När jag vill köpa..

hur vet du att hästen du provridit är den rätta? hur vet du att du inte behöver leta mer? har du aldrig haft känslan ”det kanske finns en bättre häst därute för mig även om den jag provred igår var underbar”

min fråga är alltså hur du vet att hästen du provred verkligen är den du ska köpa?

Tack för intressant kommentar. Jag vill gärna besvara den så du får svar , men också för ett den är intressant för andra!

Det är sjukt svårt, alltså de är det ju. Men nummer ett är ju självklart att man vet vad man letar efter. Jag vet vad för typ av häst jag gillar, jag vet vad för egenskaper jag vill att hästen ska ha osv. Allt sådant checkar man ju av först med ägaren oh kollar sedan om det stämmer när man sitter upp. Tex, jag vill att mina hästar ska vara uppmärksamma, nästan lite ”tittiga” på omgivningen men ändå vara såpass skarp och modig i huvudet att den vågar och inte hakar upp sig på det den la en blick på. Hoppteknik är ju såklart en av delarna som gör till ett köp, men inte det viktigaste för mig. Jag ser hellre att den är modig och pålitlig och har sådär kapacitet. En häst med wow kapacitet men som inte är modig, ingen som kämpar vet jag inte om man kan förändra. Absolut med rätt ryttare, men inte med alla. Så, nu förstår lite hur jag tänker där. Jag har ju dock köpt väldigt olika hästar, Hilda som sex åring som tävlats en del men inte alls mycket, som sagt bara sex år och var ALLDELES för svår för mig just då. Men jag tog utmaningen som jag inte ångrar idag, trots den sjukt långa tiden. Saga som var och är fortfarande en grym children/junior häst. Joe som är unghäst och i praktiken inte gjort någonting. Tore som inte heller har gjort jätte mycket men har ändå vart ute och startat, kommit över det bebis stadiet men också grön. Ja, det är ju en bredd och inga färdiga hästar här!

Om vi då blickar tillbaka till Joe, när jag kollade på hans filmer och provred honom. Jag hade nästan köpt honom på film för hans hoppteknik. Den hästen kan hoppa HUR stort som helst, men det är mycket som ska stämma in. Jag vet inte hur han hoppar med mig som ryttare tänkte jag. Ingen aning hur han är att rida på marken, ingen aning hur han är mot hinder, hur är hans huvud? Hur är han på olika hindertyper? Hur är han som karaktär? Det finns många frågetecken liksom. Jag bestämde mig för att prova. ALLA hästar som jag köpt har jag gått på känsla, verkligen ingen statistik för det finns det inte på mina hästar.

MIN känsla från att jag sitter upp och sitter av är den som avgör det mesta, så ska du också tänka. Din tränare, familj och folk utifrån kan bara påverka dig och komma med input, men ingen kan förändra din känsla. I slutändan tror jag att det är den som man ska lita på i sådana beslut. Joe var pigg, lyhörd, noggrann, uppmärksam- inte tittig men gjorde ändå en check, och min första känsla var att Joe är en enmanshäst. Om man får med sig honom är det han som kommer att ge mig ALLT. När det kom till hoppningen hoppade han exakt som på filmen fast lite lugnare i sprången.

Alltså kunde jag checka av allt på min lista som jag vet att jag tycker om och vill ha på en häst. Jag hade en negativ sak och det var hur han va på marken att rida. Det fick jag överväga lite och diskutera med min tränare så att det inte blir problem. Jag kunde inte riktigt påverka honom, han var stel, sprang på och lite o-riden där. Dock hade jag min känsla och den sa att han ska vara min och att det kan jag jobba med, för det är jag duktig på. Jag kollar absolut resultat innan jag åker och provar en häst. Men jag har också provat hästar som haft dom värre resultaten på papper som jag ändå har köpt. Jag tror inte riktigt på att alla hästar går med alla ryttare. Dom ska dessutom ha rätt förutsättningar.  Kolla på Laissa, hon var som en vildhare när jag köpte henne och hade slängt av tre ryttare vid provridning, ryttare som har erfarenhet på 1.50 och som idag rider i Seniorlaget. Dom är inte dålig på något vis, Men det måste matcha, precis som vi matchar och inte gör med vissa människor.

Var noggrann och gå på din känsla. 


 

8 thoughts on “När jag vill köpa..

 1. Detta inlägget var toppen att läsa nu!
  Men kan du inte göra en del två?
  Har det hänt nångång att du inte fick den hästen du egentligen ville? (Blev såld osv)
  Besiktningen?
  Om hästen man gillade blev såld och kände att den var den rätta. Hur går man vidare?
  Väger du fördelar och nackdelar?

 2. Intressant läsning. Hoppas Joe blir frisk så ni kommer igång med träningen ordentligt! Ha en fortsatt trevlig vecka. 🙂

 3. Hej! Jag undrar hur du ser på graman och hjälptyglar? Använder du dig av det? Isåfall i vilket syfte? Man läser så mång olika åsikter kring det så nu undrar jag vad du tycker. Tack på förhand!<3

 4. Hej Nellie!
  Medryttare, det finns många olika åsikter om det och om du hade varit tvungen att införskaffa en, vad hade du tittat på och vad tycker du är viktigt? stallsysslor? betalning eller icke? ja, u name it! Vad tycker du?
  Jag har själv haft medryttare till mina hästar och det var mycket som fattades där kan jag säga. Men somsagt, vad tycker du? 🙂

 5. Oj! Hade aldrig läst (kanske du skrivit det tidigare men då har jag missat det) att andra ryttare föll av henne på provridning
  intressant att läsa!

 6. Oj! Hade aldrig läst (kanske du skrivit det tidigare men då har jag missat det) att andra ryttare föll av Laissa på provridning
  intressant att läsa!

 7. Hej!
  Kan du inte skriva ett liknande inlägg som ovan där du berättar hur du tänker när du ska sälja/har sålt en häst. Vad är intressant att ha med i en annons? Hur gör man om någon är intresserad av ens häst men magkänslan att sälja till dom skriker nej? Ska man lyssna på rykten? Hur tar man sig igenom något så jobbigt som att sälja sin bästavän, tips? Finns det något annat som du tycker man ska vara uppmärksam på? Ska själv sälja min älskade ponny och jag vill ju att allt ska bli så bra som möjligt. Många menar på att ”äh det är ju bara att sälja” men hur har man mage till att bara skicka iväg sin häst utan att se till att dens nya hem kommer bli hur bra som helst? Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *