Om jag fått göra om allt från början, hur skulle jag tänka då?

Tänk hur man tänker annorlunda när man fått mer erfarenhet och massor med timmar i sadeln. Man ser allt på ett annat sätt och man sätter sin utbildning i olika nivåer. Men det här inlägget känns så äkta att skriva för jag gått genom ponny och gått upp på storhäst tidigt. Många kommer säkert hitta punkter här som de inte håller med om. Vissa tävlar på hög nivå, andra precis börjat medans vissa rider på äng i repgrimma på hobby nivå. Fattar att vårat tänk inte alltid möts och man är överens. Vissa gillar lösdrift medans vissa tar in kl 12 eller släpper inte ens ut. I respekt mot alla så vill jag tro att man gör det som man tror är bäst för sin häst. Eller jag utgår från det.

Ponnytiden

Står man där och ska köpa en ponny så finns det såklart em drömscenario för vissa familjer. Man har stark ekonomi i ryggen och kan köpa den där ponnyn som alla suktat efter Sm efter Sm. Den har vinster med olika ryttare och man investerar pengar i en förhoppningsvis väldigt trevlig ponnytid med sin nyinköpta ponny. Den lär ut på sin erfarenhet och du kommer ofta eller nästan garanterat få en trygg ryttare på ryggen med massor med rosetter.  Sen finns de som har en begränsad summa pengar och ska köpa sin första ponny, hur skulle jag tänka då? Att sitta och utbilda när man är ung ryttare tycker jag är helt insain. Det är ofta där de blir fel. Man är ung och oerfaren, man behöver rutin själv. Sitta och utbilda B & C ponnys när man är knappt tonåring kräver ett oerhört lugn, tålamod och man år inse att de där med kanske tävling får ligga nederst på önskelistan. Vi hittade en B ponny som var dressyr riden och tävlad men älskade att hoppa. Därav blev prisklassen i ett bättre läge. Väldigt ridbar pga dressyren och hoppade super. Jag skulle idag aldrig vara rädd för att köpa en ”gammal” ponny. Ofta hör man det, vill inte ha för gammal så man får tillbaka sina pengar. Tror nästan man kan ställa sig in på direkt att tjäna pengar under ponnytiden då måste man spela i den där ligan där man får tillbaka sina pengar på den där SM ponnyn. Istället ska man se det som man investerar pengar i en härlig ponnytid för ens barn. Inte att man ska tjäna pengar dagen den ska säljas, Då börjar man i fel ände.

dsc_0042_63303513

Åter igen , en äldre ponny som har en sund skadehistorik skulle jag satsa på. Åldern gör att den sjunker i pris men har massor med bra erfarenhet att bjuda på. Den är enkel att ta med på tävlingsplats, den kan lugna en nervös ryttare, den är snäll att spola, sko och klippa. Lastar sig själv och är van vid livet. Det tycker jag är att investera i en bra ponnytid. Allt de där runt om. Att kidsen kan hantera den själv och den ger hela kanske familjen rutin. När det kommer till ridningen ska ponnyn helst vara förlåtande. Du ska inte som 10-13 åring behöva komma 100% rätt på 13 språng. Tävlar du LA så förhoppningsvis har tränare såpass bra koll på din ridning att du rider så bra att du hör hemma på LA nivå.Då måste inte yttertygel vara spänd genom heeeela banan, råkar du släppa en tiondels sekund så ska ponnyn med sin rutin hoppa ändå. Man ska sitta på ponnysar som gillar att hoppa lika mycket som du. Tro mig, det finns hoppglada ponnysar. Varför bråka med dom som uppenbart inte vill? Rida mot hinder ska göras med självsäkerhet inte med en klump i magen på både ryttare och åskådare. Hade jag fått ha ponny igen skulle jag inte vilja sitta på en speedponny. Jag vill ha en som jag får rida med bra ridning. Som tar mig på ett korrekt sätt fram till hinder, som ställer upp även om ytter glappar eller min ena skänkel åker bak 2 cm 😉

Ta tid på er att hitta er ponny. Finns så många fina. Men sen till att lägga mer pengar på ge ert barn eller er själva en självsäkerhet under ponnytiden, inte mål att tjäna pengar. Den självsäkerheten håller i sig upp på storhäst. Jag lovar!

gevalia

Min första ponny kostade 35.000:- Jag har aldrig ägt en ponny dyrare än den summan. Ridit två SM , tagit SM placering på lånade ponnysar.

STORHÄST

Sen går man vidare till storhäst. Det är så hypat nu pga children och att du kan rida mästerskap på Children och Falsterbo. ROLIGT! Hästar får ett sjukt värde som ligger runt 1.30 nivå. Alla vill ha en bra Children häst. Ser bara till min egen annons på Saga, heeelt galet. Hur ska man tänka? Jag gick upp på storhäst som 14 åring. Köpte en 6 åring som jag i dagsläget inser var helt way out för svår för mig. Jag har fått göra det som jag förespråkar man INTE ska göra. Just därför kan jag skriva det. Att sitta och utbilda när man själv är oerfaren är helt fel. I dagsläget kan jag inte fatta att jag ens har fått Hilda dit jag fått henne? Hur är de möjligt? Hon vart hos mig hela tiden inte på utbildning, snarare har jag tränat ihjäl mig 🙂 Men okey, det funka….men göra det igen som nybliven storhäst ryttare? NEJ! Såklart spelar pengar in här med. Ska du ha en häst med kapacitet och resultat kostar den pengar. Men jag skulle se mig om efter häst med tre kriterier:

1. Den ska ge dig en bra grundridning. Du ska lära dig att rida den ordentligt. Den ska ta dig fram till hinder på ett trevligt sätt. Vara bra att rida på marken. Så viktigt att få storhästridning i sig på ett bra sätt.

2. Lydig. Slita och dra metoden ser inte trevlig ut och är inte trevlig heller mot hästen.

3. Ärlig på hinder.

Jag skulle inte köpa en häst med massa utlandsresultat endast. Okey? En manlig ryttare har styrt runt en häst med pisk i handen på 1.45 nivå. Stora långa ben och starka hand? Sen ska lilla childrens Anna sitta på den? Okey, det kan funka…men det kan också INTE funka. Jag tycker att kvalite på häst är viktig. Sunda led bakom och gärna från Sverige. Hilda är en sund häst. Vi har i princip aldrig behövt behandla henne trots nivån hon hoppar. Saga med, sund häst med bra gener bakom. Låter som en SWB nörd, men köpa i Sverige är tryggt. Ta god tid på er att leta storhäst. Köp gärna genom kontakter om ni kan. Det är en enorm trygghet. Då har ni all historik, kan ställa frågor och folk sett hästen. Köpa utomlands med tom historik är lite mer ”lotto”. Sen finns det såklart ärliga hästhandlare som har 100% koll.

Häst kan även delas upp i olika steg. man köper den första hästen som går upp till 1,30 och man plockar pris efter pris. Efter det kommer hästen som går mellan 1.30-1,40. Det är ett stort steg att hoppa 1.30 och 1.40. Både för häst och ryttare. Vissa hästar går inte 1.40 och ska inte göra. Sen kommer GP hästen som ska gå 1,50 – 1.60. Ja…dags att lägga av eller ta fram stora plånboken…eller som jag. BÖRJA OM IGEN!

Jag har inte ekonomi att köpa min kanske svårklass häst (om inte Hilda går 1,50). Jag får helt enkelt göra samma resa igen. Börja om, hitta material, utbilda och hoppas den tar mig till de sista steget. Men jag gör det denna gången med sjuuukt mycket mer erfarenhet än med Hilda.

Står ni inför häst eller ponny köp? Har ni frågor? Kommentera så svarar jag i ett separat inlägg. Frågor vare sig från förälder eller ryttare 🙂

17862429_1871957693045158_7022875753458655145_n

35 thoughts on “Om jag fått göra om allt från början, hur skulle jag tänka då?

 1. 145 är svårklass. Det ska du ju hoppa på Hilda om bara några dagar, så nog är hon en svårklasshäst 🙂

 2. Har du planer på att sälja Hilda sen eller fortsätter du med henne när du känner att hon inte ”kan” mer?

  • Att sälja Hilda….den diskussionen får jag ta om några år. Inte mogen för det nu 🙂

   • Du kan ju med gott samvete (du har säkert tänkt på det också) avla på henne. Ja menar fölen får mellan 60-70% från sto’et. De e så många som har, ursäkta mig men ”skit hästar” som bara krånglar o krånglar. Så avlar de på en fin hingst o sen blir förvånade över att fölet inte blev nå vidare de heller. Om du har en önskan om avel så skulle jag personligen ha haft kvar Hilda till det. går ju att tjäna pengar på det också om du inte har tänkt o ha alla fölisar till dig själv haha x)

 3. Hej Nellie! Kanske en konstig fråga men jag har ridit ponny sen jag va liten, typ 6-7 år. Nu är jag 170 och börjar bli för stor på ponny, har successivt gått över till storhäst. Nu till problemet, jag tycker det är svinläskigt!! Satt å böla när jag skulle hoppa typ 70 cm på en stor häst, men på c-ponny hade jag hoppat det som ingenting!!
  Tycker storhästar i allmänhet är läskigare, större, starkare osv. Är orädd när jag sitter på ponny men storhäst så låser det sig rent mentalt för mig..
  Ha det bra, du är grym!✌

 4. Hejsan!
  Jag är en tjej på snart 20 år, har följt dig sen PA tiden!
  Jag har haft häst sen jag var liten men började liksom aldrig på ponnynivå då min mamma inte hade ekonomi till det!
  Jag har aldrig varit den som varit ute å tävlat då min pappa aldrig uppmuntrat det och mamma har inte haft ekonomi, mina föräldrar är skilda sen jag va 9 månader!

  Jag har självklart alltid drömt om att satsa på hästarna, men inser ju liksom att det är lite sent nu!
  Men jag vill gärna köpa mig en häst med hyfsat bra kvaliteér ändå för att liksom kunna åka på någon tävling eller möjligtvis om någon annan vill tävla hästen åt mig!
  Jag är ju för tillfället själv eller Aa och självklart blir ju ekonomin därefter!

  Men jag skulle vilja ha lite tips eller ja, asså tycker du att man ska satsa mer på att ha häst på ”hobbynivå” eller är det värt att satsa på att träna hästar och låta andra tävla de?
  Tacksam för svar!

 5. Tycker du det är fel att köpa en unghäst om man tycker det är roligt att utbilda sin egna häst? Köpte min förra ponny som femåring och funderar på att göra samma sak med en storhäst.. är 18 år

  • Såklart inte. Brinner man för det så är det helt rätt. Men många ”Unga” vill ju tävla 🙂

 6. Hej:)
  Jag är en 16 årig tjej som ska köpa min första storhäst. Hon är 17 år och har tidigare hoppat 1,20 men nu kan hon knappt hoppa 1 meter. Men hon är värdens läromästare och har väldigt fint psyke men hon har lite sprutt i sig. Men min fråga är tycker du det är för dyrt att lägga 40000 på en 17 åring, personligt tyckte jag det kändes väldigt mycket. Man vet inte om den skadas osv. Men sen kollade jag vad andra låg på i pris o då kändes det inte alls så dyrt? Vad tycker du? Kram

 7. Hej Nellie!
  Jag ska köpa en 5 årig ponny som beter sig som 14 år!
  Ägaren till denna är ett försäljningstall och denna ponny hoppar och har kapacitet för de högsta klasserna. Superbra utbildad och kommer från Irland. Planerat att gå ungponny SM i år, men hur anmäler man sig och vart är tävlingen??
  Jag går från min 17 åriga ponny till en 5 årig, hon som säljer hästen sa att det är en sån ponny du kan gå ut och tävla med nästa helg.
  Tycker du att det är en bra ide? Dvs att köpa en 5 åring och rida den som den vore runt 10?

  • Det är väl oschysst mot ponnyn att bete sig som om den vore dubbelt så gammal som den är… En 5-årig ponny ska behandlas som en 5-årig ponny, annars knäcker man dem så lätt.

  • Vet att frågan är ställd till nellie, men kan inte låta bli. Ponnyn låter urmysig utifrån din beskrivning, OM den är såpass ung men ändå så säker och stadig kommer det garanterat bli en toppenponny. JAG hade köpt den, jag älskar unghästar och vill mest tävla i utbildningssyfte. MEN, ”att köpa en femåring och rida den som den är runt 10”. Nejnejnej, en unghäst är en unghäst. Den behöver fler och längre viloperioder, nu är den ändock fem, så du kommer att kunna tävla en hel del på den och rida den som en relativt vuxen häst. men INTE som om den är 10.

  • KÖP EJ UNGHÄST om du inte förstår skillnaden mellan unghäst och en fullvuxen häst. Självklart kan du inte träna & tävla en unghäst på samma sätt som om den vore fullvuxen.

 8. Väldigt klokt inlägg! Min teori är att många tror att en äldre häst inte kommer hålla så länge när det i själv verket är tvärt om. En äldre häst har kvitto på om den håller eller inte för de klasser den gått, även om benställningen skulle vara lite skev eller om det skulle finnas en lös benbit. En unghäst har man ingen aning. Man kan köpa en jättedyr lovande unghäst och sen visar det sig att den inte håller för mer än hobbyridning, så det är inte bara utbildningsnivån som spelar in. Jag köpte min första storhäst när han var 16, skadefri. Sååå bra läromästare! Idag är han 25 och fortfarande ingen skadehistorik, hoppar inte mycket längre pga att jag gått vidare men rids fem dagar i veckan och hade säkert kunnat gå lite 1m med ”nybörjare” om intresset fanns! Förstår dock att en läromästare i nivån du rider skulle innebära extremt mycket pengar, men ett tips är att köpa en unghäst som gått i ordentliga hagar, brukar vara den absolut bästa grunden till en hållbar häst.
  Lycka till med ditt hästsökande!

 9. Väldigt bra inlägg, håller med dig! 🙂
  Jag köpte min första egna när jag var 20, hon var ”billig” och med facit i hand alldeles för svår och jag hade kommit mycket längre med en annan, såklart. Jag har dock valt att ha kvar henne, nu ska hon snart bli mamma. Har haft ett par bra hästar på utbildning/försäljning under tiden och fått massa erfarenhet. Och min egna har gett mig balans och tålamod 😉

  Nästa vår hoppas jag vi kan börja tävla igen och förhoppningvis rider jag så mycket bättre nu efter erfarenheten jag skaffat mig vid sidan om. Är tacksam för att jag haft chansen att rida många andra fina, välutbildade hästar under tiden för att utbilda mig själv för helt ärligt är min egna min drömhäst, om vi bara får det att funka.

  Nu har jag haft henne i fyra år och det är lätt att vara efterklok, men ångrar såklart inte mitt köp, hon är helt fantastisk!

 10. Hej Nellie! Vad tycker du om att man köper en första häst utomlands av en person som har koll som du säger? T ex att köpa en häst utav en som Jannie Canovill.

 11. Tycker du att det är fel att vara 17-18 och fortfarande rida ponny ”satsande” för att familjen inte har råd att köpa storhästar? Nu kan man ju inte tävla utomlands men satsa på SM osv

 12. Så otroligt bra inlägg, du är väldigt kunnig och det märks! Det där med ekonomi gick rakt in i hjärtat på mig. Det är svårt att förstå för andra hur exkluderande ridsporten är för de som inte har det ekonomiskt bra ställt. På varenda tävling så såg man alltid ”alla andra” med flashiga trailers, SM-ponnys och senaste ridstövlarna/hjälmen. Man rullar in på planen med en låda som trailer och en ponny klädd i olika färger på lädret och syntetsadel.

  Denna kommentar ska inte låta som ett rop på sympati eller ”bu-hu stackars mig som inte har Veredus skydd eller Samshield.” Ditt inlägg bara träffade någonstans i min själ och jag var bara tvungen att skriva av mig. Jag har aldrig haft möjligheten att ha egen häst egentligen, jag hade foderhäst i ett år men det blev för dyrt, så nu har jag ingen häst. Klumpen i magen växer, skolan går sämre för jag kan inte vara i stallet som jag längtar så otroligt mycket efter.

  Jag tycker du är så otroligt bra förebild för många tjejer, men samtidigt så får jag alltid en lite större klump i magen när jag lämnat din blogg. Om det är för att jag saknar hästar? Kanske. Men jag tror att många ridtjejer känner sig som jag, ryttartjejer som kanske har skiljda föräldrar och inte kunde ha kvar hästen, eller knappt få gå på ridlektion en gång i veckan pga ekonomin.

  Jag vet inte om du redan kanske gjort detta, men jag tror verkligen på att dessa tjejer skulle kunna känna sig bättre om du skrev om det. Jag vet hur dina inlägg alltid hjälpte mig när jag var yngre, och nu under mitt hästuppehåll är det otroligt kul att checka in igen på gamla bloggen som jag alltid läste.

 13. Hej! Jag håller nästan med dig på allt, absolut så ska man inte som 10-åring utbilda en b-ponny. Men just nu så är jag på samma stig som dig, vi har inte en världshög budget för köp utav häst, så just nu står det mellan att köpa en 10-åring som inte kommer kunna gå speciellt högt, eller att köpa en 6-åring. Ta den här tiden att utbilda. Jag kommer ha min tränare som hjälper mig, men det är ett svårt beslut.

  Jag är 14 år och har ca 4 år kvar i grundskolan, sen är det off to collage. Så vad jag än gör så om 4 år är det dags att sälja.

  Vi kommer börja provrida hästar efter sommaren, och det är och kommer bli ett svårt beslut vad vi gör. Hästsporten är inte gratis, men med lite jävlaranamma och med en massa hjälp så ska det gå.

 14. När kommer inlägget om Zamina? Varför skriva att det ska komma men inte publicera det? Skulle du kunna göra så för att få fler läsare? I så fall blir det inga nöjda läsare och stämningen i kommentarsfältet blir lidande…

 15. Hej Nellie!
  Intressant att läsa dessa inlägg. Det märks hur du mognar som person och creed till dig för att du behåller båda fötterna på jorden, det är ju tyvärr inte alla som lyckas lila bra som har mycket framgångar (i diverse olika saker). Brukar inte kommentera alls på bloggar men det känns som ditt beslut med Mackan ligger så nära min verklighet just nu också, även det inlägget du skrev om att älska alla hästar lika mycket. Nu har jag tyvärr inte möjlighet att ha mer en en häst men jag kan tycka det är väldigt jobbigt att min nuvarande inte är ”den” hästen för mig. Jag visste när jag sålde min förra att jag aldrig skulle kunna köpa en sådan häst igen, jag skulle aldrig ha råd med det. Han tog mig från min första häst till att hoppa runt 1.50 banor, vi utvecklades tillsammans dit med, tyvärr gillade han inte tävlingslivet och jag försökte så länge, tog hjälp av riktigt duktiga ryttare och testade men fick tillslut sälja om jag ville tävla och det var vad jag ville, men det tomrummet efter har inte gått att fylla. Jag skulle än idag några år senare hoppa upp och styra på hur stort hinder som helst, känslan, trotts att han inte var lätt, men det slog allt annat. Det känns som jag aldrig kommer komma tillbaka till den nivån ibland när jag sitter på min nuvarande och det krossar mig inombords. Trotts att denna också är så humla kapabel så är det något som gör att vi inte får det jag hade med min förra, vi kämpar och kämpar men samma tillit till varandra har vi inte och jag känner mig så jävla dålig rent ut sagt och är så ledsen. Jag funderar på att sälja nu men den är svårriden och skulle göra sig bäst hos en ordentligt rutinerad ryttare men det är inte så lätt att sälja till.. usch jag vet inte hur jag ska göra. Andra kan kommentera att jag passar bättre på denna häst ibland och det gör mig så frustrerad och det stämmer inte med min känsla eller hur jag vet att jag red min förra. Men jag har inte råd att köpa en ny häst på den nivån jag vill till heller, så vad gör man.. som dig och börjar om? Bara att jag står utan en häst på hyfsad nivån under den tiden och tappar..? Så otroligt svårt när jag vet att han kan, jag vet att jag kan, men självförtroendet får sig en törn just nu.. men kanske kommer det gå.. usch.. har du tid får du gärna ge din tanke! Kram!

 16. Hej Nellie! Kollat på första ponnyn ett tag och provridit en del ponnies Men, är 171cm lång och blir 15 till sommaren, väger inte mycket dock. Nu kommer de svåra beslutet om jag ska hoppa över ponny och gå direkt till Storhäst? Rider svåra storhästar bra och gillar att verkligen kunna RIDA runt banan, men vill inte ångra mig sedan att de känns för stort med Storhäst? HJÄLP!

  • Hej Amanda! Jag har ett råd till dig, kör på storhäst! Jag tillhör Nellies äldre läsare och är dubbelt så gammal som dig, men jag var 170 cm när jag var 15, och köpte storhäst och sålde min d-ponny. Ett beslut som vi ALDRIG ångrade (till och med så mycket att det där 6-åriga stoet jag köpte fortfarande står kvar i stallet, 23 år gammal och har en mängd segrar på 1-120 nivå). Du missar inget med ponnytiden, speciellt inte med din längd, utan se tiden framför dig som ett sätt att hitta en bra juniorhäst som ger dig trygghet och rutin! Det finns sååååå mycket schyssta hästar för tonåringar, kör på det och stort lycka till!

 17. Hej! Jag ska köpa ponny men har inte den bästa ekonomin. Vill ha en snäll ponny som är duktig på att hoppa men vilken slags ponny hade du satsat på? Tacksam för svar!❤

 18. Hej Nellie 🙂
  Jag har en fråga som inte riktigt handlar om det här men jag ville fråga om du har/har haft en mental coach som hjälpt med hur man ska tänka på tävling och sånt? Jag tävlar med min häst som är väldigt väldigt känslig med hur ryttaren känner sig, han är också väldigt titig och stannar ofta om han känner sig osäker. Jag blir ofta nervös på tävling och Hippe (min häst) känner av det och då brukar det inte alls gå bra vilket är synd för det går så bra på träning hemma. Tror du att det skulle vara bra med en mental coach? Skulle det hjälpa?

 19. Söker just nu en storhäst, tar sån tid att hitta någon, har du något tips på vart man ska leta?
  Du är grym Nellie!

 20. Hej Nellie!
  jag har en fråga som inte riktigt handlar om det här men jag undrar verkligen om du har/har haft mental coach som hjälper med hur man ska tänka på tävling och sånt? Jag har en häst som heter Hippe och han är fantastisk! Hippe är också väldigt känslig och lyssnar supermycket på ryttarens känslor. Han är också väldigt titig och stannar så fort han blir osäker. Jag blir ofta nervös på tävling och han känner av det och stannar, vilket är så synd eftersom det går så bra på träning hemma! Tror du att en mental coach hjälper med det här?

 21. Hej! Jag ville berätta om vårt ponnyköp till vår 11åriga dotter Nellie 😉 som är gravt hörselskadad men som älskar att rida! Jag var ute efter en trygg, äldre ponny, som skulle vara en läromästare åt Nellie.
  Och en natt hittade jag ”the one” han bara var där framför mig på en bild i telefonen Och jag kände en sån magiskt kraft och det var nästan som ponnyns ögon sa ”koooom” så jag mailade direkt!
  Sen gick det fort, och nu är han vår! ❤️
  Jag tror att detta var meningen, han skulle hamna i vår familj. Det var lixom meningen att jag skulle ligga den där natten och titta på ponnysar
  Av en ren händelse Såg jag ett gammalt inlägg från dig där du faktiskt skrev om honom Han heter ”Charlie” Forever Reunited, minns du honom?
  Han är så himla klok! Nellie har sämre balans (balansen sitter ju i öronen) och när hon imellanåt tappar balansen så knixar han till sig så hon kommer rätt igen vi älskar Charlie och du ska tro han är pigg för sina 23 år☺️ Nellie hälsar att du Nellie är hennes förebild ( det är tack vare dig och din peppning, (och Charlie förstås) som gör att min dotter går med huvudet högt trots mobbing för hennes öra ( Nellie föddes med mikroti och atresi, dvs hon föddes med bara ett öra och inga inre organ innanför) men hon kämpar! Och Charlie är hennes allra största trygghet❤️
  Nellie du är en FANTASTISK människa och otroligt duktig! Tack för att just DU är DU och att DU hjälper min Nellie❤️ Kärlek✌ Kram från Nellies mamma Elin

 22. Hej fina Nellie!
  Jag vet inte riktigt om min kommentar kommer passa in här. Men jag har ett enormt problem som förstör allt för mig & som jag tänker på varje dag.

  Så jag ska försöka förklara så bra som jag kan & hoppas att du ser detta..❤

  Jag föddes in i ridsporten, jag har alltid haft hästar. Inga tävlingshästar riktigt men alltid någon att rida på.
  Just nu har vi sju hästar, men en ponny som jag kan rida på. Det är en C ponny som jag i stort sätt växt ur… plus att vi köpte henne UTOMLANDS när hon var 5 år(nu är hon 10), &när hon kom var hon jätterädd om sig & helt galen att rida.
  Det är hon fortfarande, men inte alls så rädd om sig, som hon var förr. Hon litar på mig & jag älskar henne mer än allt på denna jord. MEN jag har insett att hon är för mycket jobb för mig, det går inte att galoppera på henne, hon bara SPRINGER… Jag kan aldrig galoppera henne i en samlad galopp för då bara studsar hon eller sticker ännu mer. Så just nu travar jag bara henne & gör lydnadsövningar vaaarje dag.. vilket jag gjort i över 2 veckor, och visserligen lyssnar hon i traven, men så fort jag galopperar ett steg så blir hon helt hysterisk.
  Förmodligen har hon någonstans lite fullblod i sig, & kanske använts till mer än hoppning där vi köpte henne, möjligtvis galopp.
  Men oavsett vad jag gör så hjälper det inte. Det gör så ont i mig för hon är mitt allt & jag har verkligen kämpat med denna häst. Aldrig givit upp, & jag vill inte det heller, men jag kommer ingenstans, det är för mycket för mig.
  Men min mamma vägrar sälja hästar, som du slanke förstår när man har sju hästar varav en som rids…
  Vad jag än säger till henne så blir det bråk, & jag orkar inte bråka varje dag…
  Men jag vill att hon ska förstå att det inte är så kul när alla mina kompisar tävlar men inte jag.
  För min högsta dröm är att ha en ponny jag kan tävla hoppning på. En häst som lyssnar på mig.
  Jag följer ofta med mina kompisar som hästskötare på tävling, och det är jättejobbigt att se alla som tävlar och har kul när tävling känns omöjligt för mig..

  jag försöker säga till mamma att om vi säljer alla hästar, så kan vi ju skaffa en större ponny eller storhäst. Eller åtminstone sälja den jag rider på. Men hon är i princip omöjlig. Det gör ont för jag älskar min ponny, men enligt mig är det inte rättvist mot henne heller.
  Förlåt för en lång kommentar men jag hoppas verkligen att du vill hjälpa mig, för jg behöver verkligen det. Allt känns så himla hopplöst…
  Kram på dig ❤❤❤

  • Jag är absolut ingen expert men mitt förslag är att ge henne mer tid. Om du ”bara” tränat lydnadsövningar med henne i två veckor kan du inte förvänta dig att hon kommer ändras ”poff” över en natt liksom.Titta bara på Nellie och Hilda liksom, de har kämpat i år för att komma dit de är idag och Hilda har också varit en väldigt svår häst för Nellie.

   Om du inte kan lösa problemet själv men har möjlighet att ta träningshjälp tycker jag att du ska göra det. Annars tycker jag att du ska fortsätta traggla på lydnadsövningar men kanske kolla upp om det ligger något annat bakom att hon studsar och springer iväg. Kolla upp henne hos veterinär för att utesluta att hon inte har något problem som gör att hon beter sig som hon gör.

   Är hon frisk får du helt enkelt avgöra om det är värt att lägga ner tid och pengar på henne. Om du nu inte ”kan” eller ”vill” rida henne kanske du kan testa att ta ett föl på henne och se om det gör henne lugnare. Kanske inte smart att avla på en sådan häst men du fattar vad jag menar. Vissa hästar blir ju lugnare efter att de har fått föl och har ni möjlighet att ha en häst till är det väl ingen dum idé.

 23. Hej världens bästa Nellie. Jag rider just nu på ridskola och har egentligen ingen tanke på att köpa häst men kanske i framtiden. Min fråga är, hur erfaren bör man vara innan man köper häst. Om man tänker för en person som mest ridit på ridskola. Hur många år på ridskolan krävs för att man ska vara ”redo”?

  P.S du är en extremt klok tjej och världens bästa förebild, du rockar!
  Kraaaaam!

 24. Hej Nellie!
  Jag har precis köpt mig min allra första d-ponny.
  Han har kapacitet för stora klasser och har hoppat 135 cm med ryttare men är bara tävlad till LB ( 100 cm )
  Jag är själv snart 13 år och har tävlat upp till LA ( 110 cm ) med lånade ponnys.
  Jag vill gärna starta MSVB (120) / LA+ (115) snart men vet inte hur jag ska göra med val av klasser osv.
  Vad tycker du? Ska jag gå tillbaka till typ LC fast han har kapacitet och kan hoppa 135? Eller ska jag köra på LA direkt?
  Due grym! Kram <3

 25. Hej.
  Jag och minan föräldrar håller på att kolla på storhäst till mig, första egna hästen.
  Jag är 15år och ridigt storhäst länge.
  Men nu till frågan, vart ska man leta?
  Vill hitta en stabil häst att tävla med 1,20 rundor, som inte är för komplicerad eller svår hanterlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *