Utvärdering av bettet 

Hejsan hoppsan. Tänkte att det kanske skulle vara roligt att jag skriver mitt tycke om det nya bettet jag köpte och tänkte testa. Jag har läst era kommentarer nu och släppt allihopa. Många har det funkat super för och vissa inte alls. Så är det ju. Alla hästar funkar ju inte på allt men sen är det en fingertoppskänsla tror jag också hos oss ryttare. Vi har ett hum om hur det ska helst kännas, vad man letar efter för känsla i handen och i hästsns mun osv. 

Jag började att sätta på det på tränset- Hildas träns och tänkte prova på allihopa idag. Hilda fick börja och jag ska vara ärlig. Först i skritt kände jag inget. Förutom att det låg ganska så still i munnen. Men det är en speciell känsla då det är så himla himla smalt liksom. Bettet är ju jätte jätte smalt plus att det ska sitta lite lägre ner än vad man brukar ha ”vanliga ”bett. Men min första uppfattning var när jag travade och galloperande ett tag var att Hilda hade ett bra sug på bettet, kom ner med halsen mycket mer avspänt och bara var där i samma position liksom. Jag får mycket mer hejd på henne på mitt bett som jag har nu i hoppningen. Men här kunde jag ta extremt lite och hon kom tillbaka snabbt liksom. Jag tror att jag gillar det. Jag ska prova det på en hoppträning med och se hur det känns då mot hinder osv. Men känslan nu är att det kan nog du funka till tävling. Så att jag kombinerar med detta lite ” snällare ” men ändå skarpt och mitt nuvarande ” gamla ” hoppbett. 

Laissa var super på det. Så kul att det kan kännas så olika även fast det var bra på Hilda. Men var liksom inte wow. Men på Laissa var det wow. Det känns som att jag har hittat det rätta bettet, men ska absolut prova det i hoppningen med. Kanske får en annan känsla då…. men problemet med Laissa när man sätter på ett skarpare bett är att hon spänner sig så sjukt mycket i nacken. Så hon blir sjukt stark både i munnen och nacken. Vilket jag ogillar. För hon är inte särskilt stark i munnen liskom. Utan nacken och hela halsen spänner hon och knäpper av just i hoppning. På det nya bettet slappnade hon av mycket mer, även när jag tog tag i henne och den skarpa effekten kom fram. Kändes verkligen bra! 

Zamina är ju för rolig. Alla bett känns samma. Kanske en aning för skarpt, för hon är verkligen inte en stark häst. Hade kunnat rida på bettlöst liksom eller ingenting;))….  Det positiva var att hon sög sig framåt på det ändå och var mycket mer still på huvudet. Vilket är ett bra tecken. Antagligen för att bettet ligger väldigt still i munnen. Jag ska verkligen prova det en vända till på allihopa när vi hoppar. Så kommer en utvärdering till! Men nu vet ni.. 

6 thoughts on “Utvärdering av bettet 

 1. Jag tänker mer såhär;

  Vill jag att min häst ska bli lättare i munnen därför att jag har ett bett som korrigerar hästen när den gör fel?
  Eller vill jag genom skänkel, säte, överliv och handens position korrigera hästens balans, lösgjordhet och tempo innan felet uppstår via munnen?

  Nu vet jag att denna utopi av ridfilosofi är omöjlig på tävlingsnivå likt din då det helt enkelt inte är det som eftersträvas och prioriteras.

  Men man kan inspireras av tanken när man provar tex bett. Är känslan inte där på ett vanligt rakt bett utan ”krussiduller” så maskerar det nya bettet ett fel.

  • Fast det är ju inte sant. ”Felet” är ju i så fall redan att sätta ett bett i munnen på en häst (onaturligt inslag). Jag är ingen bettlöst- ivrare, menar bara att det inte är något konstigt att olika hästar trivs bättre eller sämre med olika bett. Klart man inte ska betsla bort ett problem, men att säga att alla hästar ”ska gå bra” på vanligt bett med rätt ridning blir ju lite tokigt.

   • Nej det är inte tokigt alls. problemen har aldrig sin bas i munnen. aldrig!
    vissa trivs med 3 delade träns bett och vissa med raka javisst. men de och bettlöst är i stort sett de enda betten som behövs. korrektionsbett finns på marknaden för att korrigera inget annat.

 2. Hej! Kul du testar nya bett men ett tips: när man testar något nytt som man tror är bättre än det gamla är det nog lätt att det känns som det är bättre som du också tycker. Jag tycker du ska låta någon annan välja bett i morgon och du ska INTE veta vilket bett som används (du kanske lätt ser det dock så kanske svårt att inte märka för dig)… men om du inte vet vilket bett som du testar så får du en mer ärlig bild efteråt om du ser att det är det nya bettet t.ex. och du tyckt det känts som dom gamla betten… har det känts bättre så är det nya bettet antagligen bättre än det gamla). Bara en tanke. 🙂 Ha det fint!

 3. Jag har länge gått och tänkt på att köpa detta bett. Kul att läsa din utvärdering. Hmm, jag har ju redan så många bett men oftast kommer de ju alltid till användning någon gång, på någon häst 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *