a kind för dig.

  Du är grym på det du gör Nellie och det är otroligt häftigt att få följa din resa. Jag är säker på att du kommer att nå eliten.

  Alla kramar! ❤❤❤

 24. Hej! Brukar inte lämna kommentarer här men nu kände jag att jag ville göra det. Angående Hilda och att Nellie har sålt henne säger jag såhär. Fine. Nellies beslut. Punkt. Nellie hade en anledning til att göra det. Men klart att det gör ont! Att då skriva kommentarer som, att hon aldrig älskade henne. ?. Här hänger jag inte med. Nellie har precis sålt sin häst. Som vem som helst. Att då strö salt i såret. Fel tycker jag. Hon har precis tagit ett svårt beslut. Ge stöd! Har du inget bra och säga, säg inget! Vet precis hur hårda sådana beslut kan kännas. Mitt stöd och en massa kramar till dig Nellie❤

 25. Förstår att ditt hjärta går i tusen bitar just nu. Ni som inte har någonting snäll eller styrkande att säga nu kan väl bara hålla igen? Varför vara elak mot någon som är helt känslomässigt krossad? Alla som har följt Nellie vet hur mycket Hilda betyder för henne. Det finns/fanns självklart en plan kring detta som bara de som är delaktiga känner till. Men vi som inte vet någonting om det bör bara ge styrka och snälla kommentarer.

 26. Elaka kommentarer från elaka/missunnsamma människor kommer alltid att finnas. Det som är jobbigt är att när man mår dåligt så känns de extra. Jag förstår inte varför man måste säga det man har att säga om det bara är elakt, varför då inte bara muttra på sin kammare och strunta i att kommentera.
  Du gör det som är rätt för dig Nellie, och din kärlek till hästarna går inte att ta minste på. Kämpa på fina Nellie <3.

 27. Klart du älskar dina hästar, det förstår alla som följt din blogg ett tag. Du har gjort ditt bästa och nu har du ett jäkligt fint gäng hästar att utbilda, du kan liksom inte bryta ihop egentligen – det är nu du ska jobba på som fan och bli bäst 🙂
  Du är en grym tjej och Hilda har tagit dig dit du är nu, dags att gå några snäpp högre och bli ännu bättre!

 28. Att sätta sin älskade häst före en själv och tänka som du gör Nellie. Det är kärlek.
  Önskar dig och din familj en underbar jul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *