Longering och Uteritt 

Idag reds Hilda ut en längre runda . Hon har vart den snällaste att rida ut på men nu senaste vägrar hon . Hon seriöst ställer sig och backar hem? Pappa fick gå med i grimskaft. Har någon av era hästar gjort så? Sådär börjat vägra?

Laissa och Zamina gick på selen idag efter hoppträning igår.

Nu ska jag redigera en video och sen förbereda för ett samarbeta jag ska ha hela hösten 2017 – kul!


Släppte ut ponny Charlie imorse . Han valde att ta med sig frukosten ut… så söt !

20 thoughts on “Longering och Uteritt 

 1. Jag hade ett sto som under en lång period gick ett par km hemifrån men totalvägrade gå längre om inte pappa cyklade med. Suck! Det gav sig dock men kom och gick under några år efter det ändå. Jag hoppade av och ledde henne en bit tillslut, det hjälpte =)

 2. Min började tvärvägra… började på en viss stig sen närmare och närmare hem tillslut kom vi inte av gårdsplan… fick leda han förbi / iväg och nån gång provade vi vara handshäst, sistnämnda fungerade inget vidare

 3. Har varit med om en häst där jag jobbade som efter bukoperation gick ifrån vara okomplicerad att rida ut till nästan omöjlig men som jag tror är av att hästen är uttråkad nu har hon ju haft det lugnt så kanske hennes sätt att säga att det varit tråkigt tror det lossnar igen när ni är helt igång igen.

 4. Hej,
  När min häst vägrat gå ute, det kan vara från stallplan eller plötsligt vägra att gå ute & vända så har han haft ont. :/ Men du hade kollat henne nyligen va? Kram

 5. Min häst gjorde så om vi inte red ut regelbundet, minst 2 ggr i veckan. Gick bättre med sällskap men rida ut själv då var nästintill omöjligt. Ofta kom vi knappt ut genom grindarna till gården..

 6. Mitt sto har bara gått kanske 10å meter sen vänder hon och vänder man då henne för långa ggr så kunde hon sticka iväg. Sen kom jag på lösningen, när hon inte ville gå längre hoppade jag av och fick lite bredvid sen hoppa jag på igen och då gick vi några 100 meter till sen vågade hon inte o då fick jag hoppa av igen och så gjorde jag under 1 månad och nu går hon utan problem förbi allt. Hon är väldigt feg av sig och vill ha ledare. Har ägt hästen 4 år så jag känner henne på 5 öre så när hon blir feg vill hon att jag visar att det är ok att gå här.

 7. Min ena går alltid ut när de är två. Men iaf, på förra stället vi stod på slutade han att vela gå ur själv, precis som du beskriver. Eller ja han stegra och bockade våldsamt tills han fick gå hem. Anledningen till varför var att det va alltid samma ridspår. Vi hade bara en ridstig, jätte fin en men alltid samma. Nu flera År efter går han ut själv igen för nu har vi massor med olika skogsstigar/sandvägar/grusväg/åkrar och variationen gör det roligt för honom. Kan det vara därför?

 8. Hej! Min häst är rätt skarp i ridningen man har alltid gått fram ute. Sen efter han fick vila och bara promenera i 2 veckor så började han vägra gå fram ute, reste sig och slog på backen non stop. Det hjälpte att rida ut med sällskap några gånger och nu när han är fullt igång igen så går det alldeles utmärkt att rida ut själv! 😀 Tror de kanske berodde på att han inte var helt nöjd över vilan och väldigt rastlös.

 9. Min nu 18 åriga valack vägrar ibland om jag inte rider ut regelbundet. Han är dock inte så svår att övertala att gå framåt igen, vi står och snurrar runt en liten stund sen går vi igen.
  Och man kan tycka att en gammal herre borde vara van vid det här laget, men det är som att jag måste hålla igång uteritterna regelbundet, annars måste man ”träna” på att rida ut igen. OCh nu pratar jag bara om när man rider ut ensam.
  Vissa hästar är så antar jag!

 10. Har du provat att backa henna några meter (i den riktningen du ska) och vända och fortsätta åt samma håll? Vet att det brukar fungera på många ☺

 11. Fick hem min första ponny 2012 och hon vägrade också lämna gården, hon bara backade och backade. Det gick dock bra med sällskap, men hon ville inte ridas ut själv. Detta gjorde hon antagligen bara för att testa mig, då hon även testade genom att bocka osv. Men en gång när jag skulle rida ut var det som om vi kom över den där tröskeln, hon gick utan några protester! Eller det var iaf det jag trodde, men sen kom det gamla beteendet tillbaks, men denna gång backade vi ner i ett dike då hon vägrade lyssna på mig. Det var som om hon bara stängde av, riktigt obehagligt. Det visade sig dock vara sankmark i diket, så jag såg henne sjunka ner med alla fyra ben ner i marken, hon kämpade och kämpade men kom inte upp. Till slut la hon sig ner, hon slutade försöka och var helt utmattad. Tårarna rann ner för mina kinder, vad skulle jag göra? Men efter någon minut försökte hon komma upp en sista gång och lyckades. Kände en lättnad i hela kroppen och berömde henne massor. Men jag såg på henne att något inte stämde, det var som om hon berättade för mig att hon hade ont, man kunde se det i hennes ögon. Kunde även se på hennes ben att hon var svullen och varm. Det hela slutade på kliniken där dom kunde konstatera att hon var halt.

  Men efter denna skräckhändelse har hon aldrig backat igen, hon lärde sig den hårda vägen antar jag? 🙂 Kan även berätta att hon blev helt bra igen efter några månader med vila, medicin och en lugn igångsättning.

 12. Jag rider på en storhäst som är 4 år, alltså unghäst. Han var hur snäll som helst att rida ut på ensam i många månader. Sedan helt plötsligt såg han saker som kunde vara läskiga och bara fastnade typ, som en anledning att få stanna tyckte han… Spelar ingen roll vad jag försöker med, antingen står han bara helt stilla eller så börjar han backa. Det bästa har varit att bara hoppa av och gå några meter förbi det läskiga och sedan hoppa upp och låtsas som ingenting har hänt och bara fortsätta. Och nu idag ska vi prova att en kompis cyklar med och ifall han fryser fast så kan hon hjälpa mig att få fram honom! Så i mitt fall tror jag bara det är trots och att han ska testa oss

 13. Har ridit flera hästar som betett sig så. Lösningen för samtliga har varit att vara ”jobbig” mot dom så länge dom står still eller tramsar (driva med ben, kittla med spö, styra tillbaka till färdriktningen om dom vänder), och släppa direkt när dom tänker framåt (med betoning på ordet tänker, det behöver inte bli ett faktiskt steg till att börja med). Då blir framåt det minst jobbiga alternativet, eftersom dom då direkt blir av med skänkel/spö/styrning och istället får klapp på halsen och beröm.
  Hade en tillridningsponny som stegrade, backade ner i diket och hade sig för att han inte ville lämna stallplanen, men jag var envisare än honom och för varje gång tog det mindre och mindre tid av krångel innan vi kom iväg, till slut var problemet helt borta. Noga dock med att aldrig slå med spö, rycka i tyglarna eller sparka med benen för då är det bara risk att dom protesterar mot den behandlingen istället.

  För vissa funkar det att leda iväg hästen en bit, men det kräver att problemet bara uppstår när man lämnar stallet. Annars får man ju ta samma diskussion på annan plats.

 14. Mitt sto började vägra gå från stallplanen bort, dock en unghäst, så det var mer att hon testa mig. Några gånger fick man säga ordentligt till henne och nu fungerar de ganska så fint. Det som jag också gjorde är då hästen började backa, så backa ja typ 100 meter/så långt som behövs (åt de hålle ja ville till) och sen vände ja om och fortsatte gå framåt utan problem.

 15. Jag har en valack som kan göra så när man rider ut själv men oftast så är det sälskap som han gärna vill ha. Så det brukar räcka med att mamma går med med våran lilla shettis. Hoppas det löser sig.

 16. Min 18-åriga valack började krångla på en uteritt förra sommaren, sen dess har han fortsatt krångla i perioder. Han vänder och försöker springa hem, när jag får stopp på han och försöker vända tillbaka går han i sidled och börjar stegra. Lyckas jag vända runt honom backar han hem. Han vänder ALLTID åt höger, då han vet att det blir svårare för mig att kunna vända tillbaka honom åt vänster (som är hans starka sida.) senaste uteritten backade han ut på en sådd åker och vägrade gå framåt, tills han blev rädd för säden som blåste i vinden och då fick han fart framåt så vi kunde fortsätta våran uteritt!

 17. Jag har under mina år listat ut att uteritter är väldigt individuellt. Haft turen med snälla ponnys som både var trafiksäkra och inte speciellt spooky men storhästarna har inte varit lika lätta att ha att göra med om man säger så. Svårt att sammanfatta allt men jag kan stolpa upp det lite.

  -Rid ut regelbundet! Om hästarna är tittiga skapar man bara en nedåtgående spiral om man aldrig rider ut. Det ska dock aldrig bli farligt och då borde man be om hjälp.
  -Ta hjälp av annan häst/person som går till fots/cykel. Fördelen med en ”cyklistkompis” är att man kan be personen att bara cykla med i början eller hålla sig på avstånd (svårt att göra på häst). I början kan man cykla under hela turen, sedan cykla med hela turen med på 100+ avstånd (bara för att kolla att det går bra), sedan i början så man kommer från stallplan och sedan inte alls.
  -Lär dig trix! En storhäst som jag tidigare hade kunde man bara rida på vänster sida vägen (?) – då gick det jättebra
  -Om det absolut inte går: promenera mycket och vänj hästen vid alla stigar/håll du vill rida. Kan man göra på sidan om ridningen givetvis och gör det kontinuerligt.

  Och sedan får man ibland acceptera att vissa hästar inte går att rida ut som andra. Min nuvarande häst vill jag bara rida ut på lugna ställen där jag med största sannolikhet inte möter t.ex. bilar/andra cyklister/fotgängare osv då hon är lite spooky. Och vi har fått jobba bara för att komma dit vi är idag. Henne kan man inte heller förvänta sig att hon är 100% villig att jobba då hon helst vill kolla på annat hehe. Men hon har iaf fått förutsättningarna till att vara lugn. (Hon är inte bråkig men uppe i det blå för det mesta)
  Det är ok!

  Men i ditt fall, Nellie är hon troligen bara lite tillfälligt uttråkad/rastlös (pga lugn period), om hon har varit snäll tidigare och inte varit med om något ”dramatiskt”. Inte speciellt logiskt beteende men humöret pyser ut genom öronen ibland på dom 😛 Jag skulle ta hjälp av pappa på cykel och sen ta det därifrån. (Såvida hon inte har ont men tänker att hon är nyligen uppkollad och det måste man alltid ha i bakhuvudet vid oönskade beteenden som ej går över).

 18. Ja, tyvärr. Hon hon har vägrat ett tag, de jag gjorde var att helt enkelt driva på tills hon gick. De fick ta den tid det tog. Hoppade endast av en gång och ledde henne. Nu går det bättre, hon tvekar men med en liten smackning så går hon.

 19. Jag red en häst som gjorde så, men var bara att sitta och vänta ut han och driva han åt rätt håll då det bara var trams han höll på med och testade lite skulle jag gissa. Efter några gånger var det inga problem.

 20. Ja Ester i vintras stack hemåt for ner i diken strejkade mitt påvägen och då lyssnade hon inte på munnen eller skänkeln satt tillslut fick pappa komma och ge mej att spö, ibland gick det inte å ibland fick hon hurr å for ner i diket på direkten Ibland fick jag hoppa av för att hon backade mot bilarna och fortsatte bara Backa när jag la på skänkeln spö fanns inte på kartan för då blev det inte kul Och hon trodde ju att hon skulle klara dom dära dikena men näe hon for ner satt bara nacken å mej typ syndes jag bara lät henne backa å hoppa ner, tillslut blev jag less så att jag red på banan samma sak där även om det var skare ner i snön och hon bara körde tillbaka till stallet, blev tillslut så less att jag fick tips av alla att dra i en tygel, hjälpte det? Nej haha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *