5 tips för att bli bättre ryttare

Vem är jag att egentligen ge tips. Men jag har trots allt tagit mig en bit på vägen med mina hästar, trots jag inte är så gammal. Kommer ge er 5 tips som jag innerligt tror på är en riktigt väg till framgång på hästryggen. Sen, sure..det finns genvägar. Men det här är bra tips för bra tjejer & killar.

* Alla timmar i sadeln räknas. Jag känner en sån sjuk skillnad från när jag bara hade Hilda ett tag till nu då jag trimmar tre hästar/ dag. Alla trimmas olika så någon av dom hoppas små kryss eller hinder om vartannat. Ger mig en sjukt bra känsla och mitt hinder öga uppdateras. Sen är det inte så enkelt om man bara har en häst. Men erbjud dig att sitta upp på andras hästar. Behöver någon ridhjälp?  Ju mer timmar i sadel ju bättre för dig. Snart kommer Laissa hem och då blir det 4 hästar / dag att rida. Ju mer timmar på hästen, ju snabbare når jag framgång. Skulle aldrig vilja ha någon annan som trimmar mina hästar och typ bara tävla? Eller låta en tränare sitta och trimma min häst? NEJ, Mina rumpa ska upp i den sadeln. PUNKT!

* Man vilar sig inte till resultat. Att sitta och utvärdera sina träningar och visioner kommer man inte långt med. Framför datan skapar man inte ridrutin, det gör man på hästryggen. Plocka bort de timmar ni lägger på sociala medier och byt ut dem mot ridtid eller stalltid. Träna dig själv om du tränat klart din häst. Du behöver lika mycket styrka som hästen du sitter på. Fysisk styrka och kondition kommer man långt med. Att göra en satsning innebär att du inkluderar dig själv.

* Ha en plan och håll fast vi den. Jag personligen har en plan för alla mina hästar & håller stenhårt i den. Visst kan det förekomma att man liksom drar en väg runt planen beroende på hästens form. Men oftast är dens atta planen den som gäller. Den sträcker sig 6 månader fram om inte mer. Gör upp ett veckoschema för din häst & dig. Hur den ska ridas osv. När du väl rider ha även då en plan. Att planlöst sitta på fyrkanten ger inget. Om man så ska ha bommar eller koner att rida med, så ha det. Hela tiden stretcha på din och din hästs utveckling framåt.

* Efter motgång kommer medgång. TRO MIG. Jag har haft 4 fel med Hilda i år. Aldrig vunnit nåt, men sen kommer nollresultaten komma in. Men tro mig att det är år av trim trim och trim. Timmar i sadel. Mindre bra och sämsta rundor som byts ut mot bättre rundor. Ha tålamod och ge INTE upp.

* Variera din ridning. Där jag står nu har grymma träningsmöjligheter ute. Mycket stora fält & backar innebär mycket galopp ute och backträning- Det har verkligen stärkt mina hästar. Man kan träna ute. Rulla en stor galopp i jämnt tempo i intervaller minst en gång / vecka. Det stärker din häst grymt mycket. Lösgallopera i ridhuset är också väldigt nyttigt!

Kavla upp ärmarna nu och så ses vi på tävlingsbanan under 2017 mer förberedda än nånsin 🙂

172198

6 thoughts on “5 tips för att bli bättre ryttare

 1. Har du problem med att rida när du har din mens? Jag har otroligt mycket & får låta mina hästar gå på lina i flera dagar under min mens. Känns jätte jobbigt då jag har många ponnys och har fått stå över tävlingar pågrund av det.

 2. Otroligt bra skrivet!!! Många tycker vi är galna som har köpt fyra ponnyer till dottern men vi resonerar att alla timmar i sadeln är bra timmar. Sen rider hon inte alla varje dag utan jag tömkör och promenerar med dem regelbundet för att hjälpa till. Men vi behöver aldrig välja bort en tävling eller träning pga att ponnyn gått för mycket. Finns alltid någon som behöver hoppas och just antalet språng för ryttaren gör otrolig skillnad.

 3. Jag måste ge en kommentar gällande ”hålla planen”. Jag har alltid vart otroligt pedantisk av mig. Skriver alltid scheman och planerar in i det sista. Men något jag har lärt mig med åren är att hålla planen inte alls är så givande som man ofta intalar sig. Som sattsande ryttare har jag fått skola om mig till att bli impulsiv. Det har hjälpt mig massor! Exempelvis kanske det står ”dressyrtrim i ridhuset måndag” men så har snön kommit o det är perfekt underlag för att ligga o långdistanr galoppera, håll inte planen gå ut och galoppera istället. Eller om jag ska träna öppnor och slutor i trav, men högersidan känns inte ok, skit i planen och få igenom sidan. Eller under tävling kunna snabbt bli impulsiv, ta en annan sväng än planerat för att få en bättre runda eller ta 5 steg istället för 6 and so on.

  Att ha en plan är bra men man får inte tappa impulsen, den kan vara guld värd. Grattis till dagens placering

 4. Jag kan lägga till en till punkt
  * titta mycket på när andra rider och tränar, min tränare tjatar på mig ofta att komma och kolla på hoppträningar även fast inte jag ska träna.
  Det lär man sig jätte mycket på. Att se från backen och tänka hur jag skulle göra där och så.

 5. Rider inte du 5 hästar / dag när Laissa kommer hem? För nu rider du väl Mackan, Hilda, Saga & Zamina? Och sen Laissa på det. Då blir det väl 5 hästar? Eller har Smilla börjat rida Saga igen? Tacksam för svar, blev lite förvirrad 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.