En helt vanlig Tisdag i stallet 

Hästarna fått morgonmat kl 07:00 och står påklädda efter väder i sina hagar kl 08:15. Därefter startar dagens arbete :


Jag använder pellets i mina boxar. En av mina samarbetspartner är Scanbio. Vänder allt varje dag och vill inte ha bäddar . Rikligt med underlag och det ger ljusa fräscha boxar trots stallet är gammalt . Dammar inget och är lättmockat.

Alla innetäcken borstas av och hängs prydligt utanför rätt hästs Box . Jag byter täcken på mina hästar från natt -> Dag, beroende på väder och vind.

Alla hästar får ett mål i hönät. De hängs in i den nymockade boxen ihop med krafft . De blir deras efm mat. Utöver det packad höpåsar till kväll ocy morgon, så de är förberett . Snabbt och enkelt !

Alla hinkar skuras och tvättad varje dag. Har hinkar till alla trots de har koppar. Lättare att få koll på hur mkt de dricker. Nytt vatten varje dag ett måste + rengjord hink .

Alla hästar har såklart saltstenar. Mina är från krafft som är min samarbetspartner ned krafftfoder.

Idag är det bara Hilda som ska ridas då de andra två vita ska till Royne för träning. Annars är de nu jag börjar rida alla hästar. De som tillkommer är lunch ute till alla om väder tillåter. Vill gärna de ska gå ute så mycket som möjligt . Har de kommit foderleverans ska de bäras in där foder finns.

Jag tar in mina hästar runt 17 tiden. Efter de är min dag ”slut”. Älskar att sköta allt själv då jag har 100 koll på läget. Nu ska lastbil packas inför träning .

Hur ser era dagar ut i stallet?

27 thoughts on “En helt vanlig Tisdag i stallet 

 1. 05.30 Morgon fodring med hö och krafft 06.00 får de gå ut i stora hagar. 12.00 Fodring i hagen (om de behövs på sommarn går de på rent gräs). Då ska det mockas, vattehinkar inne och ute ska skuras och fyllas på. Morgonpåsar ska packas, lägger in krafft och hö i boxarna till EM. Eventuellt andra saker ska göras som att köra in hö, mocka hagen, skura väggarna etc.
  Intag mellan 17 ~ 21 beroende på väder. De rids oftast efter intag men ibland tas de in, rids och får gå ut igen efter. Kvällsfodring + kvällsmocking sker mellan 20.00 och 21.00. Och så pluggar man de minutrarna man får över.

 2. Under lov: Jag är i stallet klockan 9 typ och då börjar jag med att mocka, fixa kraft o nytt vatten. Sedan packar jag hö påsarna. 9:30 tar jag in min ponny från gräshagen och borstar oså. Ca klockan 10 så rider jag i en timme till 11 . Därefter håller jag på med hans mugg i en halvtimme o efter det tar jag ut honom i hagen såklart o fixar nytt vatten i hagen varannan dag. När det är klart sopar jag stall gången o hänger tillbaka all utrusning. Sen när alla ”sysslor” är klara så planerar jag morgondagens ridpass. Efter det är jag klar för dagen 🙂
  ( Om nån av de ponnys/hästar du haft nån gång haft mugg så får du gärna skriva tips på vad man kan göra för att få bort det o så )

  • Det jag gjorde var att jag tog en helt ren svamp och skumma upp den med ljummet vatten och använde ett vanligt hästshampoo/tvål runt hela hoven. Så att hela hoven också blev ren, så att det inte fanns någon smuts runt själva såret. Därefter la jag svampen åt sidan och gnuggade naglarna på såret i en kort stund. Sedan skölde jag av det med ljummet vatten i ca 5 min. Detta gjorde jag tills det försvann och även någon dag efter för att vara helt hundra.

 3. Jag står uppstallad med mina hästar så stallägarna fodrar plus släpper ut mina hästar på morgonen, vilket är perfekt då jag jobbar natt. Men brukar vara i stallet runt 13-tiden och då mockar jag mina tre boxar, strör om det behövs, tvättar rent vattenhinkar och fyller på med rent vatten. Packar höpåsar, plus lägger in em-höt i boxen som de får beroende på hur länge de stått ute (går på gräs, tas de in någorlunda tidigt för att ridas så får de hö i boxen annars inte). Sen rider jag hästarna som ska ridas, ibland bara mina egna och ibland flera.

  Efter det är jag oftas färdig, ibland har jag lite annat småpyssel att göra. Exempelvis nu är jag klar med allt, men så ska hovslagaren komma så då får jag vänta tills han har skott mina hästar!

  Ungefär så ser mina dagar ut! Ganska lugnt, men trivs med det så 🙂

 4. Just nu går de ute dygnet runt. Annars, om vi tänker höst och vinter, får de en tuss hö strax efter fem som de käkar medan jag lägger ut frukosthö. Sedan får de kraftfoder innan ev. täcken läggs på. Tar ut dem och sedan mockar jag, fixar vatten och lägger in em-mat, hö och lite gotte. Lunch får de vid 11 och sedan kommer de in runt halv fem. Fyller på vatten ute vid insläpp. Vid kvällsfodring, runt halv nio, så mockar jag ur medan de äter lite hö (av natthöet), sedan får de kraftfoder och vatten. Jag packar för morgondagen varje kväll så de står klara i stallet. Rider gör jag lite olika tider, men oftast antingen vid 9 på fm eller runt halv åtta på kvällen.

  • Rider inte längre, men åren mellan 10-15 år såg alla mina lov ut som följande;
   Red 3-4 hästar/dag i ett stall med ”ingen skötsel”, så ALLT gjordes själv.. plus att jag ofta skötte om 2-3 hästar men de reds inte (in/utsläpp/fodra/borsta etc). Så samtliga lov = stallet 07-21 eget ansvar för 5-6 ponny/hästar. Vardagar: stallet 16-20, 2-3 hästar/dag. Läxor på natten.

   Som 18 åring jobbade jag som beridare/skötare och hade eget ansvar för 20 st hästar, red 3 av dem och resten var unghästar/avelston. Samtliga stod på box. Samtliga med täcken/olika skydd etc, 6 dag/v i 2 år… alla fordringar, nattvak etc.. THATS FULLTIME 😉

 5. Min går på lösdrift och stallägarna fodrar frukost och middag. Vid 14.00 ungefär åker jag till stallet, tar in och borstar. Sadlar/tränsar och börjar rida. Rider ca en timme och sätter upp olika mål varje dag. Sedan får hon kraft, och efter det ut i hagen. På helgerna åker vi på träningar med övernattning och då går hon på Box, så då blir det även mockning och fodring.

  • Både för sysselsättning men det är även bra för deras magar. Under min häst koliktid i vintern gjorde hönätet stor skillnad då det lilla konstanta höintaget fick magen att vara igång hela tiden. 🙂

 6. Min går på lösdrift och stallägarna sköter fodring. Kommer till stallet 14.00 ca varje dag. Tar in och borstar, sedan rider jag i typ en timme (oftast Trail men ibland Horsemanship och pleasure), sedan får hon kraft och borst/gos och sen ut i hagen igen. Efter det rider jag ibland en till häst som jag lånar, hon får kraft och sen ut i hagen. Sen är det klart.

 7. Har ungefär samma upplägg men har stallet på gården så kan göra andra saker emellan :). Hur löser du det? eller stallet ligger på gångavstånd från huset? Tänker med lunchrast för dig tex? Eller du blir skjutsad dit kl 7 och hämtad 17?

 8. Befinner mig för tillfället i Australien, Melbourne och jobbar som track rider (tränar galopp hästar). Men hemma såg det ut på följande sätt med mina hästar:

  Mina hästar går för det mesta ute dygnet runt, har sjukt stor ligghall och går enbart in i boxarna om vädret är skit. Så fordring kl 05.30 med både kraft och hö i hagen. Vi har automatiska fodergrindar vilket gjorde att hästarna även fick hö kl 11.00 och 16.00 när jag va på jobbet. Kom upp till stallet runt 18.30 efter jobbet och red. Hästarna får därefter sitt kvällshö och kraft kl 21.00 ca ute i ligghallen och sen automatisk utfodring av hö kl 01.00. Försöker alltid ge hästarna hö var 4-5e timme under hela dygnet

 9. Har stallet precis utanför dörren. Just nu går hästarna på bete, men när de är instaplade så kan de de ut såhär:

  Jobbar jag ex 06-18 kommer får dem kraft 04 o ut direkt efter där dem får sitt hö. Mina hästar har hö i boxarna alltid även nattetid. Sedan kommer ja hem 18.30-19 o då byter ja bara om mockar, tar in, rider om dem ska ridas, 21-22 nattning 🙂 När jag jobbar så fodras dem med hö av den som e först hemma (vid 15-16)

  E jag ledig får dem mat o ut när jag vaknat (09) sen mockar jag o så efter jag har ätit frukost, rider när jag känner för de o så kommer dem in så sent som möjligt på kvällen 🙂 Givetvis fodras de osv under dagen också.

  Sen e de vädret som styr. Dem går alltid ute o äter hö osv oavsett väder. Men skulle de spöregna o blåsa storm kommer dem in tidigare.
  E de snöstorm eller något sånt, riktig storm. Kan dem få stå inne.. alt gå ut en liten stund medan ja mockar. Jag e rädd att dem ska få något flygande på sig. Här e väldigt öppet..

 10. Hej!
  Härligt att få ta hand om allt själv. Instämmer helt. 🙂
  Var köper ni ert kraftfoder ifrån?
  Hur har ni det med gödselhantering? Har ni container? Och eftersom du har pellets. Håller på att starta upp mitt stall och kollar alla olika alternativ. Ha de bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *